Maitoallergian tutkimisesta

Epäilen, että tyttärelläni 3,5kk on maitoallergia. Tyttö pulauttelee erittäin runsaasti, posket punoittavat ja ovat karheat. Punoitus lisääntyy vielä syödessä. Vatsassa tuntuu olevan ilmaa, sillä piereskelee ja vääntelehtii. Tyttö on jatkuvasti itkuinen ja levoton. Myös päiväunien nukkuminen on nykyään erittäin hankalaa. Puhuin asiasta neuvolalääkärille, joka yllätysyllätys sanoi näiden oireiden olevan normaalia. Kokeilin sitten maidotonta diettiä itselleni ja oireet hävisivät. Päiväuniakin nukuttiin 2x2-3h päivässä.

Nyt olen ottanut maitotuotteet takaisin omaan ruokavaliooni kokeillakseni vielä palaavtko oireet, ja kyllähän ne palasivat. Nyt kysyisinkin neuvoa teiltä, joilla on kokemusta asiasta. Miten maitoallergiaa vauvalla tutkitaan ja millä keinoilla se todetaan? Ajattelin varata aikaa yksityiselle lääkärille, joten kannattaako mennä nyt kun oireet ovat olemassa vai pidänkö ensin vielä maidottoman dietin ja varaan aikaa vasta oireiden jälleen hävittyä? Vai onko mitään väliä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosittelen ettet odota lääkäristä apua. Tai ainakin valitset tarkoin lääkärin. Viisainta on imettää ja noudattaa maidotonta ja ravinteikasta ruokavaliota. Maito ei ole ainut kalsiumin lähde.

Jos haluat hakeutua lastenpolille maitoallergian takia, pääset maitoaltistukseen. Tämä kaikki on kelan todistusta varten, jos lapsella olisi lisäksi vilja-allergiaa, saisit pientä korvausta. Maitoaltistuksessa maito juotetaan puoleen desiin jotta voitaisiin todeta oireet. Viivästeisiä oireita ei voida todeta. Välittömät oireet hoidetaan kortisonilla tai rauhoittavilla. Tämä on lapselle erittäin kamala kokemus, en usko että edes eläimiä kidutetaan näin.
Korvikkeita varten tarvitaan todistus, jos haluat niistä siis korvausta (osa hinnasta kelalta) Kaikille nämä korvikkeet eivät sovi. Parasta imettää puolitoistavuotta, jonka jälkeen normaali maidoton ruokavalio ja kalsiumlisä riittää.
 
Tosiaan jos pelkä maidon diettaaminen riittää, niin sinun ei tarvitse välttämättä vielä lääkäriin hakeutua. Muistat ottaa vain itse 1000 mg kalkkia purkista. Siinä vaiheessa, kun imettämisen lopettaminen tulee ajankohtaiseksi tai syystä tahi toisesta tarvitset vauvalle korviketta, niin hakeudu lasten allergioihin erikoistuneelle lääkärille. Neuvoloissa suhtautuminen näihin asioihin on niin ja näin.
 
Maitoallergia todetaan vain ja ainoastaan altistuksella lääkärissä. Ennen altistusta on 2 viikon maidoton jakso (monesti yksityiselle ei pääse edes niin nopeasti, joten ajan voi varata jo nyt). Ennen altistusta ei saa käyttää kortisonivoiteita eikä lääkkeitä, jotteivät oireet peity. Altistus aloitetaan yleensä tipalla huulen sisäpintaan ja sitten noin 20min välein määrää kasvattamalla seurataan tilannetta. Mitä hitaammin vauva reagoi, sitä pahempi altistus tulee olemaan. Altistuksen voi keskeyttää itse, mutta ei ole varmaa saako silloin lääkärinlausuntoa. Siitä syystä voi olla hyvä hakeutua yksityiselle ja tavata hänet ennen altistusta. Eri paikoissa riittää erityyppiset oireet, tyypillisesti kunnallisella puolella katsotaan lopulliseen helvettiin asti. (En halua peloitella, mutta tämä on ikävä tosiasia, varsinkin kun kansallinen allergiaohjelma vannoo siedätyksen nimeen.)
 
Me saatiin tehdä maitoaltistus ihan kotona ja lääkäri kirjoitti sen perusteella lausunno ja saatiin B-lausunto Kelalta. Mutta eri puolella Suomea on eri käytännöt. (Me asutaan Oulussa) ja suosittelen lämpimästi yksityistä puolta.
 
Me käytiin yksityiseltä lääkäriltä lähete sairaalaan allergiatesteihin kun lapsi oli n. 7 kk ikäinen.
Ensin otettiin verikokeet, joissa lapsella todettiin vilja, maito ja muna-allergiat. Olin sitten viljattomalla vegaanidietillä itsekin ennen altistusta. Ei se alun järkytyksen jälkeen ollut edes vaikeaa ja diettasinkin monta kuukautta kun sillä ne lapsen oireet pysyi poissa.

Pikku hiljaa lisäsin maidot takaisin ruokavaliooni kun näytti siltä ettei imetyksen kautta oireet olleet enää niin voimakkaat.

Heti maitoallergian toteamisen jälkeen saa lääkäriltä laput korvikkeisiin, me ei kyllä niitä tarvittu kun lapsi sai allergian toteamisen jälkeen vain ja ainoastaan rintamaitoa maitona. Sitä ennenkään ei olleet korvikkeet käytössä kuin satunnaisesti, mutta sen jälkeen ei ole korviketta annettu ensinkään.

Vilja-altistusten ja allergian toteamisen jälkeen saatiin Kelalta vammaistukea. Mutta vilja-altistuksia ei pääsääntöisesti kai tehdä lainkaan alle 1 vuotiaille, eli ihan heti pelkästä maitoallergiasta ei kelan vammaistukea myönnetä.
 
Me käytiin sairaalalla maitoaltistuksessa,kun poika oli 9kk. Suosittelen kyllä käymään altistuksessa,koska nimenomaan kelalle tarvii lausunnon,mikäli tulee vielä vilja-allergioita niinkun meilläkin niin saat korvausta. Alle 16-vuotiaan vammaistuki maksetaan,jos on kaksi allergisoivaa ruoka-ainetta....esim. maito ja vilja (meillä maito ja kaikki viljat). Meillä oli ohje ettei kahteen viikkoon saanut antaa lehmänmaitoa ennen altistusta. Mitä nopeemmin diagnoosit saatte lapselle ni sen vähempi lapsen tarvii kärsiä oireista. Itse en tykkää noista altistuksista sen takia,kun siellä menee koko päivä ja lapsi saa oireita kun "tahallaan" annetaan allergisoivia aineita,mutta pakkohan se on....
 
Meillä alkoi nuorimmainen oireilla n.2kk iässä. Neuvolassa sanottiin vain, että hormoonit ne puskee ihosta läpi... Sitten vasta, kun oli koko poika(n.3kk) päästä varpaisiin täynnä jos jonkinlaista näppyä, otettiin meidän huoli tosissaan. Terveyskeskuslääkäri käski lopettaa imetyksen samantien ja antaa mieluummin tuttelia!!! Meidän poika ei suostunut pulloon koskemaankaan ja illalla lähdettiin sairaalaan. Siellä annettiin minulle dieetti ohjeita ja imetys jatkui. Pitkän aikaa tuntui, ettei dieetistäkään apua ollut. Loppujenlopuksi söin vain riisiä, possua, kurkkua, maissia, banaania ja mausteina suolaa ja pippuria. Pääsimme altistukseen, kun poika oli n.4kk vanha. Tavallisesta tuttelista tuli melko pian oireita ja saimme almiron reseptin. Pari päivää ehdimme kokeilla almironia, niin poika oli taas jo yltäpäältä ihottumassa ja oksenteli. Ja sitten saimme neocate-reseptin ja sitä käytimmekin 2vuoteen asti. Pojalla oli pitkään ruokavaliossa vain riisi, hirvi, peura, kesäkurpitsa, mustikka ja puolukka. Maitona on ollut riisijuoma 2v lähtien. Viime keväänä meillä oli tavallisen maidon altistus ja poikamme sai anafylaktisen shokin (10ml tavallista maitoa riitti). Pelästyimme ihan hirveästi, koska niin pahaa reaktiota ei poika ollut saanut mistään. Nyt kannamme siis mukanamme kokoajan epi-pen-kynää. Onneksi nyt olemme saaneet todella paljon lisää eri ruokia pojalle sopimaan ja joitain mistä tulee vain pieniä oireita olemme antaneet pieniä määriä. Vehnääkin jopa on jo annettu ja kauraa syö lähes joka päivä. Kananmunaa en ole vieläkään uskaltanut antaa, kun jo kanasta tuli ihan hirveät reaktiot. Seuraava maitoaltistus olis ensi keväänä ja toivon kovasti, että siitä reissusta ei tulisi yhtä rankka, kuin edellisestä.

Jaksamisia altistuksiin ja allergisen lapsen hoitoon. Aluksi se tuntuu pelottavan rankalta, mutta ainakin itse koin sen normaaliksi arjeksi melko nopeasti. Ja onneksi vauva ajan allergiat (ainakin melkein kaikki) helpottavat ajan myötä.
 
Meillä todettiin juuri lehmänmaitoallergia (vauva 6.5vkoa). Mitään iho-ongelmia ei ollut, mutta vauva oksenteli jopa 3h syönnin jälkeen ja vatsa oli ihan vesiripulilla. Nlalääkäri ei tähän korvaansa lotkauttanut, vaan sanoi tämän olevan ihan normaalia. Lapsen silmät myöskin rähmi vihreätä moskaa niin että olivat välillä ummessa muurautuneena, tämäkin ihan normaalia kuulema. Yksityiselle mentiin maitoaltistukseen, 3h viimeisen maitoannoksen alkamisesta alkoin lapsi oksentaa kotona joka jatkui yöllä (tätä ennen toisen annoksen jälkeen alkoi vääntö ja jumalaton huuto ja pieni puklailu/oksentelu) ja paha silmätulehdus todettiin muuten myös.
 
Ne, joilla todetaan allergioita, kannattaa toimittaa neuvolaan/sairaalaan/yksityiselle niistä todistukset virheiden oikaisuvaatimuksena tai muistutuksena. HUS:n esimerkki lomakkeesta löytyy täältä linkeistä:
Potilasrekisteri, lomakkeet ja muistutukset
Tämä on lain mukainen ja joutuvat ainakin käsittelemään asian. Se voi auttaa muita vastaavissa tilanteissa olevia, kun lääkäri joutuu kohtaamaan vähättelynsä virheellisenä.
 

Yhteistyössä