http://www.aktiivinensynnytys.fi/artikkelit.php?artikkelinr=11
Tervettä, häiritsemätöntä synnytystä kuvaa useimmiten selvä levottomuus: synnyttävä nainen kävelee, kyykkii, on polvillaan ja nelinkotin. Nainen liikkuu vaistonvaraisesti, jotta hän löytäisi itselleen ja syntyvälle lapselleen parhaan mahdollisen asennon. Normaaliin synnytykseen ei liity ennalta määrättyjä asentoja. Synnyttäminen on naisen kannalta aktiivista oman kehon kuuntelemista.
Suurin osa maailman naisista liikkuu vapaasti synnytyksen ensimmäisen vaiheen aikana ja synnyttää lapsen pystyasennossa, yleensä tuettuna.Teollistuneissa maissa useimmat naiset synnyttävät makuulla tai puoli-istuvassa asennossa ja usein naisen liikkumavapautta synnytyksen aikana on muutenkin rajoitettu. Sairaalakäytännöt ovat tehneet synnytyksestä kalliin lääketieteellisen tapahtuman.
Naisen rakenne viittaa siihen, että pystyasento on selinmakuuta luontevampi synnytysasento. Luinen synnytyskanava on sopusoinnussa alaspäin suuntautuvan painovoiman kanssa. Pystyasennossa lapsen pää painaa kohdunkaulaa voimakkaammin ja verenkierto kohdussa on parempi kuin selinmakuulla. Lantion nivelsiteisiin ja sakraalihermoihin kohdistuva paine on vähäisempi ja välilihan kudokset ovat peräänantavampia kuin selinmakuulla. Pystyasennossa myös kohtu voi kallistua eteenpäin ja ristiluu liikkuu taaksepäin, jolloin synnytyskanavan läpimitta suurenee. Äidin liikkeet ja asennot ovat omiaan edistämään lapsen kiertymistä synnytyskanavassa.
Synnytyksen alkaminen, kohdun avautuminen ja lapsen ulostyöntyminen ovat kaikki hormonien säätelemiä fysiologisia prosesseja. Synnytyksen aikana äidin kehossa muodostuu endorfiineja, hormoneja, jotka auttavat äitiä synnytyksessä. Jotta äiti pystyisi tuottamaan näitä mielihyvähormoneja tehokkaasti, on ympäristön oltava turvallinen ja rauhallinen. Laitosmainen synnytysympäristö, naisen liikkumista rajoittava teknologia, rutiinitoimenpiteet ja tutkimukset sekä vieraat ihmiset synnytyshuoneessa häiritsevät synnyttävää naista ja hankaloittavat synnytystä.
Useimmissa teollistuneissa maissa ei ehkä tänään edes tiedetä mikä on normaali fysiologinen synnytys.