\
Alkuperäinen kirjoittaja 16.11.2005 klo 14:10 vieras kirjoitti:
Nitriitin yliannostuksen ainoa oire kai on ripuli ja sitä ei ole meidän likoille vielä koskaan tullut. En sitten tiedä onko sillä nitriitillä muita haittavaikutuksia...
tietääkseni esim. syövän kehittymisen ja nitriitin yhteyttä epäillään, samoin lapsuusiän diabeteksen lisääntymisen yhtenä syynä epäillään olevan suomalaisten lasten suuri ravinnon nitriittipitoisuus. ammattilainen en lainkaan ole, ja siksi mielelläni ottaisin itsekin asiasta lisätietoa jostakin. Sen kuitenkin olen kuullut, että kriittistä aikaa on juuri alle 4-vuotiaana saada liikaa nitriittiä.
Ohessa lainaus netistä:
"Makkara ja mehut lapsen lisäainepommeja
--------------------------------------------------------------------------------
Suomalaiset 1-6 -vuotiaat lapset saavat lisäaineita yleensä kohtuuden rajoissa, osoitti elintarvikeviraston ja Turun yliopiston tekemä tutkimus, jossa selvitettiin turkulaisten lasten ruuastaan saamia lisäainemääriä.
--------------------------------------------------------------------------------
Suurkuluttajiksi luettavilla lapsilla tilanne on toisenlainen. Tutkimuksen mukaan tytöt saivat jonkin verran vähemmän lisäaineita kuin pojat. Lasten lisäaineiden saanti oli lisäaineesta riippuen suurimmillaan 2-4 -vuoden iässä. Ongelmallisimpia ovat bentsoehappo ja nitriitti.
Keinoiksi lisäaineiden saannin vähentämiseen lapsilla jää tutkimuksen mukaan teollisuuteen vaikuttaminen sekä leikki-ikäisten lasten vanhempien informointi siitä, millainen makkaroiden ja muiden lihaleikkeleiden kulutus pitää nitriitin saannin ja millainen mehujen ja hillojen käyttö toisaalta pitää bentsoehapon saannin turvallisella tasolla.
Makkaraa kohtuudella myös lapsille
- Suomalaislapset saavat enemmän nitriittiä kuin muiden maiden lapset, koska meillä lapset syövät runsaammin makkaraa kuin muualla. Bentsoehappoa on taasen pääosassa lasten suosimia mehujuomia. Lasten ruokavalioon tulisi kiinnittää huomiota, eikä pienille lapsille saisi antaa makkaraa päivittäin, neuvoo erikoistutkija Pirjo-Liisa Penttilä.
Nykyisillä elintarvikkeiden lisäainepitoisuuksilla 15 kiloa painava, eli keskimäärin kolmevuotias lapsi voi syödä nitriitin suositusarvon ylittymättä korkeintaan yhden nakin ja juoda bentsoehapon suositusarvon ylittymättä korkeintaan reilun juomalasillisen mehua päivässä."