Miksi 6-vuotias tyttö on ylipainoinen, vaikka syö vain normaalia kotiruokaa ja karkkipäivä on kerran viikossa?

  • Viestiketjun aloittaja äiti huolissaan
  • Ensimmäinen viesti
hiilareista
Tuon ikäisille siitä voi olla kuulemma enemmän haittaa kun hyötyä...( siis siitä jos jättää hiilarit pois)
Itse kun olin viisaana sellaista vaihtoehtoa meidän tytölle tarjoamassa....
Mutta kuulemma ne tarvii hiilareita ja hiilihydraatittomuus aiheuttaa kaikenlaisis muita vaivoja.
 
Vieras..
Alkuperäinen kirjoittaja Hämmästynyt;30436072:
En kyllä varmaankaan koskaan lakkaa ihmettelemästä, kuinka äitiys a) tekee ihmisestä asiantuntijan joka asiaan ja b) ilkeän ja inhottavan näsäviisastelijan.

Ap, älä koskaan ikinä milloinkaan kysy keskustelupalstalta neuvoa mihinkään. Saat vain pahan mielen. Luota vain alansa asiantuntijoihin. Täällä netissä sellaisena kuvittelee voivansa esiintyä kuka vaan...

Hyvää jatkoa sinulle ja perheelesi! Toivottavasti ongelma ratkeaa.
Viisaita sanoja! Olen täysin samaa mieltä.
 
Sampi
Vieläköhän ap jaksaa tätä ketjua lukea :/ Jos lukee niin tarjoan omat kokemukseni mukaan.

Meillä käytiin läpi tuo ihan sama, n 6 vuotiaana alko tytöllä paino nousemaan hallitsemattoman tuntuisesti vaikka ruokailu- ja liikuntatavoissa ei tapahtunut mitään muutosta siihen aikaan. Ennen niin sutjakka kirppu muuttui muutamassa vuodessa luokkansa pisimmäksi pullukkatytöksi. Kouluterkkarin ohjeiden mukaan kävimme lääkärissä ja teetätimme verikokeita, kaikki oli kuitenkin ihan normaalia. Kilppariarvot vähän koholla mutta kuten joku muukin ketjussa kertoi niin lastenlääkäri (yksityisellä) kertoi että painonnousu ja suuri rasvamäärä vaikuttaa arvoihin eikä niitä tuijottamalla saada aikaan diagnoosia. Meillä oli pitkä lista oireita joista kyselimme ja saimme jokaisen kohdalla huomata että mahdollisia aiheuttajia oli useita ja monet oireista johtuivat ylipainosta (hikoilu, väsymys, hiusten rasvoittuminen, kuorsaus..)

Kilpirauhasarvoja seurattiin kolmisen vuotta, sinä aikana kävimme useita kertoja kunnallisella ja yksityisellä lääkärillä. Olisin halunnut lapselle lääkkeet kokeiluun mutta meille kerrottiin että niitä ei anneta lapselle kokeiluun tai varmuuden vuoksi koska kehitys on kesken eikä hormonitoiminta ole "valmis". Ymmärrän sen näin jälkikäteen kyllä että lapsen omaa hormonitoimintaa ei pidä lähteä sekoittamaan lääkkeillä ellei diagnoosia ole saatu. Lapseltamme seurattiin myös kilpirauhasen vasta-aineita joiden pitäisi viimeistään kertoa ongelmista, niissäkään ei mitään hälyttävää ollut. Lopulta, pitkän painostuksen ja ruikutuksen jälkeen saimme ajan lapsiin erikoistuneelle endokrinologille ja hän olikin aivan ihastuttava nainen joka jaksoi selittää ja selittää meille lähes loputtomiin sitä että tässä ei nyt ole kyse mistään hormonaalisesta ongelmasta.

Lapsi on nyt 10 ja edelleen pullukka mutta paino ei enää nouse kovalla tahdilla. Annoskokoihin olemme joutuneet kiinnittämään huomiota, lapsella oli todella suuri ruokahalu ja olisi edelleen mutta pakko se on sanoa että nyt ei enempää. Toivon että kun murrosikä alkaa niin pituuskasvua riittäisi vielä ja paino vähän "sulaisi" pois, ylipaino on vaikuttanut lapseen selvästi, hänellä on huono itsetunto ja lyhyt pinna kun ei jaksa yhtä paljon kuin muut.

Tärkeää on että vaadit saada lapsesi laajoihin verikokeisiin ja tarvittaessa erikoislääkärille! Yhtä tärkeää on se että lapsen kuullen ei puhuta hänen painostaan, voitte puhua arvoista ja niiden vaikutuksista kasvuun tms mutta lapsi on todella herkkä kuulemaan sanan lihava tai lihavuus ja se satuttaa häntä. Älä yritä itseksesi kehittää ruokavaliota, pyytämällä pääsette ravitsemusterapeutin juttusille ja hän opastaa oikeaan syömiseen (voitte käydä siellä vaikka arvoissa olisikin häikkää, painonpudotus on haasteellista lääkityksen kanssakin joskus). Kovasti voimia ja tsemppiä! Toivottavasti lapsellanne ei ole mitään sairautta.
 
"Ope"
Tsemppiä ap:lle! Ihan järkyttävää luettavaa suurin osa kommenteista. Mikä näitä tyyppejä oikein vaivaa...?

Kummitytölläni on aivan samankaltainen tilanne. Syyksi on arveltu pientä syntymäpainoa ja siitä johtuvaa aineenvaihdunnan säästöliekillä palamista. Keho on ikäänkuin valmistautunut heikkoon ravintotilanteeseen, koska kohdussa jostain syystä saanut heikosti ravintoa. Elimistö pyrki näin varastoimaan kaiken mahdollisen energian. Kaikilla ihmisillä on erilainen aineenvaihdunta ja yleensä kertomallasi ruokavaliolla ei pitäisi painon nousta.

Voisiko omatoimista ulkoilua illalla lisätä? Tosiasia on se, että harva niistäkään lapsista, joita kuljetetaan harrastuksiin, liikkuu tarpeeksi, sillä omaehtoinen ulkoilu ja pihapelit jäävät vähiin. Ulkona touhuaminen voi olla ihan yhtä rasittavaa ja motoristia taitoja kehittävää kuin ohjattu harrastaminen. Neuvoisin kaikin tavoin lisäämään liikuntaa (=ulkoilua), ei pelkästään painonnousun vuoksi vaan muidenkin terveyshyötyjen vuoksi.

Hyvä juttu, että olette menossa lääkäriin. Jättäkää nämä palstan vittuilut omaan arvoonsa, todella surullista oli niitä lukea. Tsemppiä teille!!
 
  • Tykkää
Reactions: Lispetti
ei herkkupäiviä
[QUOTE="kira";30435718]Vie tyttö lääkärille,oisko kilpirauhanen tai jokin muu.sitten kun ne on tutkittu keskityt ammattilaisten kanssa laihdutukseen.Ainakin sentään puutut asiaan,monet vanhemmat vie vaan mäkkäriin.[/QUOTE]

No se nyt on typerin vaihtoehto:-(

Crohn ja Colitis ry - CCAFIN - Pentasa vs. Asacol

Mut onhan tässä pieni ristiriita...

Laihuus ei aina ole merkki terveydestä.

Oliko lapsella kortisonilääkitystä? Voitena? Suihkeena?
 
ei karkkipäiviä
[QUOTE="Äityli x3";30436189]Omassa perheessä on samoja ongelmia, on käyty ravintoterapiat ja lääkärit keskussairaala myöten, muttei mitään järkevää selitystä löytynyt. Toisilla lapsilla voi johtua perimästä, joka on meidän tapauksessa ainoa järkevä selitys. Kasvisten, hedelmien ja marjojen syönnissä on aina kaikilla parantamisen varaa.Samoten voisi kokeilla täysjyväviljan tai ruistuotteiden käyttöä ja vähentää vaaleaa viljaa. Toimi ainaki meilä. Tai sitte kokonaan gluteeniton ruokavalio. Vaaleat viljat voi turvottaa todella paljon. Ne kilpirauhas kokeet kannattaa pyytää ja sen jälkeen mahdolliset jatkoselvitykset.[/QUOTE]

No kun hiilareiden LAADUSSA on niin paljon eroa.
Breaking the Vicious Cycle - The Specific Carbohydrate Diet

Pitkäketjuiset vai lyhytketjuiset jne... eikö kukaan sitä ajattele?
Tee pannareita leivän tilalle, niin jää liika suola samalla pois. Ja soodassa oleva natrium kerää nestettä... Onhan noita syitä. Natriumia ei saa elimistöstä pois, jos ei saa vastaavaa määrää kaliumia RUOASTA. Esimerkiksi leivinjauheessa on natriumia paljon... :-(
 
ei mikään ihme
Täällä valitetaan lasten lihavuudesta,
Jos antaisitte lapsillenne kunnon ruokaa, niin eipä olisi ylipainoisia lapsia.

Mitkään vähärasvaiset muka-ruoat eivät kuulu lapselle.
Ruoka pitää olla normaalirasvaista, jotta lapsi saa energiaa kasvuun ja kehitykseen.
Eikä lapsen tarvitse pyytää ruokaa lisää, kun nälkä lähtee vähemmällä.
 
lapsi ei saa karpata. lapsi tarvitsee kaikkea kohtuudella. ei herraisä mitään aikuisten laihiksia. Lasta ei saa laihduttaa. pitää vaan pyrkiä pitämään se paino siinä samassa tai että se nousisi kohtuudella.

itsekkin tämän asian kanssa kamppaillut jos vuosia. nyt alkaa tasottumaa.
 
"Mimu"
Perus palstamammaa taas. Joo kilpparista johtuu, isot luut jne. jne. Eli AP:n lapsi vetää saatanasti sapuskaa ja sitten etsitään "ongelmaan" lääketieteellistä selitystä. Taas tänään työpaikalla pari työkaveria keskusteli kuinka ei laihdu ja molemmat tuli siihen tulokseeen että kun suvussa on "isoluisia" ja kilppariarvot ja muuta paskaselitystä. Todellisuudessa nämä kaksi vetävät keksiä, pullaa ja karkkia mielestäni jatkuvasti. Ruokailussa valitaan ne kermaperunat ja kyljykset sekä päälle paljon jälkiruokaa. Voi jeesusken perse tätä touhua...
 
ei tietoa
lapsi ei saa karpata. lapsi tarvitsee kaikkea kohtuudella. ei herraisä mitään aikuisten laihiksia. Lasta ei saa laihduttaa. pitää vaan pyrkiä pitämään se paino siinä samassa tai että se nousisi kohtuudella.

itsekkin tämän asian kanssa kamppaillut jos vuosia. nyt alkaa tasottumaa.
Jos on valmis antamaan mielipiteen, niin olisi hyvä, että edes tietäisi jotain siitä asiasta, mistä laukoo mielipiteitä.
 
Vierass
Tuon ikäisille siitä voi olla kuulemma enemmän haittaa kun hyötyä...( siis siitä jos jättää hiilarit pois)
Itse kun olin viisaana sellaista vaihtoehtoa meidän tytölle tarjoamassa....
Mutta kuulemma ne tarvii hiilareita ja hiilihydraatittomuus aiheuttaa kaikenlaisis muita vaivoja.
En huomannut, että kukaan olisi käskenyt jättää hiilareita pois. Sen sijaan sokerin ja vehnäjauhojen pois jättämistä on ehdotettu.

Mistä lie keksitty nuo hiilihydraatittomat dietit? Se olisi rajua, kun ei voisi edes kasviksia tai juureksia syödä, vaan pelkkää lihaa, kanaa, kalaa ja kananmunaa. Huhhuh!
 
ahaaa
En huomannut, että kukaan olisi käskenyt jättää hiilareita pois. Sen sijaan sokerin ja vehnäjauhojen pois jättämistä on ehdotettu.

Mistä lie keksitty nuo hiilihydraatittomat dietit? Se olisi rajua, kun ei voisi edes kasviksia tai juureksia syödä, vaan pelkkää lihaa, kanaa, kalaa ja kananmunaa. Huhhuh!
Ei ole olemassa hiilihydraatitonta diettiä. Jos joku väittää olevansa sellaisella, niin säveltää jotain omaa juttua.
 
"Jenis"
Johan on ketju. Lääketieteellinen syyhän se on löydyttävä juu, kun omissa elintavoissa ei ole mitään korjaamista... ja ne "lääketieteelliset syyt" varmaan selittävät myös nykyisen lihavuusepidemian länsimaissa?

Jos 6-vuotias istuu kaikki illat sisällä ja syö puolentoista tunnin välein ilmeisesti lähes pelkkää hiilaria, niin voisiko siinä olla ongelman ydin? Ja voisiko elämänhallinnassa olla jotain vikaa, jos ei ihan oikeasti ehdi yhtenäkään arki-iltana mitään muuta kuin suorittaa pakollisia kotitöitä? Kannattaisiko vaikka sitä opiskelua lykätä aikaan, jossa on vähemmän muita velvollisuuksia?

Mun kummilapset ovat sisaruksia. Toinen on hoikka kuin pajunvitsa, toinen pulska kuin mikä. Samaa ruokaa syövät juu, mutta toinen vetää noin kolminkertaisia annoksia sitä "terveellistä kotiruokaa". Istuu ruokapöydässä ensimmäisenä ja lähtee viimeisenä. Sen lisäksi on HIDAS, kävelee hitaasti, puhuu hitaasti, tekee kaiken hitaasti. Näin hänen juoksevan ekan kerran kun hän oli ehkä 5, silloin hengästyi muutamasta askeleesta. On nyt 6 ja edelleen menee portaat niin että astuu molemmat jalat joka portaalle, varovaisesti kuin vasta kävelemään oppinut. Lapset ovat erilaisia ja toiset tarvitsevat enemmän aktivointia ja kannustusta kuin toiset - mutta jos ylipainoa on jo ennen kouluikää, sen tiputtaminen ja aktiivisemman elämäntyylin oppiminen käy vuosi vuodelta vaikeammaksi. Pää pois pensaasta, siis, ja katse peiliin, AP.
 
ei herkkupäiviä
Alkuperäinen kirjoittaja ei herkkupäiviä;30436761:
No se nyt on typerin vaihtoehto:-(

Crohn ja Colitis ry - CCAFIN - Pentasa vs. Asacol

Mut onhan tässä pieni ristiriita...

Laihuus ei aina ole merkki terveydestä.

Oliko lapsella kortisonilääkitystä? Voitena? Suihkeena?
No, tiede kehittyy ihan eri suuntaan, mitä kuvitellaan.... Onkohan nuo lääkärit olleet jotain koekaniineita, vai miksi lähtevät pois?
Neuromarkkinointi pyrkii pääkopan sisään | Yle Uutiset | yle.fi

Joku varmaan on ollut, koska ihan uutisiin pääsee:)
Se mikä tuottaa osakkeenomistajille eniten voittoa, toteutuu automaattisesti . ja on toteutunut jo kauan aikaa. Eihän se mitään tuottaisi, jos ihmiset olis aina terveitä.

Katsokaa viimein kaikki yhdessä tai erikseen se ylearkiston ohjelma helmikuulta
fosfat i maten .

Siinä on se syy, miksi sote ei valmistu ennen vuotta 2018. Oikeastaan se sanotaan ihan suoraan siinä, mut ketä kiinnostaa, jos ei edes vanhempia?
 
dippi
[QUOTE="Jenis";30437018]Johan on ketju. Lääketieteellinen syyhän se on löydyttävä juu, kun omissa elintavoissa ei ole mitään korjaamista... ja ne "lääketieteelliset syyt" varmaan selittävät myös nykyisen lihavuusepidemian länsimaissa?

Jos 6-vuotias istuu kaikki illat sisällä ja syö puolentoista tunnin välein ilmeisesti lähes pelkkää hiilaria, niin voisiko siinä olla ongelman ydin? Ja voisiko elämänhallinnassa olla jotain vikaa, jos ei ihan oikeasti ehdi yhtenäkään arki-iltana mitään muuta kuin suorittaa pakollisia kotitöitä? Kannattaisiko vaikka sitä opiskelua lykätä aikaan, jossa on vähemmän muita velvollisuuksia?

Mun kummilapset ovat sisaruksia. Toinen on hoikka kuin pajunvitsa, toinen pulska kuin mikä. Samaa ruokaa syövät juu, mutta toinen vetää noin kolminkertaisia annoksia sitä "terveellistä kotiruokaa". Istuu ruokapöydässä ensimmäisenä ja lähtee viimeisenä. Sen lisäksi on HIDAS, kävelee hitaasti, puhuu hitaasti, tekee kaiken hitaasti. Näin hänen juoksevan ekan kerran kun hän oli ehkä 5, silloin hengästyi muutamasta askeleesta. On nyt 6 ja edelleen menee portaat niin että astuu molemmat jalat joka portaalle, varovaisesti kuin vasta kävelemään oppinut. Lapset ovat erilaisia ja toiset tarvitsevat enemmän aktivointia ja kannustusta kuin toiset - mutta jos ylipainoa on jo ennen kouluikää, sen tiputtaminen ja aktiivisemman elämäntyylin oppiminen käy vuosi vuodelta vaikeammaksi. Pää pois pensaasta, siis, ja katse peiliin, AP.[/QUOTE]

Olen täysin samaa mieltä! Mieheni 6v tyttö on ihan samanlainen, HIDAS joka asiassa, APAATTINEN suorastaan. Painokäyrä nousee vuosi vuodelta. Kaurapuuro hillolla on hänen suosikkiruokaansa ja makaronilaatikko ketsupilla, huh! "Terveellistä kotiruokaa" tosiaankin.

Nyt, kahden vuoden taistelun jälkeen, hän syö sentään ikätasoisen annoksen kasviksia ruualla, mutta matka on vielä pitkä.
 
"Katja"
Ap. - onko lapsen lautasella AINA puolet kasviksia? Esimerkkiaterioidesi perusteella teiltä puuttuu kasvikset ja salaatti ruokapöydästä. Jos ei jaksa joka kerta tehdä salaattia, niin esim. keitetty parsakaali ja kukkakaali ovat hyvä kasvislisäke.
 
"ellip"
[QUOTE="Katja";30437047]Ap. - onko lapsen lautasella AINA puolet kasviksia? Esimerkkiaterioidesi perusteella teiltä puuttuu kasvikset ja salaatti ruokapöydästä. Jos ei jaksa joka kerta tehdä salaattia, niin esim. keitetty parsakaali ja kukkakaali ovat hyvä kasvislisäke.[/QUOTE]

Voisulalla, niin vitamiinit imeytyy.
 
eräs vaan
Tuon ikäisille siitä voi olla kuulemma enemmän haittaa kun hyötyä...( siis siitä jos jättää hiilarit pois)
Itse kun olin viisaana sellaista vaihtoehtoa meidän tytölle tarjoamassa....
Mutta kuulemma ne tarvii hiilareita ja hiilihydraatittomuus aiheuttaa kaikenlaisis muita vaivoja.
Ei hiilihydraatitonta dieettiä kannatakaan ottaa, mutta pitää tarkkailla hiilihydraattien laatua. Valkoinen jauho, vehnäjauho, valkoinen pasta, valkoinen riisi = turhia, epäterveellisiä ja lihottavia hiilareita, jotka ovat monella tavalla köyhiä ravintoainearvoltaan. Korvaa enin osa näistä lapsen ruokavaliossa täysjyväviljoilla, kauralla (esim. kauralesepuuro rasvattomaan maitoon keitettynä aamupuurona – taivaallista ja terveellistä), hirssillä, tattarilla jne. Kasviksia, kasviksia ja kasviksia! Tuoreena naposteltavaksi ja kypsänä ruoan kanssa.

Kun mahan täyttää kevyillä, kuitupitoisilla ja terveellisillä ruoka-aineilla, tulee kylläinen olo, mutta ei liho :)
 
ei karkkipäiviä
[QUOTE="ellip";30437071]Voisulalla, niin vitamiinit imeytyy.[/QUOTE]

Joo, hyvää on!
Kirjassa Tiedätkö mitä syöt? Auli Koponen kertoo kefalosporiineista v 1999 sivulla 90:

"Trikotekeenit löydettiin ensimmäisen kerran etsittäessä homeiden tuottamia antibiootteja, mutta yhdisteet olivat liian myrkyllisiä lääkekäyttöön.

Trikotekeenit aiheuttavat myrkytyksiä useimmille eläimille. Toisen maailmansodan aikaan Orenburgissa lähellä Siperiaa sairastui suuri joukko ihmisiä, jotka olivat syöneet pellolle talveksi jäänyttä viljaa. Myrkytyksen oireet olivat oksentelu, ihotulehdukset, ripuli ja verenvuodot. 10% viljaa syöneistä kansalaisista kuoli.

Trikotekeeneihin kuuluvaa T-2- toksiinia on käytetty sodassa kemiallisena aseena, koska se aiheuttaa unitautia muistuttavia oireita.

Sateisina vuosina kotimaisessa viljassa on todettu huomattavan korkeita trikotekeenipitoisuuksia."

Täsmennykseksi lisään vielä noita edellä olevan asian:
"Trikotekeeniryhmään kuuluu 40 yhdistettä, joita tuottavat ainakin Fusarium-, Myrothecium-, Trichoderma- ja Chephalosporium- suvun jäsenet. Yhteistä trikotekeenejä tuottaville homeille on niiden viihtyminen kylmissä oloissa."

Ja noita kefalosporiineja, joista ihmiset sairastuu, syötetään yhä tuotantoeläimille valtavia määriä. Huomasithan, että loppulauseessa oli se sama kefalo...Chephalosporium- siis se ?

Suorakylvöllä kasvatettu vilja sairastuttaa, koska niissä on paljon homemyrkkyjä, Kaikki homemyrkyt on löytyneet sellaisilta pelloilta:-(

Ja kefalosporiinit aiheuttavat crohnin tautia. Ison eläimen lihassa (ja maidossa!) jäämiä on enemmän, kun pienen eläimen lihassa ja maksassa sitä voi olla tosi paljon, samoin kuin sitä glyfosaattijäämää, mitä suorakylvössä käytetään.

Olikohan tuo jollekin uutta? Kotimainen vilja tosiaan voi olla paha juttu meille kaikille:-(
 
viera.s
Olen täysin samaa mieltä! Mieheni 6v tyttö on ihan samanlainen, HIDAS joka asiassa, APAATTINEN suorastaan. Painokäyrä nousee vuosi vuodelta. Kaurapuuro hillolla on hänen suosikkiruokaansa ja makaronilaatikko ketsupilla, huh! "Terveellistä kotiruokaa" tosiaankin.

Nyt, kahden vuoden taistelun jälkeen, hän syö sentään ikätasoisen annoksen kasviksia ruualla, mutta matka on vielä pitkä.
Tästä tulee varmasti helposti noidankehä. Ihan jo synnynnäinen temperamentti vaihtelee siten, että toiset lapset ovat vilkkaampia ja aktiivisempia, toiset harkitsevaisempia ja rauhallisempia. Tietysti jälkimmäiset lihoavat helpommin, koska kuluttavat paljon vähemmän ihan normaalipuuhasteluissa, kuin vilkkaammat ikätoverinsa. Ja kun lihoo, passivoituu entisestää, koska painokin jo haittaa liikkumista. Sitten taas kuluttaa entistä vähemmän ja lihoo lisää...

Luonnostaan vilkkaat lapset välttyvät yleensä paino-ongelmilta, tekivät vanhemmat melkeinpä mitä tahansa. Jos vilkasta lasta ei vie liikuntaharrastukseen, hän kyllä juoksee vaikka ympäriinsä asunnossa energiaansa purkaakseen. Jolloin vanhemmille yleensä tuleekin mieleen, että ehkä lapsi olisikin syytä viedä ulkoilemaan tai harrastukseen, koska muutoin energianpurusta aiheutuu helposti hankaluuksia. Rauhalliset lapset taas eivät aiheuta tällaistä haittaa vanhemmille, vaan puuhailevat rauhassa huoneessaan, istuvat piirtämässä ja katsomassa telkkaria. Eivätkä mitään liikuntaharrastusta edes kaipaa. Joten olisi helppoa vain rauhoittua perheen parissa illat.

Vanhempien pitäisi kuitenkin tässä asiassa tasapainoittaa lapsen luontaista temperamenttia, eikä mennä vaan sen mukana. Vilkasta lasta pitää opettaa rauhoittumaan ja rauhallinen saada aktiivisemmaksi. Koska terveyden edellytys on tietty aktiivisuustaso, jota ei nykyään saavuteta ihan vaan työnteon kautta, kuten joskus aikoinaan. Toisaalta vilkkaiden lasten pitää oppia rauhoittumista, jotta pärjäävät koulussa ja myöhemmin työelämässä.
 
"Jenis"
Olen täysin samaa mieltä! Mieheni 6v tyttö on ihan samanlainen, HIDAS joka asiassa, APAATTINEN suorastaan. Painokäyrä nousee vuosi vuodelta. Kaurapuuro hillolla on hänen suosikkiruokaansa ja makaronilaatikko ketsupilla, huh! "Terveellistä kotiruokaa" tosiaankin.

Nyt, kahden vuoden taistelun jälkeen, hän syö sentään ikätasoisen annoksen kasviksia ruualla, mutta matka on vielä pitkä.
Niinpä, hiilarit ja hitaus tuntuu menevän yksissä :D Meillä on yks lapsista kans sellainen makaroonipoika, mutta häneen saa uppoamaan kasviksia näppärästi niin, että pilkkoo ne tikuiksi (vaikka dipin kanssa, jos ei muuten mene) ja tarjoaa "salaattina" ennen ruokaa kun on oikeasti nälkä. Helppo napsia sormin, menee huomaamatta isokin satsi. Ja hillitsee nälän tunnetta niin, että sita makaroonilaatikkoa ei tarvi vetää 3 lautasellista :)
 
rasvaaaa
Alkuperäinen kirjoittaja eräs vaan;30437086:
Ei hiilihydraatitonta dieettiä kannatakaan ottaa, mutta pitää tarkkailla hiilihydraattien laatua. Valkoinen jauho, vehnäjauho, valkoinen pasta, valkoinen riisi = turhia, epäterveellisiä ja lihottavia hiilareita, jotka ovat monella tavalla köyhiä ravintoainearvoltaan. Korvaa enin osa näistä lapsen ruokavaliossa täysjyväviljoilla, kauralla (esim. kauralesepuuro rasvattomaan maitoon keitettynä aamupuurona – taivaallista ja terveellistä), hirssillä, tattarilla jne. Kasviksia, kasviksia ja kasviksia! Tuoreena naposteltavaksi ja kypsänä ruoan kanssa.

Kun mahan täyttää kevyillä, kuitupitoisilla ja terveellisillä ruoka-aineilla, tulee kylläinen olo, mutta ei liho :)
Lapsille ei pidä syöttää rasvatonta ruokaa.
 
"Jenis"
Tästä tulee varmasti helposti noidankehä. Ihan jo synnynnäinen temperamentti vaihtelee siten, että toiset lapset ovat vilkkaampia ja aktiivisempia, toiset harkitsevaisempia ja rauhallisempia. Tietysti jälkimmäiset lihoavat helpommin, koska kuluttavat paljon vähemmän ihan normaalipuuhasteluissa, kuin vilkkaammat ikätoverinsa. Ja kun lihoo, passivoituu entisestää, koska painokin jo haittaa liikkumista. Sitten taas kuluttaa entistä vähemmän ja lihoo lisää...

Luonnostaan vilkkaat lapset välttyvät yleensä paino-ongelmilta, tekivät vanhemmat melkeinpä mitä tahansa. Jos vilkasta lasta ei vie liikuntaharrastukseen, hän kyllä juoksee vaikka ympäriinsä asunnossa energiaansa purkaakseen. Jolloin vanhemmille yleensä tuleekin mieleen, että ehkä lapsi olisikin syytä viedä ulkoilemaan tai harrastukseen, koska muutoin energianpurusta aiheutuu helposti hankaluuksia. Rauhalliset lapset taas eivät aiheuta tällaistä haittaa vanhemmille, vaan puuhailevat rauhassa huoneessaan, istuvat piirtämässä ja katsomassa telkkaria. Eivätkä mitään liikuntaharrastusta edes kaipaa. Joten olisi helppoa vain rauhoittua perheen parissa illat.

Vanhempien pitäisi kuitenkin tässä asiassa tasapainoittaa lapsen luontaista temperamenttia, eikä mennä vaan sen mukana. Vilkasta lasta pitää opettaa rauhoittumaan ja rauhallinen saada aktiivisemmaksi. Koska terveyden edellytys on tietty aktiivisuustaso, jota ei nykyään saavuteta ihan vaan työnteon kautta, kuten joskus aikoinaan. Toisaalta vilkkaiden lasten pitää oppia rauhoittumista, jotta pärjäävät koulussa ja myöhemmin työelämässä.
Just näin. Täysin samaa mieltä, ja omastakin perheestä löytyy sekä vilkkaita että flegmaattisempia lapsia :)
 

Yhteistyössä