Miten teillä on tehty asiat 1-vuotiaan kanssa G!

Minkälaista ruokaa lapsenne syövät? Koostumus?
Omalle tytölle joudun edelleen vetää ruuan sauvasekoittimella hienoksi...yökkää muuten, eikä syöminen onnistu. Syö toki itse omilla sormillaan paloja ja leipää yms.

Minkälaisessa sängyssä lapsi nukkuu? Miten nukutatte illalla?
Meillä "vauva" (1v1kk) nukkuu kanssammme parisängyssä ja heräilee pitkin yötä tissin perään... Haluaisin jo siirtää nukkumaan jatkettavaan sänkyyn, mutta en osaa nukuttaa siihen ja tyttö herää joka kerta kun yrittää siirtää nukkuvana. Nukutan tissille, muuta en ole keksinyt.

Nyt vinkkejä miten teillä asiat sujuvat! =)
 
nukkumis touhut oli yks vuotiaana ihan samat ku teilläkin, tai no siirto omaan sänkyyn kyllä useinmiten onnistui. Nyt melkein 2v. nukahtaa pääsääntöisesti omaan sänkyynsä minun hänelle laulaessa jotain ja kädestä kiinni pitäen uni lelujaan hiplaten. Sänky on minun sängyssä kiinni ja sieltä kyllä kömpii yön aikana viereen, joskus harvoin on nukkunut koko yön omassa sängyssään.

Ruokailut meni ihan ok vuosikkaalla, ihan normaalia pilkottua pöperöä.
 
Mulla 1v4kk poika joka on vuosikkaasta syönyt suurinpiirtein samaa ruokaa kun me, lopetti kyökkimisen heti kun siirty oma tekemään ruokaan.
Paloja tietysti pilkoin aika reilusti alkuun, mutta tosi nopsaan hokas kuinka niitä paloja purraan pienemmiks.

Meillä oli nukahtaminen samanlaista, sillä erolla et meillä nukahdettiin pullolle. Hereillä olevana omaan sänkyyn meno ei onnistunut ollenkaan, tuli vaan kamala parku. Nukutettiinkin kuukauden verran meidän väliin, josta sit siirrettiin omaan sänkyyn. Onneks tuo sit vierotti itse itsensä pullosta 1v3kk iässä ja samalla alotettiin opettelu omaan sänkyyn nukahtamisesta. Pari päivää se vei, mutta nyt jää tosi nätisti ja todellakin nukahtaa.
Annan iltapuuron 18-19 välillä ja sit vielä 19.30 aikaan leipää tms. Suurinpiirtein klo 20 maissa kysyn, et mentäiskö nukkumaan. Melkein aina poika haluaa syliin, käydään jääkaapilla ottamassa maitohuikka nokkiksesta ja vien sänkyyn. Tutti suuhun, hyvänyön toivotus ja sänkyyn. Sinne simahtaa sit itsekseen. Nukkuu edelleen pinniksessä, mutta kesälomalla olis tarkotus hakea jatkettava.
 
Meillä 1v. syö maidotonta ja soijatonta ruokaa ja nyt koitan tehdä sellaista ruokaa, että koko perhe (nirso 4v. kuuluu perheeseen) voisi syödä samaa, mutta helpommin sanottu kuin tehty! Oikeastaan makaronilaatikko on ainoa yhteinen ruoka joka uppoaa kaikille, joten nyt 1v. on syöny aika paljon purkkiruokaa, kun ollaan päivisin puistossa ja se on helppo ottaa mukaan ja syöttää ilman lämmittämistäkin. Meillä pukkaa hampaita, joten poika ei tykkää syödä kovin kokkareista ja lihaisaa ruokaa. Tänä aamuna ei kaurapuurokaan uponnu, mutta keitetyt makoronit kyllä nyt keittelinkin just vispipuuroa, koska se uppoaa yleensä molemmille.

1V. nukkuu pinnasängyssä meidän makkarissa, koska en viitsi vielä siirtää yöheräämisten takia samaan huoneeseen veikan kanssa. Illalla iltapalan jälkeen käydään pesemässä hampaat ja vaihdetaan vaippa. Sitten vähän vireystilasta katson annanko jo maidon vai haluaako vielä leikkiä tai joskus luetaan Puppe-kirjaa. Kun haluaa syliin ja vaikuttaa väsyneeltä, annan "maitoa" tuttipullosta, laitan unipussiin ja kun on sopivan rauhallinen kippaan sänkyyn ja aika usein rauhottuu sinne ihan hyvin. Joskus saattaan nukahtaa maitoa juodessaan ja toisinaan taas härdää vielä sängyssä, mutta rauhottuu kun otan vielä syliin ja annan maitoa uudelleen. Kerrossängyn ostamista ollaan harkittu, mutta 1v. saa vielä harjoitella tuota veikan sängystä alas tulemista etten kuin siirretään isojen sänkyyn. Isompi lapsi oli 1v8kk kun vaihdettiin pinnasänky tavalliseen lastensänkyyn ja hän oli motorisesti taitavampi samassa iässä, joten ei ole kiirettä vielä.

Jos teillä ap on tavallinen sänky "vauvalle", niin ala vain rohkeasti nukuttamaan sinne ja vierota tissille nukuttamisesta. Jos sulla on mies apuna, niin pyydä häntä hoitamaan nukuttaminen, niin se voi olla helpompaa. Lähde vaikka itse lenkille, niin lapsi tajuaa ettei tissiä tule. Lapsi kyllä pikkuhiljaa tyytyy siihen ettei tissille enää nukahdeta, kun itse ensin teet sen päätöksen ja pidät siitä kiinni. Se on tavallan samanlaista unikoulua kuin tassuhoito. Sitten vielä tosta, että nukkuvana ei kannata siirtää, vaan mieluummin ennen kuin nukahtaa. Kun lapsi nukahtaa omaan sänkyynsä, niin hän ei herätessään pelästy missä on, vaan voi todeta, että "jaahas tässä samassa turvallisessa paikassa ollaan, jatketaan unia."
 
Meillä poika 1 v 1 kk nukahtaa omaan pinnasänkyynsä omassa huoneessa. Iltarutiinien päätteeksi juodaan korviketta pullosta. Sitten vireystilasta riippuen laitan pinnasänkyyn heti juomisen jälkeen tai hieman myöhemmin. Hieman unisen oloinen poika pitää olla, jotta hän nukahtaisi sänkyynsä. Jos ei ole vielä oikein uninen, katsellaan kirjaa sylissä tms. Pinnasängyssä silittelen päästä yms. rauhoittavaa.

Meillä rauhoittuminen yöunille on joskus vaikeaa ja saattaa kestää pidempäänkin. Joskus taas nukahtaa tosi helposti, heti pullosta juotuaan.

Suosittelen Elisabeth Pantleyn "Pehmeä matka höyhensaarille" -kirjaa uniasioiden parantamiseen. Niitä oppeja soveltaen on meillä menty. Siellä on muun muuassa neuvoja siitä miten opettaa vähitellen, lempeästi lapsi nukahtamaan ilman imemistä. Olennaista on että lapsi ei ole täysin unessa sänkyyn siirrettäessä, jolloin hän oppii vähitellen nukahtamaan omaan sänkyynsä.

Allergioiden takia teen kaikki liha-kasvissose -ateriat. Pieniä kokkareita olen jättänyt vähitellen ja lisännyt kokkareisuuden määrää aste asteelta. Meilläkin hampaiden puhkeaminen vaikuttaa syöntiin siten, että silloin ei isoimmat kokkareet maistu.
 
Hei,
meillä valitettavasti syödään tällä hetkellä melko paljon 1-3v purkkiruokaa - syynä sekä äidin laiskuus että se, että syömme välillä itse melko maustettua ja epäterveellistäkin ruokaa :ashamed: Mutta välillä toki saa kotiruokaa ja koostumuksen puolesta menee sama ruoka, joskus pilkon kyllä vähän pienemmäksi.

Nukahtaminen meille "unikoulutettiin" 7kk ikäisenä kun lopetettiin yötissittely. Meillä syödään iltapuuro n. klo 20 ja juodaan nokkiksesta vähän maitoa. Tämän jälkeen hampaiden pesut + muut iltapesut ja iltatoimet jonka jälkeen viimeistään klo 20.30 tyttö laitetaan unipussissaan pinnasänkyynsä. Joskus nukahtaa sinne n. viidessa minuutissa itsekseen, joskus virkeämpänä itkeskelee ja huutelee ja pitää käydä useamman kerran vieressä hiukan silittämässä ja laittamassa takaisin makuulleen. Viereen emme kuitenkaan jää sen pidemmäksi aikaa seisomaan vaan poistumme huoneesta. Tyttö tietää, että joku on tarvittaessa läsnä auttamassa"hätään" mutta osaa loppujen lopuksi nukahtaa itsekseen. Usein juttelee jonkin aikaa itsekseen pinniksessä ennen kuin sammahtaa.

Suosittelen teillekin harkitsemaan tuota ns. pehmeää unikoulua ja opettamista nukahtamaan suoraan omaan sänkyynsä. Toki lapset ovat pieniä vain hetken ja saattaa teilläkin tapahtua myöhemmin tuo nukahtaminen itsekseen, mutta hyvin luultavaa on, että uuteen tapaan totuttelu vaatii opettamista.
 
Meillä tyttö nyt 1 v 7 kk syönyt aina lähestulkoon kaikkea. Mielellään maistaa kaikkea mitä vanhemmatkin syö ja useimmiten kelpaa kaikki. Vuoden iästä pikkuhiljaa siirrytty samaan ruokaan kuin muukin perhe, mutta myös purkkiruokaa edelleen satunnaisesti, joka sekin maistuu. Kotiruoka pilkotaan tarpeen mukaan pienemmäksi. Säännöllisiä ruoka-aikoja noudatetaan, eikä koskaan tuputeta ruokaa. Jos ei maistu niin "kiitos" ja usein seuraavalla ruokailulla syö enemmän. Aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala rytmillä mennään.

Tyttö nukkunut alusta asti omassa sängyssä. Isä laittaa nukkumaan; laulaa pari laulua ja se on siinä. Samoilla rutiineilla toimittu n. 2 kk asti. Monen mielestä meillä noudatetaan "sotilaallisen orjallisesti" samoja rutiineja joka päivä. Osittain varmaan vaikuttaa rauhallinen temperamenttikin, mutta kertaakaan en muista että olisi ollut nukkumisen tai syömisen kanssa ongelmia. Sitähän sanotaan, että lapset rakastavat rutineja - ainakin meillä toimii hyvin =)
 
poika 1v3kk on aina ollut kaikki ruokainen. Ainut mitä ei syö on aprikoosi ja salaatin lehti. Mutta karkeampi ruoka maistui alusta asti kun aloimme antamaan.Nyt syö jo pääsääntöisesti itse lusikalla ( ei juuri anna auttaa,mutta onneksi ruoka menee pääasiassa suuhun =) ) Noin vuoden iässä siirtyi syömään sitä mitä me vanhemmatkin syömme. Toki välillä meillä on kaupan purkkiruokaa varalta kaapissa, helppo ja nopea matkaeväs.

Laitokselta kotiin tultaessa nukkui heti omassa pinnasängyssä ja ennen yhden vuoden ikää siirtyi lasten jatkettavaan sänkyyn. Ei vaan yksinkertaisesti "suostunut" nukkumaan enää pinnasängyssä ja sain aina pelätä milloin tippuu pää edellä alas sieltä. Jossain välissä kipeänä ollessa nukkui meidän vieressä..joka lipsui sitten viikkoihin. :heart: :ashamed: Mutta nyt taas omassa sängyssä. Vain kerran on sieltä unissaan kierähtänyt alas,mutta silloinkaan ei edes herännyt putoamiseen. ( patja lattialla pehmentämässä putoamista )
 
Minkälaista ruokaa lapsenne syövät? Koostumus?
Eli meillä syödään samanlaista ruokaa samalla koostumuksella kuin kaikki muutkin. Aloitin paakkujen antamisen jo varhain joten niitä on syöty jo kauan. Poika on nyt 1v. 6kk

Minkälaisessa sängyssä lapsi nukkuu? Miten nukutatte illalla?
Poika menee nukkumaan itse siinä ysin aikaan siis tuttipullon kanssa mutta siitäkin on aloitettu vierottaminen. Poika nukkuu vielä pinniksessä mutta puhetta on ollut normisänkyyn siirtymisestä viimeistään syksyllä.

 
Tasan yksi veenä söi pilkottua/haarukalla hienonnettua ruokaa, mutta tietysti myös purkkiruokaa. Purkkiruokaan alkoi tulla stoppi siinä 1v5kk kohdalla. )Vain yksi tiettty lihapullaspagetti menee nykyään 2v:n vauvanruuista. Vanhemmat eivät pääse enää helpolla, snif.) Aikas kokkareista söi, oli myös paljon hampaita. Meillä noi kokkareet eivät ole muistikuvieni mukaan ollut koskaan onneksi ongelma.

Pinniksessä muksu on nukkunut, sänky vanhempien huoneessa 1v2kk asti. Nukahtamaan on opetettu aina yksin, sillä muksu on ollut aktiivinen pienestä pitäen. Seura tarkoittaa seurustelua pojalle, ei nukkumista. Puolivuotiaana yöruokalu lopetettiin ja lopullisesti yöt rauhoittuivat kuin taikaiskusta, kun muksu siirtyi omaan huoneeseensa nukkumaan. Aah sitä rauhaa...
Pinnasängyn laita on otettu pois vasta tasan 2v.
 
Alkuperäinen kirjoittaja SinWithSebastian:
Minkälaista ruokaa lapsenne syövät? Koostumus?
Pääasiassa purkkiruokia ja hienoa sosetta täytyy olla kun oksentaa muuten,pikkuhiljaa totutellaan karkeampaan ruokaan,äimistellen menee muutama lusikallinen ennen yökkimistä.Mutta joka päivä harjoitellaan että tottuu.
Minkälaisessa sängyssä lapsi nukkuu? Miten nukutatte illalla?
Nukkuu omassa huoneessa pinnasängyssä.Iltavellin/puuron jälkeen(20.30-21.00) alkaa yleensä unirättiä pyörittämään kasvoilla ja silloin vien pojan omaan sänkyynsä ja olen vieressä ja samalla silittelen jalasta kunnes nukahtaa,aikaa menee n.5-15min.Nyt vuoden vanhana alkanut nukkumaan yöt niin että nukkuu heräämättä aamuun asti ja herää 6.00-7.00 välillä.
 
Alkuperäinen kirjoittaja SinWithSebastian:
Minkälaista ruokaa lapsenne syövät? Koostumus?
Meidän poika on syönyt 11kk lähtien samaa ruokaa kuin me muut.
Hyvin osaa pureskella palat pienemmiksi ja kakomisia tulee todella harvoin.
Välillä kun oikein innokkaasti syö, niin meinaa mennä väärään kurkkuun.
Välillä tarjoan vielä purkkiruokaa, jos satumme syömään jotain semmoista, mitä pieni ei voi vielä syödä.

Minkälaisessa sängyssä lapsi nukkuu? Miten nukutatte illalla?
Meidän poika nukkuu matkasängyssä, vielä ei ole mun mielestä mitään kiiretta jatkettavaan sänkyyn.
Isompi poika 4v, on nukkunut nyt kaksi ja puoli vuotta jatkettavassa.
Sitten kun aika on ajankohtainen, ostamme pojille kerrossängyn.

Poika nukahtaa yleinsä illalla mun syliini, kun juotan sille pullosta maitoa.
Siitä siirran omaan sänkyynsä nukkumaan.
Ja jos herää yöllä, nukutan sen vieressäni ja siirrän siitä takas omaan sänkyynsä.
 
Meillä kaksos pojista toinen syö "kokkare" ruokaa ja toiselle saa hienontaa sauvasekottimella muutoin yökkii kans palat pois ja lopettaa syömisen, tosin leipää ym... syö hienosti. Syövät samaa ruokaa kuin mekin, mutta laiskoina päivinä kun ei jaksa tehdä mitään syövät purkki ruokaa. Molemmille syötetään ruoka, jugurtti, hedelmäsoseet ja puuro, mutta leivän, pinatti ja porkkanalätyt ja muru murot syövät itse.

Pojat 1v 2kk ja nukkuvat pinnasängyssä, illalla tarvii vain viedä sänkyyn - toivottaa hyvät yöt, antaa uni rätti kainaloon ja ovi perässä kiinni (nukkuvat omassa huoneessaan) ja nukahtavat itsekseen (ihan vauvasta asti viety vain sänkyyn)
 
Poju syö purkkiruokaa että omatekemää, riippuu millasta ruokaa aikuisilla on.
Palat menee jos ei hehtaarinkokoisia ole.
Yökkiminen loppui siinä 1v.
Säännölliset ruokarytmit 5xpvä, mitään napostelujuttuja ei anneta.

Itekseen on nukkunut/nukahtanut aina ilman unimaitoa/tissiä, ei olla pidetty unikoulua tai mitään.
 
meillä tyttö alko siinä 1v-1v2kk aikana syömään ihan normaaliruokaa.. toki siis ei mitään jättipaloja, mutta en kuitenkaan mitään "sosetta" enää niistä tehny. Samalla opetteli myös ite syömään ja siten ei enää antanu syöttää lainkaan.. :kieh: :saint: Säännölliset ruoka-ajat alusta asti ja aina ruoka syötiin pöydän ääressä. Purkkiruokia sai 1-vuotiaana ejkä noin kerta viikkoon jos oltiin reissussa.

Nukkumaan alko noin 8kk iässä niin että vietiin omaan sänkyyn nukkumaan. Luettiin iltasatu ja laulettiin laulu. Välillä nukahti jo lauluun, välillä jäi itekseen nukahtaa tai toisinaan vaati silittelyä. Nukahti yleensä kuitenkin noin vartissa. Nukkui kahet päikyt ja ne ulkona... noin 1v1kk siity yksiin päikkyihin ja nekin edelleen ulkona. Unikaveri tuli tärkeeks myös tuossa vajaa 1-vuotiaana. :) Jatkettavaan sänkyyn pinniksestä siirty noin 1v 4kk, meni useampi kuukausi ennen ku hokas et sieltä voi tulla itse pois.. :D ei silti illat menny häsäämiseks.. enemmänkin rauhottu, ku ei sänkyyn voinu enää nousta seisomaan.
 
Meillä 1v 3kk syökeitetyn perunan kanssa puolet sosepurkista tai kotitekoista uunikalaa, kinkkukiusausta, makaronilaatikkoa tai pakastesosekeittoa. Haarukalla muussaan jonkin verran perunaa.
On nukkunut 2kk asti omassa huoneessa pinnasängyssä. Aikaisten aamujen ja yösyötön lopetuksen kanssa jouduttu pitämään unikoulua. Ja edelleen aika ajoin, kun uudet taidot katkovat yöunia aamusta. Ei kyllä koskaan nuku yli 11 tuntisia yöunia, mutta ei myöskään heräile yöllä. Illalla laitetaan iltarutiinien (mm. kylpy) jälkeen sänkyyn ja siellä höpöttelee puolisen tuntia omineen, sama toistuu aamulla, kun herää.
 
Meillä tyttö 1v 1kk nukahtaa tuttipullollisen maitoa juotuaan omaan sänkyynsä, eli juo maidon sylissä ja laitetaan omaan pinnasänkyyn. Sänkyä en missään nimessä edes harkitse vaihtavani: pinnasänky on mielestäni ainoa turvallinen sänky tällaiselle pienelle elohiirelle, eli kiirettä sängyn suhteen meillä ei ole. Yömaitoja ei ole ollut ihan pikku vauva vaiheen jälkeen. Tyttö on pikku vauva vaiheen jälkeen nukkunut omassa huoneessaan omassa sängyssään, näin öistä tuli eheät niin tytölle kuin äidillekin ;)

Ruokien kanssa meillä onkin hieman ongelmallisempaa... Tyttö on todellinen sihtikurkku ja suostuu edelleenkin syömään vain kauppojen viisikuisille suunnattuja soseita, ei siis edelleenkään edes minun soseuttamiani... Esikoinen oli samanlainen hienokurkku ja siirtyikin sitten aikoinaan aivan sileästä soseesta suoraan isoihin paloihin, eli se välivaihe jäi pois. Siksi en ole huolissani tytönkään nirsoiluista, luulen että hän seuraa veljensä esimerkkiä :)
 
meidän tyttö 1,1v nukkuu omassa huoneessaan pinnasängyssä 13 h tunnin yöunet.
iltapalan syönti, kasvojen, käsien ja hampaitten pesu, yökkäri päälle. sänkyyn unimaitoa juomaan ja unikello soimaan. nukahtaa itsekseen.

syö paloja jo hyvin, kotiruokaa ja purkista. kotiruuan koostumus samaa mikä meilläkin, haarukalla murskattuna tosin.
 

Yhteistyössä