Puhdasta tattaria, hirssiä ja riisiä?

Moi!

Meillä käytössä Muksun riisipuurojauhe ja Kousan riisdiet. haluaisin leipoa jotain kakkaroita riisistä ja kesäkurpitsaraasteesta, kun 10 kk poika tahtoisi jotain "leipää" mutustella. Mitä jauhoja kannattaisi kokeilla, ja mistä niitä PK-seudulta saisi? Entäs sitten tattarihiutaleet ja hirssihiutaleet? Hollen hirssijauhetta on käytetty puuroon, mutta mistä saisi puhdasta hirssiä, jauhoina tai hiutaleina, josta voisi leipoa jotain ? Entäs sitten puhdas tattari?

Jos teillä on maito- ja muna-allergiselle sopivia "leipä" ohjeita, hirssistä tai riisistä, kertokaa ihmeessä. Meille käy myös aprikoosisose ja kesäkurpitsa kypsänä

Kiitos jo etukäteen!
 
Ihan mielenkiinnosta niin onko teillä peruna pannassa? Meillä nimittäin pojalla dietti menossa juuri suomalaisten viljojen kanssa ja perunan... Selvittelyssä siis että kumpi noista aiheuttaa tuota ihottumaa...
 
Nostelen tätä. Mulla on myös kiinnostusta puhtaisiin hirssijauhoihin ja riisijauhoihin erityisesti Vantaalla (esim. Jumbo), Helsingissä (Itis, keskusta/Kamppi...). Mistä löytyisi? Myös pelkät merkkitiedotkin riittävät. Tilaan vaikka Allermiinasta, jos niitä siellä olisi.

Meillä sopii myös peruna. Tattaria ei olla vielä kokeiltu.

Mä kokeilin tehdä perunasoseesta ja Dr Kousan Risdietistä rieskoja. Tuli niistä jonkunlaisia, että sai vähän poika harjoitella "leivän" syöntiä... Yahoon allergialistan sivuilla on erilaisia leivonnaisohjeita rieskoihin, sämpylöihin, "kakkaroihin" yms.

 
Meillä ei käy peruna, tai on kokeltu oolannin pakasteperunasosetta, jos saisi sen rotaatioon, mutta sopivuus on vähän epävarmaa. Meille käy toistaiseksi vain kesäkurpitsa, aprikoosisose, muksun ja Kousan riisihiutaleet ja uudenseelannin lammas. Hirssi on rotaatiossa, mutta ei taidakaan käydä. Mustikka (semper) myös rotaatiossa.

Tyttärelläni oli aiemmin kauan epäselvää, oliko allerginen perunalle. Monta kuukautta sitä arvuuteltiin, mutta sitten se jotenkin vain alkoi n. 1.3 vuoden iässä sopia. Kotimaiset viljat eivvät käyneet (paitsi kaura). Nyt alkavat 3 v:n kynnyksellä sopia pieninä annoksina. Onneksi. tsemppiä selvittelyyn!
 
Itsekin Helsinki-Vantaa alueelta kyselen. Laitoin allermiinaankin muutaman tuotteen osalta kyselyn puhtaudesta, katsotaan, mitä vastaavat. Jotenkin silti tuntuu, ettei esim. riisi kaikissa muodoissaan käy, vaikka olisi puhdastakin. huoh. Mulla on virtasalmen viljatuotteen tattarijauhoa, tekevät nettisivujen mukaan omassa myllyssään. Taisin ostaa Pihlajamäen S-marketista. Tattari on seuraava kokeilu, mutta mitä kummaa niistä jauhoista voi tehdä..?

Kiva, että teillä käy peruna. Käykö hirssi? meillä ollut molempien kanssa vähän epäselvyyttä, kun rotaatioon on yritetty laittaa, ja oireita tulee aaltoilevasti antihistamiininkin kanssa. Taidan kokeilla esim. kypsän kesäkurpitsaraasteen ja kousan kanssa leipoa rieskoja. Tänään annoin Friggsin raakariisikakkua, raaka kokeilu vain, kun siskon syödessä toinen kuolaa ja katsoo.

Jos löydät hyviä ohjeita tms. kerrohan mullekin :)
 
tyttö ja poika: meille käy hirssi (käytetty Hollen hirssipuuroa). Puhdasta tattaria Keskisen myllyn tattarihiutaleina muuten löytyy Jumbon CityMarketista, jos haluat kokeilla tattaria puurona. Oletko huomannut että Jumbon Prismasta löytyy sitä Kousan riisiä? Hinta on huomattavasti halvempi kuin siinä luontaistuotekaupassa... Prismassa hinta oli jotain noin 2,90 e.
 
Kiva tietää, että sitä tattaria saa sieltä cittarista, yleensä vain prisman puolella on käyty. Sinnepä siis heti, hiutaleet varmaan kätevämpiä kuin tuo jauho. Kiitos kovasti! !!! Huomasin kanssa tuossa meidän lähi-prismassa, Viikissä tuota Kousaa, ja hinta onneksi oli edullisempi kuin Lifessa. Voiskohan Hollea tilata /pyytää tilaamaan ihan prismaan..?

Sain muuten allermiinasta oheisen vastauksen Kati Paunilalta : "Koska luotan eniten kotimaisiin valmistajiin, niin voin taata, että Farinan
ja Keskisen myllyn tuotteet ovat varmasti puhtaita. Myös Hirssiset eivät tee
tehtaassaan mitään muita, kuin näitä luontaisesti gluteenittomia tuotteita.
Kupiecilta olemme saaneet vastauksen, että tuotteet eivät myöskään sisällä
muita viljoja, ja hyvin ovat sopineet niille, jotka ovat niitä käyttäneet.
Eli sanoisin, että voit turvallisesti käyttää k.o. tuotteita". Vastaus tuli ihanan nopeasti ja oli hyvää palvelua. Ajattelin tilata sieltä jotain puhdasta hirssiä, vaikka hiutaleina leivontaan tms.
 
Jumbon Prismassa oli ainakin pari viikkoa sitten myös Puuppolan AitoKauraa sekä puurohiutaleina että ryyneinä. Hinta ei muistaakseni ollut mitenkään paha. Varmaan kannattaa kysyä kaupasta josko tilaisivat Hollen hirssipuuroa. Ainakin CityMarketit suhtautuvat myönteisesti allergisten lasten vanhempien pyyntöihin. Tilaa Hollea Jumbon Cittariin, niin mäkin voin hakea Holleni sieltä ;)

Teillä on muuten melko samanlainen ruokavalio kuin meillä ja samoja ollaan näköjään kokeiltu. Onkohan meillä sama lääkäri? Meillä on Tuomelan Tiina. Meillä ruokavaliossa on tällä hetkellä uuden seelannin lammas, jänis, hirssi, riisi, bataatti, peruna, aprikoosi ja vadelma. Nämä kaikki käytännössä rajoituksetta. Vadelman määrää vielä hieman varmistellaan. Perunan kanssa pitää varoa ilmavaivoja. Kokeilussa on nyt ruokaöljy. Kesäkurpitsa ja mustikka -kokeilut jäivät meillä epäselviksi. Kesäkurpitsa saattaisi mennä rotaatiossa mutta siihen ei olla menty, koska ruokia on löytynyt muutenkin. Mustikkakokeilun sekoitti ylähampaiden puhkeaminen, jota ei heti huomattu heti vaan luultiin yhden illan refluksihuutoa varmuudella mustikasta johtuvaksi. Mutta nyt ei olla enää varmoja siitä johtuiko mustikasta :/
 
Ahmutar, sama lääkäripä meilläkin. Tosi ihana tyyppi kyllä. Mulle jäi esikoisen kanssa vähän huono maku saman paikan R.S:sta, ohitti kysymykseni maitoallergian mahdollisuudesta toteamalla, ei näy prickeissä, eikä rastissa, ei ole mahdollista. Jaaha. Ihan samat oireet kuin pojallamme (nyt 10.5 kk), jolla Tuomela heti alkoi maitoallergiaa setvimään. Samoin tytölle ei edes ehdotettu vehnä- tai maito- altistuksia, jotka olisi antaneet varman tuloksen ja olis saatu hoitotukeakin. Saatiin sitten infektiokierteen takia vuosi, mutta oli tosi rankkaa, kun maito aiheutti jatkuvan korvatulehdukset ja 3 putkitusta tehtiin. Äh.

Mutta oikea aarre on tuo Tiina kyllä. Oletteko tykänneet? Minkäikäinen lapsi sulla on? Miten teillä on kasvettu? Meillä on tosiaan tuo NC käytössä antihistamiinin kanssa (maissionkelma), max 6 dl/vrk. (soija tai almiron ei sopineet), kesäkurpitsaa koko ajan, uuden-seelannin lammasta, muksua tai Kousaa ja piltin aprikossiasoetta. Rotaatiokokeilussa se mustikka ja hirssi, jotka vähän auki, samoin peruna. Maissi, bataatti ja parsakaali, kana sekä rypsiöljy todettu sopimattomiksi ainakin. Vaarilta saadaan kohta hirveä, ja vadelma, kukkakaali ja tattari pitäis testata. Mutta kun ne oireet tulee usein vasta tosi myöhään, hankalaa on. Isosisko täyttää heinäkuussa kolme, ja tehnyt jonkun ihmeparantumisen, alkanut käymään lähes kaikki. Muttei näin vaikeasti allerginen onneksi ollutkaan. Mitäs teille kokeillaan seuraavana?

Meillä olisi myös ensi kuussa vehnäaltistus Tiinalla, jospa saisi sitten hakea hoitotukea (ts. vammaistukea).

Poika otti just puoli tuntia sitten ekat 3 askelta ilman tukea, lähdenpä juhlimaan sitä ja houkuttelemaan lisäaskeliin :)

Miten teillä on kasvettu?
 
Ollaan oltu tosi extra-hyper tyytyväisiä Tuomelan Tiinan asiakkaina. Hänellä on sitä ammattitaitoa niin julmetun paljon plus kuuntelee hyvin vanhempia. Aina on selkeät ohjeet ja suunnitelmat miten edetään.

Poika on 11 kk. Meillä on kasvu ollut oikeastaan normaalia, jopa silloin pahimman maitoallergian oireilun aikaan. Motorinen kehitys hidastui pahimman maitoallergiaoireilun aikana ennen puolen vuoden ikää. Nyt kontataan, noustaan ja seistään tukia vasten ja otetaan hieman askelia huonekaluja vasten.

Nyt kokeilussa on se rypsiöljy ja hyvältä näyttää mutta varmistellaan vielä. Seuraava kokeilu on Keskisen tattaripuuro. Sitten meille tulee valvottu soija-altistus NC:n jatkohakemukseen. Me ei olla koskaan kokeiltu soija, joten eipä tiedä vaikka sopisikin... Sen jälkeen on valvottu vehnäaltistus. Sitäkään ei olla koskaan kokeltu.

Onnittelut ensiaskelista =) Hurjan nopeasti on lähtenyt kyllä liikkeelle!!
 
Täältä löytyy sama lääkäri, suht sama tilanne ja samanikäinen (10kk) poika. Me koitetaan nyt kanssa tuota puhdasta tattaria, kun myllyn paras aiheuttaa oireilua. Meidän poika altistettiin juuri vehnälle :/ Ei onneksi tarvinnut kuin yhden teelusikallisen - selkään ilmestyi punoittavia läikkiä ja ihottumaa. Onneksi oli pätevä lääkäri, joka pisti tuosta jo poikki. Voin vaan kuvitella, miten paljon olisi tullut vatsavaivaa, mikäli olisi edetty seuraavaan annokseen :x
Mutta siis :wave: vaan kohtalotoverit =)
 
Virtasalmen viljatuote, Provena, Keskisen mylly ja Farina ovat ainakin keliaakikolle puhtaita. Myllyn paras tattarijauho ei ole täysin puhdasta muiden viljojen jäämistä.
Keliakialiiton sivuilta löytyy tietoa minkä merkkiset tuotteet ovat puhtaita esim. tattari, hirssi. Linkki http://www.keliakialiitto.fi/view/categories.asp?document_id=81
 
Jep, Myllyn parhaassa on maininta siitä, että saattaa sisältää muiden viljojen jäämiä. Meidän allergologi oli aiemmin sitä mieltä, että puhtaita viljoja ei tarvitse ottaa käyttöön (olisiko siinä sitten pieni siedättämisen ajatus?). Nyt kun poika sai vehnästäkin niin voimakkaan reaktion, lääkäri suositteli kuitenkin ihan puhdasta tattaria. Tein eilen aikamoisen löydön meidän pienen paikkakunnan lähikaupasta: Keskisen tattaria oli hyllyssä! (OLin juuri aikeissa lähteä jumboon sitä hakemaan :D ). Keitin aamulla ekat puurot uusista hiutaleista ja niissä oli kyllä paljon puhtaampi, vaaleampi väri ja makukin oli raikkaampi. Toivottavasti niillä saataisiin pienikin oireilu häviämään.
 

Yhteistyössä