Mitä 2 vuotiaan "pitäisi" osata?

Jaahas, mitähän tuo meidän 2v (2v 1kk) osaa...
Puhuu paljon ja laulelee lauluja (joskus jopa melodiakin on tunnistettavissa). Juoksee kohta kovempaa kuin äitinsä. :) :ashamed: Tykkää kiipeillä ja hyppiä. Istuu pyörän selässä ja ohjaa, mutta ei osaa vielä polkea. Syö itse, vaipoistakin on päästy eroon. Osaa housut riisua ja laittaa pikkuhousut jalkaan, muuten autetaan pukemisessa. Piirtää viivoja ja ympyröitä (jotka sitten on autoja, lentokoneita, yms.). Tunnistaa värejä. Tuntee numerot 1 ja 2, muita numeroita osaa luetella, mutta ei oikeasti vielä tunne niitä. Tunnistaa kirjaimista I, S, O, N. On oikeasti oppinut itse, kun on sylissä kysellyt "UNITED COLORS OF BENETTON" paidastani, että äiti mikä tuo on?
Osaa valehdella:
Tapahtui nukkumaan mennessä:
poika: pissittää.
äiti: pissittääkö?
poika: ei
äiti: no ei sitten mennä vessaan...
poika: pissittää
äiti: pissittääkö oikeasti?
poika: joo! *kirkkain silmin*
ja mentiin vessaan ja eihän sieltä mitään tullut :whistle: :)
 
kävellä pitäisi ja muutamia (ehkä10-20 en oo varma) sanoja osata, 2 palikkaa asettaa torniksi, piirtää suttua ja tunnistaa kuvasta asioita.jotain tämmöistä pientä. Ei tartte osata noin paljon kun edellisessä viestissä 2 vuotias osasi.
 
Meillä kävellään =) juostaan,kiipeillään,hypitään,syödään itse,viedään roskia/vaippa roskikseen,tehdään suurimmaksi osaksi potalle,puhutaan usean sanan lauseita,lauletaan,viedään mehumuki itse joskus tiskiin ja kaikenlaista pientä =) Siinä nyt muutama esimerkki mitä meillä osataan.
 
Meillä tyttö täyttää reilun kuukauden päästä 2.v. ja osaa puhua erittäin hyvin, kiipeilee, juoksee, auttaa leipomisessa, siivoaa äidin apuna, laittaa puhtaita astioita tiskikoneesta, piirtää, leikkii kotia, laulelee ja runoilee esim tuiki tuiki tähtönen ja vedetään nuottaa jne.., ajelee äidin avustaessa pyörällä ja veljen polkutraktorilla...siis ihan kaikkea
 
Paljon vaikuttaa sekin onko 2v, esim. 2v9kk vai 2v1kk, tässä iässä kuukausilla on paljon vaikutusta lapsen kehityksessä.

Kata -76.n luettelemat asiat ovat kyllä lähempänä 3v taitoja; ei tosiaankaan 2v vielä kirjaimia tunnista, vaikka sanoisikin mitä ovat nimeltään, ei niitä sisäistänyt ole =) Laskea toki esim. viiteen voi osata ja vähitellen alkaa tuntemaan värejä. Toki joukossa on aina lapsia, jotka ovat ikäisiään edellä, eivätkä tällöin kuulu keskiarvoon mitä sen ikäisen tulisi osata.

Lapset ovat todellakin erilaisia ja kehíttyvät omaan tahtiin. Aika usein huomaa, että 2v pidetään isompana kuin ovat, hankitaan jo esim. polkupyörä, jota lapset oppivat yleisesti polkemaan vasta 3v jne.

Keskimäärin 2v osaa sanoja ja muutaman sanan lauseita. Osaa rakentaa palikoilla tornin useammastakin kuin kahdesta palikasta, kaikkia tosin rakentelut eivät kiinnosta. Piirtävät viivoja. Juoksevat, kiipeilevät, kiipeävät portaita, harjoittelevat kuivaksi, harva poikalapsi on täysin kuiva ennen 3v. Syövät itse. Osaavat olla apuna pienissä kotiskareissa. Tunnistaa valokuvasta omat kasvonsa. Alkaa ymmärtämään aikakäsitteitä, tänään, huomenna. Löytää kaksi samanlaista lelua, kuvaa, osaa yhdistää ne. Liittää elottomiin olentoihin inhimillisiä piirteitä; mielikuvitus on vilkas, esim. kuviteltut hahmot. Alkaa lusikan lisäksii opetella muidenkin ruokailuvälineiden käyttöä. (Meillä haarukkaa on käytetty jo kauan, mutta nyt on alkanut veitsen käytön harjoittelu). Hyppii tasajalkaa, seisoo varpaillaan pari sekuntia. Osaa kysyttäessä kertoa nimensä ja ikänsä. Kielioppi kehittyy, persoonapronominit, sinä, minä, tulee käyttöön. Rakastaa kirjoja, musiikkia ja lasten elokuvia... Tuossa epäsuorana lähteenä käytin Gummerruksen kirjaa, Vauvasta leikki-ikäiseksi =)

Kaikkeen vaikuttaa toki esim.se missä vaiheessa puheenkehitys on. Oma 2v4kk poikani puhuun jo usemman sanan lauseita, kun ystäväni kuukauden nuorempi tyttö osaa vain muutaman sanan, muutoin tosi topakka neiti. Myös persoonalliset ominaisuudet vaikuttaa, kaikki eivät ole liikunnallisia jne. =)
 
Alkuperäinen kirjoittaja Meirami:
Kata -76.n luettelemat asiat ovat kyllä lähempänä 3v taitoja; ei tosiaankaan 2v vielä kirjaimia tunnista, vaikka sanoisikin mitä ovat nimeltään, ei niitä sisäistänyt ole =)
Öö, mitenkäs niitä kirjaimia sitten sisäistetään??? Numerot kyllä pitää sisäistää, koska muuten yksi, kaksi, kolme on pelkkä sanaluettelo, jolloin ne ei tarkoita tiettyä määrä asioita/esineitä. Mutta jos em. kirjaimet tunnistaa myös maitotölkistä, päivän lehdestä jne., niin silloin tunnistaminen ei liity pelkästään tiettyyn kirjasinkokoon ja fonttiin (Benetton paita), joten kyllä minusta hän on silloin sisäistänyt asian ja tunnistaa kirjaimia.
Pieni puolustuspuhe :ashamed: :)
 
En tarkoittanut väittää, ettei teillä lapsi tunnistaisi kirjaimia. Mutta kaksivuotiaan ei tule niitä vielä tunnistaa. Ap kysyi mitä 2v tulisi osata =)
Joitain 3v tiedän, jotka kirjaimia tunnistaa, 2v taitoihin sen ei vielä tarvi kuulua.

Laskeminen meillä 2v pojalla on sitä, että laskee esim. rusinoita, 1.2.3.4 ja osoittaa niitä sormilla, kuten sanoitkin ei tunnista lukua 3, kirjoitettuna =) Aika monet alkaa niitä omaksua vasta esikoulussa.
 

Yhteistyössä