No, annatteko 7-8-vuotiaiden lastenne kulkea ulkona vapaasti pyöräillen?

  • Viestiketjun aloittaja Noita
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Asumme kilometrin päässä ydinkeskustasta ja lapsen koulu on keskustassa, tosin keskustan "laidalla" niin että on vähän rauhallisempaa kuin ihan ydinkeskustassa.
Paljon liikennettä kuitenkin ja kyllä, lapsi saa kävellä ja pyöräillä itsenäisesti.
Polki jo ekaluokalla alle kilometrin koulumatkan yksin.
 
vierailija
Lapsia kasvatetaan enemmän ja enemmän pumpulissa... Ennen vanhaan oli ihan normaalia, että vaikka 6-vuotias käveli yksin päiväkodista kotiin. Sitten tulivat iltapäiväkerhot ja harrastuskyyditykset. Tulevaisuudessa varmaan 10-vuotiaillekin on koulussa iltapäiväkerhoja joista vanhemmat hakevat heidät, kun eihän sitä pikkuista voi päästää yksin pyöräilemään.
 
vierailija
Kuinka hupsuja vanhemmat ovat nykypäivänä. Lenkkeilin ja pyöräilin viisi vuotiaana siellä sun täällä, eikä siinä ollut mitään kummaa. Kouluun en huolinut ensimmäisenä päivänä saattaja, sanoin sen olevan noloa. Nykylään vissiin kaikki lapset saatetaan ainakin ensimmäisenä päivänä ja jopa pidempään. Hohhoijaa.
 
vierailija
Osaa, mutta eihän sen ikäiset niitä muista joka tilanteessa.
No kuinka moni aikuinen osaa pyöräilyyn liittyvät liikennesäännöt joka tilanteessa (tai sen puoleen haluaa noudattaa niitä)? Väittäisin, että aika pieni vähemmistö.

Monelle melko vanhallekin pyöräilijälle esim. oikealta tulevan tai suoraan menevän väistäminen saattaa olla ihan uusi juttu, jos itsellä ei ole ajokorttia. Monilla ei myöskään tunnu olevan pyöräilijän sijainti eri tilanteissa (ajorata, jalkakäytävä, pyörätie ja/tai pyöräkaista) lainkaan hallussa, puhumattakaan toiminnasta liikenneympyrässä tai ryhmittymiskaistoilla ja muista "edistyneemmistä" jutuista.
 
vierailija
Lapsia kasvatetaan enemmän ja enemmän pumpulissa... Ennen vanhaan oli ihan normaalia, että vaikka 6-vuotias käveli yksin päiväkodista kotiin. Sitten tulivat iltapäiväkerhot ja harrastuskyyditykset. Tulevaisuudessa varmaan 10-vuotiaillekin on koulussa iltapäiväkerhoja joista vanhemmat hakevat heidät, kun eihän sitä pikkuista voi päästää yksin pyöräilemään.
Ennenvanhaan ei ollut raiskaavia pakolaisia, jos ihan vaan 10v takaperin katselee Suomea oli tämä todella turvallinen lintukoto. Ei vaan ole enää.
Maailma muuttoo eskoseni..
 
vierailija
Ekaluokkalaisena ei viellä saanut liikkua yksin pyörällä oman asuinalueen ulkopuolella. Sitten pikkuhiljaa laajeni alue missä saa liikkua. Asutaan suhteellisen turvallisella esikaupunki alueella missä myös kouluun pitkä matka, mutta tosiaalta turvallisia pyöräilyreittejä joka paikkaan. Joten saa liikkua. Meillä myös järjestetään koulussa eka/toka luokalla pyöräilykoulu jossa saa "ajokortin". Siinä käydään läpi liikennesääntöjä ja tehdään ajotestejä kolun pihalla ja käydään ajelemassa ympäristössä porukalla koulupäivän aikana.
 
Pakkohan se melkeen on, kouluun on matkaa 2.5km, eikä kotona useinkaan ole ketään 12sta kun koulu loppuu. Onneksi on hyvät pyörätiet ja vain 2 tien ylitystä koulumatkalla.. Pyörii myös kavereiden kanssa suht vapaasti, pakkohan se on luottaa siihen et pärjää.
 
vierailija
Meidän kahdeksanvuotias ei vielä pyöräile yksin. Asutaan Helsingin keskustassa ja kouluun itse asiassa ei saa pyöräillä, siellä ei ole edes mitään paikkaa pyörien säilytykseen. Kävelee kyllä yksin tarvittaessa kouluun/koulusta ja käy vähän matkan päässä kavereillaan. Liikkuu ihan hienosti liikenteessä, mutta vielä on oltava lupa menemiseen, sekä soittaa kun on perillä. Saatamme aika usein koulumatkoja, aina kun aikataulut osuvat hyvin yksiin. Pyörällä menee treeneihin, mutta aikuinen ajaa mukana. Treenit on vilkkaan liikennevalottoman tien toisella puolella, joten toistaiseksi turvallisuussyistä näin.
 
vierailija
^joo, noin se varmaan on. Mutta sanotaan sitten että sitä ei suositella. Potkulaudoilla voi tulla. Ymmärrän kyllä kantaa ihan hyvin. Koulun lähikadut on ahtaat ja jos useampi sata lasta siellä suhaisi pyörällä, olisi se turvallisuusriski sekä lapsille itselleen että muulle liikenteelle.
 
En anna pyöräillä kouluun. Kaverilleen saa mennä ja minua huolestuttaa sekin, kun tuossa on semmonen vammanen risteysjärjestely. :(
 
vierailija
Asuimme aiemmin ison kaupungin keskusta-alueella jossa ei olis tullut edes mieleen, että 7-8v eli eka-tokaluokkalainen olis liikkunut yksin ilman aikuista polkupyörällä. Nyt asumme taajamassa jossa liikkuminen on sujuvaa ja paljon turvallisempaa joten perheen kuopus nauttii nyt erilaisesta vapaudesta kuin perheen isommat lapset aiemmin.
Jos koulu kieltää pyöräilyn niin siihen on yleensä joku hyvä peruste kuten esim. se ettei lapsi tapa itseään jäämällä auton alle vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Mutta toki änkyrä vanhempi laittaa nikopetterin pyörällä kouluun koska siihen on oikeus, eikä koulu voi kieltää ja kun nikopetteri jää auton alle ja neliraajahalvaantuu loppuiäksi niin äiti voi tyytyväisenä pohtia, että koululla ei ollut oikeutta meitä kieltää.
 
vierailija
Jokainen lapsi on yksilö ja vanhempi itse tietää milloin voi lapsen yksin koulutielle laittaa. Itse olen jäänyt virkavapaalle jokaisen kolmen lapsen mennessä eka luokalle. Tiukkaa oli taloudellisesti, mutta halusin olla kotona, kun lapsi tulee koulusta. Koulumatkat ajelin mukana pyörällä kaverina, se oli oikein mukavaa ja piristi aamuja. Mutta eka luokan keväällä jo itsenäisesti pyöräilivät kouluun. Tosin asutaan maaseudulla, pyörätie on ja kouluun 3 km. Eikä muuten ole mitään pumpulissa kasvaneita lapsia, vaan reippaita ja osaavia nuoria nyt. Ihme tylyttäjiä täällä, ihan kuin 7v pitäisi jo pärjätä. Joku kirjoitti, että 5 vuotiaana jo itse ajeli kylillä!! Aika huolettomat vanhemmat hänellä, mielestäni 5 vuotias ei voi yksin kylillä kulkea. Siitä voi poliisitkin olla samaa mieltä, jos sen ikäisen kylillä tapaavat. Se on muuten kamala tilanne, kun lapsi on hukassa, tuttavani sen sai kokea. Olenkin sanonut, että helpompi on nähdä hetki vaivaa lapsensa takia kuin etsiä häntä sydän kurkussa pitkin kyliä. Se todella oli itsellenikin kamala tilanne. Onneksi lapsi löytyi. Hän oli ajanut harhaan ja pyörinyt oudoilla seuduilla löytämättä kotiin.
 

Yhteistyössä