Itseasiassa lapsen maksa polttaa alkoholia samalla tavalla kuin aikuisen. Mutta muuten lapsi on herkempi alkoholin haitallisille vaurioille.
http://www.thl.fi/fi_FI/web/neuvoa-antavat-fi/miksi-nuori-ei-voi-juoda-kuin-aikuinen
Miksi nuori ei voi juoda kuin aikuinen?
Nuorelle alkoholilla ei mitään myönteisiä terveysvaikutuksia
Nuoren (tai ylipäänsä alle 40-vuotiaan) terveydentilalle alkoholilla ei ole mitään myönteisiä vaikutuksia. Siinä missä kohtuullisen alkoholinkäytön myönteisiä terveysvaikutuksia on havaittu vain keski-iästä eteenpäin, alkoholinkäytöstä aiheutuvat terveysriskit ovat suurimmat nuorilla. (Andréasson & Allebeck 2005; Rehm ym. 2002.) Nuorten kohdalla lisääntynyt tapaturmariski on merkittävin terveyshaitta.
Alhainen verensokeri tavallinen lasten alkoholimyrkytysoire
Lasten ja varhaisnuorten elimistössä alkoholi saattaa helposti alentaa verensokeria. Aikuisilla aineenvaihdunta on kehittyneempi. Koska aivojen energiansaanti ja toimintakyky riippuvat veren sokerin pitoisuudesta, alkoholin aiheuttamasta verensokerin vähentymisestä voi seurata tajuttomuus, aivovaurio tai jopa kuolema. Tällöin veren alkoholipitoisuuden ei edes tarvitse olla kovin korkea.
Jo viisivuotiaan maksa hajottaa alkoholia samantasoisesti kuin aikuisen, joten vaaratekijä nuorilla ei ole alkoholin palaminen elimistössä. Sen sijaan matala verensokeri on tavallisin poliklinikoissa todettu lasten alkoholimyrkytysoire ja alkoholin aiheuttaman tajuttomuuden tai kuoleman syy. (Marttunen & Kiianmaa 2003; Pitkänen ym. 2005.)
Lapset altistuvat alkoholimyrkytykselle kokemattomuuttaan
Alkoholin humalluttavassa vaikutuksessa on tunnetusti huomattavia yksilöllisiä eroja. Runsaan alkoholimäärän nopea nauttiminen voi aiheuttaa alkoholimyrkytyksen. Alkoholimyrkytyksen riskiryhmän muodostavat ensi kertoja alkoholia nauttivat lapset ja nuoret, jotka kokemattomuuttaan ovat tulleet juoneeksi liikaa.Varsinaisina alkoholimyrkytyksinä pidetään vain tapauksia, joissa alkoholi on aiheuttanut hengityksen lamautumisen, sydämen pysähtymisen tai sammumisen seurauksena oksennukseen tukehtumisen. (Aalto-Setälä ym. 2003.)