ok-talossa asujat, miten usein teillä käy roska-auto? Vinkit "harvennuttamiseen"

  • Viestiketjun aloittaja 5+2+lemmikit
  • Ensimmäinen viesti
5+2+lemmikit
Hei!

Meillä on 7-henkinen perhe ja lemmikit päälle. Roska-auto käy 2 viikon välein, juuri mahtuu roskat siihen käyntimäärään mutta mielelläni sitä harventaisin (maksaakin 8e/kerta).

Onkohan jotain oleellista jäänyt tajuamatta =) Vinkkejä otetaan vastaan!!

-Meillä on komposti, sinne menee lähes kaikki maatuva (aina joku unohtaa että nenäliinat voi heittää sinne myös ja kahvipussit yms. mutta yleisesti kyllä kompostoidaan)
-pahvit viedään niille kerättyyn paikkaan ja joskus poltetaan.
-lasit kerätään erikseen
-metallit kerätään erikseen
-paperit ja lehdet erikseen, samoin patterit yms.

Onko niin että muovijätettä saa viedä noihin keräyspaikkoihin (siis jäteasemille) vai miten te muut toimitte muovin kanssa? Sitä taitaa eniten tulla juuri esim. lihan/kana mukana samoin viinirypäleiden jne, voipurkit yms.
Yritän ostaa mahd.vähän pakkausjätettä, esim. jogurtit isoissa purkeissa, mutta silti sitä vaan tulee. Vaippaikäisiä ei juuri enää ole, pienimmällä yövaippa kastuu satunaisesti.

Tosiaan vinkit kehiin!! kiitos!!
 
"vieras"
Meillä autto polttotynnyri. Asutaan siis maalla ja on omalla pihalla tilaa. Vanhassa öljytynnyrissä poltetaan kaikki paperi (paitsi lehdet) pahvit kartongit ja muovi mitä saa polttaa. Meillä ainakin menee niin että siinä ajassa kun tulee roskiin vietävää yks pussillinen niin tuota poltettavaa on 2 pussia. En tiedä onko sit muuten niin hyvä konsti.
 
Mitä teette pahvitölkeille, maito ja mehupurkit mm? Meillä menee nekin pahvinkeräykseen. 2viikon välein meilläkin tyhjennetään tosin tyhjennyskerta maksaa 4€. Just ja just mahtuu nuo 2 viikon roskat astiaan ja meillä perhe 2 aik ja 3 lasta, yksi lapsista täysin vaipoissa ja toinen yövaipoissa.
 
"äitix4"
KIERRÄTÄ muovi! Älytön määrä tulee selposti viikossa sitä jätettä.
Itse vien kierrätykseen juurikin noihin pisteisiin.
Meillä 5henkinen perhe ja kierttärykseen menee kaikki mahdollinen. Jäte auto käy 5vko välein! Vaipat on kestoja ja mitään ylimääräistä sinne roskiin ei mene.
 
zxc
Nostan teille hattua harvasta tyhjennyksestä. Meidän kolmihenkisen perheen roskalaatikko tyhjennetään kerran viikossa, vaikka viemmekin pahvit, paperit, metallit, lasit yms. keräykseen itse. Kompostia meillä ei ole.
 
Huom harmaana
[QUOTE="vieras";23878800]Meillä autto polttotynnyri. Asutaan siis maalla ja on omalla pihalla tilaa. Vanhassa öljytynnyrissä poltetaan kaikki paperi (paitsi lehdet) pahvit kartongit ja muovi mitä saa polttaa. Meillä ainakin menee niin että siinä ajassa kun tulee roskiin vietävää yks pussillinen niin tuota poltettavaa on 2 pussia. En tiedä onko sit muuten niin hyvä konsti.[/QUOTE]

Siinä se on oikein luonnonsuojelija. Kaikki tuleen vaan.

Meillä on naapurin kanssa yhteinen 240 litran jäteastia, siis sellainen kapea, ja se tyhjennetään 2 viikon välein (ei saa harvemmaksi). Kaikki mahdollinen kompostoidaan ja kierrätetään. Myös energiajae viedään keräykseen ja sitä tuleekin tosi isoja määriä.
 
"vieras"
Meillä käy talvella 4 vkon välein ja kesällä 2 viikon välein -muistaakseni.. Mutta hyvin on aina riittänyt tuollainen kapea roska-astia (4 hlöä). Mutta kyllä me kierrätetäänkin kaikki mahdollinen.
Pahvit - eniten maitopurkkeja, muropaketteja jne. - keräykseen. Talvella poltetaan.
Lehdet paperinkeräykseen. Samoin kirjekuoret jne...
Lasi lasinkeräykseen.
Talvella kaikki poltetaan mitä pystyy leivinuunissa tai takassa. Ja keväällä tuhkat nurtsille..
Ruokajätteitä en kompostoi koska meillä on tuollainen nelijalkainen kävelevä imuri ;) Toki perunankuoret menevät roskiin. Kahvinporot ulos kukkapenkkiin tai kasvimaalle pupuja karkottamaan.
Kaikki suurempi jäte-erä pilkotaan osiin ja viedään kierrätykseen - pahvipakkaus littanaan, muovit erotetaan jne.
Joten mitä jää roskiin... jugurttipurkkeja satunnaisesti, makkarapaketteja jne.
 
Meillä on 6-henkinen perhe ja mekin kierrätetään kaikki mahdollinen. Jäteauto käy myös kerran kahdessa viikossa, silloin on kyllä roskis jo ihan ääriään myöten täynnä, mutta ainakin toistaiseksi on mahtunut. Mun mielestä teillä kuulostaa ihan normaalilta, en osaisi itsekään tästä enää pienentää jätemäärää!

Muoviasia muakin kiinnostaa. Tuolta löytyi tollanen, millä voi katsoa asuinpaikan perusteella, onko kierrätyspisteitä missä. kierratys.info
 
Viimeksi muokattu:
Meillä kolmen hengen perhe+lemmikit ja sekajäteroskis (pienin mahdollinen malli) tyhjennetään kerran kuussa ja useimmiten siellä olisi vielä tilaa silloinkin.

Kompostoidaan, kierrätetään lasit, metallit, kartongit yms. Ei osteta ylipakattuja tuotteita, eineksiä ynnä muita roskalähteitä. Suositaan isoja ja/tai kierrätettäviä pakkauksia (esim litran jugurttitölkki pienten muovipikarien sijaan). Ylipäätään kulutetaan vähemmän.
 
Meillä 5 henkeä ja kaksi vaipoissa, kestoja pienemmällä välillä. 2 viikon välein tyhjennys ja etenkin talviaikaan se on ihan täys kun komposti jäätyy.
Täällä ei ainakaan vielä ole tuollaista muivikeräystä ole, jos olisi niin veisin kuten maitopurkit, lasit, metallit jne. viedään omiinsa.
 
Näin
Meillä 4 henkeä joista yksi vaippaikäinen, kertakäyttövaipat, ei lemmikeitä. Tyhjennys on 2 viikon välein ja yleensä roskis tulee ehkä 3/4 täyteen. Ruokajätteet menee roskikseen. Paperit, pahvit, lasi ja metalli kerätään erikseen. En erityisesti kiinnitä huomiota pakkausjätteeseen, esim viinirypäleet ostan rasioissa koska meidän kaupassa ei ole irtonaisia.

Laitatteko kaikki roskat mahdollisimman pieneen tilaan? Jugurttipurkit sisäkkäin, samoin kaikki muu tilaa vievä. Sellaiset jotka voi avata saumoista, avataan. Juurikin noihin muosisiin laatikoihin laitan vaikka vaipan tms sisään.

Kokeile pienentää roskispussin tilavuutta jos mahdollista. Isoon pussiin menee toki enemmän jätettä, mutta se jättää turhaa tilaa roskikseen. Pienet menee luonnostaan tiiviimmin.
 
Meillä teki paljon asiaa, se että mä aloin kerätä tuon muovin eli energiajakeen erikseen. Elintarvikkeissa oleva muovi on juuri sitä ja sitähän tulee eniten josta roskis täyttyy. Me asumme omakotitalossa ja energiajae tulee viedä jonnekin muualle, me viemme sen Prisman yhteydessä olevaan energiajakeen keräykseen.
Kaikki lihapaketit, jogurttipurkit, viinirypäleastiat ym ym sekä lahjapaperit-narut jne kuuluvat tähän jota voi viedä ilmaiseksi keräyspisteisiin. itse huuhtaisen kaikki, ettei haise eikä valu autoon mitään.

Meillä tällä hetkellä 2+2 ja kissat. sekajäte eli omaan roskikseen jää vähän tavaraa. Vaipat nuoremmalta, sitten kahvipaketit (ne ei kuulu metalliin) ja kissanruokapussit. Muuten menee kierrätykseen kaikki. Jäteauto käy 4 vkon välein eikä ole ollenkaan täynnä. Mutta harvemmaksi ei saa muutettua, joku laki kieltää, kuulemma.
 
  • Tykkää
Reactions: mamatsu
5+2+lemmikit
Jes, tulipas äkkiä paljon viestejä =)

Tosiaan, kaikki pahvi kerätään erikseen (myös maitotölkit yms) ja vien ne pahvikeräykseen ja JOSKUS sorrun tolle polttolinjalle (meilläkin on tynnyri missä voi polttaa).

Tuo muovijuttu eniten kiinnostaisi, pitääpä googlata tuota omaa jäteasemaa, voisihan niitä muoveja kerätä vaikka jätesäkkiin ja sinne sitten kiikuttaa joskus, meillä on kuitenkin tilaa piharakennuksessa säilyttää.

Kyllähän jogurtti/rahka/raejuustopurkit on vähän ärsyttäviä, kun niitä on pohjalla pari ja päälle tulee jotain muuta, niin harvoin tulee koukittua alempaa purkkia ja pistettyä samaan. Tietty jos keräis niitä tavallaan erikseen pinoihin ja veis sitten kerralla, tosin helposti sitten tulee hajuhaittoja yms.

Yritetään myös välttää turhaa ostamista, mutta kummasti sitä isossa perheessä ihan ruokapakkausjätettäkin tulee paljon...

kiitos ideoista, täytyypä vielä katsella, kyllä tolla 8e tyhjennys kertakin mielummin jotain hauskempaa tekis...
 
5+2+lemmikit
No näköjään tuo piste mihin viedään elektroniikka jne. ottaa vain maksusta energiajätettä, tuskin kovin paljon maksaisi mutta onko sit vähän hankalaa kuitenkin...
Täälläkin on prismoja, mutta mun mielestä siinä pihalle ei kerätä energiajätettä, pitääkin tarkistaa...
 
?
[QUOTE="äitix4";23878813]KIERRÄTÄ muovi! Älytön määrä tulee selposti viikossa sitä jätettä.
Itse vien kierrätykseen juurikin noihin pisteisiin.[/QUOTE]

Kertoisitko missä(päin) asut, kun oikein muovikeräys on järjestetty. Ymmärtääkseni Suomessa ei (enää?) juuri muovia erikseen kerätä juuri missää.

Kartokaa toki muutkin, jos teilläpäin on erillinen jätemuovinkeräys. Kiinnostaa.
 
"Leena"
Meillä 2 aikuista, 2 lasta ja 3 kissaa. Kierrätetään samoin kuin ap. Kissanhiekat menee sekajätteeseen, kun eivät suostu enää käyttämään pellettejä. Ne kompostoin ennen.

Meillä 240 l roskin tyhjennetään 4 viikon välein. Yleensä harmittaa, kun se on puolityhjä. Mutten tyhjennysväliä saa enää harvemmaksi.
 

Yhteistyössä