Perhepedissä nukkujat

  • Viestiketjun aloittaja "vieras"
  • Ensimmäinen viesti
"vieras"
Kysyisin, miten te teette niinä iltoina kun lapsi ei meinaa millään rauhoittua nukkumaan? Meillä on välillä niin kova vauhti päällä, että täytyy ottaa lapsi kainaloon aika tiukasti jotta saa rauhoittumaan. Teenkö siis oikein? Jos annan vaan nousta ylös, niin konttaa ja leikkii ym. eikä ala rauhoittua ollenkaan...Kainalossa sitten nukahtaa melko nopeasti tai ainakin alkaa makoilla paikoillaan..
 
"vieras"
Kiitos vastauksista! Välillä on sellaista "painia", että alkaa tuntua että teen kuitenkin väärin, vaikka kainaloon ottamalla kuitenkin sitten rauhoittuu. Nämä nukuttamiset on olleet nyt pari kuukautta ihan mahdotonta hommaa. 1-2h menee joka ilta, eilen nukahti vasta klo 23. =( Kieppuu, voimistelee, ottaa sukat jalasta, kaivelee varpaita, aukaisee yökkärin napit 10 krt. ym. Sallitteko tällaista toimintaa??
 
"mee"
Meillä samanikäinen lapsi ja jos hän ei rauhoitu millään, niin ei ole vielä väsynyt, joten mennään takaisin alakertaan touhuamaan ja kokeillaan tunnin päästä uudelleen.
 
"miima"
Meillä rauhoitti unipussi, kun siirtyi omaan sänkyyn. Tietysti oli ensin protestointia uutta tilannetta vastaan, ja siis huutoakin. Rauhoittelin, silittelin, lauloin monta laulua. JA pian onnistui niin, että lauloin unilaulun ja poistuin huoneesta - lapsi höpötteli aikansa ja rupesi nukkumaan itsekseen.

Huutounikoulua en tosiaan suosittele, mutta kuulostaa siltä, että jotain muutoksia teidän pitäisi tehdä.

Tässä hyvä artikkeli perhepedistä ja unijutuista:
http://drjaygordon.com/attachment/sleeppattern.html
 
Imetin parivuotiaaksi, siihen asti kävi nukkumaan ongelmitta, mutta lopettamisen jälkeen reilu parivuotiaana oli ihan toivoton tapaus, täytyi tosissaan rajoittaa toimintaa kun villitsi ihan itse itsensä häsläämällä pimeässä huoneessa.

Kaikki turha toiminta; sormilla leikkiminen, tyynyn tuhannes pöyhiminen, nappien aukominen, puhuminen ym. kiellettiin. Ohjeena pää tyynyyn, hiljaa ja silmät kiinni. Lapsi toivoo aina omaa unilauluaan ja laulan sitä niin kauan kuin osaa olla aloillaan (toki saa ottaa parempaa asentoa ja hakea sitä hyvää olotilaa), mutta jos aloittaa pelleilyn niin laulu loppuu, kerron mitä piti tehdä ja jos asia on ymmärretty, voin taas lauleskella ja silitellä.

Nykyisin kohta kolme v. tarvii ottaa vain kainaloon tai pitää kädestä kiinni kämmenselkää silitellen ja kertoa mikä homman nimi niin rauhoittuu. Toisinaan lapsi yhä pyytää lauluansa ja saa sen.
Kirjan lukemista olemme koittaneet rauhoittamisena, mutta tällä erää sekin käy virikkeestä ja nukahtamisvalmis lapsi piristyy yliväsyneelle tasolle.

Makkarissa saatan olla 5-30min riippuen kuinka helpolla nukahtaa, klo 20 aloitetaan iltatoimet ja 21 on jo untenmailla, heräilee sitten 8 aikaan aamulla eikä enää nuku päikkäreitä.

Kaipa tämä tästä, aikaa ja vaivaa tämä tapa vaatii, mutta en näe tässä mitään pahaa, lapsi saa läheisyyttä ja oppii omaan tahtiinsa rauhoittumaan pienemmillä keinoilla ja nukkuu yönsä hyvin. Toisinaan mietin että olisi ollut helppo lopettaa imetys paljon aikaisemmin ja pistää lapsi omaan huoneeseensa nukkumaan.
 
"vieras"
Voi Piparnakkeli. Kyllä kuulostaa tutulta! Juurikin kaikki pieni toiminta vaan villitsee ja saa kaiken huomion nukahtamisesta. Meillä herättään n. klo 8, mutta koska illat kieputaan, niin nukkuu sitten väsyneenä päikkäreitä 3h. En raski herättää. Tää on kierre, tiedän. Sitten ei illalla väsytä kun on päivällä nukuttu paljon. Me on nyt kokeiltu tätä, että mennään vasta klo 21 makkariin, mutta ei taida olla hyvä konsti tämäkään..
 
yksilöllinen ominaisuus
[QUOTE="vieras";25245539]Voi Piparnakkeli. Kyllä kuulostaa tutulta! Juurikin kaikki pieni toiminta vaan villitsee ja saa kaiken huomion nukahtamisesta. Meillä herättään n. klo 8, mutta koska illat kieputaan, niin nukkuu sitten väsyneenä päikkäreitä 3h. En raski herättää. Tää on kierre, tiedän. Sitten ei illalla väsytä kun on päivällä nukuttu paljon. Me on nyt kokeiltu tätä, että mennään vasta klo 21 makkariin, mutta ei taida olla hyvä konsti tämäkään..[/QUOTE]

Meillä on mukula nukkunut aina sellaiset 3-4 tunnin päikyt tuonne 5-vuotiaaksi saakka vaikka yöunta olisi 8,5-9 tuntia takana. Ihan turha herätellä on ollut kesken päikkien niitä lyhentääkseen, koska sitten kovin tokkurainen ja kiukkuinen ollu...
 
"minä"
Kai rauhoitatte ympäristön vähintään tuntia ennen kuin edes yritätte nukuttamista? Valojen ja äänten/muiden ärsykkeiden vähentäminen minimiin, iltapala ilman kiirettä, iltapesut, rauhallista puuhaa kuten lukemista.
 
"vieras"
Kyllä yritetään rauhoittaa, mutta esim. satua ei jaksa vielä kuunnella. Ja tämä on muutenkin ihan kauhean touhukas tapaus, eli ei saada kyllä muuten rauhoittumaan kun sitten sammutellaan valot ja mennään sänkyyn. Vauhti on hurjaa ja eihän se tietysti heti se unikaan sitten tule..
 
"vieras"
Meillä perhepeteiltiin lasten ensimmäiset 4-5 vuotta. Ja tein juuri niin, nopeasti nukahtivat kun luin iltasadun ja sen jälkeen "nukahdin" (leikisti). Lapsi aika pian antoi periksi kun äitikin hänen mielestä nukkui ja nukahti sitten myös itsekin...
 
ilma
[QUOTE="vieras";25246222]Kertoisitteko siitä unipussista vielä. Meillä on ollut Tutan trikoisia, mutta tarkoitatteko nyt niitä?[/QUOTE]

googleta. niitä on erilaisia ja eripaksuisia.
 
"xyz"
Lyhentäisin päikkäreitä, meillä 2v nukku 2h päikkärit ja hyvin tuli väsy illalla omaan sänkyyn ja yöunet oli 10h luokkaa satunnaisilla heräämisillä/viereen tulolla.
 
"vieras", imetätkö? Meillä on 1,5-vuotias, myöskin todella vilkas lapsi. Imetän häntä illalla ennen iltasatua. Siinä sylissä rauhoittuu paikalleen ja tissittelyn jälkeen jaksaa hetken lukea satua. Nukuttiin tähän asti perhepedissä mut nyt on poika nukkunut 5 yötä omassa sängyssä, viime yönä eka kerta kun ei herännyt kertaakaan. Poika tissitteli vielä yöllä ja heräili usein, ja mä olin jo niin väsy, että oli pakko pitää unikoulutus omaan sänkyyn. Mulla on tosi haikea olo ja nukkuisin mielelläni poika vieressä. Mut siitä ei vaan tullut enää mitään. Onneksi aina aamulla poika herää tosi iloisena, joten varmasti ei ole mitään traumoja jäänyt, ja poika hyötyy siitä kun mä en oo enää aamulla väsynyt ja kiukkuinen. Mut rankkaa oli ekat 4 yötä. Pelkäsin tosin paljon pahempaakin kun nyt jo viime yön nukkuki sitte kokokaan. On noi nukuttamis- ym. univaikeudet vaan ikäviä. Kovasti tsemppiä! Mäkin kyllä tossa teidän tapauksessa koittaisin lyhentää päiväunia.
 
"vieras"
Lopetin imetyksen n. kk sitten. Tai poika siitä oikeastaan luopui itse. Nukkuu tosi hyvin aamuun asti eikä heräile, kunhan vaan pääsee alkuun. =) Kiitos viesteistä, kyllä se vielä tästä onnistuu joku päivä!
 

Yhteistyössä