Miten saamme tytöstämme pois uskon Joulupukkiin?

  • Viestiketjun aloittaja Isä ja äiti
  • Ensimmäinen viesti
Isä ja äiti
9 vuotta vanha tyttö on koko joulukuun puhunut Joulupukista ja lahjoista. Tänään me mieheni kanssa hermostuimme ja kysyimme tytöltä, että ei kai hän tosissaan usko Joulupukkiin ja tyttö sanoi, että kyllä hän uskoo eikä edes uskonut, kun sanoimme, että Pukki on satua. Vaikka me kuinka huudamme tytölle, että Pukkia ei ole olemassa ja piiskaanne tyttöä, niin tyttö vain itkee ja huutaa, että hänellä on oikeus uskoa Pukkiin! Tyttö ei saa enää uskoa mihinkään satuolentoihin, koska ei edes hänen 8v, 7v tai 6v sisaruksetkaan usko niihin!

Äsken tyttö sitten vielä kehtasi kertoa 2v veljelleen ja 4v siskolleen totuuden Joulupukista ja sai nämä itkemään, vaikka näillä on oikeus uskoa Pukkiin, koska ovat vielä niin pieniä, mutta nyt meillä on kaksinkertainen syy piiskata tyttöä. Nimittäin se, että tämä kehtaa uskoa Pukkiin sekä se, että tyttö pilasi pienten sisarustensa jouluilon!
 
minä,
Joulun alla monet vanhemmat painivat moraalisen kysymyksen äärellä: onko oikein uskotella pienelle lapselle, että joulupukki on olemassa? Isompien lasten vanhemmat taas pohtivat, mitä vastata kun lapsi alkaa esittää aiheesta kiperiä kysymyksiä. Onko lapselle hyväksi uskoa joulupukkiin?

Psykologian professori Jacqueline Woolley Texasin yliopistosta väittää, että on. Hänen mielestään usko joulupukkiin tukee lapsen kognitiivista ja emotionaalista kehitystä.

- Mahdottomaan uskominen voi harjoittaa lapsen vaihtoehtoista ajattelutaitoa. Se, että miettii miten joulupukki voi yhdessä vuorokaudessa kiertää kaikkien maailman lasten luona voi olla samanlaista ajattelua jota tarvitaan, kun yritetään keksiä ratkaisua ilmaston lämpenemiseen tai tapaan parantaa sairauksia, Woolley pohtii Huffington Postissa julkaistussa kirjoituksessaan.

Mahdottoman ja mahdollisen rajan kyseenalaistaminen on Woolleyn mukaan kaikkien tieteellisten keksintöjen alku ja juuri, olipa kyse sitten lentokoneista tai internetistä.

Woolleyn tutkimuksen mukaan lapsen usko satuhahmoon kehittää myös kykyä kerätä ja hyödyntää erilaisia todisteita päätellessään, mikä on totta ja mikä ei.
 

Yhteistyössä