Nyt Arkkipiispa ottaa kantaa Haagan kirkkoherran tapaan OrpoPurran hallituksen eriarvoistamispolitiikkaan

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Arkkipiispa kritisoi hallitusohjelmaa: ”Työmarkkinakelpoisuus näyttää nousseen rinnasteiseksi yhteiskuntakelpoisuudelle”
 
vierailija
Seurakunta siteerasi viestipalvelu X:ssä Raamattua ja otti sitten kantaa hallituspolitiikkaan.

– ”Jokaiselle, jolla on, annetaan, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on.” Mt. 25: 29 Tämä sana näyttää käyvän synkällä tavalla toteen #hallitus politiikassa.

On jumalatonta leikata jo valmiiksi pienituloisilta ja heikossa asemassa olevilta, seurakunnasta päivitettiin.

HELSINGIN hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo ei ottanut Helsingin Sanomissa suoraan kantaa Haagan seurakunnan toimintaan. Hän totesi, että kirkon työhön kuuluu arvokeskustelu, ja että joskus sellainen keskustelu sivuaa myös politiikkaa.

– Paikallisen seurakunnan ei kuitenkaan pitäisi tehdä puoluepoliittisia kannanottoja, Laajasalo linjasi lehdelle.

– Yksittäisten työntekijöiden puoluepoliittiset kannanotot pitää tehdä omalla nimellä ja naamalla, hän lisäsi.

Laajasalon mukaan ”viestin täytyy olla yksiselitteisesti se, että kirkko on kaikkia varten”.

ARKKIPIISPA Tapio Luoma näyttää olevan eri kannalla.

Kirkon nettisivujen mukaan Luoma pitää seurakuntien ja asiantuntijoiden ulostuloja arvokkaana osallistumisena yhteiskunnalliseen keskusteluun. Arkkipiispa Tapio Luoman mukaan kirkko ei saa vaieta köyhyydestä yhteiskunnassa. Hän korostaa, että ihmisen arvo ei typisty työmarkkinakelpoisuuteen tai kuluttamiseen.

Arkkipiispan nettisivuilla tänään julkaistun kirjoituksen mukaan oikeus ja mahdollisuus työn tekemiseen ovat tärkeitä painotuksia, mutta niistä on tullut hallitusohjelman mukaan yhteiskunnan keskeisimpiä hyveitä.

– Korostaessaan yksilön oikeutta edistää itsensä kannalta hyviä ratkaisuja hallitus olettaa, että kaikilla on yhdenvertaiset lähtökohdat itsensä kannalta hyvien ratkaisujen tavoittelemiseen. Oikeus ja mahdollisuus työn tekemiseen ovat tärkeitä painotuksia, mutta niistä on tullut hallitusohjelman mukaan yhteiskunnan keskeisimpiä hyveitä. Yhteiskunnallinen toimijuus on sidottu niin voimakkaasti työn tekemiseen ja kuluttamiseen, että työmarkkinakelpoisuus näyttää nousseen rinnasteiseksi yhteiskuntakelpoisuudelle, arkkipiispa huolehtii ja painottaa, että kirkon näkökulmasta ihmistä ei voi tarkastella ainoastaan tai edes ensisijaisesti työmarkkinakelpoisuuden näkökulmasta.

– Luterilaisessa kirkossa on perinteisesti korostettu työn arvoa. Ihmisen arvo on kuitenkin aina työn arvoa suurempi. Sitä ei mitata sillä, millaista hyötyä ihminen yhteiskunnalle tuottaa. Ihmisarvon korostaminen ja kunnioittaminen on kirkon ihmiskuvalle keskeistä. Oikeusvaltiossa ihmisarvon kunnioittaminen näkyy ihmisoikeuksien aktiivisena edistämisenä, arkkipiispa sanoo.


Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo näyttää pikemminkim paljastaneen poliittisen kantansa ja ideologiansa, kuten aiemmin myös injektio/passiasiassa.
 
Arkkipiispa unohtaa, että meillä on liikaa elämäntapatyöttömiä, jotka voisivat tehdä työtä tai opiskella itselleen ammatin. Ei ole mitään hienoa tai kristillistä siinä, että työkykyinen ei elätä itseään. Itse asiassa tällainen toiminta on valehtelua ja sen 10 käskyä kieltää.
Itse en kuulu kirkkoon ja tämä arkkipiispan ulostulo vain vahvisti päätöstäni.
 
vierailija
vierailija
Hallitusohjelman linjaukset ja niiden vaikutukset yhteiskunnan heikoimmassa asemassa oleviin ovat herättäneet viime päivinä vilkasta keskustelua. Arkkipiispa Tapio Luoma osallistuu keskusteluun nostamalla arkkipiispan verkkosivuilla 4. lokakuuta julkaistussa puheenvuorossaan esiin ihmisarvon, jonka mittarina ei ole ihmisen taloudellinen asema.

– Kirkon näkökulmasta ihmistä ei voi tarkastella ainoastaan tai edes ensisijaisesti työmarkkinakelpoisuuden näkökulmasta. Ihmisen oikeus osallistua yhteiskuntaan ja elää hyvää elämää eivät ole riippuvaisia työn tekemisestä, taloudellisesta asemasta tai kulutusvalinnoista, arkkipiispa sanoo.
 
vierailija
Köyhien ja heikkojen puolustaminen vasemmistolaista tai politikointia, haloo herätkää pahvit
Nimenomaan

Arkkipiispa Luoma: Kirkkoa yritetään vaimentaa leimaamalla se puoluepoliittiseksi, mutta heikompien puolustaminen ei ole puoluepolitiikkaa

Narsistinen luinnevikaisuus vallannut tilaa yhteiskunnassa.
 
vierailija
Arkkipiispa unohtaa, että meillä on liikaa elämäntapatyöttömiä, jotka voisivat tehdä työtä tai opiskella itselleen ammatin. Ei ole mitään hienoa tai kristillistä siinä, että työkykyinen ei elätä itseään. Itse asiassa tällainen toiminta on valehtelua ja sen 10 käskyä kieltää.
Itse en kuulu kirkkoon ja tämä arkkipiispan ulostulo vain vahvisti päätöstäni.
Niitä "elämäntapatyöttömiä" on vain teidän k8ksupersujen kokoomustissa mielissänne. Puuttuu vain palkkatyö jolla tulee toimeen.
 
vierailija
Turun tuomiokirkko yhtyi kohuttuun viestiin leikkauksista – tuomiorovasti yllättyi rajusta palautteesta Turun tuomiokirkkoseurakunta liittyi Haagan seurakunnan viestiin siitä, että poliittisten päättäjien tulee ottaa huomioon leikkausten vaikutus heikommassa asemassa olevien elämään.

Nyt myös Turun tuomiokirkkoseurakunta liittyy keskusteluun. Lauantaisessa X-julkaisussaan se totesi leikkausten iskevän rajuimmin niihin, joiden elämä on jo entuudestaan muiden varassa. Seurakunta kertoi kohtaavansa näitä ihmisiä jatkuvasti.

Lähimmäisistä huolehtiminen kuuluu kristilliseen uskoon, puoluekannoista riippumatta, julkaisu päättyy.
Julkaisu sai X:ssä paljon kommentteja, joista osa kiittelee julkaisua, mutta moni kritisoi sitä ja tiedustelee seurakunnalta ratkaisuja valtion taloudenpitoon.
Tuomiorovasti yllättyi vastaanotosta

Turun tuomiorovasti Aulikki Mäkinen yllättyi julkaisun saamasta kovasanaisesta palautteesta. Hänestä julkaisussa todetaan selvästi, että kirkko kommentoi asiaa puoluekantaan katsomatta. Silti moni kommentoija katsoi sen puoluepoliittiseksi kannanotoksi tai kritiikiksi vain nyt hallituksessa olevia puolueita kohtaan.

Mäkinen totesi, että toivoo että poliittiset päättäjät näkisivät seurakunnan diakoniatyön todistaman arjen todellisuuden, oli vallassa kuka hyvänsä.

Yhteiskunnallisten asioiden kommentointi ja arvokeskustelu ovat hänestä tärkeä osa kirkon toimintaa, jopa tietty velvollisuus.

– Ajatus siitä, että seurakunnat eivät voisi ottaa kantaa siihen, mitä me näemme arjen tasolla diakoniatyössä joka päivä, tuntuu meistä vieraalta, Mäkinen sanoo.


Hallelujaa! Upeaa että Kirkko uskaltaa ottaa kantaa ihmisten puolesta.
 
vierailija
Antikristillisen mammonan epäjumalan palvojat ovat unohtaneet jotain oleellista lähimmäisen - ihmisen. Lukekaa se lammas-vuohivertaus ajatuksella. Rahaa ette kuitenkaan mukaanne saa.
 
Miksi se on aina niinpäin, et jos mä oon onnistunut jossain, niin muutkin onnistuu, jos vaan kehtaa.
Ikinä se ei ole niinpäin, et koska mä oon epäonnistunu, niin muutkin epäonnistuu varmasti.

Jälkimmäiseen uskonkin, jos ihmiset laitetaan lähteissä samalle viivalle.
Inhottaa sellainen jatkuva toisten arvostelu ja moralisointi. Jos kerta on niin hyvä, niin miksi ei korjaa asioita?
 

Yhteistyössä