Mitä 1v puhuu?!?

  • Viestiketjun aloittaja vain 1 sana
  • Ensimmäinen viesti
vain 1 sana
Meidän 1-vuotias tyttö sanoo vain ja ainoastaan "äiti". Sanoo öh ja hö monilla eri äänensävyillä kun haluaa eri asioita. Isää sanoo vain iiksi. "Iiiiiii" kun näkee isän, mutta muita sanoja ei siis sano kuin äiti. Kissan ja koiran ja auton ääniä matkii, mutta ei sano selviä sanoja.

Kuinka monta sanaa 1-vuotias yleensä osaavat? Ja tarkoitan sanoja, jotka muutkin ymmärtävät.

Tyttö on kävellyt jo melkein 3 kuukautta, juoksee ja kiipeää. Eli selkeästi motorinen kehitys vie energian eikä sanojen opettelu ole yhtä hauskaa. Mites muut?
 
vieras
En koskaan laskenut mitä tuo meidän keskimmäinen osasi, puhui kahden sanan lauseita vuoden täyttäessään ja oli kävellyt tuetta jo melkein 3 kk. Toiset eivät puhuneet vielä mitään tuon ikäisenä, eikä toinen kävellytkään vielä.
 
Meidän 10-kuinen sanoo sanoja: anna, mammaa=maitoa kun pyytää tissiä ja vetää paidasta, äiti, nam, kun näkee ruokaa. Yksittäisiä sanoja kaikilla kolmella alle vuoden iässä. Yksilöllistä tuo puheen kehitys, toisia kiinnostaa enemmän liikkuminen, meillä edetty siinä verkkaisesti mutta puhuttu aikaisin. Kyllä ne kerkee molempia. Neuvolassa sanottukin että varhain juttelevat.
 
vain 1 sana
Kiitos vastauksista!

Naapurin "täydellinen" suurperheen äiti vaan jaksaa päivitellä kun tyttö ei mitään puhu. Hymyssä suin ihmettelee että taitaa olla tytössä vikaa. En tajua, miksi jotkut jaksaa olla tuollalailla epäsuorasti ilkeitä. On saanut minut oikeasti luulemaan, että tyttö jotenkin kielellisesti jäljessä kehityksestä.

Ihana tietää että ihan normaalia!
 
vieras
Ei meidän 1v4 kk tyttö puhu vielä mitään selvää sanaa enkä ole yhtään huolissani. Höpöttelee kovasti omaa kieltään ja ymmärtää tosi paljon. Kyllä se puhuu sitten kun on sen aika. Kavereiden saman ikäiset lapset eivät myöskään puhu vielä.
 
vieras
Meillä lapsi osasi yksivuotiaana sanoa vain yhden sanan. Pikkuhiljaa siitä sanavarasto laajeni, sana kerrallaan. Puolitoistavuotiaana tuli hirvittävä kehityshyppy, ja tekstiä alkoi tulla. Kaksivuotiaana puhuu jo kuin ruuneberi, oikeastaan puhuu paremmin (laajempi sanavarasto ja "fiksummat" jutut) kuin naapurin nelivuotias.
 
vieras
meilläkin osa lapsista puhunut jo paljonkin, viimeisín oppi yli kolmevuotiaana vasta puhumaan lauseita, joten kovin on yksilöllistä eikä tytössäsi ole mitään vikaa, sen sijaan naapurissasi on...
 
Nanne
Meillä taas tytöt on olleet aikaisin puhumaan oppineita. Kävelemään ovat tosin sitten vastaavasti lähteneet ehkä hivenen "keskivertoa" myöhemmin. Meidän nuorin 1v3kk puhuu selkeästi 1-2 sanan "lauseita" ja sanavarasto on tosi laaja... Yksilöitähän nuo lapset on.
 
ei yhtään
Meillä ei kumpikaan lapsi ole 1-vuotiaana sanonut vielä yhden yhtä sanaa. 1,5 ikävuoden paikkeilla sanavarastossa kymmenisen sanaa. 3-vuotiaana jo latelee omia lauserakenteita ja sanoja, joita en edes itse muista käyttäneeni.
 
Meidän tyttö on pian 1v2kk. Kävellyt on jo 10kk ikäisestä, mutta ei tosiaan puhu vielä:) Äiti ja isi tulee kyllä ihan säännöllisesti, samoin joitain muitakin sanoja silloin tällöin, esim tutti, kakka, ei. Puhetta ymmärtää tosi hyvin, osaa näyttää esineen kun kysytään... meiän esikoinen on nyt 2v3kk ja hänellä tuli ekat sanat 1,5-vuotiaana, 2-vuotiaana vasta alkoi tulla enemmän sanoja. Vieläkään ei tule lauseita, mutta jopa viiden sanan yhdisteitä kyllä(esimerkiksi Veve kenkä, ulos isi Vovo ajaa). En ole huolissani ollenkaan, kun on kuitenkin omaa tahtiaan kehittynyt koko ajan.
 

Yhteistyössä