Natriumglutamaatti ja migreeni?

  • Viestiketjun aloittaja outs
  • Ensimmäinen viesti
p@ula
Mullakin oli vielä 10 vuotta sitten usein migreeni ja tulee heti uudelleen, jos söisin mitä sattuu tai ottaisin vaikkapa Tintus- yskänlääkettä, Pan- tai aromisuolattuja ruokia tai intiaanisokeria tai luomusokeroituja tuotteita (glutamiinihappoa ja glysiiniä niissä, sama vaikutus..) Hypochylinia (lääkettä hapottoman mahan hoitoon:

Tässä lause neurologian oppikirjasta, vuodelta 1996: Neurologia, kirjoittanut Palo, Jokelainen, Kaste,Teräväinen, Waltimo. Sivulla 180 lukee:

"Kemiallisiin aineisiin tai niiden poisjättöön liittyvä päänsärky:

Päänsärkyä aiheuttavia aineita ovat alkoholi,

angina pectorisksen hoitoon käytetty nitroglyseriini,

lihan punavärin säilyttämiseen käytetty nitriitti,

säilöntäaineena käytetty natriumglutamaatti,

lyijybensiini

ja hiilitetrakloridi... jne."

Tosin natriumglutamaatti koskaan ole ollut s ä i l ö n t ä -aine, vaan turha, vieras, lääkkeenomainen (glutamiinihappo hapottoman mahan hoitoon) aine sapuskoissa: makua vahvistava aine, arominvahvenne (niitä on muunkin nimisiä) E-koodiluettelossa.

Olisi ollut kiva törmätä tuohon kirjan kohtaan aimminkin varsinkin migreeninestopillereitä määrännyt lääkäri olisi voinut sanoa mulle sen, koska mun mielestä olis ollut aikamoinen kustannuskin n.30 mk (silloin sen verran markoissa, en tiedä mitä nykyään maksaa . Tietääkö muutkaan, kun Kelahan ne lääkkeet maksaa...) SIIS ikinä en ole estolääkitystä käyttänyt. Onhan tuo aika suuri määrä rahaa, mitä mun ei ole tarvinnut maksaa minnekään... onkohan jo 10 vuotta mennyt ihan tietoisena asiasta mut ne aiemmat vuodet jouduin vaan kärsimään, kun ei kukaan koskaan kertonut asiasta! Eikö se ole väärin kaikkia sairaita kohtaan?
Viimeisin järkytys selvis vasta viime sunnuntaina tuleen Aamusydämellä- ohjelman jälkeen, kun hoksasin, et ainakin yhdessä valmisteessa, mitä ms-tautiselle voidaan tarjota, on glutamiinihappoa... Jos ei ole aiemmin sitä saanut ja saa migreenin, on jo varmasti naurologinen vaiva! Ilman sitä saattaisi olla "vain" lievää tukkeumaa laskimossa, jonka hoitoon pallolaajennus olisi tosi hyvä hoito:) Miksi sitä ei Suomessa saa, on pöyristyttävä asia. Mut ei se glutamiinihappo eikä glysiinikään ole edes välttämättömiä aminohappoja, ei kenellekään!
 
vierailija
Inosiinihappo valmistetaan sardiineista. Kihti voi tulla sen seurauksena ja lisäksi se migreeni, koska se on makua vahvistava aine. Makuaistimus kylläkin tapahtuu aivoissa mutta miksi hyvän ruoan makua pitäisi vahvistaa?
 

Yhteistyössä