Paskan oikeistopolitiikan tulokset näkyy talous menee alamäkeä - Porvarilumipalloefekti

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Suomen Kuvalehti: Kehysriihi osoittaa, että valtiovarainministeriön ei tule olla kritiikin yläpuolella
https://suomenkuvalehti.fi/vallan-mahotonta/kehysriihi-osoittaa-etta-valtiovarainministerion-ei-tule-olla-kritiikin-ylapuolella/?shared=10101-6a64c2f0-999
Valtiovarainministeriö julkaisi viime torstaina tuoreen talousennusteen ja kehysriihen taustamateriaalit. Ministeriö laati esimerkiksi riihtä valmistelleelle Matias Marttisen työryhmälle skenaariolaskelmia sopeutuksen vaikutuksesta talouskasvuun.

Ministeriö käytti laskelmissaan 0,5 suuruista finanssipoliittista kerrointa. Kerroin arvioi, kuinka paljon kansantalouden kiertoon lisätty (tai vähennetty) euro lisää (tai vähentää) talouskasvua.

0,5 suuruinen kerroin tarkoittaa käytännössä, että koska vajaan 3 miljardin leikkaukset ja veronkorotukset vastaavat noin 1 prosenttia Suomen bkt:stä, ministeriö arvioi kehysriihen päätösten heikentävän talouskasvua 0,5 prosenttia (1% x 0,5 = 0,5%).

Taustamateriaaleissa ministeriö tekee kansainvälisen ja kotimaisen kirjallisuuskatsauksen finanssipolitiikan kertoimista. Suomalaisessa tutkimuksessa, mukaanlukien ministeriön omat arviot, kertoimen on arvioitu olevan lähellä 1.

Valtiovarainministeriö on poliittisideologinen toimija, joka toimii talousoikeiston käsikirjan mukaan. Näin se komppaa oikeiston politiikkaa ja dissaa demarien ja vasemmiston politiikkaa.
 
vierailija
Marinin hallituskaudella oli sellaiset pikku haasteet kuin korona ja Ukrainan sodan alkaminen. Millä nämä oikeistopuoskarit perustelevat sekoilunsa?! Ihan puhdasta tulonsiirtoa köyhiltä rikkaille.
 
vierailija
OrpoPurran oikeistohallitus lisää velkaa VM:n arvion mukaan 55,8 mrd euroa kaudellaan. Mutta tässä on huomioitu OrpoPurran velanotto vasta vuoden 2024 alusta.

Todellisuudessa OrpoPurra lisäsi vuoden 2023 Marinin hallituksen viimeisen budjetin menoja 10 miljardia euroa ensin syksyllä 11,2 mrd euroon (1,2 mrd eurolla) ja joulukuussa VM siirsi vielä kalenteriteknisesti 3,2 mrd euroa alkuvuoden 2024 menoja vuoden 2023 puolelle, nostaen vuoden 2024 menot 14,4 mrd euroon. Nämä 1,2 + 3,2 mrd = 4,4 mrd euron lisämenot ovat siis OrpoPurran velanottoa ja lisäävät VM:n arvion 55,8 mrd euron OrpoPurran kauden velanotoksi 60,2 mrd euroon. Eli Marinin kauden lopun 151,8 mrd eurosta 212 mrd euroon.

Todisteet:

IL: Uusi tyly arvio: Hallitukset (lue. Orpon hallitus) ottavat neljässä vuodessa velkaa 56 miljardia euroa
"Vuoden 2028 lopussa valtionvelka on VM:n arvion mukaan 212 miljardia euroa. Valtionvelka oli vuoden 2023 lopussa 156,2 miljardia euroa. Näiden lukujen perusteella Petteri Orpon (kok) hallitus ja sitä seuraava hallitus (ensimmäisessä budjetissaan) ottaisivat uutta velkaa 55,8 miljardia euroa."

156,2 mrd euroa miinus 4,4 mrd euroa (OrpoPurran vuoden 2023 velanotto) = 151,8 mrd euroa


Yle: Valtionvelkaan tuli uusi, yllättävä kolmen miljardin lisäys – edes budjettipäällikkö ei osaa selittää asiaa tyhjentävästi

"Kokonaisvelka ei lisäänny, budjettipäällikkö Mika Niemelä sanoo. Mutta onko Suomen vuotuinen velkataso 14 vai 11 miljardia euroa, siihen ei löydy vastausta.

Valtio ottaakin tänä vuonna velkaa 14,4 miljardia euroa, kertoo valtiovarainministeriö (VM).

Tähän päivään asti oltiin siinä uskossa, että vuoden 2023 velanotto olisi 11,2 miljardia euroa. VM perustelee peräti 3,2 miljardin euron suuruista muutosta lähinnä kalenteriteknisesti.

Valtio siirtää hyvinvointialueille alkuvuonna noin neljän miljardin euron suoritukset. Koska maksupäivä on aivan vuodenvaihteessa eli 2. tammikuuta 2024, rahojen on oltava käytettävissä valtion kassassa jo vuoden 2023 puolella.

– Sitä voi ajatella sillä tavalla, että välttämättömän velanoton määrä aikaistuu nyt kuukaudella, VM:n budjettipäällikkö Mika Niemelä kertoo Ylelle.

– Kokonaisvelan määrä ei kasva. Yksi velkaerä tulee vain nyt nostoon kuukautta aiemmin.

”En taida nyt pystyä purkamaan tätä niin, että se olisi ymmärrettävää”

Tämä tarkoittaa sitä, että vuoden 2023 velanotto näyttää kipuavan rutkasti suuremmaksi kuin ensin luultiin.

Syksyllä 2022 Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus arvioi, että velkaa otettaisiin tänä vuonna runsaat 8 miljardia euroa. Vuoden 2023 helmikuun lisätalousarvio nosti summan yli 10 miljardiin euroon, ja nykyhallituksen käsissä summa nousi 11,2 miljardiin euroon."



VM:n talousoikeistolaiset kokoomusvirkamiehet aivan selvästi AVITTIVAT OrpoPurran oikeistohallitusta piilottamaan velanottoaan kalenteriteknisellä kikalla, jotta aikaistettu 3,2 mrd euron lisämeno ja aiempi syksyn 1,2 mrd euron lisämeno saatiin näyttämään Marinin hallituksen velalta, vaikka se tosiasiassa oli OrpoPurran oikeistohallituksen kaudellaan lisäämää velkaa.

Näin VM:n arvio 55,8 mrd euroa Orpon hallituskauden velaksi kasvaakiin 4,4 mrd eurolla 60,2 miljardiin euroon!

Kysymys kuuluukin, riittääkö tämä OrpoPurran hallituskauden ENNÄTYKSELLINEN velanotto, kun VM:n 212 mrd euron arvion pohjalla on KUITENKIN hallitusohjelman kirjaus 100 000 uudesta työpaikasta, josta ollaan JO 150 000 työpaikan päässä ja työttömyys sen kun kasvaa sekä työllisyys alenee, tarkoittaen miljardien lisävelanottoa VM:n arvioon nähden, mahdollisesti 65-70 mrd euron velanottoa. 217-222 mrd euron valtionvelkaa OrpoPurran hallituskauden lopulla.
Miten on mahdollista että oikeistohallitus ottaa velkaa ennätyksellisesti +60 mrd euroa, vaikka leikkaa ennätyksellisesti ja myy ainakin 4 mrd eurolla valtion tuottavaa omistusta? Pitää seurata ettei kansallista omistusta myydä vielä enemmän piilottamaan kasvavaa velanottotarvetta. RKP:n Anders Adlercreutzin puheet valtion omistusten alentamisesta toimiessaan eurooppa- ja omistajaohjausministerinä antavat olettaa tällaisen petoksen olevan mahdollista, että oikeisto haluaa tappaa valtion lypsylehmät kaunistellessaan talouslukuja. Kansallisen tuottavan omistuksen myynti oin kuin pakkasella housuun kuseminen, lämmittää hetken, mutta sen jälkeen on entistä tukalampaa. Oikeisto on tässä asiassa kunnostautunut purkamalla kansallista omistusta.
 
vierailija
Petteri on niin yllättynyt, että työntekijät haluaisivat elää palkallaan ja että työehtoja ei heikennettäisi. Siitä huolimatta hän päättää toimia niin kuin kunnon kokoomuslainen: vain meille porvareille, ei teille rahvaalle. Me tarvitsemme teidänkin rahanne ja kaikkein mieluiten 100 %:sti.
 
vierailija
EK:n Häkämiehen mielestä esimerkiksi myyjät eivät tarvitse sunnuntailisiä. En tiedä, paljonko Jyri tienaa kuukaudessa, mutta myyjien bruttoansio (30 viikkotyöntuntia per kalenterikuukausi) on noin 1 600-1 700 €.
 
vierailija
Tyhmä kansa pillittää aina leikkauksista. Suosiota saisi törsäämällä.
Kyllähän Orpon ja Purran hallitus törsää, nostaa valtionvelan VM:n ennusteen mukaan Marinin kauden lopun 151,8 mrd eurosta ainakin 212 mrd euroon ja velkaa otetaan siis ainakin 60,2 mrd euroa jättileikkausten ja valtion omistusten myynnin 4 mrd päälle. Mihin ennätyksellinen lainanotto törsätään, nyt kun ei ole globaalia koronapandemiaa ja sen miljardien eurojen yritysten sossutukemista eikä Euroopan laajuista energiakriisiä???
 
vierailija
Esim Orpon selitys, että sunnuntailisiä ei olla poistamassa vaan siirretään ne paikalliseen sopimiseen. Käytännössä se tarkoittaa niiden poistamisen. Niin mielestäni tuollainen puhe on pelkkää raukkamaisuutta ja vääristelyä. Tietää ihan hyvin , että lisät katoaa. Kokoomus on mennyt persujen kanssa kaksoitodellisuuden maailmaan.
 
vierailija
Suomalaisten etu ei ole etusijalla vaan rikkaiden ja EK:n. Persut ovat niin tyhmiä, että pahentavat tilannettaan vattuilemalla suomalaisille ja uhriutumalla, kuten tapoihinsa kuuluu.

Velkaantuminen piti lopettaa, nyt otetaan enemmän velkaa kuin kaksi edellistä hallitusta YHTEENSÄ. Ja sekin tietenkin on kaikkien muiden vika kuin hallituksen itsensä.

Kun ei ole osaamista eikä kompetenssia ja sanat syödään, ei pidä ihmetellä miksi kansa näyttää ovea.
 
vierailija
Täysi maailmanlopun meininki. Tulipaloja siellä täällä, joiden sammutteluun menee työaika. Päätöksiä runnotaan läpi ilman mitään perusteita. Koko ajan saa pelätä mitä joku persu taas tyhmyyksissään keksii. Hallitus on ihan halvaantunut tekemään kunnollista työtä.
 
vierailija
He tuhoavat hyvinvointivaltion lisäämällä Valtion kuluja. Kelan laskelmien mukaan etuusmenot kasvavat 960 miljoonaa € tänä vuonna, verrattuna edelliseen. 1250 miljoonaa € verrattuna vuoteen 2022. Mutta mitäs pienistä. Hallitusohjelma toimii ja SDP vaan vääristelee, menikö niin Petteri?
 
vierailija
Ylimielinen, osaamaton, kohusta toiseen joutuva, onneton lauma tunareita, jotka joutuvat selittelemään sen sijaan että tekisivät töitä jotka heille kuuluvat.

Tämä ei voi olla uusi norrmaali!!!!
 
vierailija
Vihaa duunareita, pienyrittäjiä, työttömiä, sairaita, ulkomaalaisia, seksuaalisesti poikkeavia. On epäoikeudenmukainen, empatiakyvytön, siirtää rahaa pienituloisilta suurituloisille. Toistelee että rahaa ei ole, ottaa velkaa jotta saa suurituloisille verokevennykset ja lisää kelakorvausta yksityislääkäristä. Rahaa laitetaan myös siihen tunnin junaan Helsingistä Turkuun. Roiskii päätöksiä ilman mitään logiikkaa eikä kuuntele asiantuntijoita. Karkkeihin tulee lisää vero, sipseihin ei. Kannabiksen laillistamista vastustetaan kun ollaan niin huolissaan Suomalaisten terveydestä, samalla nostetaan kaupassa myytävien alkoholien prosenttirajaa. Oluen verotusta kevennetään, liikuntapaikkojen nostetaan. Työuria pitäisi pidentää, mitä tekee hallitus: lakkauttaa vuorotteluvapaan ja aikuiskoulutustuen. Ei järjen häivää tässä hallituksessa. Ja tämän hallituksen huonoista päätöksistä tullaan maksamaan pitkään.
 
vierailija
Se että tehdään miljoonasta uudesta suomalaisesta köyhiä siirtämällä heidän tulonsa omiin taskuihin ei voi olla näkymättä kannatuksessa muualla kuin Venäjällä, jossa Putin tekee samaa ja suosio sen kuin kasvaa. Hallituksen velkaantuminen on nopeampaa kuin edellisen hallituksen aikana.
 
vierailija
Palkittu taloustieteilijä HS jutussa: Eriarvoisuuden kasvu ja rikkaiden rikastuminen ei vaurastuta koko yhteiskuntaa, se on myytti

Palkittu taloustieteilijä: Tuloerot kasvavat historiallisen nopeasti, ja syy on etenkin kahden ihmisen


Tuloerot | Palkittu eriarvoisuustutkija Emmanuel Saez kertoo eriarvoisuuden nykyisen, historiallisen nopean kasvun alkaneen vuodesta 1980, pitkälti kahden henkilön ansiosta.

-IHMISKUNTA valitsee itse, minkä verran epätasa-arvoisuutta se haluaa. Sellainen päätös ei tule kuin taivaasta annettuna, vaan jokaisen yhteiskunnan tehtävänä on valita itse.

Näin tiivistää viestinsä yksi maailman arvostetuimmista eriarvoisuustutkijoista, Kalifornian Berkeleyn yliopiston taloustieteen professori Emmanuel Saez.
Suosittelen jokaista lukemaan jutun ajatuksella ja sen valossa pohtimaan mihin suuntaan meidän hallitus Tokmanni-Tätcheri ja Orpo tätä yhteiskuntaa oikein luotsaavat ja ketä se hyödyttää? Vauraus ei nimittäin sieltä rikkaiden näpeistä valu muille, vaan viimeiset 40 vuotta se on keskittynyt yhä harvempien käsiin.
 
vierailija
Politiikka on pitkälti arvovalintoja. Hallitus on päättänyt priorisoida mm. vuosittaiset 1-8 miljardin yritystuet sekä yritysten verohelpotukset ja Turun junan kansalaisten terveydenhoidon ja turvaverkkojen edelle.

Silti alkaa vaikuttaa siltä, että talous ei pelastu:

Analyysi: Taloudesta kantautuu synkkiä uutisia, jotka voivat vaikeuttaa myös syksyn budjettineuvotteluja

Hallitus ei näytä pääsevän julkisen talouden alijäämätavoitteeseensa, kun kasvu on kituliasta ja verotulojen kertymä ennakoitua heikompaa.
 
vierailija
Palkittu taloustieteilijä HS jutussa: Eriarvoisuuden kasvu ja rikkaiden rikastuminen ei vaurastuta koko yhteiskuntaa, se on myytti

Palkittu taloustieteilijä: Tuloerot kasvavat historiallisen nopeasti, ja syy on etenkin kahden ihmisen


Tuloerot | Palkittu eriarvoisuustutkija Emmanuel Saez kertoo eriarvoisuuden nykyisen, historiallisen nopean kasvun alkaneen vuodesta 1980, pitkälti kahden henkilön ansiosta.

-IHMISKUNTA valitsee itse, minkä verran epätasa-arvoisuutta se haluaa. Sellainen päätös ei tule kuin taivaasta annettuna, vaan jokaisen yhteiskunnan tehtävänä on valita itse.

Näin tiivistää viestinsä yksi maailman arvostetuimmista eriarvoisuustutkijoista, Kalifornian Berkeleyn yliopiston taloustieteen professori Emmanuel Saez.
Suosittelen jokaista lukemaan jutun ajatuksella ja sen valossa pohtimaan mihin suuntaan meidän hallitus Tokmanni-Tätcheri ja Orpo tätä yhteiskuntaa oikein luotsaavat ja ketä se hyödyttää? Vauraus ei nimittäin sieltä rikkaiden näpeistä valu muille, vaan viimeiset 40 vuotta se on keskittynyt yhä harvempien käsiin.
Trendihän on globaali ja sen mukaista politiikkaa toteuttavat myös Orpo ja Purra. 3/4 osaa koko maailman vauraudesta on 10% hallussa, kun puolet ihmiskunnasta ei omista juurikaan mitään.
 
vierailija
Odotapas kuin joku tarpeeksi hullu eriarvoisuutta fanittava trolli löytää tänne. Heitä ei haittaa pohjois-korea tason eriarvoisuus, kunhan köyhät eivät syö ilman työleiriä.
 
vierailija
Palkittu taloustieteilijä HS jutussa: Eriarvoisuuden kasvu ja rikkaiden rikastuminen ei vaurastuta koko yhteiskuntaa, se on myytti

Palkittu taloustieteilijä: Tuloerot kasvavat historiallisen nopeasti, ja syy on etenkin kahden ihmisen


Tuloerot | Palkittu eriarvoisuustutkija Emmanuel Saez kertoo eriarvoisuuden nykyisen, historiallisen nopean kasvun alkaneen vuodesta 1980, pitkälti kahden henkilön ansiosta.

-IHMISKUNTA valitsee itse, minkä verran epätasa-arvoisuutta se haluaa. Sellainen päätös ei tule kuin taivaasta annettuna, vaan jokaisen yhteiskunnan tehtävänä on valita itse.

Näin tiivistää viestinsä yksi maailman arvostetuimmista eriarvoisuustutkijoista, Kalifornian Berkeleyn yliopiston taloustieteen professori Emmanuel Saez.
Suosittelen jokaista lukemaan jutun ajatuksella ja sen valossa pohtimaan mihin suuntaan meidän hallitus Tokmanni-Tätcheri ja Orpo tätä yhteiskuntaa oikein luotsaavat ja ketä se hyödyttää? Vauraus ei nimittäin sieltä rikkaiden näpeistä valu muille, vaan viimeiset 40 vuotta se on keskittynyt yhä harvempien käsiin.
Tämä mies joikhaisi Orpon, Purran ja Satosen pölhöteeseineen suohon.
 
vierailija
Trendihän on globaali ja sen mukaista politiikkaa toteuttavat myös Orpo ja Purra. 3/4 osaa koko maailman vauraudesta on 10% hallussa, kun puolet ihmiskunnasta ei omista juurikaan mitään.
Neuvostoliiton hajoaminen ja siten kommunismin osoittautuminen kapitalisimia huonommaksi järjestelmäksi on aiheuttanut harhan, jossa voidaan ajatella ja väittää liberaalia kapitalimia parhaaksi talousjärjestelmäksi, samalla kun sen kritisoiminen on yhä hankalampaa. Joten tottakai trendi on globaali.

Järjestelmästä hyötyvät ovat poliittisesti ja taloudellisesti vahvoja puolustamaan ja muokkaamaan järjestelmää haluamaansa suuntaa, ja he jotka kärsivät ovat täysin voimattomia ja vaikutusvallattomia ollessaan pienituloisia ja köyhiä. Eikä kaikkein heikoimmassa asemassa olevat ehdi ajatella jotain niin epämaäräistä kuin politiikka, kun energia kuluu pärjäämiseen ja rahanhankkimisen pohtimiseen.
 

Yhteistyössä