Itse olin lukenut tällaisen artikkelin norjalaisesta lohesta, saattaa tietty olla vanhentunutta tietoa
Norjalaisessa lohessa liikaa ympäristömyrkkyjä?
Norjan kasvatettu lohi ui nyt voimakkaaseen vastavirtaan. Reilun kuukauden sisällä lohista on erillisissä tutkimuksissa löydetty liikaa useita ympäristömyrkkyjä.
Norjalaiset löysivät tutkimuksissaan kasvatetuista lohista liikaa lisäaineena käytettyjä nitriittejä. Venäjä puolestaan kielsi alkuvuodesta norjalaisen lohen tuonnin, koska kalaerissä oli liikaa lyijyä. Lisäksi lohirehusta löytyi Norjassa ylenmäärin kadmiumia. Julkisuuteen nousi uudelleen myös parin vuoden takainen yhdysvaltalaistutkimus, jonka mukaan kaloissa on paljon sekä dioksiineja että PCB:tä.
Kaikki aineet ovat ihmiselle haitallisia, esimerkiksi PCB ja dioksiini saattavat elimistöön keräytyessään aiheuttaa kehityshäiriöitä ja nostavat syöpäriskiä.
Tulokset yllättävät, koska kasvatettua lohta on pidetty luonnonkaloja puhtaampana. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan norjalaisen lohen syöntiä pitäisi kuitenkin vähentää kolmeen kertaan vuodessa. Sen mukaan pienikin myrkkymäärä on vaarallista.
Kansanterveyslaitoksen riskianalyytikko Jouni T. Tuomiston mukaan haitallisten aineiden määrä ei ole lisääntynyt, vaan ongelma on tulosten tulkintatavassa. Tutkimus ei ota huomioon meillä Pohjoismaissa korostettuja terveysvaikutuksia.
"Jos vertaus tehtäisiin liikenteeseen, kysyttäisiin mikä on siedettävä määrä liikenteessä vietettyä aikaa ennen kuin hyväksyttävä riskitaso ylittyy. Ihmisen kuolemanvaara liikenteessä on yksi sadasta, eli tuhat kertaa liian suuri. Niinpä se tarkoittaa sitä, että ihmisten ei pitäisi viettää liikenteessä aikaa enempää kuin puoli tuntia vuodessa", Tuomisto toteaa.
EU:ssa on ympäristömyrkyille käytössä haitta-raja, jonka jälkeen riskien uskotaan kasvavan. Mutta raja on asetettu kompromissiksi terveyden ja talouden välille. Valvonta perustuu pistokokeisiin ja muiden maiden tutkimustuloksiin.
Lähes puolet Suomessa syödystä lohesta tulee Norjasta.
Tuomiston mukaan kasvatettu lohi on kuitenkin edelleen terveellistä ravintoa. Kalan terveyshyödyt kun ovat kymmenkertaiset ympäristömyrkkyjen riskiin verrattuna: "Esimerkiksi kalojen rasvahapot vähentävät sydänkuolleisuutta ja ennaltaehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja. Lisäksi niissä on runsaasti myös proteiinia ja d-vitamiinia."