Mammadieetti

AkateeminenMamma
Hei!

Ainoa oikeasti terveellinen ja pysyvää painonhallintaa palveleva tapa laihduttaa on syödä terveellistä ja monipuolista ruokaa oikeita määriä ja liikkua riittävästi (nykysuositus ainakin 30min arkiliikuntaa per päivä + ainakin 3 kertaa 1tunti hikiliikuntaa per viikko mutta vähintään yksi lepopäivä pitää pitää). Eli jos jonkinlainen mammadieetti on olemassa sitä kannattanee noudattaa vain jos se perustuu tämän suuntaiseen ajatteluun :) Laihduttaminen on yhtäkuin syödä kalorimääräisesti vähemmän kuin kuluttaa per päivä. Suositeltava alijäämä on 200 - 500 kaloria/ päivä mutta ei missään nimessä alle 1200 kcl/ pvä ja imettävän äidin tulee syödä ainakin 1800kcl/ pvä ja jos liikkuu rankasti niin tietenkin enemmän.

Itse pudotin lopullisesti 26kg esikoiseni synnyttyä. Synnäriltä palatessani painoin 86kg ja siitä vuoden päästä 60kg ja niillä kieppeillä pysyin tämän toisen raskauden alkuun asti ja nyt odotusaikana painoa on tullut sopivasti. Imetyksen aikana energiantarve on luonnollisesti suurempi kuin tavallisesti ja siksi painon pudotus on helpompaa. Jokaisen laihduttajan tulisi huolehtia riittävästä tarvittavien ravintoaineiden saannista ja imettävälle tämä on luonnollisesti erityisen tärkeää.

Runsas kalsiumin saanti ja nimenomaan vähärasvaisista maitotuotteista edistää nykytietämyksen mukaan laihtumista mutta myös pillerimuotoinen kalsium on hyödyksi. Imettäjällä kalsiumin tarve on muutenkin reippaasti koholla, joten tähän erityishuomiota.

Runsas proteiinien syönti (vähärasvainen punainenliha, kala ja kana ym. linnut; vähärasvaiset maitotuotteet, soijatuotteet) edistää laihtumista. Nykysuositus laihduttavalle naiselle 70 - 90g. Tämä on niin paljon, että saa oikeasti miettiä miten sen kokoaa ja ei varmasti tule nälkä, kun sitä noudattaa :)

Valkoinen vilja tulee muutenkin vaihtaa täysjyvä versioon ja syödä vähintään 500g kasviksia ja hedelmiä päivässä (määrä täyttyy oikeasti helposti) mutta näin kun tekee + vielä vähän miettii niin, että päivittäinen kuidun saanti on vähintään suositusten mukainen 35g/ pvä niin jälleen terveellisen ruoan määrä ilman turhia kaloreita nousee niin isoksi, että on todella vaikea pysytellä nälkäisenä vaikka laihduttaa :) Keskiverto suomalainen saa vain n. 19g kuitua päivässä, vaikka moni kuvitteleekin muuta, joten jos ei ole aivan varma omasta kuidunsaannistaan niin viimmeistään silloin, kun haluaa laihtua kannattaa asiaan paneutua.

Eli ohjeella Proteiini, Kalsium, Kuitu + vähärasvaisuus, oikea annoskoko, liikunta ja kasviksia runsaasti päästään tavoitteeseen. Pitää muistaa myös syödä riittävästi terveellisiä rasvoja (rasva tarvitsee rasvaa palaakseen) sillä liian rasvaton syöminen hidastaa loppuviimeksi laihtumista. Turha sokeri pois ja herkkuja ei sovi syödä kuin kerran viikossa mutta kerran viikossa toisaalta onkin sitten hyvä pitää täysin vapautunut herkuttelupäivä (ei kyllä tarkoita, että päivän kaikkien ruokien pitäisi olla epäterveellisiä kaloripommeja). Näitä elämäntapoja noudattamalla ei tarvitse nähdä nälkää eikä kokoajan laskea kaloreita - riittää, kun alkuun ottaa kerralla selvää asioista asiallisista lähteistä.

Jos luulet, että sinulle olisi pyrkimyksissäsi tueksi kuulla toisen kokemuksista niin kerron mielelläni omasta painonhallinta operaatiostani :) Minä en ole luonnostani liikunnallinen, geenit eivät ole puolellani (suvun naiset lihovat, kun vilkaisevat ruokaa) ja lisksi soppaan on kuulunut syömishäiriöitä, joten pitkän tieni varrella tapahtunut muutos on todellakin haasteisiin nähden ollut yllättävän helppo heti sitten, kun ryhtyi siihen oikeilla konsteilla :)

Onnea operaatioon - kyllä ne kilot karisee. Ai niin ja muista juoda vettä! Imettäjän nesteentarpeen täyttämiseen sokeriset mehut (siis myös täysmehut - sokeria se hedelmän oma sokerikin on) ne ovat vihonviimeinen ansa sillä niistä se äkkiä täyttyy se päivän kaloritarve ja ilman kylläisyyttä ylläpitävää vaikutusta (esim. litra hedelmätuoremehua sisältää neljässosan imettävän laihduttajan päivän kaloritarpeesta - nyrkkisääntö: korkeintaan lasi mehua päivässä.) Rasvaton maito, vaikka kaakaonakin on parempi vaihtoehto.
 

Yhteistyössä