Onko nykyään ihan normaali käytäntö, että lapsi ei pääse allergiatesteihin?

  • Viestiketjun aloittaja "yks äiti"
  • Ensimmäinen viesti
"yks äiti"
Siis jos lapsella on aivan selvät ja pahenevat oireet olleet vauvasta asti. Kävin 5-vuotiaani kanssa terveyskeskuslääkärillä ja kuulemma nykyään lapsia ei allergiatestata enää ollenkaan, koska testit eivät ole luotettavia ja siedätetään vaan. Keliakiatesti oli ainoa mihin pääsimme, vaikka sekin kuulemma on hyvin epätodennäköinen näin pienillä. Saatiin sentään reseptit perusvoiteisiin ja johonkin lääkerasvaan, joka maksoi saman verran kuin kuin iso pumppupullo perusvoidetta, vaikka tuubi oli silmänympärysvoidetuubin kokoinen. Ohjeena oli käyttää pari viikkoa putkeen, mutta kun iho on rikki ja ruvella päästä varpaisiin, niin eihän se riitä kuin pari päivää :(

Kellään tietoa paljon allergiatestit maksavat yksityisellä lääkäriasemalla? Tai voiko yksityiseltä saada lähetettä iho- ja allergiasairaalaan testeihin? Vakuutusta meillä ei ole.
 
"yks"
En tiedä käytännöistä. Se on totta että allergiatestit eivät kerro koko totuutta. Meidän astmaatikoille on kuitenkin tehty ns. perussarja jo lapsena.

Siedätystä suositellaan LIEVIEN allergiaoireiden kanssa, siis jos lapsen posket punoittavat päivän suklaan syönnin jälkeen, niin ei haittaa.

Kerrot kuitenkin, että sun lapsella on KOKO iho ruvella päästä varpaisiin. Herää kysymys, miksi aisialle ei ole aiemmin tehty mitään.
Jos iho on rikki, on jo infektioriski iso.

Ainut varma konsti selvittää lapsen allergiat on altistus. Teidän tapauksessa se tarkoittanee sitä, että lapsen ruokavalio karsitaan ihan minimiin. Luultavasti keitetty peruna, maissi, possu tai poro ja mustikka/vadelma. Sit odotellaan et iho paranee ja aletaan kokeilla uusia ruoka-aineita.

Vaadi pikalähete lastenlääkärille tai vie yksityiselle lasten allergioihin erikoistuneelle lääkärille..
 
oiskohan
Mulleki tuli mieleen, että ajankohta on kesällä huono siitepölyjen takia... kyllä meillä viime syksynä testit tehtiin. Keväällä jouduttiin odottamaan kesän yli.
 
meilläpäin
Meillä ei myöskään ole tehty mitään testejä. Lääkäri sanoi, että kun on keväällä noin tukossa, on joku siitepölyallergia eikä ole väliä onko se nyt koivu vai leppä vai ne kumpikin vai joku muu.

Lääkkeet saatiin ja asia hoitui.
 
"been there"
Ne testit ei ole luotettavia niinkuin tässä on sanottu.
Kaikista viisainta ja varmin keino on kokeilu.
Ruokapäiväkirja käyttöön ettei vaan unohdu mikään ainesosa mitä on syönyt.
Meillä on lapset testattu ja juuri mikään mikä testeissä näkyi ei oikeasti aiheuttanut mitään oireita vaan syyllinen löytyi kokeilemalla.
 
ap.
Lapsella on vauvana diagnosoitu atooppinen iho ja silloin pääsimme maitoaltistukseen. Iho reagoi silloin korvikkeeseen, mutta oireet lievenivät siedättämällä. Imetin vielä ja oma ja vauvan ruokavalio oli karsittu.Pikku hiljaa lisäislin ruoka-aineita ja lopulta sitten normaali ruokavalio ja pikku hiljaa sen myötä iho-ongelmat alkoivat pahentua. Sittemmin en vain asialle voinut enää mitään omia testejä tehdä, kun lapsi on päiväkodissa. Aiempina vuosina iho-oireet on kesäisin helpottaneet niin paljon, että näkyvää ihottumaa ei ole ollut, vain kuiva iho. Talvisin iho on aina ollut huono kasvoista nilkkoihin, mutta joten kuten on pärjätty ahkeralla rasvauksella. Joka talvi iho on kuitenkin mennyt aina vain pahemmaksi. Viime talven iho oli kamalassa kunnossa ja tänä kesänä ihottuma ei ole lähtenyt. Pelottaa, että mitä se sitten on ensi talvena. Lisäksi lapsella on vauvasta asti ollut päivittäin ripuli. Alergia sairaalan lääkärin mukaan kaikenlainen kakka on normaalia, paitsi valkoinen.
 
lisäyys
Jos muuten on kyse iho-oireita aiheuttavasta ruoka-allergiasta niin välttely-altistus on nykyään käytetty testimuoto. Vielä 5vuotta sitten pääs "helposti" testeihin mutta viime vuonna vaan neuvottiin välttämään ko. ruoka-aineita ja sit tietyn ajan kuluttua altistamaan.
Tuttavaperheeltä kuulin... myös sen ettei ihotesti ole luotettava. He on kamppaillut moniallergikko lasten kanssa jo vuosien ajan jos jossain lääkärillä ja Kelan kanssa.
 
vierass
Monesti niistä testeistä ei ole varsinaista hyötyä. Meillä meni varmaan 7 vuotta ihan allergialääkkeillä siitepölyallergia ilman testejä. Sitten ihan tk-lääkäri laittoi lähetteen allergia- ja astmatestehin, kun yli puoli vuotta oli yskiä, jotka hellittivät hetkeksi avaavilla lääkkeillä ja sitten alkoi taas uudestaan. Ruoka-aineita ei miellä ole testailtu koskaan, pricktesteillä katsottiin siitepölyjä lähinnä ja huonepölyä.
 
"sara"
meille tehtiin muksulle allergia testit(prick)vuoden vanhana.Ne näytti,että on alleginen kissalle ja koiralle.Poika kuitenkin reagoi vatsallaan,joten tuskin oli mistään eläinallergiasta kyse(meillä oli koira).Maitoaltistustestistä löydettiin maitoallergia.Kiiwihedelmästä sai kirkkaanpunaiset posket(kokeiltiin useasti),mutta sekään ei prick testissä näkynyt.Mutta joo aika turha testi ja yksityisellä tuo teetettiin
 
Juu ei meilläkään poika päässy..eka oli liian pieni(3v),sanottiin "sitten ko kouluun menee".No meni kouluun ja huppsita keikkaa,olikin jo liian iso "olisi pitänyt testata 3 vuotiaana"..Käsikauppa kamalla menty tähän asti,poika kun menee inttiin,siellä testeihin.On jo luvattu.
 

Yhteistyössä