Onko täällä kasvissyöjiä? aloittelija kyselee...

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Haluaisin jättää punaisen lihan ja myös siipikarjan pois ruokavaliostani. Lapsilta sitä myös vähentää, mutta heiltä en kokonaan uskalla jättää pois ainakaan vielä. Kalaa, kananmunaa ja maitotuotteita söisin.

Tuntuu kovin hankalalta koko kasvisruokakuvio. Siis sen verran nyt olen saanut sisäistettyä, että lihan voi korvata soijalla, pavuilla, siemenillä, pähkinöillä, tofulla, täysjyvällä, juustoilla ?

Muuten rinnalla tietysti monipuolinen ruokavalio, kasvikset (erit. tummanvihreät?), maitotuotteet, täysjyvät, marjat, hedelmät, sienet, kala, kananmuna jne...

Pitääkö/kannattaako jotain vitamiinia ottaa purkista, kun jättää punaisen lihan pois? (d-vitamiinia otan jo)

Vinkkkejä tai tärkeitä huomioita? Kiitos.
 
Sä ilmeisesti ton makkarakohun takia lihasta luovut?

Ei se ole vaikeaa. Mutta voit sä sen helpomminkin tehdä. Korvaamalla osan lihasta pavuilla. Sit voitte lasten kanssa syödä samaa ruokaa. Eikä kellään ole syöpäriskiä punaisen lihan takia.
 
  • Tykkää
Reactions: päätön
vierailija
Joo noi veriset lehmänpäät oli viiminen niitti. Siis enhän sikaa/nautaa ole syönyt enää aikoihin kuin harvoin, siipikarjaa enemmän mutta nyt haluan jättää ne molemmat kokonaan pois.
 
Ei tarvii ottaa purkista mitään. B-12:sta silloin jos ei syö mitään eläinkunnan tuotteita.
Vinkkinä sellanen että kannattaa ostaa kuivapapuja, keittää jättisatsi kerralla ja pakastaa ne sopivina annoksina. Niitä kun pitää liottaa ja keittää tosi pitkään. Pavuista saa hyviä ruokia esim. chiliä ja currya.
 
Jätettiin miehen kanssa lihat pois ruokavaliosta kahdeksan vuotta sitten. Kalaa, maitotuotteita ja kananmunia käytämme kyllä. Lapsille tarjotaan kotona luomulihaa. Nopsasti ruokavalioon tottuu. Ihania kasvisreseptejä on maailma pullollaan. Tosiaan papuja kannattaa silloin tällöin syödä. Samoin soijaa/tofua. En oo mitenkään hysteerisesti vahtinut proteiinin saantiani, mut joskus tulee oikein himo. Varmaan silloin on vähän puutosta ollut. Purkista syön d:tä ja kalkkia, koska maitotuotteista käytän säännöllisesti vain juustoa.
 
vierailija
Lasten jauheliharuuat (spagettikastike, lasagne jne) syntyvät tummasta soijarouheesta pienellä harjoittelulla. Meidän esikoinen ei perusta tofusta tai pavuista, mutta syö noita aivan ongelmitta noita. Pari soijarouheruokaa on meillä viikossa.

Punaisista linsseistä saa lapsille yleensä maistuvan kasvissosekeiton kun ajaa ne sauvasekoittimella sileäksi.
 
vierailija
Kana/broileri ei ole mitään terveysruokaa vaikka elintarviketeollisuus niin yrittää väittääkin. En ainakaan lähtisi korvaamaan punaista lihaa kanalla. Kalaa paljon mieluummin, vaikka siinäkin on omat ongelmansa. Kalan syönnissä monipuolisuus on tärkeää. Eri lajeja ja eri pyyntipaikkoja vaihdellen.
 
vierasvege
Kasvisruokavalioon tottumiseen menee aikaa. Ainakin itselläni oli pitkään olo, että pöydästä puuttui jotain kun ruokavaliota ei enää rakentanutkaan lihan ympärille. Kasvisruokailijana mulla on nykyään pöydässä enemmän tarjoilukippoja, joissa monenelaista lämmintä ja kylmää lajia, kaikkea en tietenkään tee joka ruuaalle vaan niitä on jemmassa jääkaapissa. Nykyään ei ole enää olo, että lautaselta "puuttuu" jotain kun siellä ei olekaan broilerinkoipea tai jauhelihapihviä perunoitten ja jäävuorisalaatin kaverina.

Kannattaa panostaa lapsille maistuviin ja mahaa täyttäviin kasviksiin. Esimerkiksi maissintähkät maistuvat meillä kaikille hyvin. Samoin herkkusienet maustettuna "grillikastikkeella" (ketsuppi/soijakastikepohjainen) menevät hyvin. Terveellisistä kasviksista parsakaalia on meillä pöydässä tosi usein, ruusukaali omenamehussa paistettuna uppoaa myös lapsille. Omalle perheelle sopivat jutut kyllä varmaan löytyvät pikku hiljaa. Jäävuorisalaattipohjainen tomaatti-kurkkujuttu on oikeasti aika turhake, kannattaa miettiä jotain vähän ravitsevampia vaihtoehtoja.

Beluganlinsseistä tai monista pavuista saa maittavan ja monta päivää säilyvän lisukkeen kun marinoi sen öljyssä ja valkosipulissa. Purkki aina pöytään niin ateria on jo hyvällä mallilla, vaikkei olisi paljon muuta lämmintä kuin perunaa lisäksi. Wokkijutut on nopeita, kasviksia vaan pannulle ja paketti tofua kuutioituna lisäksi, siinä on jo hyvä perusmättö. Maustamista kannattaa opetella ja lainata kirjastosta myös hyviä keittokirjoja. Vegaanin keittiössä on aivan erinomainen, sitä suosittelen.
 
vierailija
Nykyään on ihan hyviä kasviseineksiäkin olemassa, valitettavasti ovat aika paljon lihaeineksiä kalliimpia. Mutta jos haluaa lasten ruokavaliota terveellisemmäksi ja tapana on ollut ostaa nakkeja/einespullia/nugetteja, pikkuparannusta saa näillä kasvisvaihtoehdoillakin tehtyä.

Hälsans kök -tuotemerkillä on pakkasesta soijanugetteja, joita meillä syödään ihan mielellään, muistuttavat lähinnä kananugetteja.
Samalla tuotemerkillä ja Anammalla https://www.foodie.fi/entry/anamma-300g-vegaaninen-kasvispihvi-laktoositon/7330382300256 on kasvispihvejä, jotka uppoavat myös meidän koulupojalle (joka muuten inhoilee monia itsetehtyjä kasvispihvejä ja -pyöryköitä). Hyvän ja terveellisen hampurilaisaterian saa näistä pihveistä kun vaan valkkaa sämpylät niin etteivät ole valkoistinta vehnähöttöä.

Ei meillä eineksiä kovin usein ole, mutta nämä on hyviä vaihtoehtoja silloin kun ei ehdi/jaksa muuta tai jos tulee nirsompia lapsivieraita. Meidän perheessä aikuiset on täysin kasvissyöjiä, mutta isommat lapset syövät myös lihaa, varsinkin kodin ulkopuolella. Nuorin lapsista on syntynyt mun "kasvissyöjäkauden" aikana, hän syö todella hyvin papuja ja linssejä ja tofua ja monipuolisesti kasviksia muutenkin, on niihin pienestä pitäen tottunut. Isommilla ei ihan niin hyvin nämä vieläkään uppoa, vaikka on olleet vaihtoehtona tarjolla jo vuosia.

Nakkikeittoa meillä myös tehdään kasvisnakeista, kelpaa hyvin koko perheelle. Kasvisnakit eivät oikein kestä keittämistä, eli lisätään vasta ihan lopuksi ruokaan.
 
vierailija
Kala-kasvis-ruokavaliossa et tarvi muuta ravintolisää kuin sen d-vitamiinin.
Proteiininsaannin suhteenkaan ei ole mitään ongelmaa jos useimpina päivinä syöt kalaa/kananmunaa/raejuustoa/rahkaa.

Minusta nuo valmiit soijanakit/kasvispihvit yms on niin järkyttävän kalliita että en niiden varaan perustaisi ruokavaliota vaan kannattaa tehdä
Ite.

Meillä lapsille maistuvia kasvisruokia on esim papupata/chili sin carne, kasvispihvit (esim kikherne-porkkana pihvit tai linssipihvit) linssimuhennos. Erilaiset wokit esim tofu-cashew-pähkinä-valmis wokkivihannespussi ja nuudelit, mausta vaikka inkiväärillä, soijakastikkeella ja hunajalla. Tofu kannattaa marinoida ennen käyttöä, ohjeita löytyy netistä.
 
vierailija
Ei ole vaikeaa, kun vain vähän pääsee jyvälle asioista! Minä en lihansyönnin lopetettuani kaivannut yhtään lihaa.

Mulla meni hetki että opin soijarouheen/soijasuikaleiden/soijapalojen valmistuksen. Niitä ei kannata tosiaan vaan tyrkätä esimerkiksi tomaattikastikkeeseen, vaan maustaminen on kaiken A&O. Sen kun opit, niin hyvä tulee! Sama pätee tofuun. Sellaisenaan siitä harva välittää, mutta oikein marinoituna sitäkään ei voi vastustaa. Älä siis lannistu jos tuntuu ettei heti saa soijasta/tofusta maukasta, vaan kokeilet rohkeasti eri valmistustapoja ja reseptejä niin kyllä se sieltä löytyy. Kokeile myös rohkeasti erilaisia papuja! Valkoisia papuja, mustapapuja, salkopapuja. Niistä saa loihdittua ties kuinka monta tyystin erilaista ruokaa. Pähkinät todellakin sopivat todella moneen ruokaan. Wokkeihin, pataruokiin, kastikkeisiin tahnoina. Rohkeasti tutkimaan vaihtoehtoja ja kokeilemaan. :)

Itse en ole koskaan vitamiineja syönyt. Välillä huomaa että tarvitsee enempi rasvoja ja silloin tuleekin usein pähkinöiden himo, jolloin niitä on kiva mutustaa. Jos te viellä syötte kalaa ja maito/munatuotteita, varmasti pärjäätte hienosti ilman vitamiinejakin.
 
vierailija
Kasviseinekset on tosiaan hirmu kalliita. Mutta jospa taviksetkin niitä alkaisi edes vähän enemmän käyttämään, saataisiin kysyntää ja sitä myöten kilpailuakin aikaiseksi. Soijapihvi on kumminkin jauhelihapihviä terveellisempi vaihtoehto ihan jokaiselle, vaikkei sitten mikään superruoka olekaan.

Toki itse tehty kasvisruoka on parempaa ja terveellisempää, mutta aina ei syystä tai toisesta ehdi/pysty/jaksa. :)
 

Yhteistyössä