Uskon, että pysyvät ja turvalliset aikuiset auttavat lasta sietämään muutoksia myös ympäristössä. Kyllä ne tutut aikuiset ovat enemmän kiinnittymispiste lapselle kuin esimerkiksi asuinpaikka. Ympäristöön kiintyminenhän tarkoittaa myös esimerkiksi rutiineihin kiintymistä, tapaa jolla perheessä asiat hoidetaan ja samat asiat toistuvat päivien mittaan. Enemmän kuin sitä, että asutaanko nyt Turussa vai Tampereella.No mutta miettikää nyt asia ihan kunnolla loppuun asti. JOS tuo vedetään taas ihan ääripäähän, niin kuin yleensä on tapana, tarkoittaa se että perhe ei saisi edes muuttaa mihinkään niin kauan kun joku lapsista on alle 4v. Lapsihan kiintyy nimenomaan paikkaan kuten tuolla luki. Kuitenkin yleensä juurikin siinä vaiheessa kun lapsi on vielä vauva tai viimeistään kun esikoinen on 2v kun syntyy seuraava, aletaan etsiä isompaa asuntoa. Millaisen trauman se lapsi siitä saa kun paikka vaihtuu? Entäs ne jotka olosuhteiden pakosta joutuu muutamaan vaikka 4 kertaa 4 vuoden aikana? Oikeestiko vanhempien pitäisi asua yhdessä, huutaa, kiroilla, heitellä tavaroita, haukkua, solvata, mököttää omissa huoneissaan, SAMASSA PIENESSÄ YKSIÖSSÄ kun siellä kerran asuttiin kun esikoinen syntyi, siihen asti kunnes nuorin on 4v?
Toisaalta, eihän usein muuttamisen ole koskaan väitettykään olevan lapsen kehitykselle kovin eduksi. Mutta priorisoituna uskoisin sen olevan noin: ensin ihmiset ja sitten paikat.
Ja ei, vanhempien ei pidä huutaa ja heitellä tavaroita, vaan nimenomaan tulla toimeen yhdessä asuessaan. Toki se vaatii molempien sitoutumisen asiaan, ei vain toisen joustamista olosuhteiden pakosta. Kritiikki ja vaatimus yhdessä pysymisestä ja toimeen tulemisesta on siis kohdistettu yhtälailla molemmille vanhemmille.
Viimeksi muokattu: