puheenkehityksestä

  • Viestiketjun aloittaja MUUMIMAMMA1
  • Ensimmäinen viesti
-muumimamma-
:D Meillä näköjään sama nimimerkki maku, mutta ei se mitään onhan nää kirjoitettu niin erilailla...
Mutta asiaan. Meidän molemmilla lapsilla on ollut viivästynyt puheenkehitys ja kummaltakaan ei vielä parivuotiaana ole tullut juuri mitään sanoja. Pienempää käytettiin reilut 3-vuotiaana foniatrian polilla kun puhe oli niin viivästynyt. Nyt hän on 7-vuotias ekaluokalle menevä ja mitään kirjainvirheitä ei enää ole ollut aikoihin. Ovat siis molemmat käyneet jonkin aikaa puheterapiassa ja varmaan ilman sitäkin olisivat oppineet puhumaan . Joten ei varmaankaan syytä huoleen. Luultavasti ohjaavat neuvolasta parivuotiaana puheterapeutille, mutta lapset tykkäävät käydä siellä. Ainakin meidän lapset tykkäsivät. Siellä kun leikin varjolla opetellaan niitä sanoja. Ja jos lapsi ymmärtää puhetta niin sehän jo on tärkeää ja varmasti alkavat sanatkin pikkuhiljaa tulemaan! =)
 
Meidän keskimmäisellä ei ollut tuossa iässä kuin muutama sana hallussa. Kun tyttö täytti 2v, alkoi sanoja yhtäkkiä tulla solkenaan ja nyt (2v1kk) puhuu 2-4 sanan lauseitakin. Hiukan epämääräisesti ja epäselvästi, mutta tekee itsensä ymmärretyksi. Matkii jatkuvasti isosiskoaan (4v). Että kyllä se siitä voi ihan yhtäkkiäkin lähteä luistamaan.

Mainittakoon kuitenkin, että me olemme kaksikielinen perhe. Esikoinen kyllä avasi sanaisen arkkunsa jo 10 kk:n iässä, joten erilaisia ovat sisarukset. :D
 
archie
ei meilläkään tuossa iässä vielä ollut esikoisella kovinkaan montaa selvää sanaa, mutta oisko ollut siinä 2v2kk kun rupesi sitten juttelemaan ja tarinaa riittää. tällä hetkellä kamala kyselyikä, mikä, missä kuka jne... kyselee enemmän kuin kerkiää vastata ja se vielä et jos äidin vastaus ei tyydytä niin heti perään tulee lisäkysymys esim. kuka ajaa autolla - täti ajaa- kuka täti ? Sen lisäisin kyllä vielä et sellaista omaa puhettaan kyllä piti ja paljon siitä tosin muut eivät saaneet mitään selvää :p
 
meitin tyttö ei vielä 2 vuotiaanakaan sanonut muuta kuin äigi,kakka,ei,kuka,isi sanoja oli alle 15kpl mä olin ihan hysteerikkö =) mutta nyt 2v8kk tyttö puhua pälpättää ja selittää hirmusesti..hyvä ku suun vuoron edes saa..eli kyllä ne sanat ja lauseet alkavat tulla pikku hiljalleen..
 

Yhteistyössä