Onko terveellä aikuisella väliä vaikka veren paastosokeriarvo on alhainen?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Aatamin akka
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
Terveellä aikuisella ei paastoverensokeri alita 4mmol/l. Eli jos tuon 4 alle menee niin kannattaa seurata arvoja, ei ole normaali. Samoin vaikka söisi 500g sokeria, ei arvo terveellä nouse yli 10mmol.
 
On kyllä siinä rajoilla ja jos mahdolista niin voisi toistamiseen mitata kyllä. Ei pitäisi pudota noihin lukemiin vaikka ero normaalista on niin pieni, mutta hälytyskelloja soittelee silti. Sääntö on ettei alle 4 laske.
 
Entäs raskauden aikana?

Mulla oli maanantaina sokerirasitus ja aloitusarvo oli 3,7. Terkka kehui kaikkia arvoja todella hyviksi ja sanoi, ettei mikään ollut edes lähelläkään raja- arvoja! Onko tuo 3,7 nyt sitten ollutkin huono 12 h paaston jälkeen?
 
No tietty tulee mieleen vain se diabetes, ehkä 2 tyypin. Painoindeksisi, ruokailutottumuksesi? Missä mitattu, oliko kapillaarinäyte (sormenpää) vai laskimosta otettu?
 
No tietty tulee mieleen vain se diabetes, ehkä 2 tyypin. Painoindeksisi, ruokailutottumuksesi? Missä mitattu, oliko kapillaarinäyte (sormenpää) vai laskimosta otettu?

BMI 19,8, ruoka on ihan tavallista. Tykkään herkutella mutta tietyissä rajoissa. Mitattiin yksityisellä ja laskimosta otettiin.
Mä luulin että diabeteksessa nuo arvot nousee?
 
Raskausaikana arvot erilaiset, paastoverensokerin ylärajakin jo normaalia alhaisempi eli 4.8. Kun normaalisti pitäisi olla alle 6. Raskasajan tuloksesi hyvä, ihan niin kuin terkkari kehui. Raskausaikana verensokeri laskee normaalia alemmalle tasolle ja nopeammin kuin normaalisti. Eli tästä johtuen raskausaikana voi tulla hypoglykeemisia oireita kun yhtään liian kauan syömisissä väliä, eli liian matalasta verensokerista aiheutuvia oireita kuten diabetikoilla (eli silti ei raskausajan diabetesta).
 
Raskausaikana arvot erilaiset, paastoverensokerin ylärajakin jo normaalia alhaisempi eli 4.8. Kun normaalisti pitäisi olla alle 6. Raskasajan tuloksesi hyvä, ihan niin kuin terkkari kehui. Raskausaikana verensokeri laskee normaalia alemmalle tasolle ja nopeammin kuin normaalisti. Eli tästä johtuen raskausaikana voi tulla hypoglykeemisia oireita kun yhtään liian kauan syömisissä väliä, eli liian matalasta verensokerista aiheutuvia oireita kuten diabetikoilla (eli silti ei raskausajan diabetesta).

Ok, selvä :)
 
BMI 19,8, ruoka on ihan tavallista. Tykkään herkutella mutta tietyissä rajoissa. Mitattiin yksityisellä ja laskimosta otettiin.
Mä luulin että diabeteksessa nuo arvot nousee?

Kyllä nousevat ja myös laskevat. Diabetikoilla nimenomaan vaarallinen tilanne tuo hypoglykemia eli matala verensokeri johtuen liian pitkästä ateriavälistä tai liiallisesta insuliinin annostelusta. MUTTA sinulla ei missään nimessä vaaraa noilla sokereilla,.. Tarkoitan tuolla että hälytyskellot alkavat soida sitä että jatkossa voisi mitata esim. puolen /vuoden kuluttua uudelleen nuo arvot ja tarkastaa etteivät ole entisestään lukemat muuttuneet. Yksittäinen mittaustulos saattaa joskus jossakin tilanteessa antaa tuollaisen vähän raja-arvo tuloksen joten se olisi ihan ok tarkastaa joskus myöhemmin uudelleen.
 
Yleensä alhaiseen verensokeriin ovat taipuvaisia juuri hoikat yksilöt. Samoilla usein taipumusta alhaiseen verenpaineeseen. Saattaa aiheuttaa liian alas laskiessaan ikäviä oireita, mutta on yleisesti ottaen terveellistä elimistölle. Oireita aamulla monella helpottaa, kun syö pari viipaletta täysjyväruisleipää ennen nukkumaanmenoa.
 

Yhteistyössä