Maitoallergia

Epäilemme, että meidän tytöllä on maitoallergia.
Miten teillä muilla on maitoallergia ilmennyt, minkälaisia oireita? Miten tutkittiin onko maitoallergiaa? Minkä niminen korvikemaito on se, joka sitten apteekista hankitaan esim tuttelin tilalle? Ja paljonko se maksaa?

Meidän tyttö on nyt reilu 11vkoa. On iho-oireita, nuhaa ja sitten yhtäkkiä alkaneet ilmavaivat ja siis syö pelkästään tuttelia.

Tiina ja Emma 2,5kk
 
Oireet alkoivat kun kokeiltiin velliä 3-4kk iässä. Ihottumaa tuli ensin poskiin ja sitten muualle. Myös punoitusta oli. Kokeilimme ensin Peptidi-Tuttelia, joka maksaa noin 20e paketti ilman kelakorvausta. Sitten soijamaitoa (ei sopinut pojalle) ja lopuksi Neogatea (55e).
Jos joudutte ostamaan maitoa nyt kokeiluvaiheessa itse niin pyydä apteekissa LASKELMA!!!! Siihen niitataan kiinni maksukuitti. Saatte sitten jälkikäteen kelan korvauksen jos allergia todetaan.
Meillä tehtiin maitoaltistus sairaalassa. Eli annetaan sitä tuttelia ja seurataan oireita. Meillä oireet tuli pienestä määrästä. Lääkäri kirjoitti todistuksen ja nyt saadaan korvaus suoraan apteekissa. Käytössä siis neogate, joka maksaa nyt meille 13e purkki. Tuolle Peptidille jää itsemaksettavaa 5e.
Oireina voi olla myös suolioireet ilman ihottumaa. Meillä viljoista menee maha ripulille ja poika itkee.
 
Emppuliini75
Meillä allergiaepäilyt heräsivät vauvan ollessa noin vajaan kuukauden ikäinen. Typykkä oli ollut koko pienen ikänsä todella kipeä mahastaan. Neuvolassa ottivat heti todesta meidän epäilyt (kiitos neuvolatäti, kaikilla ei aina ole yhtä hyvä tuuri) ja olin maidottomalla ruokavaliolla ja tytön masu parani heti hieman. Sitten laajensin dieettiäni kotimaisiin viljoihin ja muutamiin muihin ruoka-aineisiin. Ja taas tytön olo parani. Oireina olivat erittäin kovat mahakivut ja runsastakin runsaampi pulauttelu, joskus jopa oksentelu. Iho-oireita ei muuta kuin oikea silmäluomi oli ärhäkän punainen. Maitoaltistus tehtiin sairaalassa osastolla tytön ollessa kahden kuukauden ikäinen. Altistuksessa maitoa laitetaan ensin lapsen iholle ja jos oireita ei tule sitä aletaan antaa pikkuhiljaa suuhun. Ensin vain hieman huuliin ja siitä sitten annosta isonnetaan. Meillä tuli oksennusoireet aika pikaisesti mutta suolistoperäisessä tutkitaan todella tarkasti kun ei tule iho-oireita tukemaan epäilyjä. Kaksi päivää lasta oksetettiin/ripuloitettiin osastolla kunnes lääkäri totesi maitoallergian. Se oli todella rankka kokemus! Toki myös iho-oireiset allergiat vaativat tarkat tutkimukset. Tämä on juuri kelan korvausten takia. Kela vaatii tarkat selvitykset ennenkuin myöntää korvaukset. Mekin olemme kokeilleet yhtä jos toistakin apteekin korviketta mutta viimeiseksi meille kävikin sitten tuo Peptidi-tutteli. Oli se hieman kalliimpaa kuin viisi euroa paketti mutta ei kuitenkaan niin arvokasta kuin neocate. Tyttö on nyt kolme vuotta ja monet allergiat vaivaavat vielä MUTTA niiden kanssa oppii kyllä elämään!!! Jos epäilet allergiaa puhu heti rohkeasti neuvolassa epäilyksistäsi.
 
meidän neidillä ilmeisesti maitoallergia, käytiin verikokeissa mutta tuloksia odotellaan viä. Mutta herkkyys maidolle ei välttämättä näin pienten ihmisten kohdalla näy verikokein, joten altistukseen kaiketi jooudumme. Nyt syömme peptidiä ilman reseptiä ja korvauksia. 4s paketti menossa enkä oo tienny että kela jälkikäteen korvaisi=(..tyyristä tavaraa! Meillä oireina ihottuma ja masuvaivat, kovat puklut ja itkuisuus...mut tosta altistuksesta vielä..joutuuko siellä sairaalassa oleen ihan ympäri vuorokaudenkin?
 
Sairaallassaoloaika riippuu ihan siitä, miten lapsi reagoi maitoon. Joillakin reaktio tulee heti ja asia on sillä selvä. Me mentiin aamulla sairaalaan ja aloitettiin altistus heti. Reaktio tuli heti pienestä määrästä juotua tuttelia mutta sattui inhottava lääkäri. Hän vain sanoi, että pitää tulla ihottumaa kauttaaltaan joka puolelle. Meillä ihottuma on yleensä etupäässä naamassa. Hoitajat olivat sitä mieltä, että kiusaaminen riittää jo. Poika itki tosi katkerasti ja oli aivan punainen ja rakkulainen naamastaan. Minä käskin kutsua toisen lääkärin katsomaan. Tämä toinen lääkäri totesi heti, että selvät oireet on, nyt loppuu lapsen kiusaaminen. Kirjoitti samantien B-lausunnon ja maitoreseptin.
Me ois päästy kotiin yöksi, jos altistuksessa ois menny kauemmin. Eli päivät ois pitäny olla osastolla vaan ja sieltäkin ois päässy ulos välillä.
Niistä maidoistahan saa sen korvauksen siinä tapauksessa kun maitoallergia todetaan. Myös siis näistä kokeilumaidoista, jos on se laskelma ja kuitit. Siinä oli vaan joku aikaraja, muistaakseni maidot korvataan kuukauden ajalta ennen lääkärinlausunnon kirjoittamista. Mutta siis pitää pyytää se laskelma apteekista, pelkkä kuitti ei kelalle riitä.
Tarkistin tuon Peptidi-Tuttelin hinnan, eli itse ostettuna maksoi meille 21,20e ja myöhemmin jäi maksettavaa 5,25e. Kesällä sitä jouduin ostamaan.
 
Meillä Timillä alotettiin Tutteli-altistus sairaalassa, oireita ei tullu.Kokeilua jatkettiin kotona ja oireet tuli parin päivän päästä.Soitin sairaalaan ja käskivät lopettaa Tuttelin juottamisen ja antaa Nutri-Junioria mitä oli juotu aiemmin.Mun piti täyttää seurantalomake ja sen perusteella lääkäri kirjotti todistuksen.Se maidon korvattavuus menee niin, että heti laitat hakemuksen Kelalle sisään ku ajattelette lääkärin kans maitoallergiaa.Ku jätät hakemuksen, Kela korvaa myönteisen päätöksen tehdessään maidot kuukauden ajalta ennen ku oot jättäny hakemuksen.Voit sopia Kelassa että ne jää odottamaan lääkärin lausuntoa kun diagnoosi ei ole selvä vielä hakemusta jättäessä.Ota kaikista maito-ostoista laskelma, niittaa kuitit kiinni niihi ja vie Kelaan kun olet jo jättäny hakemuksen.Meki saatiin melki kolmesataa euroo takasi rahaa ku diagnoosin teko kesti ja Nuti-Junior on tosi kallista.Kaks purkkia (kestää noin viikon) makso noin 74 euroo, nyt Kela korvaa viiden euron ylittävältä osalta 75% eli maksan viikon maidoista silti viä yli 22 euroo....
Timillä oireet on ollu iholla.Kauheeta pientä kutiavaa näppylää ja pulautellu.Tutteli otti mahaanki.Mä imetin 6kk ikään asti, sillo ei viä tiedetty mikä vaivaa, vaivat alko 4kk iän jälkeen.Kesällä ei meinannu päästä minnekää tutkimuksiin.Me päästiin vasta päivystyksen kautta ku jätkä oli naamasta ja joka paikasta aiva verestävällä ruvella.
 
Tarkennan vielä tuota korvausasiaa. Meillä siis juotettiin testimielessä apteekin maitoja 2 ja puoli kk. Menin Kelaan ja täytin siellä valmiiksi sen korvaushakemuksen. Siellä virkailija laittoi päivämääräleiman lappuun ja hakemus jäi sinne odottamaan. Ja siis tuosta kelan leimasta kuukausi taaksepäin ostetut maidot korvattiin. Eli siis meillä saatiin joka purkista korvaus. Eli tavallaan pitää laittaa hakemus etukäteen vaikkei ois tietoakaan altistukseen menosta ja allergian virallisesta toteamisesta. Hakemus odottaa siellä kelassa sitten valmiina sitä mahdollista lääkärintodistusta.
Tätä asiaa eivät monet tiedä ja on sitten ikävä yllätys kun maitoja korvataankin vain se kuukausi ennen lääkärintodistuksen päiväystä. Tämmöinen porsaanreikä siis on tässä asiassa, jota kannattaa hyödyntää.
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 04.11.2004 klo 12:18 Hinni kirjoitti:
Eli tavallaan pitää laittaa hakemus etukäteen vaikkei ois tietoakaan altistukseen menosta ja allergian virallisesta toteamisesta. Hakemus odottaa siellä kelassa sitten valmiina sitä mahdollista lääkärintodistusta.
No aikas harvinaista kelan toimintaa. En usko että joka paikassa onnistuu. Miten voit hakea jotakin mihin et tiedä edes olevasi vielä menossa...? Olet Hinni joteski ärsyttävä tieteilijä vaikka et voi puhua kuin teidän omasta allergiatapauksesta. Vai päteekö se heti kaikkiin maailman lapsiin että kun näin meillä ni näin sitten kaikilla muillakin?
 
\
Alkuperäinen kirjoittaja 04.11.2004 klo 17:35 Tiiu kirjoitti:
\
Alkuperäinen kirjoittaja 04.11.2004 klo 12:18 Hinni kirjoitti:
Eli tavallaan pitää laittaa hakemus etukäteen vaikkei ois tietoakaan altistukseen menosta ja allergian virallisesta toteamisesta. Hakemus odottaa siellä kelassa sitten valmiina sitä mahdollista lääkärintodistusta.
No aikas harvinaista kelan toimintaa. En usko että joka paikassa onnistuu. Miten voit hakea jotakin mihin et tiedä edes olevasi vielä menossa...? Olet Hinni joteski ärsyttävä tieteilijä vaikka et voi puhua kuin teidän omasta allergiatapauksesta. Vai päteekö se heti kaikkiin maailman lapsiin että kun näin meillä ni näin sitten kaikilla muillakin?
Kiitos vaan "kohteliaisuudestasi", kaikkiahan ei voi miellyttää. Minulla on lähipiirissä todella paljon allergisia, joten siltä pohjalta on jonkinverran tietoa tullut. Ja tuosta Kelan hakemusasiasta: Menin Kelaan kysymään, että miten toimitaan noiden maito-ostosten kanssa kun ei ole vielä tietoa, että milloin päästään viralliseen altistukseen.Lähete oli sairaalaan mutta menoajasta ei ollut vielä tietoa. Maitoallergia oli meillä ihan selvä tapaus kun ei poika kestänyt edes pieniä määriä velliä tai korviketta. Kelassa virkailija totesi itse, että kannattaa se hakemus tehdä valmiiksi kun sairaalaan on kuitenkin pitkät jonot altistukseen. Ja jos sitten allergia todetaan niin sitten saa maidoista korvauksen ja jos ei todeta niin sitten ois pitäny ilmottaa Kelaan, että hakemuksen saa hävittää. Ja näin on toimittu myös muualla kuin täällä meidän Kelassa.
Ja olenko jossain kohtaa väittänyt, että kaikkien allergiat olisi juuri samanlaisia kuin meillä. Eikös tämän palstan idea ole juuri se, että voi kertoa omista kokemuksistaan, jos niistä on jollekkin apua? Vai kuinka? Mutta hyvää perjantain jatkoa sinulle Tiiu!
 
Älkää ny ruvetko hiuksia halkomaan!Me tehtiin just samalla tavalla.Siis hakemus sisään vaikka altistusaikaa ei oltu vielä saatu.Itse Kelan työntekijä käski tehä niin kun ensin soitin sinne,mitä tehdään.Mun mielestä tää palsta on hyvä just siinä, että jos joku tietää, niin voi neuvoa jotakuta toista jos on kokemusta.Nää Kelan asiat vaan muuttuilee ajan kans.Mä oon hakenu maitoasias korvausta loppukesästä, että tää on tuore juttu meille.
Yks mun kaveri käski hakea sairaan lapsen hoitotukea, ku ne sai sitä kolme vuotta sitte lapsen allergioiden takia.No ny ku kysyin Kelassa, me EMME saa sitä.Timillä on todettu vasta vain lehmänmaitoallergia.Ensiks : Lapsen pitää olla täyttäny 1v ja toiseksi: lapsella pitää olla esim. vilja-allergia.Sit voi hakea sitä sairaan lapsen hoitotukea.Meille sanottiin viimeksi sairaalassa, että ku Timi täyttää 1v ni sit voitas kokeilla onko vehnälle allerginen.Onko muilla kokemuksia tästä asiasta?
 
Vastaan nyt vielä silläkin uhalla, että joku ärsyyntyy taas minun kirjoituksista. Kelalle pelkkä maitoallergia ei riitä vaan pitää olla ainakin esim. 1 kotimainen vilja-allergia. Viljat huomioidaan vasta 1v iästä eteenpäin. 1 viljan allergia ja maitoallergia voi oikeuttaa alimpaan tukeen. Mutta jossain tekstissä joku kertoi saaneensa tukea pelkän maitoallergian perusteella.
Meillä tuo vuoden ikä tulee pian täyteen ja aletaan saada allergian perusteella hoitotukea. Ilmeisesti ei tarvitse altistaa sairaalassa viljoja erikseen vaan erikoislääkärin lausunto riittää. Meillä siis kaikki kotimaiset viljat pois ruokavaliosta. Ja muutamia muitakin ruoka-aineita.
Poikkeustapauksessa tukea voi saada alle vuoden ikäinen, mutta sitten pitää olla todellakin moniallerginen.

Tintti:Onko teillä kokeiltu mitään viljoja vai kielsikö laakäri kokeilut? Meillä noita kotimaisia kokeiltiin kotona yksitellen tässä vähän aikaa sitten, eikä mikään sopinut. Sairaalassa ei enää viljoille meidän lasta altisteta. Riittää kotikokeilu.
Lihat testattiin myös yksitellen kotona ennen viljoja. Nyt saadaan ruveta varovasti kokeilemaan kananmunaa ja yleisallergisoivia aineita.

 
Mistä alottasin....Meillä on ollu tosi vaikeeta yhdistää mistä iho-oireet johtuu.Ainut varma asia on lehmän maitoallergia.Timi on eläny puoleen vuoteen asti pelkällä maidolla.Mistään ruoka-aineesta ei oo suoraan osannu yhdistää oireita.Mulla on tällä hetkellä ravitsemusterapeutin tekemä lista, mitä pitäs alkaa kokeileen.Listan viimesenä on tattari ja hirssi.Timi syö tällä hetkellä possu,kukkakaali, riisi ja päärynä.Ajattelin ens viikolla kokeilla perunaa tai sit Almiron Peptiä.Poitsuli on tällä hetkellä 39 kuumees, ruoka ei oikein laske.Seurailen ja yritän juottaa nestettä.

Ravitsemusterapeutti teki tälläsen listan: 1.Nutri-Junior 2.Bataatti (kokeilin kaks viikkoa,tuli paha vaippaihottuma, lopetin bataatin) 3. parsakaali/kesäkurpitsa/kurkku 4.mustikka/vadelma/puolukka 5.banaani/persikka/aprikoosi 6.ananas/vesimeloni 7.broileri/kalkkuna/riista/poro 8.tattari/hirssi. Nyt viimeks oli puhetta ton perunan kokeilemisesta vaikka sitä ei ole listassa, kun ei ole varmuutta tuliko ihottumaa siitä aiemmin.
Ottaa päähä vaan ku aika menee ihon paranteluun, eikä päästä tossa ruokalistassa eteenpäin.Poika kyllä söis, täytyy ny toivoo että löytys sopivia ruoka-aineita.
 
Meillä epäily alkoi iho-oireista.Jotka ajoittain aika pahat. Ihottuma alkoi pienillä läiskillä poskissa. Siitä levinneet joka paikkaan. Peptidi-tutteli pahensi. Soijamaidosta ei hyötyä ja nyt ollaan Almiron Peptillä.
Pari pv. sitten saimme lääkärin lausunnon kelalle erityiskorvattavuutta varten. Verikokeissa ei maitoallergia "näkyny" (poika sillon 4 1/2kk)
Melkoista selvittelyä ollu. Välillä oli viljatkin poissa ja nytkin käytössä vain kaura. Lisäksi peruna, kukkakaali, Broilerinliha, maissi ja hedelmä/marja soseita. Ajoittain läikät parempana ja välillä taas vetistävät. Ja ikää pojalla nyt 6 1/2kk
 
Tintti:
Teillä on nuo allergiat niin laajat, että teille kyllä se hoitotuki kuuluisi jo ennen vuoden ikää. Kaverin lapsi (nimeltään muuten myös Timi) sai sitä hoitotukea muistaakseni puolivuotiaasta asti. Ihan allergian laajuuden perusteella. Lääkäri kirjoitti lausuntoon suosituksen hoitotuen maksamisesta, koska käytössä oli todellakin vain muutama ruoka. Marjoja sai syödä, tattaria ja hirssiä. Eläin- ja siitepölyallergia oli myös ja on yhä. Poika täytti juuri 2v. Mutta allergiat alkaa olla häneltä ohimennyttä aikaa. Vauvana oli kyllä tosi pahana ihottumat, oli useasti osastolla valohoidossa. Jokapäiväinen pesu puhtaalla vedellä auttoi hänen kohdallaan. Kortisonia antoivat vain hätätilanteessa, Atarax oli jatkuvassa käytössä.

Meillä on hyvä tilanne siinä mielessä, että voi syödä perunaa ja kasviksia kypsennettyinä. Lihasoseet pitää itse tehdä. Ja puurot tietysti erikseen, riisiä lähinnä syödään. Hiutaleet pitää ostaa luontaistuotekaupasta, koska ei saa olla muiden viljojen pölyä seassa tai tulee ihottumaa. Farinajauhoja käytetään paljon, ne on puhtaita. Riisikakut on tosi hyviä keksin korvikkeena, niistä poika tykkää.

Toivotaan, että teillä alkaa tilanne helpottamaan ja saisitte selvyyden, etä mistä oireet tulee. Timilläkin meni ne allergiat aika nopeasti ohi, vaikka oli todella paha allergikko =)

 

Yhteistyössä