Onko lihomisen syy usein se, että syö liikaa hiilihydraatteja?

  • Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti
vieras
Ystäväni sanoi mulle, että syön liikaa hiilareita, paljonko niitä kuuluisi syödä? Ruokapyramidin mukaan leipää, viljaa yms. pitäisi syödö eniten, jopa enemmän kuin kasviksia :eek: Voiko pitää paikkansa?
 
Jos syöt täysjyväruisleipää tai näkkäriä niin ei paljoa lihota, jos vielä päällä on ohuesti vain flooraa. 6 palaa päivässä on suositus. Täysjyvärukiissa on myös kivasti foolaatteja :) joilla on erinomaisen suotuisa vaikutus elimistölle! On myös tutkittu että kuidut sitoo osan rasvasta ennen kuin rasva imeytyy. Eli se oli se 6 palaa! muista muista muista
Jos taas syöt sekajyväleipiä.. Saat todella nopeasti liikaa hiilareita ( ellet ole urheilija).
 
vieras
Minä jätin sokerin ja turhia hiilareita (peruna, kuorittu vilja jne.) pois PCO:n takia gynen kehotuksesta ja, kappas vain, laihduin! Se ei kyllä ollut tarkoitus, mutta hämmästyttävää on sekin, että myös mieheni laihtui!

Kyllä nykysuositusten mukaiseslla ruokapyramidilla voi saada liikaa hiilareita. Suosittelen tutustumaan karrppaajien foorumiin www.karppausinfo.fi, siellä on tietoa asiasta.
 
hh
liiallinen energiansaanti on syynä lihomiseen. Ei oo väliä mistä lähteestä ne kalorit tulee. Tietenkin hiilaripitoista ruokaa tulee helposti syötyä liikaa päivä aikana.
1g hiilihydraattia sis. 4 kcal, 1g proteiinia sis. 4 kcal, 1g rasvaa sis. 9 kcal ja 1g alkoholia sis.7 kcal. Jos liikkuu vähän, niin hiilihydraatteja tarvii n. 200-300 grammaa... eli noin 800-1200 kalorin edestä.
 
Nyt siihen leivän syöntiin on tulossa muutos siihen ruokapyramidiin. Kuulin jostain, että on huomattu että ihmiset lihoo, kun syövät liikaa leipää ja perunoita. Saavat aivan liikaa hiilihydraatteja. Valkoisista jauhoista tehdyt tuotteet, jopa leivät kaikkein pahimpia lihottajia. Proteiinia ja rasvaa enemmän ja vihanneksia ja hedelmi lisäksi. Mieheni ainakin laihtuu aina kun syö enemmän proteiineja ja vihanneksia. Eikä tartte niin paljon syödä, ruoka pitää nälän kauemmin pois. Vähähiilarisella ruokavaliolla moni on sanonut voivansa paremmin.
 
Tässä on yksi ensin silmiin osunut artikkeli folaateista:
http://www.mediuutiset.fi/doc.ot?f_id=757746

Folaatti suojaa sydäntaudeilta

[Erpo Pakkala 15.8.2005, 08:13]


Suurentuneella veren homokysteiinipitoisuudella on yhteys lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden ja aivohalvauksen riskiin. Näin todetaan terveystieteiden maisterin Jyrki Vartiaisen väitöskirjassa.

Myös B-ryhmän vitamiinin folaatin merkitys suojatekijänä on vahvistunut. Suuri seerumin folaattipitoisuus oli yhteydessä pienentyneeseen sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiin. Runsas metioniini-aminohapon saanti ravinnosta taas lisäsi sydäninfarktiriskiä. Suuri proteiinin saanti ravinnosta ylipäätään ei kuitenkaan ollut yhteydessä lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Suurentunut homokysteiinipitoisuus saattaa kuitenkin olla vain sairauden aiheuttama ilmiö tai merkki folaatin puutteesta. Suuri veren folaattipitoisuus puolestaan voi olla osoitus terveellisestä ravitsemuksesta ja elämäntavoista.

Tutkimuksiin osallistui noin 2 000 keski-ikäistä itäsuomalaista miestä, jotka olivat mukana 1980-luvun lopulla alkaneessa sepelvaltimotaudin vaaratekijöitä kartoittaneessa tutkimuksessa. Heitä seurattiin keskimäärin 8-14 vuotta. Tutkittavilla ei ollut seurannan alussa sydän- ja verisuonitauteja.

Sydän- ja verisuonitauteihin sairastuu ja kuolee vuosittain suuri määrä ihmisiä, joilla ei ole tunnettuja sairauksien riskitekijöitä. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi tupakointi ja korkea verenpaine. Homokysteiini on yksi tutkituimpia yhdisteitä, joka on yhdistetty näiden sairauksien riskiin.

B-ryhmän vitamiinilla folaatilla on tärkeä tehtävä homokysteiinin aineenvaihdunnassa. Vähäinen folaatin saanti ravinnosta johtaa usein veren homokysteiinipitoisuuden nousuun. Folaatin liian pieni saanti ravinnosta johtuu yleensä vähäisestä kasvisten ja täysjyväviljatuotteiden käytöstä.

Folaatin puutoksen on havaittu lisäävän sydän- ja verisuonitautien riskiä, ja vaikutuksen on arveltu välittyvän veren homokysteiinipitoisuuden nousun kautta. Folaatin puutoksella voi olla kuitenkin myös muita, homokysteiinistä riippumattomia kielteisiä vaikutuksia.

Parhaillaan useassa maassa tutkitaan foolihappolisän (folaatin synteettinen muoto) vaikutusta elimistön homokysteiinipitoisuuteen ja sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Terveystieteiden maisteri Jyrki Virtasen epidemiologian alaan kuuluva väitöskirja Homocysteine, folate and cardiovascular diseases (Homokysteiini, folaatti ja sydän- ja verisuonitaudit) tarkastettiin Kuopion yliopistossa 12.8.2005.

Lähde: Finfood
 
hh
Hiilarit kannattaa valita mahdollisimman kuitu-ja vesipitoisista lähteistä, kuten täysjyväviljasta, kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Ne täyttävät mahaa ja sisältävät suhteellisen paljon vettä sataa grammaa kohden.
 
vieras
Kyllä mulle ainakin yletön määrä hiilareita tuntuu heti housun vyötärössä.
Parempi on olo kun ei mätä liikaa. Tänään tosin sorruin yhden uunilämpimän sämpylän syömään, tuoksui NIIN hyvälle.
Mutta yleisesti ottaen ei perunaa, makaronia, leipää, sokeria yms ja olo on loistava!!
 
Miten sokerihimosta pääsee eroon? Tai lähinnä suklaanhimosta?

Tiedän tai ainakin oletan syöväni muuten suht terveellisesti: noudatan lämpimillä aterioilla lautasmallia ja olen vähentänyt huomattavasti perunan, riisin ja valkoisen pastan syöntiä. Leipänä syön joko ruisleipää (kuitua vähintään 8g/100g, yleensä yli 10g/100g) tai vaaleaa täysjyväleipää (samat kuituvaatimukset). Mutta mutta... Jos erehdyn syömään suklaata, jätskiä tai muuta makeaa, jään äärimmäisen helposti sokerikoukkuun, josta eroon pääseminen on todella todella vaikeaa. Miten siis pääsisin mahdollisimman helposti ja tehokkaasti eroon sokerikoukusta?
 

Yhteistyössä