Motoriikka hakusessa

  • Viestiketjun aloittaja huolissaan
  • Ensimmäinen viesti
huolissaan
Meillä tasan vuoden ikäinen lapsi ja aloin miettimään, että onkohan jotain vialla. Ei nimittäin osaa tehdä käsillään vielä mitään. Ei siis pidä mukia/pulloa käsissään, ei yritäkään syödä itse (välillä laittaa kyllä jonkun palasen suuhunsa kun käteen se annetaan), ei rakentele mitään (siis ei laittele palikoita päällekäin tms), vilkuttaa vain harvoin. Tässä oli muutamia esimerkkejä, mitä nyt tuli mieleen. Mulla ei ole kokemusta kuin tästä yhdestä lapsesta joten aloin miettimään, että onkohan ihan normaalia tässä iässä.

Näytetään kyllä paljon esimerkkiä miten tehdään legoista ja muista palikoista juttuja, mutta ei osaa tehdä oikein mitään perässä. Meillä on sellainen purkki mihin tungetaan niitä kolmioita, neliöitä ja palloja, joskus saa vahigossa pallon sinne sisään muttei muuta.

Osaa kyllä muuten taputtaa käsillään, mutta se taitaakin olla ainut taito. Muuten motoriikka ihan hallussa, ei tosin kontannut eikä ryöminyt koskaan metriäkään (!!!) vaan seisoskeli kymmenkuisena pari viikkoa ja lähti sitten suoraan kävelemään (sitäkin kummasteltiin, ei nimittäin kävellyt ikinä edes "puita pitkin"). Mutta kävelee siis ja toisinaan ottaa jo juoksuaskelia. Mutta huolestuttaa nuo käden taidot, kertokaa jos teillä on kokemuksia taaperoista keillä peukalo keskellä kämmentä...
 
huolissaan
Piti vielä lisätä, että pienempänä käytiin muutama kerta fysioterapiassa jäykkyyden ja lievän puolieron takia. Siellä ei kuitenkaan silloin havaittu mitään ihmeellistä, todettiin, että on ylijäntevä, mutta pistettiin aika pitkälti pahojen vatsavaivojen piikkiin.
 
Hei!

Älä suotta ole vielä huolissasi, voin nimittäin kokemuksesta kertoa että meillä oli aivan samanlaista vielä vuoden iässä.Poika oppi konttaamaan "vasta" 9.5kk iässä ja lähti kävelemään jo 11kk iässä.
Ja sit noi käden taidot:meillä ei vilkutettu kun n.1.1v iässä, legoilla ei noin pieni vielä rakentele(luulisin), meillä ei oikein vieläkään,vaikka ikää on nyt 1.6v.Osataan kyllä palikoilla mutta ei halua.Ei ilmeisesti ole palikka-ihminen, ainakaan vielä...Samoin muutenkin noi kaikki sun mainitsemasi asiat kuulosti tutuille ja ne ovat meille tulleet pikkuhiljaa täytettyään vuoden.Enkä kyllä ole pitänyt poikaani mitenkään motorisesti huonona, kaikki ei vaan kehity samallalailla, eikä tarvitsekkaan!!!!


:)
 
Hei,

En osaa sanoa onko huolta, mutta kysyisin neuvolasta.
Olen ollut erityislasten koulutuksessa ja siellä painotettiin kuinka tärkeä lapsen on oppia ryöminen ja konttaaminen ennen kävelyä.
Se on jokin aivoperäinen homma ja en nyt muista mihin liittyi, mutta ei se ainakaan mitä hurjan vakavaa ollut eli älä hätäile, mutta kysy neuvolasta tai lääkäriltä.
 
huolissaan
Ensimmäinen viesti lohdutti, toinen sai aikaa paniikin...en ollutkaan koskaan kuullut tuollaisesta, että on ryömittävä ja kontattava ennen kävelyä. Muistatko yhtään mitään enempää mihin se liittyi? Meillä ei koskaan viihdytty mahallaan just noiden rajujen vatsavaivojen takia, ja epäilen, että se oli syy miksei koskaan oppinut ryömimään. Alkoi istumaan hyvin reilun puolen vuoden iässä ja sitten tosiaan lähti siitä kävelemään kymmenkuisena, enkä näistä ole ollut koskaan siis huolissani vaan niistä puuttuvista kädentaidoista.

Jos jollakin vielä näitä "kädentaidottomia" niin kertoilkaa....
 
Hei!
Ei kaikki lapset todellakaan ryömi, konttaa ja kävele -järjestyksessä. Itse en kuulemma koskaan kontannut, mutta ihan ns. normaalisti kuitenkin kehityin.

Jos asia huolestuttaa, ota ihmeessä neuvolaan yhteyttä ja vaadi jämäkästi asioiden tarkistamista, miksi miettisit kaikkea vain itsekseen ja jos jotain "häikkää" on, voidaan montaa asiaa auttaa kun ajoissa aloitetaan.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 25.02.2007 klo 23:54 bertta kirjoitti:
Hei,

En osaa sanoa onko huolta, mutta kysyisin neuvolasta.
Olen ollut erityislasten koulutuksessa ja siellä painotettiin kuinka tärkeä lapsen on oppia ryöminen ja konttaaminen ennen kävelyä.
Se on jokin aivoperäinen homma ja en nyt muista mihin liittyi, mutta ei se ainakaan mitä hurjan vakavaa ollut eli älä hätäile, mutta kysy neuvolasta tai lääkäriltä.
:eek: Ikinä kuullutkaan.. Tunnen ja tiedän paaaaaaaaaaaaljon lapsia joilta jäänyt konttaaminen tai ryömimnen tai molemmat väliin ja lähtenyt kävelemään. Ja ihan "normaaleja" kaikki ovat. Ja osaavat kyllä nykyään kontata ja ryömiä, kävellä ja juosta jne..

Ap:lle: Jos asia vaivaa, niin voit ottaa yhteyttä neuvolaan.
Mutta ehkäpä kädentaidot on vain vielä hakusessa.
 
huolissaan
Aionkin tietysti kysyä tätä vielä neuvolasta. Neuvola on viikon kuluttua enkä viitsi sitä ennen sinne nyt soitella. Tuskin se viikossa miksikään muuttuu. Ajattelin vain josko tätä kautta olisin saanut lohtua, että olen jälleen kerran vain hysteerinen äiti...

Lasta on tutkittu kauheasti noiden mahaongelmien takia (oksenteli kaaressa ekat puoli vuotta ja paino meni hurjasti miinuksilla) ja toivon vain, että en omalla hysteerisyydelläni saisi aikaan mitään turhia tutkimuksia, sillä ne on tosi rankkoja pienelle. Meillä on kyllä otettu lapselta EEG ja aivot ultrattu kahdesti tuon oksentelun takia, eli jos siellä jotain olisi TOSI pahasti vialla kait se olisi huomattu...?
 
Vielä kommentoin kun satuin lukemaan:,

Meillä oppi kanssa istumaan tasan puolivuotiaana ja vaikka pidimme mahallaan ja selällään paljon lattialla niin jostain kumaan syystä ei hoksannut lähteä liikkeelle ja minä panikoin sillon.Kävimme omasta aloitteestani fysioterapiassa ja jo toisen kerran jälkeen alkoi konttaamaan.Meillä opittiin myös ensin nousemaan tukea vasten seisomaan ja sillon ajattelin että ei meillä kontata lainkaan, että se siitä.
Mielessäni pyöri kokoajan ajatus että lapseni ei kehity muitten kanssa samaan tahtiin kun jätti konttaamisen pois ja sillon kyselin aika paljon tutuilta ja melki tuntemattomiltakin että mites onko teidän lapsi kontannu...Sitten yksi tuttu sanoi että heidän tyttönsä ei ikinä kontannu ja ihan normaalisti on kehittynyt, sanoja alkoi tulla siinä 1.3v. iässä jne..

Meidän fysioterapeutti sanoi että jos lapsi ei konttaa vauva-aikana, voi konttamista harjoitella taapero-iässä.Sanoi että konttaaminen/ryömiminen edesauttaa puheen kehitystä sekä motorista kehitystä.Mutta jos ei ole kontannut niin kyllähän nämä taidot opitaan mutta joillekin ne voi tulla vähän myöhempään, mutta tulee varmasti.
Meillä ei sanoja vielä hirveästi tule mutta ajattelen että kyllä ne jossakin vaiheessa rupeaa tulemaan.Minä sanon edelleen että älä ole huolissasi, ei kaikkien todellakaan tarvitse kehittyä saman kaavan mukaan, meitä on monee junaan... :flower:
 
Anteeksi jos unipäissäni kirjoitin peloittelemalla..

Se konttaushomma liittyy aivojen ristikkäistoimintaan eli hiihtäminen ym voi olla hankalampaa jos ei ole kontannut, mutta kukapas meistä kaikista haluaa kultatason hiihtäjiä B)

Tosiaankin kun olette käyneet monissa tutkimuksissa, niin siellä olisi löydetty jos oikeasti olisi isompia ongelmia!

Sen verran konttauksesta, että esim ADHD lapsilla käytetään jossain määrin sitä konttausta terapiana.
Eräs terapeutti kerran sanoikin että ADHDllä ja tällä konttaamattomuudella olisi yhteyksiä, mutta en tiedä oliko sitä virallisesti tunnustettu.

Sekin on hyvä ottaa huomioon, että tuo ADHD kuulostaa hurjalle, mutta esim suomen yrittäjissä on arveltu olevan noin 70% näitä tyyppejä!
Eli varmaan me kaikki tunnemme aktiivisen vilkkaita aikuisia jotka menee jokapaikkaan..
 

Yhteistyössä