Miksi riisipuurosta tuli niin suosittu täyte karjalanpiirakoille?

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
1800 luvulla Suomeen saatiin riisiä ja se oli vähän fiininpää laittaa piirakkaan riisiä kun ohraa tai perunaa, jota rahvas käytti piirakan täytteenä. Makukysymys.
 
vierailija
Karjalassa on tehty ruokia pääasiassa hauduttamalla ja käytetty paljon leivinuunia. Riisipuuroa kun keitettiin, niin sitä tehtiin varmasti iso kattilallinen. Ensin ruokittiin kaikki 9 muksua, rengit, piiat ja syytinkimummo. Jämä piti saada käyttöön niin laitettiin karjalanpiirakkaan.
 
vierailija
Riisipuuro on karjalanpiirakan täyte.
Tää on minusta aina ollut vähän outua. Kun ei kasva riisi Karjalassa. Vasta 1800-luvulla alettiin riisiä tuoda tänne eikä varmaan ensimmäisenä KArjalan mummoloille. Mitä siihen laitettiin ennen kuin riisiä alettiin tuoda Suomeen? Ohraa, perunaa? Perunakin tuli vasta 1700-luvulla. Eli jos haluaisi oikeasti alkuperäisen karjalanpiirakan niin olisko siinä ohrapuuroa? Vai lanttumössöä?
 
vierailija
Tää on muuten jännä, miten pOhjois-KArjalassa karjalanpiirakat on vain piirakoita, ja karjalanpaisti vain paistia. Ilamn etuliitteitä. Kesti vähän oppia, kun ekoja kertoja anoppilassa kävin, että mitä tarjottiin kun anoppi kysyi, että otatko piirakoita.
 
vierailija
Tää on minusta aina ollut vähän outua. Kun ei kasva riisi Karjalassa. Vasta 1800-luvulla alettiin riisiä tuoda tänne eikä varmaan ensimmäisenä KArjalan mummoloille. Mitä siihen laitettiin ennen kuin riisiä alettiin tuoda Suomeen? Ohraa, perunaa? Perunakin tuli vasta 1700-luvulla. Eli jos haluaisi oikeasti alkuperäisen karjalanpiirakan niin olisko siinä ohrapuuroa? Vai lanttumössöä?
Ohraa. Juureksia. Porkkanaa ja lanttua. Mitä vikaa niissä on?
 
Tää on minusta aina ollut vähän outua. Kun ei kasva riisi Karjalassa. Vasta 1800-luvulla alettiin riisiä tuoda tänne eikä varmaan ensimmäisenä KArjalan mummoloille. Mitä siihen laitettiin ennen kuin riisiä alettiin tuoda Suomeen? Ohraa, perunaa? Perunakin tuli vasta 1700-luvulla. Eli jos haluaisi oikeasti alkuperäisen karjalanpiirakan niin olisko siinä ohrapuuroa? Vai lanttumössöä?
ehkä ne hiffas kpiirakat vasta sitten kun alkoivat kelaamaan että mitäs tolle tähteeksi jääneelle riisipuurolle vois keksiä?
 
vierailija
Tää on muuten jännä, miten pOhjois-KArjalassa karjalanpiirakat on vain piirakoita, ja karjalanpaisti vain paistia. Ilamn etuliitteitä. Kesti vähän oppia, kun ekoja kertoja anoppilassa kävin, että mitä tarjottiin kun anoppi kysyi, että otatko piirakoita.
Nimestä voidaan tietty kiistellä mutta se täytyy sanoa että karjalanpiirakka on kyllä aika keksintö. Hyvin harva ruoka on niin monikäyttöinen.
 
  • Tykkää
Reactions: ruuttis

Yhteistyössä