Mitä kani/pupu tarvitsee?

  • Viestiketjun aloittaja "peukaloinen"
  • Ensimmäinen viesti
"noh"
Tilaa juosta ja mahdollisuuden olla vapaana enemmän kuin häkissä. Kärsivällisen omistajan, mikäli sattuu olemaan sellainen tapaus että roiskii pissat seinille, naamalle ja papanoi joka nurkkaan. Kanit on ihania mutta...huh. Onneksi kaikki ei kait ole sentään niin vaikeita??
 
Välttämättä ei edes häkkiä, sillä kanni ei ole häkkieläin, se iihtyy nimenomaan laumassa ja seurassa. On hyvinkin seurallinen eläin. Omamme pomppii päivät vapaana, öisin nukkuu (tai touhuaa) häkissä. Kun emme ole kotona, se on yhdesä turvallisessa huoneessa, jossa ei ole esim. sähköjohtoja sen ulottuvilla, mutta kun olemme kotona, saa kulkea vapaasti.
Häkki siis on ja siellä juomapullo, heinäkaukalo ja pesäkaukalo. Jotkut oppivat myös hyvin siisteiksi ja voi olla vessakaukalo. Kynsisakset ja harja kannattaa myös hommata. Sitten ei muuta kuin kani ja sille laadukasta ravintoa!
 
Puu kepin jota voi nakertaa, ettei hampaat kasva liia isoiks... ja kynsiä saattaa myös joutua leikkaa.. Kani tarvii myös heinää ja heinä on kania allergisoittavampaa.. ja paaaljon liikkuma tilaa:) juomapullo ja kanin ruoka on kans hyvä hommata ja kanin nukkumapesä/koti.. Kesällä aitaus ulos, missä voi liikkua enempi?
 
"vieras"
Riittävän suuren häkin pesäkopilla ym.tarvikkeilla(juomapullo,ruokakupit,heinähäkki,kuivikkeet,heinää,pelletti/siemenseos,suola- ja mineraalikivet,kuljetusboksi (eläinlääkärikäyntejä ym. varten),kynsisakset,harja) ja turvallisen ympäristön liikkua vapaana.Riittävän monipuolisen ja asiantuntevan ruokinnan.Aikaa omistajaltaan jo pelkästään siksi että tottuu käsittelyyn ja tarvitsee virikkeitä,sitoutumista sillä voi elää 5-8 vuotta keskimäärin.Kannattaa harkita kahden kanin ottamista samantien jos vain mahdollista.
 
  • Tykkää
Reactions: himpatti
"peukaloinen"
[QUOTE="vieras";26798569]Riittävän suuren häkin pesäkopilla ym.tarvikkeilla(juomapullo,ruokakupit,heinähäkki,kuivikkeet,heinää,pelletti/siemenseos,suola- ja mineraalikivet,kuljetusboksi (eläinlääkärikäyntejä ym. varten),kynsisakset,harja) ja turvallisen ympäristön liikkua vapaana.Riittävän monipuolisen ja asiantuntevan ruokinnan.Aikaa omistajaltaan jo pelkästään siksi että tottuu käsittelyyn ja tarvitsee virikkeitä,sitoutumista sillä voi elää 5-8 vuotta keskimäärin.Kannattaa harkita kahden kanin ottamista samantien jos vain mahdollista.[/QUOTE]

Miksi kahden?
Mä olen kotona päivät.. oisko kellään kuvaa kaninhäkistä?
 
Kahden siksi, että kani on laumaeläin, se tarvitsee seuraa. Mutta ei meilläkään ole kuin yksi. Hyvin onkin seurallinen, kesy ja helposti käsiteltävissä. Tulee mielellään sinne missä muutkin ovat, viihtyy melussa ja hässäkässäkin! :)
 
"noh"
En halua maalat piruja seinille, mutta tosiaan meillä ihana sisäsiisti kani alkoi merkkailemaan paikkoja :( En tiedä johtuiko siitä että meillä on koiriakin ja koki ehkä reviirikiistaa. Lopulta alkoi myös merkkailla meitä ihmisiäkin. Ei mennyt päivää etteikö olisi pisut lentäneet naamalle, jalalle, minne vain. Otti minut selvästi kosimiskumppanikseen. En tiedä sitten jos olisi ollut tyttökani seurana, olisiko kohdistanut energiansa meidän ihmisten sijaan siihen :) Tosiaan, kävi niin hankalaksi tilanne (kun lopulta kävi koirienkin kimppuun vaikkei muuten ollut mitenkään aggressiivinen) että annoimme kanin parempaan kotiin.
Kannattaa siis selvittää millaisia kanit todella ovat tai voivat olla, niin voi etukäteen miettiä tarpeeksi syvällisesti pystyykö kania ollenkaan edes ottamaan, tai miten varautua mahdollisiin ongelmatilanteisiin.

Muutoin, kani on kyllä ihana lemmikki :)
 
*****
Uroskani kannattaa leikata, niin ettei pissaile minne sattuu. Kani on ihana, mutta pitää varautua, että se jyrsii lattialistat, repii mattoja, verhoja yms. Välttämättä ei opi täysin sisäsiistiksi. Pitää päästä päivittäin hyppimään vapaana. Meillä kani on häkissä vain öisin.
 
"Jörö"
Varaudu siihen, että viet minut hammaslääkäriin aina kahden kuukauden kuluttua, koska hampaani kasvavat. En pysty syömään, ellei hampaitani katkaista. Kallista touhua!
 
Ah kani, tuo ihana pikku tuholainen. <3

Aika paljon hoitoa ja vaivaa vaatii, mutta on kyllä niin huvittavaa seuraakin että vaivan väärti. Mulla uroskanit aina leikattu tultuaan sukukypsiksi juurikin ton merkkailun takia. Ja tapetteja ja listoja järsittiin. Hampaita ei tarvitse välttämättä pienentää jos on paljon sallittua järsittävää, mutta se on kaiketi yksilöllistä. Ja kesy kani on kyllä seurallinen, pyörii kokoajan jaloissa et pitää kävellä varovasti, koska nopeestikin jostain loikkaa jalkojen eteen.
 
f
[QUOTE="Jörö";26800024]Varaudu siihen, että viet minut hammaslääkäriin aina kahden kuukauden kuluttua, koska hampaani kasvavat. En pysty syömään, ellei hampaitani katkaista. Kallista touhua![/QUOTE]

Tuota kulunkia voi pienentää tarjoamalla kanille kovaa jyrsittävää, jolloin sen hampaat kuluvat ihan luontojaan.
 
"tässä"
Mieluummin 2 kuin 1 kani koska ovat laumaeläimiä. Ja EI HÄKKIIN tai korkeintaan yöksi. EI SIEMENIÄ vaan laadukasta pellettiä esim Genesis. Selvitä mitä tuoreruokia saa antaa ja mitä ei. Älä ota kania jos se tulee olemaan lasten kiusattavana. Kanit ovat sisäsiistejä, ne yleensä oppivat käyttämään vessalaatikkoa (kuivikkeena esim. puupelletti).
 
"tässä"
Kahden siksi, että kani on laumaeläin, se tarvitsee seuraa. Mutta ei meilläkään ole kuin yksi. Hyvin onkin seurallinen, kesy ja helposti käsiteltävissä. Tulee mielellään sinne missä muutkin ovat, viihtyy melussa ja hässäkässäkin! :)
Se että teidän kani viihtyy melussa niin on ennemmin harvinaista kuin yleistä. Kanit stressaantuvat todella helposti ja jos huono tuuri käy, kanilla on synnynnäinen pasteurella joka puhkeaa stressistä ja kani kuolee. Kania ei saa jahdata tai säikytellä, kanit saavat helposti sydänkohtauksen ja kuolevat.
 

Yhteistyössä