Parhaat vauvanhoitovinkkisi *avuksi aloittelijoille*

Alkuperäinen kirjoittaja anuuu:
Ihan pakko kommentoida tohon pullon tukemiseen että mun mielestä taas ehdottomasti pullomaito pitää antaa sylissä niin että vauva saa ravinnon lisäksi lämpöä ja läheisyyttä niinku olis tissillä.
Joo kyllä ilman muuta sylistä pullomaitokin.
 
Älä linnottaudu neljän seinän sisälle, ellet ole muutenkin kotosalla viihtyvää tyyppiä. Poissa silmistä, poissa mielestä pätee myös kavereiden suhteen: jos ei pidä huolta sosiaalisista kontakteista, saa pian huomata, ettei ole enää sosiaalisia kontakteja, joista pitää kiinni. Vaikka vauvan kanssa liikkeelle lähteminen tuntuisikin aluksi hankalalta, kannattaa se siitä huolimatta. Vauva ei tarvitse kyläreissuun koko omaisuuttaan: yhdet vaihtovaatteet ja pari vaippaa (ja korvikkeet + pullo) mahtuvat kyllä vaikka vaunujen alakoriin.
 
Aivan pienenä pidin vauvaa sylissä varsinkin syömisen jälkeen niin, että istuin sohvalla kyynärnojaan nojaten jalat suorina. Vauva makasi vartalo reisien päällä, jalat olivat lonkista hieman koukistueena minun ja sohvan välissä. Tässä asennossa masuvaivat helpottivat, vauva opetteli yhä paremmin kannattelemaan päätään ja viihtyi paremmin kuin lattialla, kun näki paremmin ympärilleen kuin lattianrajasta. Lisäksi vauva oli lähelläni mutta ei tarvinnut koko ajan pitää sylissä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja anuuu:
Ihan pakko kommentoida tohon pullon tukemiseen että mun mielestä taas ehdottomasti pullomaito pitää antaa sylissä niin että vauva saa ravinnon lisäksi lämpöä ja läheisyyttä niinku olis tissillä.
peesaan tätä! Pienen vauvan perusturvallisuus kehittyy juurikin noissa arkisissa hoitotilanteissa: vaipanvaihto, syöttäminen, nukuttaminen. Nämä ovat tilanteita, joissa ei voi olla liian herkkä. Sitä paitsi, luin jostain, että pullosta ei kannattaisi antaa makuuasennossa; lisää kuulemma korvatulehdusriskiä.
 
olen myös sitä mieltä, että vauva tarvitsee läheisyyttä, myös syöttäessä pullosta. rintavauvalle on varmasti maailman turvallisin paikka olla äidin lähellä tississä kiinni. miksei siis pulloruokinnassa voisi tätä läheisyyttä tarjota.
ja mielestäni ei ole hyvä opettaa lasta siihen, että sängyssä ruokitaan. sänky on nukkumista varten.

ja läheisyydestä kun puhutaan, niin itselleni tuli mieleen sellainen vinkki, että kannattaa ottaa kantoliina käyttöön. minulle sanottiin, että eihän lapsi opi itsekseen olemaan yhtään, jos kantoliinassa pitää. nyt minulla on 6 kk poika, joka viihtyy todella hyvin sitterissä, lattialla, sängyllä itekseen. ja kantoliina on vieläkin käytössä. lapsen paras paikka on rakastava syli. sitä ei voi saada koskaan liikaa. :heart:
 
Viiden lapsen äitinä olen joutunut kantapään kautta kokemaan vauvan/lastenhoidon,kun ei ole ollut ketään läheistä sukulaista vierellä.
-Luota itseesi ja vaistoihisi vaikka muut sanoisivat mitä,sinä tunnet oman lapsesi paremmin kuin naapurin Hilma.
-Ota rennosti,vaikka itse olisit huolissasi/paniikissa,käsittele vauvaa rauhallisesti.Vauvoilla tuntuu olevan ylim.antennit joilla he vaistoavat äitinsä mielentilat
-Rakkautta ja läheisyyttä ei voi antaa liikaa koskaan
-Vauvaa ei tarvitse hyssytellä uneen(2vuotiaan kanssa kun se ei enää olekkaan ihan helppoa =) )Vauvalle riittää monesti syli ja rauhallinen ja rakastava äiti tai isä,meillä äärimmäinen keino vauvan rauhoittamiseksi on kävellä hänen kanssaan rauhallisesti,mikä muistuttaa häntä kohdunaikasesta turvallisuudesta. =) (Eikä hysteeristä vatkaamista,mitä tein esikoisen kanssa! :headwall: )
-Heti alusta selkeä ero yölle ja päivälle eli päivällä vaipanvaihdon yhteydessä lepertelyä ja hellittelyä ja jutustelua ruokailun lomassa,illalla rutiinit vaikkapa kuten meillä esim.kaikki muksut laitettu unipussiin (oiva apu yösyötöillä!)ym.valon määrää vähennetään ja hiljennetään taloa(aina siinä kuitenkaan onnistumatta muiden sisarusten takia)yöllä ei vauvalle leperrellä vaan syötetään hiljaisuudessa ja mikäli vaihtaa vaipan yölläkin,sen voi tehdä hiljaisuudessa.Päivällä kannattaa muistaa,että vauva kyllä nukkuu metelistä huolimatta ja hänet on hyväkin totuttaa siihen(eli taloa ei päivällä tarvi hiljentää ja kulkea hiipimällä!)
-Jokainen perhe kyllä tietää mikä se paras ratkasu hoidoissa omalle lapselleen on se sitten perhepeti(kuten meillä)tai "sivuvaunut"sängyn vieressä(=häkkisänky parisängyssä kiinni laita alhaalla)tai häkkisänky toisella puolen makuuhuonetta tai vauva omassa huoneessaan(mitä en itse henk.koht.ymmärrä,mutta moinen ratkaisu jonkun toisen kohdalla voikin olla oikea)
-vauvaa on tietysti hyvä nukuttaa ulkonakin,mutta mikäli tähän ei mahdollisuutta,vauva ei siittä kärsi,että on sisällä(Pohjoismaat taitavat olla ainoat maat maailmassa,joissa suositaan pakkasellakin ulkona nukuttamista)Eli ei kannata potea huonoa omaa tuntoa,kun naapurin Hilma kyselee miksei vauvaa nukuteta ulkona. =)
-Vauvat itkevät! Itku on heidän tapansa kommunikoida,itku ei aina tarkoita,että vauvalla olisi vaikkapa nälkä eli ei kannata aina ensimmäisenä tuputtaa maitoa,lapsi voi haluta ihan läheisyyttäkin..nopeasti vanhemmat oppivat erottamaan erilaisten itkujen tarkoituksen,ei syytä paniikkiin vaikkei erilaisia itkuja heti osaa erotellakaan toisistaan
(..ja nyt itkee Eino 3kk nälkäänsä,joten jatkan joskus toiste =) =) )
 
Itselläni on aina hoitokassi valmiina lähtöön, vähän kuin sairaalakassi odotusaikana. Kassissa on vaihtovaatteet, muutama vaippa, tuttipullo, vastikepurkki, pikkupyyhe, helistin tai muu lelu, harso, kassiin kuuluva alusta. Täydennän varaston aina kun jotain on käytetty. Lähtöhärdellissä ei tarvitse kuin napata kassi mukaan niin tiedän varmasti että kaikki on mukana ilman turhaa pähkäilyä.
 
Unien maksimointi: Imetä vauvaa ja herätä väsähtänyt vauva vaipanvaihdolla anna lisää rintaa. Näin meillä nukuttiin heti alkuun se 3-4 h aina putkeen.
Nuku aina kun voit.

Jos annat maitoa tuttipullosta, osta hitaan virtauksen pullo. Oma 5kk tyttö on nyt hylännyt rinnan kun pullosta ruoan saa helpommin. Meillä sai neuvolasta muuten sähköpumppua lainaan, jos ei halua korviketta antaa.

Kietaisupaidat ja puolipotkarit ovat käteviä.

Tutustu vauvaan rauhassa, kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja.
 
Alkuperäinen kirjoittaja Oisku:
Itselläni on aina hoitokassi valmiina lähtöön, vähän kuin sairaalakassi odotusaikana. Kassissa on vaihtovaatteet, muutama vaippa, tuttipullo, vastikepurkki, pikkupyyhe, helistin tai muu lelu, harso, kassiin kuuluva alusta. Täydennän varaston aina kun jotain on käytetty. Lähtöhärdellissä ei tarvitse kuin napata kassi mukaan niin tiedän varmasti että kaikki on mukana ilman turhaa pähkäilyä.
Mulla on ollut alusta asti hoitolaukku pakattuna, tarkistan vaan että täydennykset on tehty ja nappaan mukaan. Kätevää.

Kantoliinan mainitsi joku. Se tosiaan on oiva tapa saada kädet vapaiksi silloin, kun vauva on sylitakiainen ja myös kätevä tapa kuljettaa vauva mukana asioilla yms. Imetys onnistuu liinan suojissa, samoin nukkuminen. Liinoja on monenlaisia, joten itselle sopiva löytyy kokeilemalla ja helppokäyttöiset (esim. rengasliina) sopii kotioloihin ja kiireeseen, kun lapsi täytyy saada nopeasti kietaistua syliin. Pitkää liinaa suosittelen pitempiin kantamisiin.

Hoitotaso tms kannattaa sijoittaa lähelle vesipistettä, mielellään selkää säästävälle korkeudelle. Vaipat, pyyhkeet ja muut hoitotarvikkeet käden ulottuville.

Tutin voi laittaa ketjuun ja kiinnittää yökkäriin. Lapsi oppii hamuamaan sen siitä suuhunsa itse. Naru on niin lyhyt, ettei se aiheuta vaaraa.

Jo aikasisemmin mainitut syö, juo ja lepää riittävästi. Hyödynnä tilaisuudet... Jos et ehdi laittaa ruokaa, syö useampia kunnollisia välipaloja ja hyödynnä valmissapuskat. Jos ei nukuta, lepäile muuten. Juo riittävästi, mutta älä liikaa (imetyksen kannalta liikakaan juominen ei ole hyväksi) .

Älä lannistu tiheän imun kauden tuloon, vaan anna vauvan asua rinnoilla. Lapsi "tilaa" tarvitsemansa maitomäärän tietyin väliajoin. Korvikkeen antoa ei tarvitse kuitenkaan hävetä... Joskus tarvitsee päästä yksin asioille tai vapaalle, joskus ehkä lisäruokakin on paikallaan.

Luota itseesi ja puolisoosi. Anna myös miehen hoitaa lasta alusta asti, omalla tavallaan. Neuvoa voi, mutta tyrmätä ei kannata. Ota vastaan myös muilta apua... Esim. anopin tapa toimia ei ehkä sovi itsellesi, mutta lapsi saa luoda suhdetta läheiseensä. Kasvatusperiaatteista ja rajoista on kuitenkin hyvä keskustella, jotta muut hoitajat voivat tukea vanhempia kasvatuksessa.

Kuuntele / lue vinkkejä ja neuvoja, valitse sitten itselle sopivat. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa toimia... Se mikä käy yhdelle, ei välttämättä käy toiselle. :)
 
Meillä tyttö vähän reilu 3kk ja nämä asiat olen kokenut meille käteviksi:

- Kerää vinkeistä itsellesi/teille parhaimmat neuvot
- Kietaisubody ja puolipotkarit pienellä vauvalla ovat kätevät
- Hoitopöytä/taso lähelle vesipistettä (meillä hoitoalusta pesukoneen päällä ja on kätevä)
- Reilusti harsoja, voi käyttää melkein mihin vain
- Pistorasiaan laitettava yövalo, näkee hyvin yölläkin
- Syömistä ja juomista (mulla ainakin tulee ihan kauhea jano aina kun alan imettämään)
- isän antaa tehdä mahdollisimman paljon heti alusta lähtien
- puhdistusliinat jos pylly kestää (meilläkin niillä otetaan suurimmat kakat ensin ennen pyllypesua)
- kokeile eri vaippamerkkejä niin löydät teille sopivimman merkin (merkki voi tosin vaihtua vauvan kasvaessa)
- Nuku niin paljon kuin mahdollista. Alussa nukkumaan samaan aikaan kuin vauva, ja mies myös.
 
Vauvana ihminen on "aidoimmillaan" eli lähimpänä sitä, mitä hän on luonnostaan - lähimpänä sitä mitä ihminen on yhtenä eläimistä.
Kaikki meistä oppii tietyt perusasiat ilman sen kummempaa opettamista; opimme syömään, puhumaan, kävelemään, nukkumaan jne. Siksi on ihan turha stressata itseään sillä syökö vauva oikein, liikkuuko vauva oikein, nukkuuko vauva oikein. Jos lapsella ei ole mitään vakavaa perussairautta, hän oppii kyllä kaikki ajallaan.

Lapsen kasvua ei voi kiirehtiä. Eivät eläinemotkaan pakota poikasiaan liikkeelle tai syömään aikaisemmin kuin heillä on siihen edellytykset. Ihminen on laumaeläin ja läheisyys on vauvalle yhtä tärkeää kuin ravinto.
 
Eli: kuopus (nyt 6kk) huusi 1-2h iltaisin ensimmäisinä elinkuukausinaan. Luin netistä vauvojen vaipattomuudesta ja päätin kokeilla. Loppuivat huudot melkein kuin seinään. Oma tulkintani on, että huuto oli ollut turhautumista siihen, ettei yhtä hätää (NÄLKÄ, VÄSY, PISSAKAKKAHÄTÄ ) huomioida lainkaan. Nykyisin tekee tarpeensa pääosin pottaan.

Kokeilemisen arvoinen juttu.

http://www.kestovaippainfo.fi/keskustelu/viewforum.php?f=55&sid=f6cc187bbc4f40bbfbaf2af0b3b763e8

http://www.voima.fi/content/view/full/611
 
älä vaihda vaippaa yöllä jollet haista siel kakkaa, ja jos vauvan iho ei siitä mene rikki tai itke sitä kakkaa, anna nukkua! jos täytyy vaihtaa, älä laita kuin himmeä valo, älä puhu vauvalle mitään, tee selväksi heti et yöllä ei seuraa tipu!!
 

Yhteistyössä