Mitä mieltä tytön 5 v. kaverin siskolla paljon ja isoilla alueilla märkärupea

  • Viestiketjun aloittaja vieras
  • Ensimmäinen viesti
kilpijakonna
Alkuperäinen kirjoittaja Devil or Angel:
Pakko tyhmänä kysyä, kuinka märkäruven erottaa muusta ihottumasta? :ashamed:
aluksi punoittava "ihottumaa" jota ei muusta ihottumasta erotakkaan, sitten alue alkaa märkimään ja lopuksi tulee rupi.
antibiootti lääkkeenä ja kuurin aikana ei enää tartu.
lääkäriin ei juuri osaa hakeutua ennen märkivää vaihetta
 
vieras
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Antaisittekos sitten leikkiä ihan vapaasti keskenään?
En, niiden lasten pitäisi ensin aloittaa hoito (antibiootti ja rasva). Enkä mielellään antais heti sen jälkeenkään, märkärupi on todella tarttuva.
 
näin sanoo tartuntatautiliitto:
Suurin osa meistä on jossain elämänsä vaiheessa Staphylococcus aureus -bakteerin kantaja. Kantajuus on usein lyhytkestoinen, mutta 20-40 prosenttia aikuisista saattaa kuitenkin pysyä kantajana kuukausia, jopa vuosia. Yleisimpiä kolonisaatiopaikkoja ovat nenä-nielu, väliliha, kainalot sekä erilaiset ihovauriot. Kun stafylokokkia kantava iho rikkoutuu, voi bakteerin lisääntyminen vauriokohdassa aiheuttaa märkäruven. Stafylokokki voi aiheuttaa laajempia rakkuloita, jotka hajoavat helposti täplämäisiksi leesioiksi (rakkulainen märkärupi). Vastasyntyneen märkärupi on oireiltaan rajumpi. Iholle ilmestyy isoja, kirkkaita rakkuloita, jotka lisääntyvät nopeasti, puhkeavat ja rupeutuvat muutamassa päivässä. Vaivaa kutsutaan usein vanhalla nimellä pemphigus neonatum. Tauti vaatii toisinaan sairaalahoitoa. Lisäksi vastasyntyneillä ja pienillä imeväisillä stafylokokki-infektio saattaa johtaa ihon laaja-alaiseen punoitukseen ja kesimiseen. Märkärupi voi myös tarttua. Tartunta tapahtuu helposti henkilöstä toiseen kosketustartuntana. Märkärupi voi myös tarttua esimerkiksi vaatteiden, pyyhkeiden tai vuodevaatteiden kautta, jotka ovat olleet tekemisissä infektoituneen ihon kanssa. Märkärupea esiintyy lähinnä pienillä koululaisilla sekä leikkikouluikäisillä lapsilla. Yleensä tämän ikäisillä lapsilla todettavien tartuntatautien esiintyvyys lisääntyy syksyisin ja talvisin kokoonnuttaessa kesäloman jälkeen yhteen sisätiloihin. Märkärupea sen sijaan esiintyy erityisesti kesäaikaan, jolloin käytetään vähemmän ihoa peittäviä vaatteita. Kesän mukanaan tuomat naarmut ja hyttysenpuremien raapiminen myös rikkovat ihon ja tarjoavat portin märkärupea synnyttäville bakteereille.

* Jos lapsella on pienehköjä märkärupialueita vain vähän (kaksi tai kolme), ihottuma voidaan hoitaa kotona ilman lääkärissäkäyntiä. Kylvyn tai suihkun jälkeen käytetyt pyyhkeet pestään joka käytön jälkeen vähintään 60 asteen pesussa. Ihottuma-alueet peitetään ilmavasti joko puhtailla sideharsotaitoksilla (apteekista) tai puhtailla vaatteilla, jotka käytön jälkeen pestään joko 60 asteessa tai silitetään. Laastarilla märkärupea ei pidä peittää. Se hautoo ja pitkittää paranemista. Jos märkärupi on kasvojen alueella, tyynyliinat vaihdetaan päivittäin. Edellä kuvatut toimenpiteet toistetaan 2-3 kertaa päivässä.
Koko perheen on syytä kiinnittää käsien pesuun erityistä huomiota, ja vaihtaa käsipyyhkeet päivittäin.
*Jos rupia on paljon tai kotikonstit eivät näytä auttavan ensimmäisen viikon aikana, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen, joka voi tarvittaessa määrätä antibioottikuurin. Antibiootit ovat paikallislääkkeitä tehokkaampia etenkin vaikeissa ja nopeasti leviävissä infektioissa. Märkäruven hoitoon soveltuu esimerkiksi kefaleksiini. Antibioottikuuri yleensä poistaa märkäruvet iholta neljässä tai viidessä päivässä. Siitä huolimatta kuuri on kuitenkin syötävä loppuun.
Märkärupi voi todennäköisesti parantua myös itsekseen ilman lääkehoitoakin. Riskinä on kuitenkin taudin kroonistuminen. Märkäruvet voivat kukkia useita viikkoja - pahimmillaan kuukausia. Hoitamaton märkärupi voi myös joskus aiheuttaa äkillisen munuaistulehduksen. Oireena on tällöin verivirtsaisuus, kasvojen ja raajojen turvotus sekä kohonnut verenpaine. Vakavammat munuaisongelmat ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.

Koska märkärupi tarttuu kosketustartuntana, bakteerien leviämisen ehkäisemiseksi on ennen kaikkea vältettävä infektoituneen ihoalueen raapimista. Etenkin perheen pienempien osalta asian tekee hankalaksi se, että märkärupi-ihottuma kutiaa. Vaikka vanhemmat yrittävät kuinka hellävaraisesti tahansa estää lastaan raapimasta itseään, lopputuloksena voi olla vain entistäkin kiukkuisempi lapsi. Avainsana ehkäisyssä on puhtaus. Tartunnan saanut lapsi viedään suihkuun päivittäin. Erityisen huolellisesti puhdistetaan mahdolliset ihon vauriokohdat kuten naarmut, itikan puremat tai muut ihottumat (ne voi hoidon ajaksi peittää sidoksilla). Erityisesti kädet ja sormenpäät tulee pitää puhtaina. Kädet on hyvä pestä usein - optimaalisesti aina, kun märkärupia on kosketeltu. Kynnet on pidettävä lyhyinä. Perheen sisällä vältetään yhteisten pyyhkeiden käyttöä. Hoidon antamisen aikana lapsen vuodevaatteet pestään. Vaatteet vaihdetaan ja pestään päivittäin, kunnes vaiva on parantunut. !!!!Leikkikavereita ei pidä päästää kylään.!!!!
Kaikkea koskettelua on perhepiirissä tietenkin mahdotonta välttää ja siksi märkäruvesta tuleekin helposti koko perheen ongelma. Mitään helppoa ratkaisua tähän ei ole. Yhtenä keinona on märkivien ja karstaisten ihoalueiden peittäminen. Lapsilla tämä on välttämätöntä raapimisen estämiseksi.
Tartunnan mahdollisuus on olemassa niin kauan, kun rakkulat märkivät ja iholle muodostuu karstaa. !!!Tartuttavuus lakkaa yleensä parin-kolmen päivän kuluttua lääkehoidon aloittamisesta. !!!! Koska pienet lapset eivät vielä itse osaa huolehtia puhtaudestaan, ja koska he tahtomattaan koskettelevat märkärupia jatkuvasti, !!!!päivähoitoon heitä ei saa viedä niin kauan, kun tartunnan mahdollisuus on olemassa. !!!!Lasten infektiotautien erikoislääkäreiden työryhmän antaman suosituksen mukaan lapsen voi viedä takaisin päivähoitoon, kun on kulunut vuorokausi suun kautta otettavan- ja kaksi vuorokautta paikallisen antibioottihoidon aloittamisesta. !!!Mikäli päivähoidossa tavataan lapsi, jolla on märkärupia kasvoillaan, henkilökunta ottaa yhteyttä tämän lapsen vanhempiin. !!!! Koska märkärupi on lapsiryhmässä helposti tarttuva tauti, on luultavaa, että tauti on tässä vaiheessa ehtinyt jo tarttua joihinkin muihin lapsiin - mahdollisesti myös hoitajiin.
!!! Siksi on tärkeää, että asiasta kerrotaan kaikille hoitolasten vanhemmille ja kehotetaan heitä tarkkailemaan lapsiaan mahdollisten oireiden varalta. Epidemian ajaksi tehostetaan päivähoitopaikan hygieniaa. !!!! Lasten ja henkilökunnan käsienpesua tehostetaan. Jos mahdollista, jokaisella lapsella tulee olla oma pyyhe. Pyyhkeet ja petivaatteet vaihdetaan päivittäin ja ne pestään koneellisesti. Karvaiset lelut vaihdetaan helposti pestäviin ja pyyhittäviin (muovi-)leluihin. Pinnat imuroidaan ja pyyhitään. Jotta tartuntakierre saataisiin päivähoitopaikassa katkaistua, !!!! vanhemmille on syytä painottaa, että lapset, joilla on märkäisiä rakkuloita, eivät kuulu päivähoitoon. !!!! Koululaiset osaavat jo paremmin huolehtia puhtaudestaan, joten heidän kohdallaan eristämistarvetta ei yleensä ole, kunhan asianmukaisesta lääkehoidosta on huolehdittu. Asianmukaisesti hoidettuna märkärupi ei ole vaarallinen lapsen - saati sitten aikuisen - terveydelle. Poikkeuksena ovat vastasyntyneet lapset, joilla märkärupi vaatii usein sairaalahoitoa. Lääkärissä käynnin jälkeen märkärupi ei yleensä vaadi seurantaa. Jos määrätty hoito ei selvästi tehoa 3-5 vuorokauden kuluessa, tulee ottaa yhteys hoitavaan lääkäriin.


AVAINSANA MÄRKÄRUVEN HOIDOSSA JA EHKÄISYSSÄ ON PUHTAUS!

Tartunnan saaneeseen kohdistuvat toimenpiteet:
- Kaikki hoidon yhteydessä käytetyt pyyhkeet vaihdetaan ja pestään koneellisesti jokaisen hoitokerran jälkeen. Pesulämpötila: vähintään 60 astetta.
- Mikäli ihottuma-alueen peittämiseen on käytetty vaatteita, ne vaihdetaan ja pestään koneellisesti jokaisen hoitokerran jälkeen. Pesulämpötila: vähintään 60 astetta. Mikäli tämä ei ole mahdollista, vaatteet silitetään pesun jälkeen.
- Jos ihottuma-alue on laaja, vuodevaatteet vaihdetaan ja pestään koneellisesti päivittäin. Pesulämpötila: vähintään 60 astetta.
- Vaatteet vaihdetaan ja pestään koneellisesti päivittäin. Pesulämpötila: vähintään 60 astetta.
- Ihottuma-alueen raapimista tulee välttää. Tätä voidaan edesauttaa peittämällä märkivä ja karstainen ihoalue.
- Leikkikavereita ei pidä päästää kylään ennen kuin ihottuma on parantunut.!!!!
- Eristämisaika päivähoidosta: Vuorokausi suun kautta otettavan antibiootin ja kaksi vuorokautta paikallishoidon aloituksesta. !!!!Lapsi saattaa tarvita pitempää sairaslomaa hoidon tarpeen vuoksi.!!!!

Toimenpiteet perheessä:
- Käsienpesun tehostaminen. Erityisesti sormenpäät tulee pitää puhtaina. Kädet pestään tai desinfioidaan aina sen jälkeen, kun märkärupea on koskettu.
- Kynnet pidetään lyhyinä.
- Käsipyyhkeet vaihdetaan päivittäin.
- Kullekin perheenjäsenelle varataan oma pyyhe.


 
juuuu
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja ap:
Antaisittekos sitten leikkiä ihan vapaasti keskenään?
En, niiden lasten pitäisi ensin aloittaa hoito (antibiootti ja rasva). Enkä mielellään antais heti sen jälkeenkään, märkärupi on todella tarttuva.

Näin. Ja anteeksiantamatonta, ettei ko lasten äiti kertonut asiaa kuin vasta kysyttäessä! En pystyisi luottamaan tuollaisen "ystävään" enää---
Pysyisin kaukana heistä, ainakin niin kauan kuin on varmaa että koko perhe on rupensa saanut hävitettyä. Tarttuu myös aikuisiin. Jos äiti ei tuon vertaa välitä, osaako hoitaa oikein ettei tartu enää kellekään?
 
varovaan
varoppa ettei kukaan täällä tunnista kyseistä tyttöä ja kerro hänen äidilleen että juoruat hänen tyttärestään täällä netissä.
voi tulla kunnianloukkaussyyte!
 
Märkärupi tarttuuuuu
Alkuperäinen kirjoittaja varovaan:
varoppa ettei kukaan täällä tunnista kyseistä tyttöä ja kerro hänen äidilleen että juoruat hänen tyttärestään täällä netissä.
voi tulla kunnianloukkaussyyte!

Kiitos kun nostit tämän ketjun ;o)
 

Yhteistyössä