Onko sammal lakannut kasvamasta?

Hallitus riitelee parhaillaan mm. turpeen käytön alasajosta. Miksi? Koska Suomi ampui EU-tasolla itseään jalkaan ja esti turpeen määrittelyn hitaasti uusiutuvaksi luonnonvaraksi - mitä se kuitenkin on. Suomen suot poistavat jatkuvasti moninkertaisesti enemmän hiilidioksidia ilmasta enemmän kuin mitä turpeen poltto niistä poistaa.

Tämä aloite on hyvin perusteltu, kannattaa tutustua.
 
Miksi turpeennostajia ei velvoiteta ennallistamaan raiskattua suota? Jos siitä tehdään pelto tai istutetaan puita, ei uutta turvetta tule edes 8000 vuodessa
Muistan lukeneeni joskus aikoinaan, että rahallisesti suot tuottavat marjoina (lakka ja karpalo) paljon enemmän, kuin kuivatuksen ja puiden istutusten jälkeen. Ja siihen menee törkeän paljon aikaa.

Aivan ehdottomasti pitää ennallistaa pilatut suot.
 
....Suomen suot poistavat jatkuvasti moninkertaisesti enemmän hiilidioksidia ilmasta enemmän kuin mitä turpeen poltto niistä poistaa.
Miten se poltto muka poistaa, kun tilanne on tämä Turveinfo.fi mukaan?

Turpeen energiakäytön ilmastovaikutukset
Turpeen energiakäyttö aiheuttaa ilmastovaikutuksia, kuten kaikkien muidenkin polttoaineiden käyttö. Turvetta poltettaessa vapautuu hiilidioksidia 106,0 grammaa jokaista poltettua megajoulea (MJ) kohti. Se on enemmän kuin esimerkiksi maakaasun (56,1 g) tai raskaan polttoöljyn (77,4 g) poltto aiheuttaa ja määrä on jopa vähän enemmän kuin syntyy kivihiiltä poltettaessa (94,6 g).
 
vierailija
Miksi turpeennostajia ei velvoiteta ennallistamaan raiskattua suota? Jos siitä tehdään pelto tai istutetaan puita, ei uutta turvetta tule edes 8000 vuodessa
Pointti on siinä, että sitä uutta turvetta tulee jatkuvasti enemmän kuin sitä käytetään. Se syntyy niihin soihin, joita ei ole raiskattu eikä tullakaan raiskaamaan koska ne on suojeltu tai niiden hyödyntäminen on lailla muuten kielletty tai ne ovat taloudellisesti kannattamattomia. Ihan samalla tavalla kuin ei sahurin tarvitse istuttaa juuri sitä samaa puuta kaatamansa tilalle, ei turpeennostajan tarvitse luoda juuri sitä samaa suota uudelleen.
 

Yhteistyössä