Nyt pännii: pääomatuloverotus vie omaehtoisesta eläkesäästämisestä yli 30 %!

vierailija
Mitä sä itket, onhan minunkin pankissa korkotilillä olevilla kymppitonnien varoilla 30% pääomavero, joka on aivan oikein maaten sohvalla kuin ellun kana tai laamanen lehmä Manulle illallisen tapaan tuleville laiskan tuloille. Niitä pitääkin verottaa kovemmin kuin ahkeran lisärvoa tuottavan työn tuloja. Työ kunniaan ja pääomilla makoilu taustalle. Arvojen oikaisu.
👍
 
vierailija
Aloitin 30-vuotiaana eläkesäästöohjelman pankin kautta. Silloin luvattiin herttaisesti että se on verovapaata. Ajattelin tosin silloin pessimistisesti, että en varmana tule näkemään rahojani - kuitenkin joku Venäjä hyökkää tai tulee joku mahdoton, maailmanlaajuinen pankkikriisi.

No, nekin on mahdollisia vielä. Mut enpä arvannu mitä kautta tuo homma lässähti: en ole seurannut tiedottamisia, kunnes tänään Iltiksen kannessa luki, että eipäs kannata säästää: sääntöjä on muutettu vuosien varrella niin, että siitä säästetystä potista otetaan eläkkeellejäädessä 30 % pääomavero, ja yli 50 000 euron potista 32 % veroa!

Voi %@*#^! Ei ihmisen säästöihin saa koskea. Inflaation vielä ymmärrän, mutta yhteiskunnan pitäisi aina kannustaa säästämiseen.

Eikä niitä rahoja saa sieltä pihalle ennen eläkeikää, jos en nyt eroa ukostani, jos meikästä ei tule leski tai pitkäaikaistyötön - ja mitään en noista halua.

Aaaargghh! Monta tonnia meni siinä. Onneksi ne säästöt on ees tuottaneet osakkeihin sitomisella jotain.
Onhan se suorastaan varastamista!

Tienaat tonnin töissä ja käteen jää noin 700€. Sijoitat puhtaana saamasi rahan eläkesäästöihin ja valtio varastaa taas kerran siitä 30%

Tai lahjoitat 10K€ lapsillesi, niin taas varastetaan verot jo kertaalleen maksetusta rahasta noin 1/4 😤
 
  • Surullinen
Reactions: Echo
Näinhän se aina menee. Mikä ei koske itseä, on ok, mutta kun osuu omalle kohdalle, alkaa poru.
Vähänpä sä tiedät mun elämästä. Mä omistan esim.kiinteistöjä. Tiesin jo ennen niiden omistamista, että kiinteistöveroa joudun maksamaan. Tai jos myyn pienestä metsäpläntistäni puita. Ehkä noi on niin "vanhoja" veroja että niihin osaa varautua.

Mutta jos pankki lupaa että joku asia on verovapaata ja valtio sitten päättää ettei olekaan, niin se ei tunnu reilulle.
 
vierailija
en tiiä sijoittamisesta paljokaan mutta sen tiiän että pankin sijoitusneuvoja ei kannata uskoa

ne myy sitä mikä on kannattava PANKILLE
No siellä on tarjolla lukematon määrä eri rahastoja joista voit valita haluamasi vaihtoehdot ja riskit kyllä kerrotaan. Isot prossat = isot riskit.

Saas nähdä paljonko saan 3,5K€ sijoituksesta pankin ryzzän rahastoon kun se lakkautettiin. Se kasvoi huikeasti monta v mutta en tajunnut myydä heti pois kun ne hyökkäsi Ukrainaan
 
Niin sen on pakko olla. Mutta, Iltiksen sanamuodot puhuvat epämääräisesti eläkesäästöstä yhtenä klönttänä, sehän oikeesti koostuu itse säästämästäs+osaketuotosta. Aukeaman jutussa vain 1 kohtaa puhutaan pääomaverotuksen kohteena olevan tulo/tuotto.
Ja eläkesäästämisen jälkeen aloittamastani pankin sijoitusvakuutuksesta joutuu maksamaan myös veroa, ja ihmettelen parhaillaan sen määrää, kohtuuttoman iso, ollakseen pelkästä osaketuotosta.
Pitää soitella pankkiin.
En jaksa kaivaa nukkumaanmennessä sitä lehteä, mutta siinä oli sanamuoto "eläkeläiset nostavat vain pennosia."
En tiedä, liittyykö tuo siihen, miten korkeariskisiin osakkeisiin porukka sijoittaa? Ja mä tein niin että sen oman satsauksen osuus on iso, ja osakkeiden osuus vähäinen. Siis joku tosi tylsä ja turvallinen eläkesäästäminen.
Talouttaan koskevia päätöksiä ei kannata tehdä iltapäivälehtien klikkikalastelujuttujen perusteella. Saat kommenteillasi melkein ymmärtämään niitä, jotka lankeavat nigerialaishuijauksiin...

Mutta sitten asiaan. Kai olet tehnyt eläkevakuutusmaksuistasi vähennykset verotukseen? Jos sinulla ei ole ollut pääomatuloja, joista noita vähentää, olet ollut oikeutettu alijäämähyvitykseen tuloveroissa.

Mä en niputtaisi kaikkea pääomatuloa yhteen.
Usein ihminen tietää etukäteen mistä tulee maksamaan pääomatuloveroa.
Verotusta pitää muuttaa yksinkertaisemmaksi, ei entistä mutkikkaammaksi. Tekemällä verotuksesta monimutkaista saamme lisättyä etisestään hirmuisia valtiohallinnon byrokratiakuluja ja rakennamme keplottelijoille löydettäviä aukkoja.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: kruuttis

Yhteistyössä