onko miehellä oikeus vaatia isyystestiä?

  • Viestiketjun aloittaja "tiedoton"
  • Ensimmäinen viesti
"Vieras"
Siis jos nainen haluaa että mies tunnustaa lapsen ja mies epäilee isyyttään? Silloin kai voi vaatia testausta.
Jos nainen ei halua että mies tunnustaa lasta niin mies ei kai sille mitään voi.
 
[QUOTE="tiedoton";26906216]Hei!

Onko kellään tietoa onko miehellä oikeus vaatia isyystesti, vaikka lapsen äiti ei olisi siihen suostuvainen?[/QUOTE]
Isyystestiä voi vaatia molemmat, ja se tehdään näin vaadittaessa. Ilmainen se on ennen tunnustusta, sen jälkeen muistaakseeni maksullinen.

Jos äiti kieltää tunnustamasta isyyttä, ja isä sitä vaatii kuitenkin, äiti mielipidettä ei kuunnella vaan isyys tunnustetaan.
 
voe teitä
no miks sä et suostuis isyystestiin? en oikeen keksi muuta syytä kuin se, ettet ole varma onko mies lapsesi isä. ja ihan tiedoksi, että mies saa netistäkin tilattua isyystestin jos niin haluaa.
 
Riippuu tilanteesta. Jos miehellä on syytä epäillä, että hän oikeasti on lapsen isä, ja se epäily katsotaan aiheelliseksi, niin hän voi hakea sitä isyyden tutkimista oikeuden kautta. Ja myös saa sen. Näin vain silöloin, jos lapsen äiti ei satu lapsen syntyessä olemaan naimisissa jonkun toisen miehen kanssa.
 
2 §
Tutkimuksen teettäminen
Tuomioistuin voi käsiteltävänään olevassa isyyden vahvistamista tai kumoamista koskevassa asiassa määrätä tutkimuksen tehtäväksi, jos asianosainen sitä vaatii tai jos tuomioistuin pitää sitä muutoin tarpeellisena asian selvittämiseksi. Lastenvalvoja voi tilata tutkimuksen, jos isyyslain (700/1975) 11 §:ssä säädetyt edellytykset ovat olemassa.

11 §
Tutkimusmääräyksen antaminen
Ennen kuin tuomioistuin määrää tutkimuksen tehtäväksi 6–8 §:n nojalla, sen on pyydettävä tutkimuksen tekijältä kirjallinen lausunto siitä, edistääkö tutkimus asian selvittämistä, sekä siitä, voiko tutkimuksessa tulla ilmi tutkittavan omaa tai hänen lapsensa syntyperää koskevia seikkoja. Lausunto on annettava tiedoksi tutkittavalle taikka 9 §:n 1 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa hänen edunvalvojalleen tai muulle lailliselle edustajalleen.

Määrätessään tutkimuksen tehtäväksi elossa olevasta henkilöstä tuomioistuimen on velvoitettava tutkittava sakon uhalla määräajassa osoittamaan todistuksella, että hänestä on otettu tarvittava näyte. Jos määräys koskee alle 15-vuotiasta lasta, uhkasakko on asetettava lapsen lailliselle edustajalle. Uhkasakkoa ei saa asettaa sille, josta näyte voidaan ottaa ainoastaan hänen suostumuksellaan.

Todistuksen antaa näytteen ottamisesta vastuussa oleva lääkäri.

12 §
Tutkimusmääräyksen noudattamatta jättäminen
Jos se, jolle on 11 §:n 2 momentin nojalla asetettu uhkasakko, on ilman laillista estettä jättänyt tuomioistuimen antaman tutkimusmääräyksen täyttämättä, tuomioistuin voi tuomita hänet uhkasakkoon ja, jos näytteen ottaminen on yhä tarpeen asian selvittämiseksi, asettaa uuden, korkeamman uhkasakon.

Jos on todennäköistä, ettei tutkittava tai hänen laillinen edustajansa uhkasakosta huolimatta noudata 11 §:n 2 momentissa tarkoitettua tutkimusmääräystä, tuomioistuin voi uhkasakon asettamisen sijasta määrätä, että tutkittava on tuotava näytteen ottamiseen ja että näyte saadaan ottaa vastoin hänen tai hänen laillisen edustajansa tahtoa.

Tuomioistuimen annettua 2 momentissa tarkoitetun määräyksen poliisi on velvollinen antamaan näytteen ottamiseen tuomista ja näytteen ottamista varten tarvittavaa virka-apua.

FINLEX



Tuosta käy ilmi mun mielestä selkeästi se, että pakko se näyte on antaa. Myös siitä lapsesta otettava.
 
y4yy

Isyyden selvittämisen toimeenpano.

Neuvottelun päätyttyä on lastenvalvojan aloitettava isyyden selvittäminen ja saatettava se loppuun ilman aiheetonta viivytystä. Jollei neuvottelua ole voitu panna toimeen, on lastenvalvojan aloitettava selvittäminen viipymättä sen jälkeen kun hän on 7 §:n 3 momentissa tarkoitetulla tavalla saanut tiedon lapsen syntymästä. Lastenvalvoja ei saa aloittaa tai jatkaa isyyden selvittämistä vastoin äidin tahtoa, jos lapsen äiti on kirjallisesti ilmoittanut lastenvalvojalle vastustavansa isyyden selvittämistä ja lapsi on äitinsä huollossa tai hoidettavana. Isyyden selvittäminen on kuitenkin toimitettava, vaikka äiti on vastustanut isyyden selvittämistä, jos mies, joka katsoo olevansa lapsen isä, on tunnustanut isyytensä. Isyyden selvittäminen saadaan aloittaa jo ennen lapsen syntymää, jos nainen, joka on raskaana avioliiton ulkopuolella, sitä pyytää. Se voidaan kuitenkin saattaa loppuun ja tunnustamistilaisuus varata miehelle vasta lapsen syntymän jälkeen.

Tietojen hankkiminen isyyden selvittämistä varten.

Isyyttä selvittäessään lastenvalvojan on hankittava isyyden vahvistamista varten tarpeelliset tiedot lapsen äidiltä sekä muilta henkilöiltä, jotka voivat antaa tietoja isyyttä koskevista seikoista.
10§
Äidin velvollisuus antaa tietoja isyyden selvittämistä varten.

Äiti, joka haluaa lastenvalvojan huolehtivan isyyden selvittämisestä, on velvollinen antamaan totuudenmukaiset tiedot lastenvalvojalle kaikista seikoista, jotka ovat tarpeen isyyden selvittämiseksi. Äidin tulee erityisesti ilmoittaa, ketkä miehet ovat maanneet hänet lapsen siittämisaikana.
11§
Lääketieteellisten selvitysten hankkiminen.

Lastenvalvojan on hankittava lääketieteellinen asiantuntijalausunto lapsen siittämisajankohdasta, jollei sen hankkimista muihin selvityksiin nähden voida pitää tarpeettomana. Lastenvalvojan tulee ryhtyä toimenpiteisiin veritutkimuksen tekemiseksi lapsesta, äidistä sekä miehestä, joka saattaa olla lapsen isä, jos mies pyytää tutkimusta tai jos lastenvalvoja muutoin katsoo tutkimuksen aiheelliseksi. Isyyden selvittämisen yhteydessä voidaan veritutkimus tehdä vain asianosaisten suostumuksella. Veritutkimuksen toimittamisesta säädetään eräistä veri- ja muita periytyviä ominaisuuksia koskevista tutkimuksista annetussa laissa (702/75).
12§
Tunnustamistilaisuuden varaaminen miehelle.

Lastenvalvojan on varattava miehelle tilaisuus tunnustaa isyytensä, jos lastenvalvoja katsoo, että miehen isyys on tullut toteen näytetyksi.

---

Ton mukaan isä voi mennä vaatimaan isyyden selvittämistä, vaikka äiti sitä vastustaisi.
 
"hmm"
Mutta jos isyyttä ei tunnusteta voiko kuka tahansa isäehdokas vaatia isyyden selvittämistä? Siis jos nainen haluaa kasvattaa lapsen ilman isää (esim. koska isä on väkivaltainen)
 
[QUOTE="hmm";26907164]Mutta jos isyyttä ei tunnusteta voiko kuka tahansa isäehdokas vaatia isyyden selvittämistä? Siis jos nainen haluaa kasvattaa lapsen ilman isää (esim. koska isä on väkivaltainen)[/QUOTE]

Lapsen oletetun isän väkivaltaisuus ei vaikuta mitenkään isyyden tunnustamiseen tai selvittämiseen. Miten se siihen liittyisi?
 
[QUOTE="hmm";26907164]Mutta jos isyyttä ei tunnusteta voiko kuka tahansa isäehdokas vaatia isyyden selvittämistä? Siis jos nainen haluaa kasvattaa lapsen ilman isää (esim. koska isä on väkivaltainen)[/QUOTE]

Periaatteessa voi jos tarpeeksi hyvin vakuuttelee viranomaiset siitä että on vaakamamboa äiteen kanssa harrastanut siitosajankohtana. Paitsi tietenkin siinä tapauksessa että äitee on naimisissa.
 
  • Tykkää
Reactions: Pesky Pixie
Kuten jo moni on sanonut, niin kyllä isä voi vaatia isyystestiä...poikkeuksena se, jos lapsi on syntynyt avioliittoon. Avioliiton ulkopuolinen henkilö ei voi mitään vaatia.

Äiti voi kyllä kieltää lastenvalvojaa aloittamasta isyyden selvityksen ns. lapsen osalta, mutta äiti ei voi mitenkään estää isää aloittamasta selvitystä omalta osaltaan.
 
"zip"
Itse aloin odottamaan lastani entisen kumppanini kanssa, olimme olleet 5-vuotta yhdessä. Ero kuitenkin tuli juuri ennen lapsen syntymää, koska mies oli väkivaltainen ja alkoi käyttää huumeita. Hän joutui pakkohoitoon huumeongelmansa ja psyykkisten ongelmien takia. Hän myös tuli asuntooni pesäpallomailan kanssa ja hakkasi kaiken rikki. Hän vainosi minua ja kaikkia jotka kävivät minulla kylässä, myös tappouhkauksia lateli ja aikoi myös tappaa lapsemme, joko ennen tai jälkeen tämän syntymän. Kun lapsi syntyi ja oli käynti lastensuojelu työntekijän luona, selvitin tilanteen hänelle ja näytin kaiken todistusaineiston hänelle. Sanoin vastustavani isyyden tunnustamista. Entinen mieheni kiristi ja uhkaili myös tämän jälkeen, hankki asianajajan ja vaati minua oikeuteen jotta saisi dna-testit. Edelleen vastustin. Tämän jälkeen kävimme oikeudessa jossa MINÄ voitin. Joten ei se aina mene niin että on pakko antaa dna-testit miehelle, jos on oikeasti aihetta pelkoon ja lapsen/äidin turvallisuus on kyseessä.
 

Yhteistyössä