Muna tekee hyvää ;)

Syökää munaa. :p

Mitä kananmuna sisältää?
Paljon kaikkea! Kananunassa on A-, D-, E- ja B12-vitamiineja, riboflaviinia ja folaattia sekä mineraaleja, kuten jodia, rautaa, kalsiumia, sinkkiä ja seleeniä.

Kananmunat ja kolesteroli
Olet ehkä aiemmin kuullut, että kananmunat ovat epäterveellisiä, koska niissä on niin paljon kolesterolia?

Se ei pidä paikkansa. Kananmunassa toki on kolesterolia, mutta se ei ole samaa tyyppiä kuin se, joka jää vereen. Ei siis syytä huoleen, sanoo ravintoneuvoja Jennie Nyenvik Aftonbladetille.

1. Parempi muisti
Kananmunankeltuaisessa on paljon aminohappo koliinia. Se tehostaa hermojen signaaleja, jotka auttavat meitä muistamaan paremmin pikkuasioita – kuten minne jätimme avaimet tai puhelimen.
Tutkimusten mukaan ylimääräinen annos koliinia voi parantaa muistia ja reagointikykyä.

2. Tarkempi näkö
Uuden tutkimuksen mukaan kananmunissa on paljon luteiinia. Se auttaa silmiä säilyttämään kirkkaan ja tarkan katseen.
Luteiinia esiintyy silmissä luonnollisesti. Se suojaa verkkokalvoa vahingoilta ja vähentää solumuutosten riskiä.

3. Vahvemmat luut ja hampaat
Kananmunassa on paljon D-vitamiinia, joka säätelee luiden ja hampaiden kalkkipitoisuutta.
Kananmunasta saa myös runsaasti kalsiumia, joka vahvistaa luita ja ehkäisee osteoporoosia.

4. B-vitamiini suojaa ihoa, hiuksia ja maksaa
Folaatin, eli B9-vitamiinin, puute on yleistä etenkin naisilla.
Kananmuna on hyvä lähde B9-vitamiinille, jota tarvitaan solujen aineenvaihduntaan ja veren punasolujen muodostumiseen.

5. Voi pienentää sydäntautien riskiä
Kanadalainen tutkimustiimi on löytänyt yhteyden kananmunapitoisten ruokien ja vähentyneen sydän- ja veritauteihin ja syöpään sairastumisen riskin välillä, kirjoittaa Må Bra.
Salaisuus on kananmunankeltuainen, joka sisältää kahta tärkeää antioksidanttia: tryptofaania ja tyrosiinia.

6. Auttaa painonhallinnassa
Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan paino voi pudota jopa kaksi kertaa nopeammin, kun lisää vähäkaloriseen ruokavalioon kananmuna-aamiaisen.

Lisäksi kananmunien syönnin jälkeen olo tuntuu kylläiseltä pitkään, jolloin ihminen ei tunne niin paljon tarvetta välipalojen syöntiin. Välipalat ovat helposti epäterveellisiä, sokerisia ja rasvaisia elintarvikkeita.

7. Vähentää ikääntymisen merkkejä
Kananmunat sisältävät aminohappoja, jotka korjaavat ja uudistavat soluja.
Ikääntyessämme myös D-vitamiinin tarve kasvaa. Suositus yli 60-vuotiaille on 10 mikrogrammaa päivässä ja 1 kananmuna sisältää noin 0,7 mikrogrammaa.

8. Vahvistaa vastustuskykyä
Haluatko pysyä terveenä? Syö kananmunia! Tutkimusten mukaan vain 2 kananmunaa päivässä voivat suojella tulehduksilta, sairauksilta ja viiruksilta.
Yksi kananmuna sisältää 22 prosenttia suositellusta annoksesta seleeniä, joka vahvistaa vastustuskykyä.

9. Jos yrität tulla raskaaksi…
E-vitamiini, jota kananmunassa on luonnolliesti, voi vaikuttaa positiivisesti sekä halukkuuteen että mahdollisuuteen tulla raskaaksi, kirjoittaa Mama.
Folaatin puute taas voi aiheuttaa anemiaa. Folaattia tarvitaan myös sikiön normaaliin kehitykseen raskauden aikana.

10. Kasvattaa lihasta
Kehonrakentajat syövät usein paljon kananmunia – ja heillä on siihen syynsä.
Kananmunissa on paljon proteiinia, jota tarvitaan lihaksen kasvattamiseen.

11. Ehkäisee masennusta
Suomalaisten on vaikea saada tarpeeksi D-vitamiinia talviaikaan, mutta tässä kohtaa kananmunista voi olla apua. D-vitamiinia tarvitaan muun muassa kalkkitasapainon ylläpitämiseen hampaissamme ja luustossamme.

Se myös vahvistaa immuunijärjestelmää ja voi ehkäistä masennusta. Ja mikä parasta? Kananmunat ovat erittäin hyvä D-vitamiinin lähde!

 
vierailija
"Kananmunassa toki on kolesterolia, mutta se ei ole samaa tyyppiä kuin se, joka jää vereen". No onhan taas. Miksi se on Suomessa niin vaikea myöntää tosiasioita. Kyllä se kananmunan kolesteroli on ihan tismalleen sitä samaa kolesterolia, mutta kun se "tieto" ei pidä paikkaansa, että ruoan kolesteroli nostaisi veren kolesterolitasoa. Tämä on se kohta missä mentiin aikaisemmin pieleen, mutta sen myöntäminen tuntuu olevan todella vaikeaa tälle virallisten ravintosuositusten kultille.

Terveen ihmisen elimistö valmistaa itse tarvittavan kolesterolin ja siinä prosessissa syntyy joka päivä merkittävästi enemmän kolesterolia kuin mitä ruosta saadaan. Suurimmalle osalle ihmisistä ravinnon kolesterolista imeytyy vain pieni määrä ja sekin vaikuttaa kehon omaan synteesiin sitä vähentävästi. Eli mikäli kolesterolin kanssa on ongelmia, syy on yleensä muualla kuin ravinnossa. Poikkeuksen tekevät ne tiettyä geneettistä profiilia kantavat ihmiset, joilla kolesterolisynteesi ei toimi normaalisti.
 
Mä oon tuota mieltä ollu aina, enkä usko kolesterolipelotteluja.
Ihan käsittämättömän hyvä ja nerokas ruoka.

Sitä en tiedä, kannattaako kananmunia nyt vetää mitään 10 kpl päivässä, varsinkaan rasvassa ja suolan kanssa paistettuna.
 
  • Tykkää
Reactions: m.e.k.

Yhteistyössä