puheterapiaanko

poika on nyt 2v 3 kk ja ei puhu. Satunnaisesti sanoo jonkun sanan, mutta siinä kaikki. Ymmärtää kaiken, kuulee hyvin ja osaa toimia annettujen ohjeiden mukaan. Olemme sanoneet pojalle sano auto tms. Toinen vaan
välillä pudistaa päätään ja nauraa meille.
Luemme jonkin verran kirjoja ja puhumme paljon. En tiedä mikä mättää...
taitaa nuori mies pantata sanoja.
Muut tästä ovat huolissaan. Itse en vielä. Toki olisi helpompi, jos osaisi
puhua niin välttyisi välillä kauheilta raivareilta, kun ei aina ymmärrä mitä
toinen tahtoo.
Hoidossakin on vanhin. Sielläkään nämä pikkuiset eivät vielä puhu.


 
Olen opiskellut näitä asioitaa jonkin verran ja siltä pohjalta vastaukseni. Puheterapia on sitä tehokkaampaa, mitä aikaisemmin se aloitetaan, joten jos suinkin neuvolan kautta pääsette terapeutilla käymään, menkää ihmeessä. Siinähän ei mitään menetä. Tuskin kuitenkaan pääsette, sillä tilanteenne ei ole hälyttävä, koska poikanne silti selvästi ymmärtää, mitä sanotte. Jos sanoja ei tule 2 1/2-vuotiaana teidät todennäköisesti ohjataan terapiaan, muttei siltikään välttämättä ole hätää. Toisten kieli vaan kehittyy hitaampaa ja lapsi saattaa hyvinkin myöhemmin ottaa ikäisensä kiinni. Onko teillä suvussa ollut viiveitä kielenkehityksessä? Nämä ovat nimittäin erittäin periytyviä juttuja? JOs siis esim. sinä tai miehesi olette oppineet puhumaan myöhään, mutta nyt on kaikki normaalisti, on lapsellakin kaikki varmasti hyvin.

Tärkeää on tässä vaiheessa lähinnä se, että on varmistettu, että poika todella kuulee kunnolla. Ilmeisesti kuulee, jos kerta kaiken ymmärtää. Hyväksi on myös, että on muualla kuin kotona hoidossa, joten joutuu siellä tekemään enemmän töitä tullakseen ymmärretyksi.

Äänteleekö ja jokelteleeko poika? "Sanaksihan" lasketaan tässä vaiheessa vielä esim. sanan yksi tavukin, jos lapsi todella tarkoittaa sillä jotain tiettyä.

Yksilölliset erot ovat valtavat ja kieli saattaa kehittyä todella nopeasti sitten, kun lopulta alkaa kehittyä.

Summa summarum... En olisi vielä huolissaan. Teette nyt kaiken voitavat eli luette, juttelette, laulatte, loruilette, poika on hoidossa ym. Kyllä se puhe sieltä jossain vaiheessa tulee. ERi asia olisi, jos poika ei ymmärtäisi, mitä puhutte. Sitten olisi hätä.
 

Yhteistyössä