Orpopurran oikeistohallitus haluaa nyt yksityistää vesihuollon! Kepun Honkonen: ”Hallituksen suunnitelma joutaa silppuriin”

vierailija
Orpo, Purra ja Sammallahti yrittävät pestä mustaa valkoiseksi. Nykyinen hallitus on tuomassa puolittaisen ratkaisun, jossa edelleen jäisi aukko myydä 49% vesihuollosta yksityisiin käsiin. Siitä nousi tämä kirjoittelu. Eli aiheesta. Porvarihallitus ei ole noudattamassa "aloitteen henkeä", mitä tällä aloitteella haettiin.

Kyllä sillä 49 prosentillakin saa ulkomainen firma asiat sekaisin. Mm. Mikkelin sähköfirmakeississä oli 49 % omistava Aberdeen-firma kaikessa hiljaisuudessa myynyt eteenpäin osuuttaan jollekin 3. ostajalle ja mikkeliläiset kuntajohtajat ei tienneet asiasta.

Pääministeri Petteri Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra sekä RKP:n edellinen omistajaohjausministeri nykyinen puheenjohtaja Anders Adlercreutz mahdollistivat valtionyhtiöiden 49% omistuksen myynnin, jolla saadaan hassattua valtion lypsylehmät tai kuten tänään uutisissa sanottiin valtion ”kruununjalokivet".
Uskokaa pois että Petteri ja Riikka ovat valmiit näiden myyntiin piilottaakseen velanottotarvettaan ja purkaakseen "sosialismia" eli kansallista omistusta, joka pitää valtion vahvana. Heikko, velkainen valtio, jolla ei näitä lypsylehmiä ole, ei voi suojata myöskään kansalaisiaan, vaan valta siirtyy rahavaltaeliitille, joka on tahtotila Orpon kokoomukselle ja Purran persuille. Kansanvallan sijaan valta eliitillä. Plutokratiaa tai oligarkiaa kleptokratialla, jossa eliitti varastaa köyhiltä rikkaille kuin anti-Robin Hood eli Nothinghamin seriffin ihmissudet, ihmiskorpit, ihmiskorppikotkat, ihmisrotat ja Herra Hiss käärmeet.
Carunan tapaus osoittaa, että investointisuojan takia kokonaan tai jopa osittainkin yksityistetyn luonnollisen monopolin hintoja on ilmeisen mahdotonta säädellä.

Johan Mikko Alatalo lauloi aikoinaan "Viekää te maat ja viekää te veet
Viekää te ruskat ja keväät.."
 
vierailija
Kannattaa katsoa, mitä vastaava toiminta sai aikaan Brittaniassa.

Vesihuolto yksityistettiin 1989 Margaret Thatcherin hallituksen toimesta, ja sen jälkeen veden ja jäteveden käsittely on ollut yksityisten yhtiöiden hallinnassa. Tässä muutamia merkittävimpiä ongelmia, jotka ovat liittyneet yksityistämiseen:

Korkeat hinnat ja voittojen tavoittelu: Yksityiset vesiyhtiöt ovat usein asettaneet asiakkaille korkeampia hintoja, sillä niiden tavoite on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Tämä on johtanut veden hinnan nousuun keskimäärin 40 % yksityistämisen jälkeen. Monet asiakkaat ovat kokeneet maksavansa liikaa vedenkäytöstä.

Infrastruktuurin laiminlyönti: Vesihuoltoverkon kunnossapitoon ja investointeihin ei ole panostettu riittävästi. Vuotoja ja muita infrastruktuuriongelmia on havaittu, sillä yhtiöiden on ollut taloudellisesti kannattavampaa jakaa osinkoja kuin sijoittaa vanhenevaan infrastruktuuriin.

Veden hävikki on pysynyt korkeana johtuen vuotavista putkista. Vuonna 2023 Englannissa menetettiin merkittäviä määriä vettä vuotojen vuoksi, noin 2 312 megalitraa päivässä.

Ympäristöongelmat: Yksityiset vesiyhtiöt ovat saaneet kritiikkiä ympäristöhaittojen aiheuttamisesta, erityisesti jäteveden valumisesta jokiin ja mereen. Raportit toistuvista laittomista päästöistä ovat herättäneet huolta ympäristön suojelemisesta. Vuonna 2021 paljastui, että Englannin vesiyhtiöt laskivat suuria määriä käsittelemätöntä jätevettä luonnonvesiin, mikä uhkasi sekä luonnon monimuotoisuutta että ihmisten terveyttä.

Heikko valvonta: Vesiyhtiöiden toimintaa valvova viranomainen, Ofwat, on saanut kritiikkiä siitä, ettei se ole onnistunut tehokkaasti valvomaan yhtiöiden toimintaa tai sanktioimaan niitä riittävästi esimerkiksi veden hukan tai ympäristörikkomusten takia.

Yhtiöiden velkaantuminen: Moni vesiyhtiö on ottanut suuria lainoja osakkeenomistajien voittojen maksamiseksi, mikä on johtanut velkaantumiseen. Tämä on lisännyt huolia yhtiöiden taloudellisesta kestävyydestä ja siitä, että mahdolliset velkakriisit voivat heikentää vesihuollon jatkuvuutta.

Uusliberalismi tulee kalliiksi!
Haluavatko suomalaiset oikeasti Suomen thatcherilta Saksi-Riikka Purralta ja Petteri Orpolta samat ongelmat riesaksi?
 
vierailija
>> PerusSuomalaiset ja Kokoomus - ESTIVÄT - MYYNNIN !

Tuo ei pidä paikkaansa. Nimenomaan edellisen eduskunnan aikana estettiin, ettei Jyväskylän Kaupunki saanut myydä omaa vesilaitostaan.

Nyt tämä uusi laki antaa Jyväskylälle ja kaikille kaupungeille LUVAN myydä nimenomaan 49% vesilaitoksistansa.

Kun näin merkittävä osuus myydään, tehdään asiasta juristien laatima OSAKASSOPIMUS. Siinä sopimuksessa voidaan sopivin sanakääntein kaikkien muiden lisäehtojen ohessa mainita, että 49% osakkaaksi tuleva saa "kohtuulliseksi katsottavan tuoton" sijoituksellensa.

Esimerkiksi Carunalla on ollut jo 10 vuoden ajan tuollainen "kohtuullisen voiton" ehto sopimuksissa. Silti Caruna kykenee toimittamaan joka vuosi 200...300 miljoonaa euroa voittoja ulkomaiselle emoyhtiölleen. On Suomen ylivoimaisesti kannattavimpia yrityksiä.

Vesilaitoksissa voidaan sillä 49% omistuosuudellakin tehdä täsmälleen tämä sama temppu. Vedenkäyttäjät maksavat koko hölmöilyn vesilaskussaan.
 

Yhteistyössä