Puheen kehitys/ 1 v

  • Viestiketjun aloittaja Blaablaa
  • Ensimmäinen viesti
Blaablaa
Heippa!

Kyselisin, miten teillä noin yksivuotiaan sanojen oppiminen on edennyt? Paljonko on sanoja?

Meillä on tyttö nyt pari viikkoa vajaa 1v. Ekat (ja toistaiseksi ainoat) sanat lamppu ja vaippa (siis sanoi ko. sanat selkeästi ja joskus myös osoitti niitä samalla) tuli tossa 10,5kk iässä. Niitä hoettiin viikon verran, mutta sitten ne unohtui. Sen jälkeen on nuo lamppu ja vaippa tulleet ihan vain pari kertaa. Osoittaa lamppua ja sanoo öö... Eli tuntu, että on tullut takapakkia sanojen opettelussa. Onko muilla tällaista?

Ei kai tuolla puheella ja sanoilla nyt mikään kiire vielä ole, mutta hiukan ihmetyttää, mihin ne jo opitut kaksi sanaa katosivat ja onhan tällainen normaalia...??
 
Lillian
Kuulemma on ihan normaalia! Onko teidän lapsi oppinut/opettelemassa mitään uusia motorisia taitoja? Se vois selittää asian.
Meillä poika osasi 10-kuisena n. 10 sanaa (mm. heihei, isi, tissi, kakka) mutta nyt 1-vuotiaana ei oikeastaan käytä niistä enää mitään... :/ On tosin kauheasti edennyt motorisesti, esim. juoksee, hyppii ja kiipeilee! Neuvolassa sanoivat, että kyllä ne sanat tulevat takaisin siinä vaiheessa kun poitsu päättää että nyt on opittu tarpeeksi liikunnallisia juttuja ja keskitytään taas puhumiseen. :D
 
sama homma
Moi, meillä on ihan sama juttu! Eli poika on oppinut jo useammankin sanan (puh=nalle, puu, äiti, iti, täti, heihei..) ja osa on ihan kuin unohtunut eli ei ole aktiivisessa käytössä. Eiköhän lie normaalia?
 
Meillä tuli kans takapakkia vuoden iässä. 10-11kk:n iässä sanoi muutaman sanan, mut n. 1veenä vain yhden, eikä muita sitten käyttänytkään. Nyt ikää on 1v9kk ja semmonen pölinä, et välillä tekisi mieli laittaa korvatulpat :D
 
Poika pian 1v 1kk. Tekee ääntä kovasti mutta ei sano sanoja. Olemme tosin kaksikielinen perhe. Sanoo tosin "hau hau", kun näkee koiran.
Odottelen eka sanoja vasta lähempänä kahta ikävuotta.
 
Blaablaa
Hei,

kiitos kommenteista :flower:

Helpottavaa kuulla, että muillakin on tullut takapakkia sanoissa juuri tässä iässä. Meillä on tosiaan tuo kävelyn opettelu nyt työn alla, ja olen itsekin ajatellut, että ehkä se sitten vie kaiken huomion.

Tänään aamulla muuten tajusin, että yksi "sana" on tullut, ja sitä on hoettu jo muutaman päivän ajan. Äiti ei vaan typeryyksissään ole sitä aiemmin tajunnut... Sana on puppu eli pupu, ja se tarkoittaa laajasti kaikkia pieniä ja karvaisia eläimiä ;) Eli ehkä se puhuminenkin alkaa taas jossain vaiheessa kiinnostaa.
 
Meillä poika on 1 vuotta ja 2 kuukautta ja oppi sanomaan "äiti" joskus 10 kuukauden ikäisenä. Sen jälkeen onkin ollut hiljaista tuossa oppimisessa, mutta ainakin "heihei" on oppinut sanomaan. Sitten on joku sana, joka on vähän niinkuin "ukki", mutta en ole varma tarkoittaako se ihan oikeasti ukkia vai tuttia vai onko se vaan jotain jokeltelua.
 
Meillä poika oppi noin yksi vuotiaana muutamia sanoja. Ne myös unohtuivat. Sitten tuli ehkä parikymment sanaa ja niitä käytti pitkään. Mitään uusia ei siis tullut. Nyt yhtäkkiä joulun jälkeen (1v 6kk) on alkanut pälpättää kuin papupata. Toistaa kaiken perässä kuin pikku apina.

Eli sysäyksittäin ainakin meillä edennyt ja pakitettu on välillä!<br><br>
 

Yhteistyössä