tässä o iso litania, ja helppoja tehty ja testatettu muilla ku miulla o kala- ja äyriäisallergia
Kalastajan lohipasta
(4 annosta)
1 kpl sipulia
1 kpl valkosipulin kynttä
2 rkl Bertolli Classico oliiviöljyä
0,5 dl valkoviiniä
2,5 dl Flora Ruokaa
100 g Crème Bonjour Katkarapua
0,5 rkl Knorr kalaliemitiivistettä
100 g kylmäsavustettua kirjolohta
0,5 dl tilliä
1 tl mustapippuria
1. Leikkaa sipulit pieniksi kuutioiksi.
2. Kuullota sipulikuutiot öljyssä paistokasarin pohjalla.
3. Lisää valkoviini ja hauduta muutaman minuutin ajan.
4. Lisää Flora Ruoka ja tuorejuusto.
5. Mausta kastikepohja liemitiivisteellä.
6. Leikkaa kirjolohi pieniksi paloiksi ja silppua tilli.
7. Lisää lohi ja tilli kastikkeeseen.
8. Mausta maun mukaan mustapippurilla.
9. Hauduta kastiketta sen verran, että kirjolohi lämpenee.
10. Tarjoa kastike keitetyn nauhamakaronin ja raikkaan salaatin kanssa.
Lohipasta
4 annosta pastaa
200-250 g savulohta tms. ohuina viipaleina
(muukin savukala käy)
1 murskattu valkosipulinkynsi
1/2 dl hienonnettua purjoa
2 rkl oliiviöljyä
400g tomaattimurskaa
1 dl ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
suolaa ja mustapippuria
1 dl suikaloitua paprikaa
1. Keitä pasta samalla kun valmistat kastikkeen
2. Kuullota valkosipuli ja purjo pannulla.
3. Lisää tomaattimurska.
4. Keitä hiljalleen 10 min.
5. (Hienonna tehosekoittimessa Ei pakko!)
6. Kaada takaisin pannuun ja lisää kermat.
7. Keitä noin 5 min.
8. Mausta suolalla ja mustapippurilla
9. Lisää kala- ja paprikasuikaleet.
10. Kaada kastike kypsän ja valutetun pastan päälle ja sekoita hyvin.
11. Tarjoa heti.
Mökkiläisen kalakeitto
1 kg kokonaisia ahvenia tai muita pieniä onkikaloja tai
750 g kalafileitä, esim. ahven-, kuha- tai siikafileitä, lohifile
1/2 l vettä
1 tl karkeaa merisuolaa
10 maustepippuria
1 laakerinlehti
6-7 perunaa (mieluiten "vanhaa perunaa")
2 sipulia tai 1 nippu kesäsipuleita varsineen
1 tlk ruoanvalmistuskermaa tai vettä tai maitoa
tillisilppua
1. Perkaa ensin kalat, jos ne ovat kokonaisia.
2. Poista kidukset ja evät saksilla leikaten, suomusta pinta ja avaa vatsat keittiösaksilla.
3. Poista sisälmykset sekä kidukset.
4. Huuhdo kalat nopeasti kylmällä vedellä ja paloittele annospaloiksi.
5. Mittaa kattilaan vesi ja mausteet.
6. Kuumenna.
7. Lisää kuoritut, lohkotut perunat ja keitä ne puolikypsiksi.
8. Lisää kalapalat ja huuhdotut, lohkotut sipulit ja sipulinvarret.
9. Keitä kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä.
10. Lisää kerma ja tillisilppu.
11. Kuumenna keitto kiehuvaksi.
12. Tarjoa lisänä hapanleipää tai näkkileipää ja voita.
Muuta:
1. Jos valmistat keiton kokonaan veteen, voit lisätä sen sekaan kala- tai yrttiliemikuution, esimerkiksi valkosipuli-persiljakuution.
2. Ota kokonaisista kaloista perkaamisen yhteydessä talteen myös maksa, maiti ja mäti, jos niitä on ja ne ovat kirkkaita ja kauniita sekä raikkaan veden tuoksuisia.
3. Niistä keittosi saa uusia makuja.
Jos valmistat keiton valmiista kalafileistä
1. paloittele nekin ensin annospaloiksi, jolloin ruokailu on helpompaa.
2. Jos keität keiton veteen, voit käyttää siihen osaksi kalan ruotolientä.
3. Se syntyy keittämällä kalan perkaamisen yhteydessä irroitettuja ruotoja, eviä, nahkoja ja kiduksetonta päätä ensin vedessä 20-30 minuuttia.
4. Sen jälkeen liemi siivilöidään.
5. Kaupan kalatiskistä voit ostaa tähän tarkoitukseen myös lohen pään tai ruodot.
Juhlava norjalainen kalakeitto
4-5 annosta
1 kg erilaisia kaloja (esim. hauki, kuha, ahven)
1 l vettä
1 tl suolaa
2 dl valkoviiniä
1 sitruunan mehu
1/2 tl timjamia
4 sipulia
1-2 valkosipulin lohkoa
1 porkkana
1 purjo
4 tomaattia
2-3 lehtisellerin vartta
kurkumaa
suolaa, sitruunapippuria
2 keltuaista
200 g säilöttyjä simpukoita tai katkarapuja
1. Suomusta tai nylje kalat.
2. Poista päät ja ruodot.
3. Pane päät, nahat ja ruodot kiehumaan suolalla maustettuun veteen.
4. Keitä noin 20 minuuttia, siivilöi liemi.
5. Kuori ja hienonna sipulit, viipaloi purjo ja puhdistettu porkkana.
6. Kuori ja lohko tomaatit, viipaloi sellerinvarret, murskaa valkosipulit.
7. Pane kasvikset ja kalapalat kiehumaan kalaliemeen.
8. Lisää keitokseen valkoviini, sitruunamehu ja timjami.
9. Keitä noin 15 minuuttia.
10. Lisää kurkuma, sitruunapippuri ja suolaa, jos on tarpeen.
11. Sekoita keltuaiset tilkkaan keiton lientä ja lisää suurus keittoon.
12. Lisää simpukat ja katkaravut, älä enää keitä.
Isoäitini lohikeitto
4 hengelle
reilu kilo lohen päitä, nahkaa ja ruotoja
1 1/4 l vettä
10 kokonaista mustapippuria
2 tl merisuolaa
1 sipuli
3 keskikokoista kiinteää perunaa
400 g:n pala lohifileetä
1 dl silputtua tilliä
1. Huuhtele lohen päät ja ruodot ja pane veteen kiehumaan.
2. Lisää pippurit ja suola ja anna kiehua hiljalleen pari tuntia.
3. Siivilöi liemi.
4. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi.
5. Kuori ja kuutioi perunat.
6. Leikkaa lohi kuutioiksi.
7. Kiehauta liemi kattilassa ja lisää joukkoon sipuli- ja perunakuutiot.
8. Anna kiehua 5 minuuttia ja lisää lohi.
9. Keitä juuri ja juuri kypsäksi, noin 5 minuuttia.
10. Tarkista suola ja pippuri ja ripottele päälle runsaasti silputtua tilliä.
11. Tarjoa lisänä paahdettua ruisleipää.
Lempeä kalakeitto
4:lle
300-400 g:n pala ruodotonta savukalaa
4-5 perunaa
2 porkkanaa
1 pieni purjo tai sipuli
½-1 fenkoli
½-1 kukkakaali
4 dl vettä
2 rkl rypsiöljyä
6-8 dl maitoa
noin 1 tl suolaa
valko- tai mustapippuria
1-2 dl hienonnettua tilliä
1. Huuhdo tai kuori kasvikset ja paloittele ne.
2. Jos olet kiireinen käytä keittoon pari pussia pakastevihanneksia ja muutama peruna tai pakastettuja perunakuutioita.
3. Kuumenna vesi ja öljy kiehuvaksi ja lisää joukkoon kasvikset kukkakaalia lukuun ottamatta.
4. Lisää se (kuutioi mukaan myös kukkakaalin kiinteä keskikohta), kun muut kasvikset ovat kiehuneet 8-10 minuuttia.
5. Anna muhia miedolla lämmöllä 5-6 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
6. Lisää maito, kuumenna kiehuvaksi, mausta ja lisää joukkoon savukala paloina sekä tilli.
7. Sekoita varovasti ja anna makujen tasaantua hetki kattilassa kannen alla ennen pöytään nostamista.
8. Tarjoa keiton lisäkkeeksi ruisleipää.
Graavattu lohi
2 lohi- tai kirjolohifilettä
3 rkl kuivattua tilliä
3 rkl sokeria
3 rkl karkeaa suolaa
(konjakkia)
1. Sulata pakastettu file hitaasti jääkaapissa siten, että fileiden pinta sulaa.
2. Sekoita kulhossa tilli, sokeri ja suola.
3. Hiero maustesekoitus (ja konjakki, sen verran mitä imeytyy) tasaisesti fileiden päälle.
4. Laita fileiden lihapuolet vastakkain, niin että nahkapuolet jää ulospäin.
5. Kääri kala voipaperiin ja pistä jääkaappiin kevyen painon alle.
6. Kala saa pehmetä ja graavautua kaikessa rauhassa yön yli.
'
Liköörgraavattu lohi
10 annosta
n. 1 kg lohifileetä
1-1 1/2 rkl merisuolaa
2 rkl lakkalikööriä
nippu tilliä
sitruunamelissaa
1. Ripottele lohifileelle merisuolaa, valuta sille lakkalikööriä.
2. Leikkaa päälle runsaasti tilliä ja sitruunamelissaa.
3. Anna maustua seuraavaan päivään.
4. Poista tillit ja sitruunamelissan oksat.
5. Siivuta tarjolle.
Paratiisin katkaravut
500 g pakastettuja katkarapuja
200 g herkkusieniä
200 g sipulia
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
½ dl öljyä
1 tlk tomaatteja tai
400 g tuoreita tomaatteja
2 dl kuohukermaa
2 rkl vehnäjauhoja
1½ tl paprikajauhetta
1½ tl currya
suolaa
mustapippuria
½ rkl sitruunamehua
½ dl konjakkia tai viskiä
1 dl persiljaa
1. Viipaloi herkkusienet ja sipulit ja suikaloi paprikat.
2. Keitä sipulit ja herkkusienet öljyssä matalareunaisessa kattilassa.
3. Lisää tomaatit.
4. Sekoita jauhot ja kerma.
5. Suurusta liemi tällä seoksella ja keitä miedolla lämmöllä n. 10 min.
6. Mausta.
7. Lisää paprikat ja keitä taas muutama minuutti.
8. Sekoita viimeksi katkaravut ja konjakki.
9. Seos ei saa enää kiehua, kuumenna se kuitenkin hyvin.
10. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.
Katkarapupasta
300 g suuria kuorittuja katkarapuja
1rkl sitruunamehua
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2,5 dl kuohukermaa
1,5 dl ranskankermaa
n. 100 g raastettua parmesaania
valkopippuria
rakuunaa
n. 500 g pastaa
1. Purista katkaravuille sitruunamehua.
2. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli.
3. Sulata 2 rkl voita isohkossa pannussa, paista katkarapuja siinä hetki.
4. Lisää sipuli ja valkosipuli ja paista vielä hetki.
5. Kaada kerma ja ranskankerma pannulle ja kiehauta.
6. Lisää juusto ja anna hautua n 5 minuuttia.
7. Mausta.
Parmesaani lohi
2 lohipalaa
225 g parsaa
15ml öljyä paistamiseen
parmesaania
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
1. Paista tuoreesta lohesta leikatut annospalat öljytilkassa grillipannussa.
2. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Keitä vihreä parsa runsaassa suolavedessä.
4. Lado parsa lautasen pohjalle pediksi ja asettele lohi päälle.
5. Höylää päälle reilusti parmesaanilastuja.
6. Viimeistele tilkalla hienoa oliiviöljyä.
Lohi-pinaattipihvit
(4 annosta)
1 pss Maggi Mix Lihapulla-aineksia
2 dl vettä
300 g lohisuikaleita
1 sipuli, silputtuna
1 pss pinaattia
1. Sekoita lihapulla-aines ja vesi. Lisää seokseen lohisuikaleet, sipulisilppu ja pinaatti.
2. Sekoita tasaiseksi massaksi.
3. Muotoile pihveiksi ja paista pannulla tai uunipellillä 200°C:ssa noin 30 minuuttia.
4. Tarjoa riisin ja kalakastikkeen kanssa.
Muuta:
Pinaatin voit hyvin korvata esim. säilykeherkkusienillä.
Lohilasagne
300 g kirjolohta viipaleina
1 tl merisuolaa
nippu tilliä
6 pinaattilasagnelevyä
Kastike:
2 dl vettä
3 dl kevytkermaa tai maitoa
1 pss Maggi Mix Lasagnekastike -aineksia
75 g juustoraastetta (1/2 pussia)
mustapippuria
Pinnalle:
75 g juustoraastetta (1/2 pussia)
1. Kuumenna vesi ja maito tai kerma kattilassa.
2. Vispilöi sekaan lasagnekastikeainekset ja keitä 5 minuuttia.
3. Lisää juustoraaste ja mausta kastike mustapippurilla.
4. Kaada kastiketta kulmikkaaseen uunivuokaan niin, että vuoan pohja peittyy.
5. Asettele vuokaan kerros lasagnelevyjä ja niiden päälle kevyesti suolattuja kirjolohiviipaleita.
6. Silppua pinnalle tilliä.
7. Päällystä pinta lasagnelevyillä ja kaada päälle loput kastikkeesta.
8. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja kypsennä 175 asteessa n. 30 min.
Kirjolohta valkoviini-tomaattikastikkeessa
1 pussi Maggi Mix Spagettikastikeaineksia
4 dl vettä
2 dl kesäkurpitsaa kuutioina
2 dl valkoviiniä
400 g kirjolohta kuutioina
1. Sekoita kattilassa pussin sisältö ja vesi.
2. Lisää valkoviini ja kesäkurpitsakuutiot.
3. Keitä miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia välillä sekoittaen.
4. Lisää kalakuutiot.
5. Keitä pari minuuttia.
6. Tarjoa pastan ja leivän kera.
Kalapihvit
600 g Alaskan seitiä (tai muuta pakastekalaa)
1 pss Maggi Mix Lihapulla-aineksia
1 tl basilikaa
- ruokaöljyä paistamiseen
1. Sulata kala esim. mikroaaltouunissa puolella teholla ja jauha se hienoksi lihamyllyllä.
2. Sekoita hyvin joukkoon Maggi Mix Lihapulla-ainekset ja basilika.
3. Anna seoksen vetäytyä noin 5 minuuttia.
4. Muotoile taikina pihveiksi tai pyöryköiksi.
5. Paista pannulla.
6. Tarjoile esimerkiksi keitetyn parsakaalin ja perunasoseen kera.
Kirjolohi-parsakaalimureke
Kalamurekeseos:
500 g kirjolohifilettä
2 dl kevytranskankermaa
1 dl korppujauhoja
1/2 sitruunan mehu
2 munaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl pippurisekoitusta
1 rkl kuivattua tilliä
Parsakaaliseos:
100 g parsakaalia
1 muna
1 dl kevytranskankermaa
ripaus suolaa
1. Paloittele parsakaali kiehumaan vähään veteen noin 10 minuutiksi.
2. Jauha sillä aikaa kalamurekeseoksen ainekset monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi.
3. Voitele murekevuoka (esimerkiksi tavallinen rengaskakkuvuoka) öljyllä.
4. Pane pohjalle kalamurekeseos.
5. Jauha parsakaaliseoksen ainekset monitoimikoneessa massaksi ja kaada seos kalaseoksen päälle.
6. Seosten väliin voit saksia kerroksen tilliä, jos haluat murekkeeseen vihreän raidan.
7. Kypsennä mureketta uunissa vesihauteessa (vuoka uunipannulla, jonka pohjalla on vettä) 175 asteessa noin tunti tai mikroon sopivassa vuoassa mikroaaltouunissa täydellä teholla noin 8 minuuttia.
8. Kumoa vuoka tarjoilulautaselle.
9. Koriste tillillä ja kirsikkatomaateilla.
10. Tarjoa lisänä kastiketta, jossa purkilliseen kermaviiliä on sekoitettu ruokalusikallinen sinappia ja sitruunamehua sekä 1 dl tuoreita yrttejä, esimerkiksi tilliä.
§ Kalamureke sopii sekä alkuruoaksi kylmänä tai lämpimänä että pääruoaksi perunoiden kera. Murekkeen voi tehdä etukäteen ja pakastaa.
§ Yli viisikuiselle vauvalle voi kypsentää oman parsakaalimurekkeen pikkuvuoassa.
Kirjolohivartaat
1 iso tai 2 pientä kirjolohifileetä
8 grillitikkua
3 rkl yrttiöljyä
1/2-1 tl suolaa
pippuria myllystä
Kastike:
1 prk kermaviiliä
1 rkl sweet thai -chilikastiketta
1 dl ruohosipulisilppua
1/2 tlk PILTTI mangososetta
1. Poista kirjolohifileestä nahka.
2. Leikkaa filee poikittain noin parin sentin viipaleiksi ja sivele viipaleet yrttiöljyllä.
3. Pyöräytä päälle pippuria myllystä ja ripottele suolaa.
4. Työnnä kalapalat tikkuihin vartaiksi.
5. Kypsennä vartaita grillissä käännellen tai uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.
6. Sekoita kastikkeen ainekset.
7. Tarjoa vartaat kastikkeen, vihreän salaatin ja uusien perunoiden kera.
8. Jätä alle 1-vuotiaan vartaasta suola pois. Ota vauvalle erikseen myös kastiketta, johon et ole lisännyt chilikastiketta.
Kalanyytit
(4-6 henkilölle)
500-600 g ruodotonta kalaa esim. kirjolohen tai siian filettä
4-6 kpl perunaa
2 kpl porkkanaa
1 dl kevätsipulia
tai ruohosipulia
1/2 dl tilliä
1 dl ruokakermaa tai maitopohjaista kasvisrasvasekoitetta
2 rkl sitruunamehua
1 kpl valkosipulin kynsi
1/2 tl mustapippuria
1/2-1 tl suolaa
1. Leikkaa sopivan kokoisia foliopaloja. Saat folionyyteistä tukevammat laittamalla leivinpaperin palan foliopalan sisälle.
2. Pilko pestyt ja kuoritut porkkanat ja perunat ohuiksi suikaleiksi. Voit käyttää myös valmiita pakasteperuna- ja kasvissuikaleita.
3. Pilko sipulit ja hienonna tilli.
4. Yhdistä erillisessä astiassa peruna- ja porkkanasuikaleet, sipulit ja tilli.
5. Purista sitruunan mehu.
6. Leikkaa kala annossuikaleiksi ilman nahkaa.
7. Nostele palat foliopalojen päälle.
8. Mausta sitruunamehulla, mustapippurilla ja suolalla.
9. Asettele kalapalojen päälle pilkotut kasvikset.
10. Lisää puristettu valkosipuli ruokakerman joukkoon.
11. Kaada kermaa hieman jokaiseen nyyttiin.
12. Voit käyttää myös maidotonta kaurapohjaista kasvisrasvasekoitetta.
13. Sulje nyytit huolellisesti ja kypsennä grillissä tai uunissa 225 asteessa noin 40 minuuttia.
Muuta:
alle 1-vuotiaille kiinteitä kalaruokia saaville vauvoille voit valmistaa oman nyytin. Laita nyytin pohjalle pieni määrä ruodotonta kalaa. Lisää pestyt, kuoritut ja paloitellut kasvikset. Lisää hieman vettä. Kypsennä ruoka hauduttamalla uunissa.
Punaviinilohi
6 kpl 150 g:n ruodotonta lohipalaa nahkoineen
suolaa
valkopippuria myllystä
lohen haudutusliemi:
1 sipuli viipaleina
2 dl kevyttä punaviiniä
kastike:
1 rkl öljyä
1 punasipuli pieninä kuutioina
3 rkl punaviinietikkaa
6 dl kevyttä punaviiniä
1 1/2 dl ranskankermaa
2 rkl voita
suolaa
sokeria
1. Kiehauta lohen haudutusliemi, punaviini ja sipulisuikaleet kattilassa.
2. Valmista kastikepohja toisessa kattilassa.
3. Kiehauta sipulikuutiot öljyssä, lisää etikka ja punaviini.
4. Keitä kastiketta kokoon kunnes nesteestä on puolet jäljellä.
5. Sekoita ranskankerma ja voi sauvasekoittimella kastikkeen joukkoon juuri ennen tarjoilua ja mausta suolalla ja sokerilla.
6. Ripottele mahdollisimman kuumalle valurautaiselle paistinpannulle ohut kerros hienoa suolaa.
7. Paahda lohen nahkapuoli ensin.
8. Käännä ja paahda myös molemmat sivut.
9. Kaada pannulle kalojen päälle kuuma haudutusliemi. (punaviini-sipuliliemi)
10. Pane leivinpaperia kanneksi ja hauduta kalat meheviksi, melkein kypsiksi n. 6 minuuttia kalan paksuudesta riippuen.
11. Huom. kala kypsyy vielä esillepanovaiheessakin jonkin verran!
12. Tarjoa lisäkkeeksi punajuurimuhennosta ja/tai blue kongo perunasta tehtyä muhennosta sekä samaa kevyttä ja hieman viilennettyä punaviiniä, jota käytit ruoanvalmistuksessa.
13. Muotoile muotin avulla, tai kahdella isolla lusikalla peruna-juuresmuhennosta lautaselle.
14. Lusikoi ympärille sauvasekoittimella kuohkeutettua kastiketta.
15. Lusikoi pinnalle myös haudutusliemessä kypsyneitä sipuleita.
16. Viimeistele annos vielä tilkalla yrttiöljyä jos haluat.
Yrteillä ja sitruunamehulla marinoitua lohta
200 g tuoretta lohta viipaleina
hienoa merisuolaa
marinadi:
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl sitruunamehua
1 ruukku korianteria
8 basilikanlehteä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
valkopippuria myllystä
1. Ripottele suola lohiviipaleille ja jätä kala maustumaan n. 5 minuutiksi.
2. Valmista marinadi.
3. Sekoita marinadiaineet sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.
4. Sivele marinadia suolautuneiden lohiviipaleiden molemmille puolille ja pane viipaleet tarjolle laakealle vadille.
5. Tarjoa lisäkkeeksi samalla marinadilla marinoitua lämmintä keitettyä perunaa tai esim. paahtoleipää.
Kahden kalan keitto
(6 annosta)
1 l Vettä
1 dl valkoviiniä
5 kpl perunaa
1 kpl purjosipulia
1,5 kpl Knorr Kalaliemikuutioita
2,5 dl Flora Ruoka kasvirasvasekoitetta
1 rkl chilikastiketta
400 g lohifileetä
3 kpl kuhafileetä
250 g katkarapuja
Koristelu:
2 rkl tillisilppua
1. Kiehauta vesi ja valkoviini kattilassa.
2. Paloittele kuoritut perunat ja suikaloi purjo.
3. Lisää perunat ja liemikuutio keittoon.
4. Keitä 10-15 minuuttia eli kunnes perunat ovat kypsyneet.
5. Lisää purjo, Flora Ruoka ja chilikastike.
6. Leikkaa kalafileet reilun kokoisiksi paloiksi ja keitä muutama minuutti, jotta kalapalat juuri ja juuri kypsyvät.
7. Lisää lopuksi katkaravut.
8. Kuumenna, mutta älä enää keitä, jotta katkaravut eivät sitkisty.
9. Koristele keitto tuoreella tillillä.
10. Tarjoa höyryävä keitto tuoreen ruisleivän kanssa.
Kalamurekepihvit
(8 annosta)
0,3 kg kirjolohifileetä
500 g haukifileetä
3 kpl kananmunan valkuaista
1 dl Flora Ruoka kasvirasvasekoitetta
3 dl rasvatonta maitoa
1 rkl Knorr kalaliemitiivistettä
1,5 tl sitruunapippuria
0,5 tl cayennepippuria
1 dl tilliä
4 rkl ruohosipulia
Paistamiseen:
0,5 dl Juokseva Becel kasviöljyvalmistetta
1. Jauha nahattomat kalafileet monitoimikoneessa.
2. Lisää joukkoon valkuaiset, Flora Ruoka ja maito koko ajan sekoittaen.
3. Mausta murekemassa liemitiivisteellä, pippureilla, hienonnetulla tillillä ja ruohosipulilla.
4. Paista taikinasta pihvejä Juoksevassa Becelissä lettupannulla.
5. Tarjoa kalamurekepihvit perunasoseen ja salaatin kanssa.
Haudutettu hauki ja kastike
1 1/2 kg:n hauki tai vastaavasti haukifileitä
noin 1 1/2 l vettä
2 rkl merisuolaa
10 maustepippuria
Kastike:
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kalan keitinlientä
1 tl raastettua piparjuurta
(1/2 dl kuohukermaa)
1. Perkaa kala poistamalla siitä sisälmykset, kidukset ja evät.
2. Typistä pyrstö, mutta älä suomusta.
3. Pyyhi kala päältä ja sisältä puhtaaksi.
4. Kuumenna vesi ja pippurit kiehuviksi.
5. Lisää suola ja hauki.
6. Hauduta veden poreillessa noin 35 minuuttia.
7. Nosta kala vedestä vadille.
8. Poista nahka ja pidä kala lämpimänä.
9. Keitä lientä reippaasti kokoon niin, että se saa makua.
10. Sulata voi kattilassa.
11. Lisää jauhot.
12. Kiehauta sekoittaen.
13. Lisää siivilöity hauen keitinliemi.
14. Sekoita ja kypsennä 10 minuuttia.
15. Mausta.
16. Tarjoa lisänä keitettyjä perunoita.
Loimulohi ja marinoidut kasvikset
lohta
suolaa
pippuria
Marinoidut kasvikset:
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
250 g herkkusieniä
Marinadi:
1/2 dl öljyä
1 rkl soijakastiketta
4 valkosipulin kynttä
sitruunapippuria
tuoreita yrttejä mm. basilikaa, oreganoa, korianteria, timjamia tai salviaa
1. Sipaise loimulautaan ruokaöljyä.
2. Kiinnitä kala lautaan naulaamalla se mieluiten vaaka-asentoon jolloin kala kypsyy paremmin. Myynnissä olevissa lahjatavaralaudoissa on piikit, joihin kala painetaan.
3. Mausta kala suolalla ja pippurilla.
4. Aseta lauta 20-30 sentin etäisyydelle liekeistä.
5. Siirrä lautaa tarvittaessa lähemmäs tulta. Laudan sivut on hyvä suojata, jotta loimu ohjautuisi oikeaan paikkaan.
6. Paras lautamalli on käännettävä lauta, jolloin kala kypsyy kauttaaltaan vaivatta.
7. Kalan kypsyminen vie noin tunnin.
Marinoidut kasvikset:
1. Viipaloi kasvikset.
2. Ripota leikkuulaudalle suolaa.
3. Aseta kesäkurpitsa ja munakoisoviipaleet laudalle.
4. Ripota suolaa myös pinnalle.
5. Anna mehustua noin 10 minuuttia.
6. Huuhdo ja kuivaa viipaleet
7. Paahda kasvikset grillissä.
8. Sekoita kastikeainekset ja anna kasvisten marinoitua liemessä ainakin puoli tuntia.
Hauki troolari Alfan tapaan
1½ kg hauki
1 dl purjosipulisilppua
2 dl kypsää riisiä
3 hienonnettua munaa
1/2 tl suolaa
200 g kylmäsavukirjolohiviipaleita
6 pientä perunaa
5 porkkanaa lohkoina
2 dl seka- tai herkkusieniä
20 g rasvaa
1-2 dl valkoviiniä tai kermaa
1. Avaa suomustettu ja perattu hauki.
2. Keitä munat.
3. Sekoita purjo, riisi ja muna sekä mausta seos suolalla.
4. Täytä kala.
5. Peitä hauki kirjolohiviipaleilla ja pane paistopussiin kuorittujen peruna- ja porkkanalohkojen sekä sienten kanssa.
6. Lisää rasvaa kalan pinnalle ja nestettä pussin pohjalle.
7. Sulje pussi.
8. Tee ylöspäin osoittavaan kulmaan pieni reikä.
9. Paista kalaa 40 minuuttia 190-asteisessa uunissa.
10. Koristele kala tomaateilla, persiljalla ja tillillä.
11. Tarjoa saaristolaisleivän kanssa.
Yrtti-murokuorrutettu haukifile
1 dl muroja
1 rkl voita
1 keltuainen
1 oksa basilikaa
1 oksa persilijaa
200 g haukifilettä
1. Sekoita kaikki aineet ja levitä haukifileen pintaan.
2. Mausta suolalla ja pippurilla.
3. Paista uunissa 180 C:ssa 8 min.
Haukibiittar
1-10 kg fileroitua, ruodotonta, nahatonta haukea
munia
korppu- ja ruisjauhoja
suolaa
sokeria
sitruunapippuria
yrttimaustetta (Herbs de Provence tms.)
voita
sitruunaa (tai sitruunatiivistettä)
1. Haukifileet paloitellaan maun mukaan sopiviksi paloiksi (peukalonpää-pää).
2. Munat rikotaan kuppiin ja rikotaan keltuainen, sekoitetaan.
3. Korppu- ja ruisjauho sekoitetaan lautaselle suhteessa 25-75.
4. Paistinpannuna käytetään valurautapannua.
5. Levyä pidetään maksimissaan vitosella jos ei ole kiire niin nelosella.
6. Palaset upotetaan munaseokseen, valutetaan hetki, kieritetään jauhoseoksessa ja asetetaan voisulapannulle.
7. Mausteita käytetään seuraavasti;
- sitruunaa pirskotellaan sinne tänne
- suolaa ripaus
- sitruunapippuria reiluhkosti
- yrttimaustetta erittäin varovasti
- sokeria ripaus
8. Paistetaan ja maustetaan kummaltakin puolelta kauniin ruskeaksi.
9. Nautitaan esim. riisin tai oluen kera.
Haukimureketta voikastikkeella
250 g haukifilettä
1/4 rkl suolaa
2 kananmunan valkuaista
1,5 dl kermaa
muskottia
mustapippuria
1. Hienonna haukifile ja suola tehosekoittimella.
2. Anna vetäytyä 10-15 minuuttia.
3. Lisää valkuainen ja kerma ohuena nauhana massaan sekoittaen.
4. Mausta.
5. Voitele vuoka ja korppujauhota kevyesti tai vuoraa vuoka kelmulla.
6. Kypsennä vesihauteessa hauduttaen 15-30 minuuttia tai uunissa höyryssä (100 asteessa) 15 minuuttia.
7. Kumoa lautaselle.
Voikastike
1/2 sipulia
20 g voita
1 dl kalalientä
1 dl valkoviiniä
1 dl kermaa
1. Hauduta hienonnettu sipuli voissa lisää kalaliemi ja valkoviini sekä keitä puoleen.
2. Lisää edelleen kerma ja kiehauta jälleen puoleen.
3. Lisää 50 g pehmeää voita sauvasekoittajaa apuna käyttäen.
4. Tarjoa haukimurekkeen lisäkkeenä aseteltuna lautaselle murekkeen kanssa.
5. Koristele annos tillillä ja sitruunalla.
Tonnikalapasta
400 g tomaattimurskaa
0,5 kpl purjosipulia
1 prk tonnikalaa
2 kpl valkosipulinkynttä
1 kpl kalaliemikuutioita
1 tl sokeria
100 g Crème Bonjour mustapippuri-tilliä
400 g pastaa
1. Kuumenna tomaattimurska kattilassa.
2. Lisää hienonnettu purjosipuli, valkosipuli, liemikuutio ja sokeri.
3. Hauduta kannen alla 5 minuuttia.
4. Lisää tonnikala ja tuorejuusto.
5. Kuumenna ja tarjoa kastike keitetyn pastan kanssa
Feta-katkaravut riisille/pastalle
400-500 g katkarapuja kuorittuna
1 kpl sipulia
0,5 dl oliiviöljyä
2 dl tomaattimurskaa
2 dl valkoviiniä
1 tl rosmariiniä
ripaus sokeria
ripaus kanelia
suolaa
pippuria
tilliä
100 g Feta-juustoa
1. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipuli.
2. Lisää rosmariini ja sokeri.
3. Sekoita ja lisää tomaattimurska.
4. Anna hautua 15 minuuttia.
5. Lisää valkoviini ja ripaus kanelia.
6. Hauduta vielä 10 min.
7. Lisää katkaravut ja mausta suolalla ja pippurilla.
8. Anna kuumentua, muuta älä keitä, jotta katkaravut eivät sitkistyisi.
9. Ripota sekaan paloiteltu feta ja pinnalle tilliä.
10. Tarjoa keitetyn riisin tai pastan kera.
11. Sopii myös leivän kanssa tarjottavaksi.
Lohilaatikko 1
8 perunaa, keskikokoista
450 g lohta, tuoretta, suolattua
säilyke- tai kirjolohta
2 dl maitoa tai kermaa
2 munaa
1 sipuli
2 tl suolaa
tilliä
1. Kuori ja viipaloi perunat ja sipuli.
2. Leikkaa lohi annospaloiksi. Käy myös suikaleet.
3. Sekoita kerma, munat ja mausteet.
4. Lado uunivuokaan kerroksittain, päällimmäiseksi vielä munakerros.
5. Kaada munamaitoseos vuokaan ja ripottele muutama voinokare päälle.
6. Hauduta ruoka miedossa uuninlämmössä, 180 asteessa, kypsäksi eli noin tunnin ajan.
7. Koristele kypsä laatikko tillillä.
Lohilaatikko 2
8-9 suurta perunaa (raakaa tai keitettyjä)
1-2 tlk säilykelohta
2 dl purjorenkaita
5 dl maitoa
3 munaa
3-4 tl suolaa
valkopippuria
1. Kuori ja viipaloi perunat.
2. Puhdista purjo ja leikkaa se renkaiksi.
3. Valmista munamaito ja mausta se.
4. Voitele uunivuoka ja aseta vuokaan kerroksittain perunaviipaleita, purjorenkaita ja paloiteltua lohta siten, että pinnalle tulee perunakerros.
5. Kaada munamaito päälle ja kypsennä 175 asteessa.
6. Keitetyistä perunoista valmistettuna laatikko kypsyy noin tunnissa, raaoista noin 1½-2 tunnissa.
Paistetut tapas-muikut
12 keskikokoista muikkua
1,5 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
öljyä
1 sitruuna
Marinadi
2 tl persiljasilppua
4 rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
suolaa
mustapippuria
4 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
Dippi
1 iso tomaatti
1 vihreä paprika
puolikas sipuli
majoneesia
suolaa
mustapippuria
1. Sekoita marinadin ainekset kulhossa.
2. Viillä muikut auki pituussuunnassa.
3. Poista selkäruoto keskeltä.
4. Sivele avattujen kalojen sisäpinnalle marinadia.
5. Anna maustua viileässä noin 20 minuuttia.
6. Sekoita lautasella jauhot, suola ja mustapippuri.
7. Taita kalat kiinni ja kierittele ne jauhoissa.
8. Paista kuumennetussa öljyssä molemmin puolin ruskeiksi.
9. Kalttaa tomaatti kiehuvassa vedessä.
10. Kuutioi tomaatti ja paprika pieneksi.
11. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi.
12. Sekoita dipin ainekset.
13. Tarjoa kalat dipin ja sitruunanlohkojen kanssa.
Juustosei uunissa
1 iso sipuli
400g pakasteseitä tai puna-ahventa
2 dl punaleimaemmental juustoraastetta
ripaus valkopippuria
ripaus yrttisuolaa
2 tl sitruunamehua
1-2 dl vettä
1. Pilko sipuli hienoksi ja laita voidellun vuoan pohjalle
2. Laita jäiset kalapalat/fileet sipulien päälle
3. Mausta kalat ja peitä vedellä
4. Ripottele juustoraaste kalojen päälle
5. Paista uunissa n. 15 min 225-asteessa tai kunnes juusto on kauniin ruskeaa
6. Tarjoa uusien perunoiden ja tillisilpun kanssa tai perunamuusin ja valkokastikkeen kera.
Curry-kala
3 rkl öljyä
600 gr vaaleaa kalaa viipaleina
2 sipulia hienonnettuna
2 paprikaa kuorittuna
3 rkl Rajah-vindaloo currytahnaa
1 tl chilitahnaa
1 rkl juustokuminaa
3 dl vettä
1 sitruunan mehu
2 rkl fariinisokeria
tuoretta korianteria
suolaa
1. Paista sipulit ja paprikat pannulla.
2. Lisää currytahna ja chilitahna sekä juustokumina ja paista hetken aikaa.
3. Lisää vesi ja sitruunamehu.
4. Lisää pannulle kalapalat ja kypsennä.
5. Lisää tuore korianteri ja tarvittaessa suolaa.
6. Tarjoa Basmati-riisin kanssa.
Haudutettu pakastekala
paketti pakastekalaa
purjoa
1 dl vettä
2 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
ruokaöljyä
1. Leikkaa sulanut pakastekala viipaleiksi ja ruskista niitä kevyesti öljyssä paistinpannulla.
2. Lisää ohuiksi renkaiksi leikattu purjo ja 1 dl vettä.
3. Anna hautua kannen alla n. 20 minuuttia.
4. Lisää viimeiseksi maito, johon on sekoitettu vehnäjauhot ja mausteet.
Kalakukko
600 g perattuja ahvenia
400 g läskistä siankylkeä
1 rkl suolaa
Kuori:
3/4 litraa vettä
kilo ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 rkl suolaa
Lisäksi:
1 paistopussi kokoa 25 cm x38 cm
1. Tee taikina sekoittamalla vesi ja jauhot ja lisää suolaa varovasti oman maun mukaan.
2. Taikina saa olla melko kovaa, joten taikinaa saa sekoittaa raavas mies.
3. Kaulitse taikina levyksi, joka paksuus on noin 1 cm.
4. Laita pohjalla ahvenia noin kämmenen kokoiselle alueelle.
5. Ripottele suolaa.
6. Sitten laita siankylkeä kalojen päälle.
7. Läskin päälle laitetaan kaloja jne.
8. Joka kerrokseen ripotellaan suolaa.
9. Viimeiseksi kukko suljetaan päältä yhdistämällä reunat esim. vedellä liimaamalla.
10. Yleensä kukon päätyihin jää ylimääräistä taikinaa, jonka voi veitsellä leikata pois, ja käyttää se kukon sulkemiseen.
11. Kukko laitetaan paistopussiin ja vuokaan.
12. Pussi suojaa hyvin kuivumiselta.
13. Kukko on ensimmäisen tunnin 200 asteessa, sitten seuraavat neljä tuntia 125 asteessa.
14. Kun kukko on kypsynyt, se nautitaan lämpimänä.
15. Kukon kansi leikataan auki.
16. Kuorta otetaan lautaselle, samoin kukon sisustaa.
Uunikala
500-600 g kalafileetä maun mukaan tai suikaleita
1 tl suolaa
½ tl timjamia
maustemitallinen jauhettua valkopippuria
1-2 tl sitruunamehua
1 ruukkuruohosipuli
8-10 herkkusientä
1 dl kermaa
maustemitallinen kurkumaa
1. Aseta kalafilee tai -fileet voideltuun uunivuokaan.
2. Mausta suolalla, timjamilla ja valkopippurilla.
3. Valuta sitruunamehu pinnalle.
4. Levitä ruohosipulisilppu ja lohkotut herkkusienet vuokaan.
5. Sekoita kurkuma kermaan ja kaada vuokaan.
6. Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin 35 minuuttia.
7. Tarjoa kalavuoka perunasoseen ja salaatin kanssa.
Uunikala juustolla
1 pkt pakastekalaa
1 dl kermaviiliä
1 dl juustoraastetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 paprika
1. Suolaa kala
2. Paista uunivuoassa 200 asteessa 20 minuuttia.
3. Sekoita juustoraaste ja paprikajauhe sekä kermaviili.
4. Kaada seos kalan päälle, koristele paprikarenkailla ja paista 10-20 minuuttia.
Yrttivoissa paistettua lohta ja perunapaistosta
150 g lohifilettä
kirveliä
rakuunaa
persiljaa
tilliä
50 g herkkusieniä
50 g voita
sitruunaa
perunasosetta
1. Muotoile perunasoseesta lusikalla soikioita ja siirrä ne voidellulle uunipellille.
2. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
3. Leikkaa lohesta ohuita viipaleita.
4. Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja valkopippurilla.
5. Sulata osa voista paistinpannulla.
6. Lisää lohet paistumaan.
7. Kun olet kääntänyt kalat.
8. Lisää loppu voi pannulle.
9. Lisää viipaloidut herkkusienet ja hienonnetut yrtit ja anna freesaantua voissa.
10. Lisää pannulle tilkka valkoviiniä.
11. Kokoa lautaselle perunapaistokset ja kalat niiden viereen.
12. Kaada paistinpannulta yrtit ja paistinvoi kastikkeeksi.
Seiti-kasvisrisotto
6 dl vettä
3 dl tummaa pitkäjyväistä riisiä
400 g seitiä
1 kasvisliemikuutio
1 porkkana
1 sipuli
1/2 purjoa
1 punainen paprika
100 g pakastemaissia
2 rkl tillisilppua
1/2 tl sitruunapippuria
1 tl cajun-mausteseosta
1 rkl kasviöljyä, esim. kylmäpuristettua rypsiöljyä
1. Kuori ja suikaloi porkkana.
2. Mittaa kiehuvaan veteen riisit ja lisää porkkanasuikaleet.
3. Keitä 15 min.
4. Kuori ja silppua sipuli, halkaise, huuhtele ja paloittele purjo ja paloittele seiti.
5. Lisää ne risottoon ja keitä 5 min.
6. Halkaise paprika, poista kanta ja siemenet, ja paloittele ruokaan.
7. Lisää muut aineet ja kuumenna.
8. Tillin lisäksi ruohosipuli sopii risottoon.