Millä mittaa vauvan päiväuniin?

Otsikossa se kysymys tulikin: vauva tasan 3kk on oikeastaan kokonaan lakannut nukkumasta pitkiä päiväunia, ja kaikki päikkärit ovat n. 40-45 minuutin mittaisia. Nyt alkaa sekä äiti että vauva olla yliväsyneitä, joten kaikki vinkit olisi tervetulleita!! Millä vauvan unia saisi jatkettua? Ei tällä hetkellä suostu nukkumaan pidempään missään: ei ulkona, ei sisällä, ei sängyssään, ei liikkuvissa saati paikallaan pysyvissä vaunuissa, useimmiten ei edes autossa.... joskus harvoin saattaa pidemmällä automatkalla nukahtaa niin sikeästi, että jatkaa unia kaukalossa vielä matkan päätyttyäkin, mutta tämäkin on harvinaista herkkua. Yöunet nukkuu melko hyvin, tosin iltanukahtaminenkaan ei tapahdu itsestään vaan täytyy viimeisenä illalla syöttää johon nukahtaa syliin. On kyllä pääsääntöisesti hyväntuulinen vauva oten en tiedä onko tämä niin suuri ongelma, mutta väsy kuitenkin tulee ja sen myötä känkkäränkkä, ja sitten nukahtaminen on tosi vaikeaa. Olen lukenut kaikki maailman univinkit ja -oppaat, yrittänyt oppia tulkitsemaan vauvan varhaisia väsyn merkkejä ja laittamaan ajoissa sänkyyn jne - mikään ei tunnu auttavan. Auttakaa hyvät ihmiset!
 
Meillä oli aika samanlaista tuossa vaiheessa. Unet vaihtelivat 20 min - 2 tuntia täysin ennakoimattomasti. Puolen vuoden iässä vieroitettiin tissillä nukuttamisesta ja siirrettiin vauva omaan huoneeseen (siihen asti nukkunut sivuvaunussa ja loppuyön perhepedissä). Alkoi heti ensimmäisen yön jälkeen nukkua täydet yöunet (20.30-6 ja 6-8, kuuden maissa siis syöttö). Samalla myös päiväunet muuttuivat, ja nyt vauva nukkuu omassa pedissä 2-3 tuntia aamupäivällä ja vielä reilun tunnin iltapäivällä / alkuillasta.

En osaa muuta neuvoa antaa, kuin että vieroitatte nyt jo rinnalle nukuttamisesta. Tässä terveyskirjaston artikkelissa on joitain neuvoja: Uni :: Terveyskirjasto "Lapsi tulisi aina laittaa sänkyynsä hereillä olevana niin, että viimeinen mielikuva ennen nukahtamista on omasta sängystä. Hänen tulisi oppia nukuttamaan itse itsensä uneen. Mikäli mahdollista, lapsen olisi 3–4 ensimmäisen kuukauden jälkeen hyvä nukkua eri huoneessa kuin vanhemmat. "

Vauva varmasti protestoi alkuun tissistä luopumista nukutusvälineenä, ja meillä edelleen nukkumaan meno on kitinää, joka kestää noin 10-20 minuuttia (ei siis itkua vaan kitinää) mutta vauva nukkuu selvästi paremmin ja pidempään omassa pedissään. Aiemmin nukutin hänet päiväunille meidän sänkyyn, ja vauvan nukahdettua nousin itse pois. Vauva saattoi sitten herätä tästä viiden minuutin tai kahden tunnin päästä. Nyt nukkuu ihan eri tavalla. Toki on isommasta lapsesta kyse, mutta harmittaa, että noinkin kauan annoimme nukahtaa tissille. Vieroitus olisi ollut aiemmin varmaan helpompaa. Imetän siis yhä, mutta rinnalle en enää anna nukahtaa. Vauva on nyt hiukan vajaa 7 kk.
 
Meillä poika 2,5 kk. Nukkunut aina omassa huoneessa omassa sängyssä. Laitetaan hänet aina väsyneenä sänkyyn, oppinut nukahtamaan sinne itsekseen ja nukkuu parhaiten sängyssään. Seurustelemme ja leikimme paljon, ja olen huomannut että poika menee leikkimisen väsyttämänä mielellään nukkumaan. Nukkuu 22-07.00 ja päivällä n. 12-15. Lisäksi kahdet tunnin unet vaunulenkeillä koiran kanssa n. 9-10 ja 18-19. Poika oppi itse nukahtamaan parissa päivässä, kun aloitettiin treenit ja nukkunut selkeästi paremmin kuin syliin nukahtamalla. Kun huomaan pojan väsyvän syödessään, vaihdan pullon tuttiin ja laitan sänkyyn. Nukahtaa n. 1-5 min. kuluessa. Tsemppiä teille.
 
Viimeksi muokattu:
Soppe, sanoit että poika "oppi nukahtamaan itsekseen" parissa päivässä. Millä tavalla harjoittelitte?

Ja EtelänHetelmä, tuota itsekin toivon, että tämä olisi joku kehitysvaihe ja menisi ohi ajanoloon. Näin arveli neuvolan terkkarikin, koska vauva kuitenkin aikaisemminkin nukkui myös ainakin yhdet pitkät päiväunet päivittäin.
 
Harjoittelimme vaan niin, että kun poika selkeästi väsyi, laitoin sänkyyn tutti suussa. Ensim-
mäisellä kerralla protestoi luonnollisesti vastaan itkulla kun tottunut nukahtamaan syliin pullo suussa . Nu-
kahti kuitenkin n. 15 min. kuluttua. Nykyään ei edes itke, hetken ähisee sänkyyn laiton jälkeen,
mutta nukahtaa nopeasti. Pari ekaa päivää oli tietysti ikävää kun vauva itki, mutta kyllä sen
jaksaa varmasti jos vauva sillä oppii nukahtamaan itse. Nykyään ei enää saa ns. väsyraivareita, kun pääsee omaan sänkyyn.
 
Viimeksi muokattu:
Meillä oli myös tuollainen vaihe, että päikkärit oli aivan hakusessa, se kesti aikansa ja nyt nukkuu paremmin.

Sen sijaan yöpuulle käymisestä itsekseen sanoisin, että me yritettiin meidän vauvan kanssa tuota että nukahtaisi itsekseen muistaakseni siinä 3kk maissa juuri, kun siihen asti oli nukahtanut vaan rinnalle, mutta oli selkeästi huono ajankohta koska alkoi aina lohduton itku, joka ei tauonnut pikkulohdutteluilla. Eli siinä missä Soppe oli onnekas kun vauva noin helposti omaksui uudet kuviot, kaikille se ei onnistu yhtä helposti samassa vaiheessa. Luovuimme yrityksestä tuolloin ja yritettiin uudestaan olikohan se nyt 4 vai 5kk iässä ja silloin onnistuikin. Nyt vauva on 6kk ja nukahtaa iloisesti omaan sänkyyn (sivuvaunu parisänkymme vieressä).

Mitä Pilkku sanoi omaan huoneeseen nukuttamisesta, riippuu varmaan tosi suuresti yösyöttöjen määrästä. Meillä oli 3kk iässä yösyöttöjä vielä ties kuinka monta ja olisin ollut vielä raadompi, jos olisi pitänyt rampata toisessa huoneessa syöttämässä. 3kk ikäiselle ei kuitenkaan missään nimessä pidä pitää mitään unikouluja. Meillä syödään edelleen 2-3 krt yö ja pikkuhiljaa toivon että kiinteiden lisäämisen myötä unet pitenevät. Unikoulua ajatellaan myös varmaan jossain vaiheessa, koska oma univelka alkaa olla mojova...

Tsemppiä!
 
Piti vielä lisätä, että olemme kyllä todella onnekkaita kun poika nukkuu noin hyvin. Kaikilla
ei kuten edellä olevalla ollut ihan niin helppoa. Mutta kannattaa yrittää ilman muuta. Jaksamis-t
ta kaikkien pikkuisten vanhemmille.
 
Luulisin että meidänkään vauvalla ei vielä ole se aika, että voisi yrittää vain jättää omaan sänkyyn, sen verran lohduttomasti itkee ellei nosteta sängystä ylös, kun päiväuni kunnolla katkeaa. Mutta tänään onnistuin ekaa kertaa "tassuttamaan" vauvan takaisin uneen, ja nyt onkin vedellyt sikeitä kohta 2,5 h :eek:
Yöunille nukahtaa puoliunisena kunhan on juuri syötetty ja tarpeeksi väsynyt, silloin siis voi vähän havahtuakin sänkyyn laskiessa mutta silti nukahtaa saman tien sänkyyn itsekseen.

Mutta ehkäpä yritän vaikka 4kk kohdalla tuota sänkyyn jättämistä ja itsekseen nukahtamisen opettelua, ellei tilanne jo sitä ennen helpota muutenkin...
 
Meillä sama homma, neiti nyt 3,5kk ja päikkäriajat välillä 10min - 2h. Ajoittain nukahtaa itekseen ku laittaa omaan sänkyyn. Yöt menee yhellä syötöllä. Muksu nukkuu omassa sängyssä samassa huoneessa 23-03 ja 03-08..
 
Meillä on vähän samanlainen ongelma 2,5kk pojan kanssa. Tosin vaunuissa tai sängyssä unet ei tällä hetkellä ole välttämättä noinkaan pitkiä. Olenkin ottanut käyttöön kantorepun (kantoliina tms. ajaa tietenkin saman asian, mutta meillä käytössä reppu). Siihen nukahtaa heti ja nukkuu useita tunteja, vaikka sängyssä tai vaunuissa nukahtaminen ei olisi onnistunutkaan tai unet olisivat jääneet vain 10-30 min pituisiksi.
Tämä tapa ei tietenkään voi loputtomiin jatkua, koska se rajoittaa äidin tekemisiä päivän aikana, mutta hätäapuna toimii kyllä, kun vauva on kuitenkin jotenkin saatava nukkumaan. Kuten sanoit, muuten sekä vauva että äiti ovat väsyneitä ja saavat känkkäränkkä-kohtauksia :)

Yöt menevät yleensä oikein hyvin, yleensä kahdella syötöllä, mutta päivisin nukkuminen ollut ongelma ihan viime viikkoina.
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä