Miten 1-vuotiaan unirytmi kuntoon?

Poika 1 v 3 kk on nyt siirtymässä yksiin päiväuniin. Siirtyminen vaan ei sikäli ole lähtenyt kovin hyvin käyntiin, että unet ei tahdo pidentyä entisistä ja kokonaisunimäärä jää nyt tuntuvasti aiempaa vähäisemmäksi (noin 1 - 1,5 tuntia / vrk). Ja vähäiset unet tekee pikkumiehen kiukkuiseksi.

Ennen nukkui kahdet 1,5 tunnin päiväunet ja yöllä n. 9-10 tuntia. Nyt päiväunet on samanmittaiset, joskus on onnistunut nukahtamaan uudelleen kun vaunuja lykitään, jolloin päikkärit n. 2- 2,5 tuntia. Välttämättä uni ei jatku vaikka nukuttaisi pitkäänkin ja poika on selvästi vielä väsynuyt. Yöunet on edelleen samanmittaiset, vaikka aluksi tuntui nukkuvan mukavasti pidempään. Joskus pojan saa nukutettua aamulla hetkeksi uudestaan, yleensä ei. Entinen rytmi toimi siis muuten paljon paremmin, mutta päikkäreille nukahtaminen kesti paljon kauemmin kun ei vielä ollut väsy. Palaaminen vanhaan rytmiinkään ei tunnu kovin järkevältä. Hyvin on jaksanut olla välit hereillä, kunhan saa "päivän käyntiin" unien jälkeen.

Miten siis pidennän päivä- ja yöunia? Nukuttamalla vaan sitkeästi? Vai voiko asia korjaantua ajan kanssa itsestään?

Nykyinen unirytmi (ei vielä kovin vakiintunut) on siis kutakuinkin tällainen:
Yöunille klo 20-21.30 (riippuu päiväunista), herää klo 6-7. Päiväunille klo 12 - 12.30.
 
Nukuttamalla ahkerasti? Lapsilla voi mennä hetki uuden rytmin saamisessa ja aina ei nukuta ihan samalla tavalla.

Toinen tapa on väsyttää hyvin (mutta ei yli) ennen toivottua uniaikaa. Ei meilläkään mennä nukkumaan, jos ei väsytä. Mutta aktiivinen ulkoilu/jumppa/liikunta auttaa vähän isomman tapauksessa.

Melkein sanoisin, että lapsen pitäisi mennä nukkumaan aikaisemmin (toki se unen määrä vaihtelee). 1+ veenä pistettiin mukula sänkyyn 19:00 ja herätys 6:30 (ja yhdet päikkärit hoidossa pari tuntia. Kun lähemmäs 2v, niin nukkumaan noin 20:00 (ja nyt 2+ meinaa mennä nukahtaminen 20:30-21:00). Päiväunet pysyneet samana.
 
Aku
Meillä ainakin korjaantui itsestään.Tyttö on nyt 11kk ja muutama viikko sitten yksinkertaisesti päätti olla nukkumatta toiset päikkärit.Pari viikkoa oli aika rasittavaa kiukkuumista kun selkeesti ois kaivannu enemmän unta.Nyt rytmi on muodostunut ihan hyväksi.yöunet on 20-08 eli 12h ja päikkärit nukutaan n. klo. 13-16 ja kesto on n 2h.Meillä yöunet hiukan piteni kun siirtyi yksiin päikkäreihin.
 
Täällä tyttö 1v 3kk ja siirtyi yksiin uniin 11kk iässä, ei myöskää n suostunut toisia unia nukkumaan.

meillä mennään nukkuu noin 20.30 jälkeen ja herätään noin 8-9 aikoihin (tosin nyt pari viikkoa aamut aikaistuneet herää 7-8 aikaan). päikkärit noin 12.30 eteenpäin mieluiten pari tuntia joskus vaan tunti. meilläkin aluksi yksiin siirtymisen aikoihin olin huolissani unien vähyydestä mutta kyllä se ajanmyötä korjaantui kun unirytmi vakiintui.

meillä oli hankalin oli saada neiti valvomaan puoleenpäivään asti jotta ei iltapätkäst tulis liian pitkä kun olis sit menny yö unille klo 19 jälkeen mut en itse halua herätä klo 6 aikaan aamulla. itsekästä tiedän :D
 
Meillä 1-vuotias nukkuu nykyään joko yhdet tai kahdet päiväunet. Eli on nyt menossa varmaan siirtymäaika yksiin uniin. Useampi päivä meni tässä putkeen, että nukkui vain yhdet unet, mutta tänään sitten taas vaati kahdet päikkärit. Ei siis meilläkään ole yöunien pituuteen päiväunien määrän väheneminen vaikuttanut, ja tänä aamunakin kun tyttö nousi jo ennen kuutta, niin ei yksinkertaisesti jaksanut valvoa lounaaseen asti. Ja meilläkin oli tosiaan tuota ongelmaa, että kahdet unet kun nukkui, niin päiväunille nukahtaminen/nukuttaminen kesti kauemmin ja oli usein itkuistakin. Nyt kun on yhdet unet nukkunut, on uni heti tullut. Paitsi sitten tosiaan tänään taas tarvitsi kahdet unet, joille nukahti hyvin.... Eli meillä on uusi rytmi vasta muodostumassa... jospa se tästä pikkuhiljaa vakiintuu...
 
Meillä saman ikäinen poika ja yksillä unilla ollaan menty jo aika kauan, tosin välillä voi ottaa aamunokoset, jos vaikka hampaat vaivaa yms. Sanoisin että ajan kanssa se uusi rytmi muodostuu ja harjoitteluvaiheessa voi tulla päiviä jolloin nukutaankin kahdet unet. Ainakin iltaisin pyrkisin nukuttamaan samaan aikaan vaikka päiväunet olisi nukuttu mihin aikaan tahansa ja mieluiten siinä klo 20 maissa ennemmin kuin tuntia myöhemmin. Päiväunillekin olisi hyvä laittaa samaan aikaan, jos mahdollista ja lapsen viestejä väsymyksestä kannattaa opetella lukemaan, niin nukuttaminen on helpompaa. Meillä poika ottaa itse unipupun kainaloon kun alkaa väsyttää.
 
Kiitos kommenteista. Samantyyppisiä ongelmia ollut muillakin..
Eilen poika vetäisi vähän pidemmät päikkärit, ja yöunille mentiin vasta klo 20.30. Heräsi sitten taas vähän ennen kuutta. :| Ehkä tämä taas on väliaikaista. Aikaiset aamut meillä on ollut ongelmana jonkun kerran aiemminkin. Siksi olen taipuvainen laittamaan melko myöhään yöunille - periaatteessa olen itsekin sitä mieltä, että aiemmin pitäisi yöunille mennä.. Kaksien päikkärien rytmillä yöunille mentiin vasta klo 21 - 22, enkä ole uskaltanut äkkiseltään aikaistaa sitä kovin reilusti. Haetaan rytmiä... Eihän tämä voi ikuisesti näin mennä. Tavoitteena, että rytmi on kunnossa jouluun mennessä - ajoissa ennen kakkosen syntymää.
 
Meillä tyttö 1v2kk ja yleensä nukkuu yhdet unet. Joskus sitten saattaa nukahtaa autoon. Meillä mennään nukkumaan klo.21 aikaan. Mun mielestä kans tuota nukkumaanmeno aikaa saisi meilläkin aikastaa, mutta ei ala nukkuu ennen tuota, vaikka oliskin väsynyt. Illat yleensä sitten kitistään. Ikävä kyllä..

Herätään klo.6-6.30, toisinaan joutuu herättämään ja toisinaan herää samaan aikaan. Menee hoitoon ennen klo.7. Siellä pari kertaa on nukahtanut aamulla, mutta yleensä päikkäreille nukahtaa klo.11.30 tienoilla. Näissä ajoissa myös kotona ollessa. Ja nukkuu 1-3 tuntia..

Nyt ollut yöunet yhtä tuskaa. Oli sairaana ja nyt sitten heti perään alkoi tehdä hampaita. Iltaruoka ei ole maistunut niin sitten yöllä meinaa jo tulla nälkä. Viime yönä piti antaa maitoa, että saatas kaikki edes hieman nukuttua, saatto herätä n.15min välein. Tätä jatkunut nyt muutama yö. Hoitotätikin sanoi, että hampaita varmaan tekee, kun rassaa suuta ja ikeniä koko ajan. Ja itse huomannut, että ollut kiukkunen kuin ampiainen, tuntuu, että mikään ei ole hyvä, vaikka kuinka leikkis jne.. Yöllä laitoin sitten supon, kun tuntu itku olevan sellasta kipu itkua, ei ollut kuunetta, kun mittasin. Että terve nyt taas muuten on, mutta voi että niitä hampaita, miksi ne ei voi tulla ilman itkua, kipua ja valvottuja öitä :kieh:

Mutta jospa se meilläkin on sitä rytmin hakua, kun hoidossa ollut nyt vajaa 2 vko.
 
Nostelenpas vielä, jos saisin lisää vastauksia. Luulin jo, että tilanne alkaa helpottaa, mutta aamut on nyt taas ollu tosi aikaisia. Viime yönä tyyppi nukkui n. 20.15 - 5.30. Ja niin aikaisin ei ihan kauheesti vielä innostaisi nousta. Yritin nukuttaa uudelleen - 45 min silittelin ja painoin pään takaisin tyynyyn, jos yritti nousta. Aika rauhassa siinä köllöttelikin, mutta ei nukahtanut ainakaan kunnolla enää. PArin tunnin päikkärit oli ottanut, joten univajetta on edelleen.

Jos jollakulla on kokemusta, niin kertokaahan, onko parempia keinoja pidentää yöunia, kuin tuo väkinäinen nukuttaminen? Sillä tavalla meillä on aikaisemmin asiaa työstetty, mutta se on niin kovin hidas tie. Sellainen kuukauden projekti ainakin.

Yksi syy, miksi yksiin päikkäreihin siirryttiin, oli tuo yöunien saaminen pidemmiksi. Ne ei ole kyllä pidentynyt yhtään ainakaan vielä...

Kiinnostaisi siis tietää, miten olette tällaiset ongelmat ratkaisseet - ne kun eivät taida olla kovin harvinaisia...
 
Meillä poika on pian 1v1kk ja nukkuu edelleen kahdet päikkärit. Aloin vähän aikaa sitten kokeilla yksiin siirtymistä, kun yöunet olivat todella risaiset, mutta ei se vielä toiminut meillä. Poika oli aivan tolkuttoman väsynyt aamusta iltaan ja itki vain koko ajan. Yöt vaan paheni entisestään, kun oli ilmeisetsi niin yliväsynyt, eikä päiväuniakaan osannut nukkua tuntia pidempään. Nyt meillä sujuu toistaiseksi hyvin näin, että herättelen pojan ensimmäiseltä unilta tunnin jälkeen ja toisia unia saa nukkua ihan niin kuin mieli tekee. Illalla nukahtaa 20.00 ja aamulla herää 7.00. Näin meillä mennään siis tällä hetkellä, mutta kyllähän tuo yksiin uniin siirtyminen on jossain vaiheessa edessä meilläkin. Olen ajatellut seurata, miltä tilanne vaikuttaa.
 
Meillä siirryttiin yksiin päiväuniin n. 10-11kk iässä. Sitä ennen päiväunet olivat 2x n. 30min. joten määrä ei päätä huimannut. Yötkin olivat aika risaisia. Jotenkin meillä sitten loksahti tämä uusi rytmi kohdalleen, ja tyttö rupesi nukkumaankin kahden tunnin päikkäreitä. Rytmi on kutakuinkin: 07 ylös, 12 (sillon siirtymävaiheessa 11-12) päiväunille, ja 20 yöunille. Aika pitkään oli siinä siirtymävaiheessa sitä, että piti keksiä jotain aktiviteettia klo 9-11, ulkoilua tai kerhoja tai vierailuja, jotta tytöllä on jotain touhua, eikä sitten "huomaa" väsymystään. Joskus kävi kyllä niinkin, että kerkesi väsyä niin ettei tahtonut lounas maistua, ja taisi kerran jopa puolittain nukahtaa syöttötuoliinkin. Yöunien pituuteen meillä taitaa eniten vaikuttaa se, kuinka täyteen saadaan masu illalla. Puuroa niin paljon kuin uppoaa ja vielä velliä päälle. Hampaat tietysti on se kiusa, että jos aamulla kutinaan herää, niin ei sitten enää nukahda itsekseen, vaan herää kiukkuisena ja väsyneenä. Nyt tyttö 1v5kk ja aloitti pari viikkoa sitten päiväkotiuran, ja aika samassa rytmissä sielläkin mennään, joten sen puoleen ei tullut isoja muutoksia rytmissä.
 

Yhteistyössä