Kotimaa 7.2.
TS: Ruuassa paljon syöpää aiheuttavaa asetaldehydiä
Suomalaisprofessorin tutkimuksissa on ilmennyt, että vauvojen soseissa ja tavallisessa jogurtissa on paljon asetaldehydiä. Lapset saattavat saada painoon suhteutettuna asetaldehydia jopa 70-kertaisesti yli sallitun määrän, kertoo Turun Sanomien haastattelema professori Mikko Salaspuro.
Asetaldehydiä on useissa tavallisissa elintarvikkeissa. Omenoihin, päärynöihin ja marjoihin sitä syntyy sisäsyntyisesti. Asetaldehydiä käytetään myös aromina ja säilöntäaineena.
Käymisessä sitä muodostuu esimerkiksi maitovalmisteisiin ja säilöttyihin vihanneksiin. Simassa ja kotikaljassa pitoisuudet ylittävät Turun Sanomien mukaan 60-kertaisesti riskirajan.
Salaspuron mukaan asetaldehydialtistus liittyy maailmanlaajuisesti 40 prosenttiin syövistä. Hän ehdottaa, että elintarvikkeiden asetaldehydipitoisuudet olisi pakko ilmoittaa.
WHO:n alainen kansainvälinen syöväntutkimuslaitos luokitteli syksyllä, että asetaldehydi on alkoholin yhteydessä nautittuna syöpää aiheuttava aine. Se nousi tupakan ja asbestin rinnalle ylimpään riskiluokkaan.
Elintarviketurvallisuusvirasto aikoo tukia aineen merkitystä.
STT
http://www.kaleva.fi/uutiset/ts-ruuassa-paljon-syopaa-aiheuttavaa-asetaldehydia/837930