Miten selviätte joulusta kun on vähän rahaa?

  • Viestiketjun aloittaja "Joulumuori"
  • Ensimmäinen viesti
"Joulumuori"
Meillä on ollut tosi tiukkaa keväästä saakka kun mies lomautettiin. Meitä on 4, minä, mies, 5v ja vauva. Joka paikasta ollaan yritetty nipistää, mutta rahat ei vaan tunnu riittävän. Ollaan säästetty kesän jälkeen kaikki pienikin raha jouluun, mutta siitä meni valtaosa hammaslääkäriin. Pakko oli mennä yöllä päivystykseen kun TK-päivystyksessä ei auttaneet ja kipu oli sietämätön.

Läheisiä ei ole, rahaa vain vähän. Itku melkeen tulee kun joulu lähestyy ja tuntuu ettei saada mitään laitettua.
 
Keittiönoita
Perunat, porkkanat, lantut, punajuuret, sipuli yms ei onneksi ole kalliita, joten laatikot ja rosolli syntyvät edullisesti. Nasuvainaa on sitten se kalliimpi juttu, mutta sitäkin voi koittaa katsoa pienemmän möhkäleen. Vauva ei varmaan vielä jouluruokia edes syö eikä 5 veekään kohtuuttomia määriä.

Koristeita voi askarrella itse. Säästä nyt kaikenlaista tarviketta, mitä jää eli esim tyhjät vessapaperirullat, joista voi tehdä 5 veen kanssa tonttuja. Jos sulla on Kirjatori lähellä, niin kannattaa sieltä käydä katsomassa edullisia lastenkirjoja pukinkonttiin. Ja muutenkin nyt kierrellä jo kauppoja katsomassa, jos jotain löytyisi alennusmyynnistä. Mitä lähemmäs joulua mennään, sitä vähemmän on alekoreissa enää mitään. Onni onnettomuudessa on, että sun ei tarvitse hankkia sukulaisille lahjoja.
 
----m----
Mä en ymmärrä alkuunkaan koko kysymystä. Voisiko joku vääntää rautalangasta? Joulukinkku, perunat, rosollit ym. ei nyt niin kamalasti maksa, etteikö voisi niitä kustantaa (ihan tosi, joulupöytä voi olla oikein hyvä vaikkei siellä ole kaviariia ja mätiä). Lahjoja ei tarvitse kuin yksi per nenä, ja nekin voi olla alesta. Tunnelma on tärkein.
 
tdu
Jouluruuat ovat edullisia, eikä noin pienet lapset siitä vie edes ymmärrä.
Käytte pulkkamäessä, teette taikataikinasta joulukoristeet, lumilyhtyjä. Onko isompi lapsi tyttö vai poika?
Ei kannata ottaa turhaa murhetta, annatte sen minkä pystytte. Vietätte perinteisen ja ihanan juhlan.
 
"mimmi"
Jos sulla pysyy puikot kädessä, niin neulo pukinkonttiin lapsille lapaset ja sukat ja sit joku ale-kirja ja vaikka joku lelu alesta.
Kysykää mahdollisuutta saada joulukassi seurakunnalta tai neuvolasta MLL:n joulumieli-kortti.
Oisko mahdollisuutta mennä jouluksi jomman kumman vanhemmille syömään jouluateria vaikka siivousapua vastaan, että ennen joulua kävisit avustamassa joulusiivouksessa?
 
"Sanni"
No meitä on jouluna jo 8. Olen ollu kotona vuosia ja työttömänä nyt ennen viikko sitte alkanutta äitiyslomaa. Mies osa-aikatyössä ja lapsia pian se 6 kappaletta. Mitään ressiä en joulusta totta vie ota. Kuusi haettaan tädin metästä, kun sellainen kerta on. Ruuat tehään itte ja niihin ei kyllä juurikaan saa muutamaa kymppiä enempää rahaa kulumaan. Esikko menee autokouluun, joten vuosi on säästetty, että saadaan hälle se lahjaksi, joten sepä nielee sitten ison loven. Mutta kuten sanoin, vuosi säästetty ja tuon lahjan lisäksi hän saa vähän jotain omaa kotia varten, mutta ei kallista. Tarpeellista vain. Muut lapset saavat paketin tai kakasi ja lahjoihin kulutetaan yhteensä korkeintaan 100€ ja mihen kans emme toisiamme lahjo. Hellä halaus ja sen semmoset riittää. Vauva on jouluna niin pieni, että mitään vielä tarvitse. Viime joulu mentiin ruokineen ja lahjoineen noin 200€ budjetilla, joten en pitäisi meidän kokoisessa perheessä ihan kohtuuttomana kuluna tuloihin nähden kuitenkaan. Joulussa tärkeintä on yhdessäolo ja tunnelma, ei tilintyhjäys ja kerskakulutus.
 
"vieras"
Perinteiset jouluruoat, laatikot ja puuro ovat tosiaan todella halpaa ruokaa, piparit ja torttutaikinakaan eivät paljoa maksa. Itse tekemällä vähitellen pakkaseen pääsette joulutunnelmaan ja säästätte rahaa. Ja voittehan tänä jouluna korvata kinkun jollain halvemmalla vaihtoehdolla, jota voi maustaa sitten jouluisemmaksi. Tällä linjalla joulun ruokiin ei mene sen enempää rahaa kuin tavalliseen kotiruokaankaan.

Joulun tunnelmaa voi saada melkein ilmaisinkin keinoin. Lainatkaa vaikka kirjastosta joulusatukirjoja ja joulumusiikkia. Koristeita voi askarrella yhdessä halvoista materiaaleista, kynttilöitäkin vanhoista jämistä sulattamalla (netistä löytyy ohjeita).

Teillä on se hyvä puoli, ettei teidän tarvitse ostaa sukulaisille lahjoja tai tuliaisia. Niissä nimittäin on erittäin vaikeaa säästää antamatta huonoa vaikutelmaa ja se on varmasti useimmille ehdottomasti suurin menoerä koko joulussa, samoin kuin reissaaminen jos täytyy sukuloida koko joulunpyhät ympäri suomea. Omalle perheelle kehtaa ostaa kirppariltakin. Lapset eivät ole niin tarkkoja, kirpparilelu ilahduttaa siinä missä uutena ostettukin ja kumppani nyt tietysti tietää perheen rahatilanteen eikä odota mitään luxuslahjaa. Jos ei ole varaa mihinkään hienoon leluun, lapsen saa iloiseksi laittamalla pieniä, halpoja juttuja moneen pakettiin, hän tuntee saaneensa paljon lahjoja eikä ajattele, ovatko ne halpoja vai kalliita. Kaikenlaista, mitä kirppikseltä ja alekoreista löytyy parilla eurolla sekä myös semmoisia juttuja, joita ostaisit lapselle joka tapauksessa (esim. vaatteet).

Oman perheen kesken ei tarvitse välittää statuksesta. Joulun saa pienelläkin rahalla ja lapsen joulutunnelmaan riittää tosi vähä. Enemmän se syntyy yhdessä tekemisestä kuin rahasta.
 
Keittiönoita
Jos sulla on pakastin, niin niitä jouluruokiakaan ei kannata jättää sinne joulunalusviikolle vaan tehdä mahdollisuuksien mukaan etukäteen valmiiksi. Kannattaa hyödyntää tarjoukset, joita ennen joulua jo on...esim tänään näytti olevan Siwassa 2 kg:n pussi perunoita alle euron. Perunalaatikot voi pakastaa joko paistamista vaille valmiina tai täysin valmiina.
 
"joku"
nyt tosiaan on niitä alelaareja. Tuolle 5vuotiaalle joku lautapeli, niitä saa 5-15e monenlaisia. Joku toivelelu alle 20e ja sit vaikka joku pehmeä paketti jossa joku tarpeellinen juttu. Vauvalle joku vaate tai helistin. Vauva ei ymmärrä että ei saa, mut se 5 vuotias hoksaa että miksi vauva ei saa.
 
Keittiönoita
[QUOTE="joku";22363420]nyt tosiaan on niitä alelaareja. Tuolle 5vuotiaalle joku lautapeli, niitä saa 5-15e monenlaisia. Joku toivelelu alle 20e ja sit vaikka joku pehmeä paketti jossa joku tarpeellinen juttu. Vauvalle joku vaate tai helistin. Vauva ei ymmärrä että ei saa, mut se 5 vuotias hoksaa että miksi vauva ei saa.[/QUOTE]

Myös palapelejä, värityskirjoja, värikyniä, piirustuspaperia ja vesivärejä voi löytää edullisesti. 5 v on lahjottavana aika helppo, koska tuon ikäiselle voi ostaa melkein mitä vaan, mutta eivät yleensä vielä osaa edes kaivata omaa telkkaria, kännykkää, tietsikkaa tms kallista.
 
"vieras"
Miksi ihmeessä pitää jotain helkatin joulua varten ressata niin kauheesti?
OPETTAKAA niille lapsille, että joulussa on parasta rauhaisa tunnelma, se kun kaikki rakkaat on ympärillä, kun saa pakkasesta kopsutella lumisena sisälle lämpimään, halata ihmisiä ja eläimiä, olla lähellä.

Lapset eivät suuria vaadi. Itselle rakkaismpia muistoja omista lapsuuden jouluista on perinteet. Koska vietiin kynttilät mummon ja papan haudalle, koska syötiin yhdessä, koska pelattiin lautapelejä jne =).
 
Keittiönoita
Vielä kannattaa lisäksi miettiä, mitä kaikkea haluatte joulupöytään laittaa. Mä olin aikoinaan yllättynyt siitä, että exän mielestä joulupöytään kuului myös karjalanpaisti ja makaroonilaatikko. Yhden tutun joulupöytään kuuluu maksalaatikko. Ainekset noihin on aika ajoin tarjouksessa ja esim lihat voi pakastaa. Kun aloitat ajoissa ja hyödynnät tarjouksia, saat notkuvan joulupöydän, josta riittää teidän perheelle syötävää koko pyhien ajaksi eikä aikuisten tarvitse joulupäivänä ja tapanina tehdä muuta kuin lämmitellä ruokia mikrossa.
 
Satsaa aikaan ja yhteiseen iloon. Tunnelmaa ja tunnetta ei saa rahalla. Moni voisi olla kateellinen siitä mitä kykenette antamaan lapsillenne. Meidän 5-v ois ainakin iki onnnellinen esim. keppihevosesta ja itetehty ihan ykkönen. Ruualle eivät osaa lapset laskee arvoo, voihan sitä kynttilän valossa tarjota jotain halvempaakin, tosin jouluruoka ei oo kallista, valkkaa vaan ne halvemmat ja kallista korkeintaan maistiaisiksi :)
 
"mii"
Kyllä te pärjäätte kun nytkin ruuissa pysytte. Ja tuo vauvalle pieni lahja, oli todella hyvä idea sillä ne muut lapsukaiset osaa tosiaan ihmetellä miksi vauva ei saa omaa pakettia. Iso haluas Teille ap!
 
täh
En minäkään ymmärrä. yhtään.
lomautetuilla on vähintään ansiosidonnainen, tietääkseni.
ja ap voi mennä töihin pian, tuskin se äitiysloma kestää ikuisesti.
ja jouluna ei mahalaukku kasva eikä jaksa syödä sen enempää kuin muulloinkaan. aivan yhtä halpaa on joulruoka kuin muukin ruoka. ei sitä tarvitse olla sen enempää eikä useampaa laatua kuin muulloinkaan.

ja noin pienet lapset eivät paljon syö tai kuluta ja heille riittää pienet lahjat.

miten se joulu vie rahaa enemmään?
 
mhjaa
Mitä jouluna pitäis olla, että ei tartteis itkeä ?
Yksinhuoltajana mun rahat on olleet jouluna niin loppu, ettei meillä mitään jouluruokaa ollut. Me syötiin nakkikeittoa. Lahjat lapset sai sukulaisilta, multa ei mitään.
Jos ei ole rahaa, ei ole rahaa.
 
"mä"
Olen pitkin syksyä ostellut lahjoja alesta. Olen ennakoinut tilanteen ja ajoissa perunut kaikki mahdolliset, joista tulee laskuja (lehdet, tv:n maksukortti yms.) ja siirtänyt 1-10e syrjään jokaisena rahapäivänä. Kun tuo raha puuttuu tililtä, niin kyllä sitä osaa sitten käyttää jäljelle jääneen rahan niin, että pärjää. Kerään myös jokaisen löytämäni tölkin/pullon ja niistä saadut rahat laitan tuonne samaan jemmaan. Olen myös siirtynyt pesemään pyykit taloyhtiön ilmaisella pyykkikoneella, jolloin säästän vesi- ja sähkölaskussa hiukan ja laitan nekin hilut säästöön. Hitaasti mutta varmasti rahaa säästyy.
 
Jaa mitenkö selvitään? Selvitään sillä asenteella että joulun ei tarvi olla mikään kulutusjuhla eikä toikaan 3v vaadi suuria lahjoiksi. Joulupöytään ei tule kallista ja hienoa, niitä jouluruokia saa edullisesti kuten moni on jo sanonu. Meilläkin on rahallisesti tiukkaa mut aina jotenkin pärjätään.
 
"akka"
Jouluruoka ei ole kallista,en ymmärrä mistä ihmisillä on sellainen käsitys.Muutamalla eurolla saa porkkanat,perunat,lantut,riisipussi ei paljoa maksa eikä joulukinkkukaan ole montaa euroa kilo.
Lahjoja saa halvalla alesta,tekemällä itse.
Viisivuotias innostuu vesiväreistä,kirjoista,piirustustarvikkeista,muovailuvahasta.Eikä maksa paljoa.
 
"joulufani"
Suunnittele hyvin, osta vain sellaisia jouluruokia joita syötte. Vaikka jouluruokien hankinta tulee ehkä hieman kalliimmaksi kuin yhden päivän normaali ruoka, niin jouluruokia kuiteskin syödään useampi päivä.

Kysy diakonilta avustusta, voi saada ruoka-apua, mutta myös ostoluvan kauppaan. Ja MLL:n lahjakorttia voit kysyä neuvolasta. Oletteko oikeutettuja toimeentulotukeen? Sossusta meinaan toimeentuloasiakkaat voivat saada joulupuu keräyksen joulupaketit lapsilleen.
 
dfdf
Meillä ei joulu ole koskaan tullut yhtään sen kalliimmaksi kuin muukaan aika vuodesta. Laatikot ovat edullista ruokaa ja sukulaiset ostavat lapsille lahjoja. Yleensä päästään myös sukulaisten valmiisiin joulupöytiin syömään, joten silloin ollaan jopa plussan puolella.
 
"vieras"
Muutamalla eurolla sille isommalle saat kivan lahjan kun liityt lasten parhaaseen kirjakerhoon siellä kun on 6 kk jäsenenä ja peruu ne kirjat sen aikaa, saa kaveriliittymisenä nuken, nikkoauton... ellei sinulla ole kaveria joka olisi liittyneenä, niin pistä kyselyä kyllä teidän suunnalla joku aina on.
 
"vieras"
[QUOTE="joulufani";22363697]Suunnittele hyvin, osta vain sellaisia jouluruokia joita syötte. Vaikka jouluruokien hankinta tulee ehkä hieman kalliimmaksi kuin yhden päivän normaali ruoka, niin jouluruokia kuiteskin syödään useampi päivä.

Kysy diakonilta avustusta, voi saada ruoka-apua, mutta myös ostoluvan kauppaan. Ja MLL:n lahjakorttia voit kysyä neuvolasta. Oletteko oikeutettuja toimeentulotukeen? Sossusta meinaan toimeentuloasiakkaat voivat saada joulupuu keräyksen joulupaketit lapsilleen.[/QUOTE]

Joissakin paikoissa myös neuvola antaa nimiä joulupuu keräykseen.
 

Yhteistyössä