Miten teette parasta karjalanpaistia?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja kyselen kiireesti
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
Jos teen sähköuunissa,ruskistan lihan pintaa eka.Sekaan porkkanaa,sipulia(paljon),pippuria,laakerinlehti..

Jos taas leivinuunissa(yleensä yön yli hauduttelen),niin lihat valurautapataan ja samat tykötarpeet kuin tohon ylemmässäkin..

Uunissa ihan niin kauan kun mahdollista,yleensä laitan sähköuuniin jo aamusta-ja otan pois päivälliselle..Tykkään kun se liha on mureeta.
 
Lihat nostan pois jääkaapista pari tuntia ennen ruuanlaittamista.
Paistan lihapalojen pinnan nopeasti ruskeaksi.
Heitän pataan paistetut lihat, sipulia, valkosipulia, porkkanaa, muutaman kokonaisen mauste- ja mustapippurin, laakerinlehden, suolaa.
Kaadan pataan vettä juuri sen verran, että lihat peittyvät.
Pataan kansi päälle.
Paistan noin 150 asteessa 3-4 tuntia tai 120 asteessa yön yli.
 
mitä kauemmiin uunissa sen parempi. Ohjeissa on monesti paistoaika 2 h, mutta on tullut todettua että ei ihan riitä. Liha jää sitkeäksi.
Laakerinlehdet sopii karjalanpaistiin + mustapippuri ja suola ja sipuli.
Lanttua ja porkkanaa jos tykkää.
 
Alkuperäinen kirjoittaja plääh:
sipulia ja porkkanaa mukaan+mausteet ja pitkään matalalla lämmöllä. vähintään 2h

Näin minäkin teen ja joskus lanttua tai muuta juuresta myös jos sattuu olemaan, vaikka perinteisen reseptin mukaan siinä kai ei muuta olekaan kuin lihaa ja ehkä sipulia.

Olennaisin pointti on käyttää valmiiksi suolattuja lihoja! Ostan siis valmispaketin karjalanpaistilihaa, mutta niissäkin on eroja. Ite oon tottunut käyttämään niin vähän suolaa ruuassa, etten osaa tarpeeksi lisätä eikä pintamaustamisella niin hyvä tulekaan.
 
Tavallisen karjalanpaistilihaseoksen joukkoon laitan myös hirven lihaa. Mausteina pippuria suolaa laakerinlehti, porkkanaa, lanttua ja sipulia. Ja vettä niin paljon, että lihat peittyy.

Ja uunissa miedolla lämmöllä vähintään 3 tuntia, vielä parempi jos 4.
 
Karjalanpaistilihat ruskistan pannulla, kaadan uunivuokaa. Käytän myös isot sipulin ja porkkanan palat nopeasti pannulla ja tämän jälkeen pannulle vielä vettä ja pataan, niin että lihat ja sipulit7porkkanat peittyvät. Saa kaikki hyvät maut mukaan. Muutama mustapippuri ja laakerin lehti. Miedolla lämmöllä uunissa vähintään se kolme tuntia, mielummin paljon kauemmin. Ja hyvää on! :)
 
Ostan valmiin kaupan lihapaketin. Pilkon lihan pieniksi, käyn läpi ne samalla siinä, ettei joukossa ole epämääräisen näköisiä paloja. Paistan ne kuumalla pannulla ripeästi siten, että saa vähän väriä. Lisään suolaa lihojen päälle, ja kaadan ne uunivuokaan. Kuullotan reilusti sipulia samalla pannulla, ja kaadan sipulit lihojen päälle. Kaadan vähän vettä pannulle ja annan kiehahtaa, ja kaadan veden uunivuokaan. Lisään vielä suolaa, laakerinlehtiä ja mustapippuria, paistan 175 vähintään 3½h.

*muoks* Joskus lisään hirvenlihaa naudan-, ja possunlihan joukkoon.
 
Minä en tee varmaan perinteistä karjalanpaistia, mutta hyvää tulee.

Liha lihatiskistä, ettei tuu huonoa. Mukaan possun kassleria, vasikkaa ja esim lammasta. Nauta on niin kuivaa... Uunipannuun mausteita (valko/mustapippuria), tilkka vettä, joskus porkkanaa/sipulia ja riittävän pitkän ajan uunissa. Lihan pitää hajota haarukalla veistäessä.
 

Yhteistyössä