En osaa sanoa tarkkaa määrää, miulla ei ole mitään oikeaa tilastollista tietoa. Esimerkiksi omassa lähipiirissäni työnteko on ihan normaalia ja sitä se on ollut myös omille vanhemmilleni. Työllistyneiden määrä romaniyhteisössä on myös kasvamaan päin - no, hidastahan tämä kehitys on mutta kehitystä kuitenkin.
Tietysti löytyy näitä perinteisiä ammatteja kuten hevosmiestä ja ompelijaa, mutta töitä tehdään monella muullakin alalla; on lähihoitajia, tarjoilijoita, kokkeja, sairaanhoitajia, kampaajia, rakennusalalla toimivia, merkonomikoulutuksen saaneita kaupan kassoja, jne... Perushommia. Suurimmalla osalla taustalla on ammattikoulu, korkeakoulutus ei ole vielä kovin yleistä kuitenkaan.
Tämä pukukysymys töissä on vähän hankala. Mie ajattelen että jokainen valikoi itselleen semmoisen ammatin ja toimenkuvan, että kykenee sitten siinä oikeasti toimimaankin. Eli siis mie en ymmärrä, miksi joku opiskelee vaikkapa lähihoitajaksi jos ei koe voivansa käyttää töissä vaadittavia vaatteita. Miun mielestä romanivaatteet ei estä työntekoa eikä myöskään työvaatteiden käyttämistä; ihmsestä itsestään on kiinni miten asiaan suhtautuu. Totta kai paineita tulee myös muualta yhteisöstä, mutta koko ajan muidenkin ymmärrys esimerkiksi näiden työvaateasioiden suhteen kasvaa.