Nils Kyrklund:
Iskiaskivun hoito
Mitä iskias on?
Iskiaksella tarkoitetaan selkäkipua, joka heijastuu alaraajaan. Kivun syynä on selkäytimestä lähtevän hermojuuren puristusoire. Kyseinen hermo on yleensä voimakkaasti ärtynyt tai tulehtunut, aiheuttaen hermokipua ja hermon toimintahäiriöitä.
Tavallisin syy hermopuristukseen on rikkoutunut nikamavälilevy, välilevytyrä, jossa välilevyn keskuksen (nukleus pulposus) hyytelömäinen aine vuotaa ja pullistuu ulos painaen hermoa. Välilevyn keskustan aine on erittäin hapanta, suolahapon väkevyystasoa, pH-luvun ollessa ykkösen paikkeilla. Mekaanisen puristuksen lisäksi pullistuma aiheuttaa siis ärsytyksen tai jopa voimakkaan tulehduksen puristamaansa hermoon. Iskias on hankala selkäkipu, joka yleensä kestää muutamia kuukausia ja joskus kroonistuessaan jopa vuosia.
Välilevytyrän yleisyys ja luonnollinen kulku
Iskiaskipu on varsin yleinen vaiva. Markku Heliövaaran tutkimuksen (Tuki- ja liikuntaelinsairaudet Suomessa) mukaan noin 40 % väestöstä on kokenus iskiasoireita jossakin vaiheessa elämäänsä. Välilevytyrän luonnollinen kulku arvioidaan hyvänlaatuiseksi. Kuudessa viikossa noin 80 % ja kolmessa kuukaudessa 90 % sairastuneista paranee. Spontaania paranemista on täten lähes jokaisen potilaan kohdalla syytä odotella riittävästi ja potilasta pitää myös huolellisesti informoida sairauden kulusta.
Taudinkuva ja oireet vaihtelevat suuresti
Välilevytyrä voi olla pieni, hermoa ärsyttävä pullistuma, joka vaivaa potilasta ajoittain tai taudinkuva on varsin vähäoireinen. Voi olla, että tällainen potilas ei edes hakeudu vaivansa vuoksi hoitoon, vaan kärsii ja hoitelee itseään särkylääkkeen avulla.
Välilevytyrä voi olla myös massiivisen suuri, aiheuttaen kovaa kipua ja tuskaa, sekä hermovaurion seurauksena syntynyttä laajaa alaraajojen lihasheikkoutta ja tunnottomuutta tai samanaikaisesti kovaa heijastuskipua.
Iskiastaudin vakavin muoto on niin sanottu ratsupaikkaoireyhtymä eli Kauda Equina -syndrooma, jossa iso välilevytyrä aiheuttaa peräaukon ja sukuelinten puutumisen sekä ulosteen ja virtsanpidätyksen häiriötä. Kauda Equina -potilas tutkitaan ja leikataan päivystysluonteisesti sairaalassa.
Lisäksi iskias voi painottua joko kipuun tai lihasheikkouteen riippuen siitä, ärsyttääkö välilevytyrä enemmän tunto- vai motoristen hermojen säikeitä. Myös keskilannerangan välilevytyrä ärsyttää eri hermoja kuin alempana oleva tyrä, aiheuttaen eri alueiden heijastus- ja tuntohäiriöitä. Välilevytyrä voi olla myös pääasiallisesti mekaanista puristusta aiheuttava, jolloin tietyillä asennon muutoksilla voidaan vaikuttaa oireen voimakkuutteen tai pääasiallisesti tulehdusreaktion kautta hermokudosta ärsyttävä, jolloin asennon muutoksilla ei juuri voida vaikuttaa kipuun.
Kroonisessa iskiaksessa kipu voi olla neuropaattista kipua, jolloin kipua välittävä hermo tai osa hermojärjestelmää voi vaurioitua siten, että se itse synnyttää kipua. Usein toistuvassa, samantyyppisessä iskiaksessa arpeutunut ja surkastunut vanha välilevytyrä mahtuu normaalioloissa olemaan hermojuuren vieressä aiheuttamatta oireita, mutta kun selkä kipeytyy muusta syystä, voi esimerkiksi lihaskramppi ahtauttaa juurikanavaa niin paljon, että iskiasoireet palaavat.