Orpon hallitus korottaa arvonlisäveroa – Vahtera: Kyse on työn verottamisesta

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Orpon hallitus korottaa arvonlisäveroa – Vahtera: Kyse on työn verottamisesta

Petteri Orpon (kok) hallitus on sopinut, että yleinen arvonlisävero korotetaan 25,5 prosenttiin nykyisestä 24 prosentista. Alennettuihin arvonlisäverokantoihin ei ole tulossa muutoksia. Yleisen arvonlisäverokannan piirissä ovat useimmat tuotteet ja palvelut. Tutkija Pauli Vahtera kommentoi uutista X-alustalla ja toteaa, että "arvonlisävero on työn verottamista".


Tutkija Pauli Vahtera kommentoi Petteri Orpon hallituksen päätöstä korottaa arvonlisäveroa. Hän kirjoittaa X-alustalla otsikolla ”Arvonlisävero on työn verottamista”.
”Hallitus ei tiedä mitä tekee. Hallituksen pitää ensimmäiseksi tehdä isot leikkaukset julkisiin menoihin. Se ei tarkoita sairaanhoitajien vähentämistä, vaan terveydenhoidon byrokraattien poistamista kovalla kädellä. Ja ulkopuolisilta toimijoilta palvelujen ostojen lopettamisen, ensin vähentämisen. Veronkorotukset vain lisäävät tuhoa.
Mihin esimerkiksi tarvitsemme tasa-arvovaltuutetun ja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoja, siis ihan oikeasti? Ne lopettamalla voidaan aloittaa saneeraus”, Vahtera kirjoittaa kommentissaan.
Vahtera: Arvonlisävero on työn verottamista

”Orpon hallitus on sopinut arvonlisäveron korottamisesta 24 %:sta 25,5 %:iin. EU-maista vain Unkarissa on korkeampi vero, 27 %.

Suomi maksaa elpymistukea Italialle, jonka vero on 22 %. Hallitus sentään jättää ruoan arvonlisäveron 14 %:iin; Italiassa ruoan vero on 4 %, Unkarissa 5 % (Unkarissa hyödykkeiden hinta on ostovoima huomioiden 76, Suomessa 108, EU=100. Suomi on EU:n nettomaksaja -144 €/asukas, Unkari nettosaaja 459 €).

Viime vuonna arvonlisäverokertymä laski Suomessa 21,2 miljardista eurosta 20,9:ään. Kuluttajahintaindeksillä korjattu inflaatio vero aleni sitäkin enemmän: 22,5 mrd eurosta 20,9 miljardiin (2023=100). Näin heikko verokertymä Suomessa on aiemmin ollut vuonna 2017 (inflaatiokorjattu 18,1 mrd €).”
 

Yhteistyössä