Nuo punkit nuo punkit

Olen yrittänyt pinnistellä muistia, mutta ei vaan tule mieleen oliko kakruna semmoista pelkoa ja kauhua punkkien suhteen kuin nykypäivänä. Onko ne punkit joku vieraslaji? Nykyään pyörii parkkipaikoilla punkkibusseja tekemässä bisnestä kalliiden rokotusten antajina ja hysteria vaan nousee. Koiranomistajat ovat aivan tolaltaan kun jonkin ötökön lemmikkinsä rurkista löytävät.
Mutta olkoon, mitä tässä tämmöisiä murehtii kun illalla tulee taas futista.
 
vierailija
Minkä ikäinen olet? Punkkeja on ollut lähinnä Turun saaristossa, ennen vuotta -90. joten pahimmalta paniikilta on voinut hyvinkin välttyä. Ja silloin ei ainakaan tiedetty, että niistä olis voinut saada aivokuumeen tai sen toisen jutun. Se aivokuume leviää niistä Siperiasta tulleista punkeista(?)
Ja ne punkit leviää, koska talvet on olleet leudommat. (älä kerro tätä sille ilmastovastaselle, tai saadaan tää keskustelu tukkoon, miten viileä sää eilen on jossain ollut...) Punkit ei selviä kovista pakkasista, eli Lapissa on saanut olla ihan rauhassa, -90-10 ajan.. nyt ei sielläkään. Aika arviot voi mennä vähän pieleen, mut silleen suunnilleen.
 
vierailija
Ei lapsuudessa 80-luvulla ja 90-luvulla ollut punkkeja niin paljon kun nyt. muistan kun kesäisin leikittiin heinäpelloilla, ruohikoissa, metsissä, nurmikoilla vaan makoiltiin ja luettiin aku ankkoja ja mulla oli vain ja ainoastaan yksi punkki kiinni ihossa lapsuuden aikana (ei ole kyllä onneksi ollut sen jälkeen yhtään). veljilläni ei ollut yhtään punkkia ikinä missään..
 
Punkkeja ei ennen pelätty. Silloin ei tiedetty niiden levittämistä taudeista. Ja käsittääkseni punkit ovat kyllä lisääntyneetkin hurjasti.

Meillä lapsuudessa otettiin juuri niillä kielletyillä keinoilla punkit pois, eli esim. voita punkin päälle :D Ja muistan itseltäni ihan sormineen irrottaneen jokusen punkin.
 
Punkkien määrä lisääntyy ja elinalue kasvaa, pesäkkeitä löytyy jo pohjoista myöten - Tutkija: ”En näe syytä, miksi trendi kääntyisi”
05.06.2018 klo 6:29
1950-luvun jälkeen punkit ovat Suomessa levittäytyneet noin 300 kilometriä pohjoiseen. Nykyään levinneisyyden raja menee napapiirillä.

  • Punkit ovat runsastuneet viime vuosina Etelä-Suomessa ja rannikkoseuduilla.
  • Napapiirin pohjoispuolella on nykyisin paikallisia punkkipesäkkeitä.
  • Suomessa esiintyy sekä tavallista punkkia että taigapunkkia.


Maastossa liikkuvat saavat tulevaisuudessa varautua nyppimään punkkeja itsestään ja lemmikeistään entistä tiuhempaan.

Punkkien määrä lisääntyy tulevaisuudessa varsinkin Keski-Suomessa, Savossa ja Karjalassa, kertoo tutkimusprofessori Heikki Henttonen Luonnonvarakeskuksesta.

Viime vuosina punkkien määrä on kasvanut etenkin vakiintuneella punkkialueella, eli Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä Ahvenanmaalla.

- En näe syytä, miksi trendi kääntyisi. Näyttää siltä, että punkkeja riittää tulevaisuudessakin, toteaa yliopistonlehtori Tero Klemola Turun yliopistosta.

300 kilometrin hivuttautuminen pohjoiseen
Punkkikannan runsastumisen lisäksi punkkien elinpiiri on levinnyt pohjoisemmaksi. Nykyään veriaterioiden vaanijoita tavataan Suomessa Perämeren rannikkoa ja napapiiriä myöten.

- Selvästi näkyy, että Kainuun pohjoisrajalla punkkien esiintymisalue on siirtynyt pohjoisemmaksi, Henttonen sanoo.

Pohjoiseen leviäminen ei kuitenkaan ole ollut nopeaa. 1950-luvun lopulla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että punkkien levinneisyysraja kulki Kokkola-Joensuu-linjalla. 60 vuodessa punkit ovat siis hivuttautuneet noin 300 kilometriä pohjoiseen.

Tutkimusten lisäksi punkkien uusista aluevaltauksista kertovat myös kansalaisten havainnot.

- Ihmiset kertovat, ettei heidän omalla mökkisaarellaan tai -pihallaan aikaisemmin ole ollut punkkeja, mutta viimeisten 5-10 vuoden aikana niitä on ruvennut esiintymään, Klemola kertoo.


Suomessa noin viidennes punkeista kantaa borreliabakteeria. ZUMAWIRE/MVPHOTOS

Lapissa koirien tuomia punkkipesäkkeitä
Napapiirin pohjoispuolellakin tehdään punkkihavaintoja. Kyse on Klemolan mukaan yleensä satunnaisista matkailijoista.

- Koiran turkissa oleva punkki on ehkä tarttunut Heinolan ABC:llä puskapissalla kaksi viikkoa aikaisemmin, Klemola sanoo.

Yksittäisten etelästä kulkeutuneiden punkkien lisäksi Keski- ja Pohjois-Lapissa esiintyy pieniä punkkipesäkkeitä.

- Kyse ei ole siitä, että punkit olisivat rintamana juoksemassa Lappiin. Joko pohjoisen koirat käyvät isäntiensä kanssa lomilla etelässä ja tuovat punkin tullessaan tai turistien ja metsästäjien koirat tuovat punkkeja pohjoiseen. Sitten on syntynyt tällaisia pesäkkeitä, Henttonen kertoo.

Lapin metsistä Henttonen ei ole punkkeja löytänyt, vaan havainnot ovat asutuskeskuksista.


Jos kesäkausi jää lyhyeksi, punkilla voi olla vaikeuksia löytää veriateriaa.ZUMAWIRE/MVPHOTOS
Veriaterioiden saatavuus vaikuttaa runsauteen
Punkkien runsaus vaihtelee vuosittain. Esimerkiksi kesän pituus ja isäntäeläinten määrä vaikuttavat punkkien runsauteen.

Punkit kehittyvät munasta ensin toukaksi, sen jälkeen nymfiksi ja lopulta aikuiseksi. Aikuiseksi kehittyminen kestää 3-4 vuotta. Toukka, nymfi ja aikuinen naaras tarvitsevat kukin yhden veriaterian.

Toukat ja osa nymfeistä imevät veriateriansa esimerkiksi metsämyyristä. Aikuiset punkkinaaraat hankkivat veriateriansa isommista nisäkkäistä, kuten kauriista.

- Punkkien runsaus on aikuisten aterioista kiinni, Henttonen sanoo.

Kesäkauden on oltava tarpeeksi pitkä, jotta kasvillisuudessa vaaniva punkki ehtii löytää veriaterian.

- Nykyisiin punkkimääriin vaikuttavat olosuhteet kaksi vuotta sitten, Klemola kertoo.

Punkkien määrän lisääntymisestä uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/201806042200989883
 
No ite oon 30v ja lapsuuden rypeny kaikenlaisissa pöpeliköissä, metsissä ja heinikoissa aamusta iltaan, ekan punkin näin 2006 kaverin koirassa ja seuraavan 2015 omassa koirassa. Ja sen jälkeen punkkeja joka kesä ollu koirassa kymmeniä ja omassa/lasten ihossa kävelemässä (ei onneksi kiinnittyneenä) muutamia.
 
vierailija
Lapsuuteni oli -70-luvulla, jolloin ei ollut pelkoa punkeista eikä hyttysten levittämistä taudeista. Tupakkaa polttivat lähes kaikki aikuiset ilman mitään terveysriskejä eikä kukaan edes kuvitellut auringon olevan jotenkin vaarallinen.

Voi miten kaipaan sitä huoletonta lapsuutta!
 
vierailija
Minkä ikäinen olet? Punkkeja on ollut lähinnä Turun saaristossa, ennen vuotta -90. joten pahimmalta paniikilta on voinut hyvinkin välttyä. Ja silloin ei ainakaan tiedetty, että niistä olis voinut saada aivokuumeen tai sen toisen jutun. Se aivokuume leviää niistä Siperiasta tulleista punkeista(?)
Ja ne punkit leviää, koska talvet on olleet leudommat. (älä kerro tätä sille ilmastovastaselle, tai saadaan tää keskustelu tukkoon, miten viileä sää eilen on jossain ollut...) Punkit ei selviä kovista pakkasista, eli Lapissa on saanut olla ihan rauhassa, -90-10 ajan.. nyt ei sielläkään. Aika arviot voi mennä vähän pieleen, mut silleen suunnilleen.
Ei punkin leviämisen syy liity ilmastoon, vaan isäntäeläinten määrän räjähdysmäiseen kasvuun. Peurat, kauriit ja koirat ovat punkkimäärän kasvun ja punkin esiintymisalueen leviämisen takana.

https://yle.fi/uutiset/3-10301444
 
En muista minäkään mitään punkkivaroituksia olleen kun vilisteltiin metsät ja pellonojat lapsina läpi. En tosin ole tänä päivänäkään punkkeja nähnyt meidän pihapiirissämme vaikka pusikoita ja heinikoita on vaikka miten. Kyllä täällä varoitetaan ja punkkibussit päivystää markettien parkkiksilla.
 
vierailija
r0s
Ei niitä ollut silloin. Kuten ei pihapiirissä käyskennellyt peuroja tai kauriitakaan.

Ekan kerran tajusin, että moisiakin kannattaa pelätä, joskus ysikytluvulla kun oltiin katsomassa sairaalassa sukulaista jolla oli huonekaverina TBEn saanut mies jolla oli mm. halvaus kasvoissa ja muistiongelmia.
 

Yhteistyössä