Se oli Sanna Marin joka vei Suomen ja Ruotsin Natoon
”Sitten tapahtui jotain yllättävää”, kirjassa kerrotaan. Pääministeri Sanna Marinin esikunnasta otettiin yhteyttä ja esitettiin Anderssonille virallinen kutsu pääministereiden tapaamiseen. Yllättävää oli se, että pääministereiden ehdotettiin tapaavan jo ennen Anderssonin ja Niinistön kohtaamista.
“Miksi Marin oli näin huolissaan”, Anderssonin esikunnassa ihmeteltiin.
Kirjan mukaan Marin oli lounaalla sanonut Anderssonille, että toivoi ruotsalaisten ymmärtävän Suomen historiaa ja sen vaikutuksia suomalaisiin. Suomalaiset tiesivät, millaista oli olla Venäjän hyökkäyksen kohteena.
Marin esitteli ruotsalaisille Ylen tuoretta mielipidekyselyä, jonka mukaan ensimmäisen kerran suomalaisten enemmistö, 53 prosenttia, kannatti Nato-jäsenyyttä.
Magdalena Andersson yllättyi, miten paljon painoa Marin laittoi yhdelle mielipidekyselylle. Andersson ei kirjan mukaan ollut koskaan nähnyt vastaavaa tämänkaltaisessa virallisessa tapaamisessa.
Marin kertoi Anderssonille, että Suomessa vain kaksi kahdeksasta eduskuntapuolueesta kannatti Nato-jäsenyyttä.
”Mutta asiat muuttuvat nopeasti”, Marin sanoi.
Marin totesi, että ei ollut vielä päättänyt omaa kantaansa Nato-jäsenyyteen. Ruotsalaisvieraiden mukaan Marinin myönteinen kanta jäsenyyteen oli kuitenkin päivän selvä. Sen verran painokkaasti hän Nato-jäsenyydestä puhui.
”Se oli se tapa, jolla Marin puhui jäsenyydestä – pikemminkin kuin se mitä hän sanoi. Se oli meille täysin uutta”, eräs Kesärannan lounaalla ollut ruotsalaislähde kertoo kirjassa.
Marinin tapaamisen jälkeen Andersson meni presidentti Niinistön luokse. Myös Marin osallistui tähän tapaamiseen.
Ruotsalaiset olivat tottuneet siihen, että Niinistö ei ilmaise asioita yleensä kovinkaan suoraviivaisesti ja selkeästi. Tällä kertaa tilanne oli kuitenkin toinen.
”Nyt saimme Niinistöltä epätavallisen selkeän viestin. Se oli, että meidän pitäisi ottaa rauhallisesti”, nimetön lähde kertoo kirjassa.
Malttia penännyt Niinistö puhui kokouksessa Nato-jäsenyyden riskeistä ja siitä, että vallalla oli yleisesti suuri epävarmuus. Miten venäläiset suhtautuvat asetoimituksiin Ukrainaan? Halusiko Putin laajentaa konfliktia?
”Niinistö käytti ilmaisua hold your horses”, eräs ruotsalainen kertoo. Kehotti siis malttiin Nato-jäsenyyden suhteen.
Niinistön viesti Ruotsin pääministerille oli siis hyvin erilainen kuin pääministeri Sanna Marinin aiemmin päivällä antama. Vieraat kiinnittivät huomiota myös Marinin ja Niinistön keskinäisiin suhteisiin.
”Jo kehonkielestä näki, että he eivät pitäneet toisistaan”, kirjassa kerrotaan. Presidentti Niinistö puhui kirjan mukaan pääministerille ylenkatsovaan sävyyn ja ”teki selväksi, ettei Marinilla ollut ulko- ja turvallisuuspoliittista kokemusta”.
”Oli selvää, että he eivät toimineet synkronisoidusti. Ihmisinä he ovat todella erilaisia ja sävynsä oli hyvin erilainen”, luonnehti eräs ruotsalaisen valtuuskunnan jäsen.
Muutamaa kuukautta myöhemmin, toukokuussa 2022 Suomi ja Ruotsi hakivat Naton jäsenyyttä samanaikaisesti."