Miksi soseet aloitetaan niin aikaisin vauvalle?

  • Viestiketjun aloittaja mammu
  • Ensimmäinen viesti
mammu
Sori tyhmä kysymys, mutta näin kuukauden ikäisen vauvan äitinä kiinnostaa, miksi jotkut aloittaa soseet niin aikaisin? Itse ajattelin täysimettää puolivuotiaaksi asti (saa nähdä, onnistuuko). Eikö ole paljon taloudellisempaa imettää pitkään vai mitä syitä soseitten antamiseen on? Minusta ainakin on niin helppo imettää, ei tarvitse lämmitellä ruokia jne. vaan ruoka on aina mukana, sopivanlämpöisenä.
 
no
esim. neuvolan suosituksesta.. meillä neidille ei vain yksinkertaisesti maito riittänyt millään yksinään ja näin ollen aloitettiin soseet 2,5kk:n iässä ja sain nukkua.. jota en ollut saanut tehdä 2,5kk yhtään
 
hei
Jotkut vauvat kasvaa niin hurjaa vauhtia, että siitä maidosta ei yksinkertaisesti riitä niille energiaa. :) Ja sitten äidin maitokin voi olla niukkaa.. Kun energian tarve on suurta, mutta maidosta ei saa sitä riittävästi, vauva itkee tietty nälkäänsä ja sillä on kurja olla. :( Onko se sitten parempi pitää vauvaa nälässä kuin antaa sosetta ja saada toiselle vatsa täyteen?
 
Varmaan siks, kun jokainen on yksilö, niin jokaisella on myös oma aikataulunsa jolloin rupee tarvitsemaan muutakin kuin maitoa...

Joillekin riittää maito puoleen vuoteen asti, mut toinen aktiivisempi ja "nälkäsempi" vauva tarvii tuhdimpaa ravintoa, jotta paino nousisi ja vauva olisi tyytyväinen.
 
jänkäs
Me aloitettiin 5 kk vanhana, jotta äiti sais nukkua. Ja kappas vain maissisosetta illalla ja yösyöttö jäi pois. Kasvun takia ei olis tarvinnu aloittaa, kun poitsu oli 5-kuisena jo lähes 10-kiloinen. Nyt on päiväohjelmassa 3 soseateriaa ja muuten äidinmaitoa, ikää 7 kk.
 
Vepasto
Esikoiselle annoin kiinteitä 3½ kk iässä vähäisen tiedonmäärän takia. Eli luulin, että maito ei riitä kun söi öisin niin useasti, mutta kyseessä olikin vain tiheän imun kausi. Toisen kohdalla olin viisaampi ja täysimetin 6 kk ikään.
 
Alkuperäinen kirjoittaja vieras:
Alkuperäinen kirjoittaja vicy:
kun kuvitellaan että vauva nukkuis paremmin kun syö kiinteetä...
Ainakin meillä tämä pitipaikkaansa. Soseet aloitimme 3kk ikäisenä ja 3,5kk eteenpäin nukkui yöt heräämättä.
Meillä ei pitänyt :/ .
Esikoinen nukkui yöt heräämättä 2½ kk ikäisestä, vaikka sai silloin vasta maitoa.
Kuopus heräsi öisin vielä 1½-vuotiaanakin, vaikka todellakin sai silloin jo kunnon sapuskaa :| .
 
vieras
poika oli neljäkuisena piirun vaille 10kg ja söi tissiä alle tunnin välein päivisin ja parin tunnin välein öisin. söi aina mahan pulleaksi ja puklasi koko ajan. tilanne rauhoittui heti kiinteiden aloituksen myötä, syömisvälit pitenivät ja painonnousu tasaantui, ihan siksi että että peruna sulaa vähän hitaammin kuin maito. kakkosta täysimetin reilu 6kk koska oli tyytyväinen rintamaidolla ja kasvu oli tasaista, sekä syömisvälit sellaiset että äitikin jaksoi.. että kai se aika paljon on lapsesta itsestä kiinni milloin kiinteisiin siirtyminen on tehtävä, ei aina äidin päätettävissä...
 
Meillä vanhempi poika sai kiinteitä vasta 6kk ikäisenä, hyvin rintamaito silloin riitti ja hän nukkui jo 5kk ikäisenä yöt syömättä. Pikkuveli (nyt 6kk ikäinen) aloitti kiinteät 5,5 kk ikäisenä ja saa nyt aamu-ja iltapuurot,kaksi kasvissoseateriaa ja välipalat päälle. Imetän aina ennen soseiden antoa, kun neuvolassa sanoivat että rintamaito on vielä tämän ikäisen pääravinto. Ja vaikka poika syö soseet ja puurot niin silti yöllä syö rintaa 2 kertaa.Itseäni yöllä imettäminen ei rasita, kun hän syö alle 10 minuuttia ja nukahtaa uudelleen nopeasti. Elikkä en usko että soseilla sitä vauvaa saadaan nukkumaan yön yli, kyllä vauva jossain vaiheessa oppii itse sen vuorokausirytmin milloin nukutaan yön yli. :)
 
Alkuperäinen kirjoittaja Jaanuska:
me aloitettiin 3 kk iässä soseilla, koska maito ei yksinkertaisesti riittänyt pojalle.
samasta syystä ja samassa iässä esikoiselle aloitettiin. maitoa meni jo niin järkyttävä määrä päivässä ettei se ole enää hyväksi. kuopus aloitti kiinteät 5kk iässä.
 
eppuliinit
Meillä soseet aloitettu noin 7kk iässä.;) Esikoinen tais olla jo noin 9kk ennenkuin soseita sai edes muutaman lusikallisen päivässä annettua kun ei vaan suostunut niitä syömään. hyvin ovat molemmat kasvaneet pelkällä tissimaidolla siihen asti.

Lisäänpäs vielä, että hyvin ovat myös nukkuneet, meillä on aina syöty päivällä ja yöllä nukuttu ;) (monesti on ihan vanhemmista kiinni)
 
Meilläkin, kuten jollain muullakin vastanneella, on isokokoinen "korvikevauva". 6-viikkoisena jo meni korvikemäärät reilusti yli, ja kolmikuisena määrät oli jo aika hurjia, 15-18 dl meni päivässä, joten pakko oli 3kk iässä aloitella. Neuvolasta toki kysyttiin:) Aloiteltiin ihan hissuksiin, mutta nopsaan ne sosemäärätkin kasvoi. Nyt poika on 7 kk ja saa päivässä kolme kiinteää ateriaa; aamupuuron, iltapuuron ja lounaan.

Meillä muuten kiinteiden aloitus ei pidentänyt unia... yhtä monta kertaa heräiltiin:) Pari viikkoa on nyt ollut yöt syömättä. :)
 

Yhteistyössä