Maitoallergia (valkuaisen) lapsella, kokemuksia ja vinkkejä kiitos!

Meillä paljastui nyt 5-v pojalla testeissä (ja käytännössä) maitoallergia. Nyt olisin kiitollinen vinkeistä.
Mitä "korviketta" suosittelette mihinkin käyttöön? Soija-, kaura- ja riisijuomia käytetään juotavana ja makueroja ihmetellään. Ei ole mitenkään kovin ihastunut niihin.
Synttärikakkuun meni alprosoija-"kermaa". Tähän loppuu kokemus.
Tarvitseeko jotakin vitamiinia tms nyt lisätä ruokavalioon ja mitä olisi hyvä muistaa?
Hoidossa eivät meinaa muistaa tätä allergiaa ja jugurttia oli vahingossa syötetty... :(
Mitkä maidottomat tuotteet teillä on hyväksi havaittuja korvaamaan jugurttia ja jäätelöä?
Mitens vuohenjuusto tms. Voiko lehmänmaidon valkuaiselle allerginen syödä niitä? Kova tavallinen juusto ei tee mahaoireita ja kananmunaakin poika voi syödä.
 
Vuohenmaidon proteiinit ovat niin lähellä lehmän proteiineja ettei sitä suositella maitoallergisille. Kannattaa valita sellaisia maitoja juotavaksi, joissa on kalsiumia. Sinun pitää vähän laskea sitä juodun maidon määrää, että tarvitsetteko lisää kalsiumia tableteista. Lapset saavat paljon proteiinia maidosta, joten lihaa tms joutunet lisäämään myös ruokavalioon.

Riisjäätelö on oikeasti hyvää jäätelöä. Tofujäätelötkin ovat ihan hyviä. Alpro soyan jogurtit ovat meillä maistuneet. Rainbow'n vastaavat eivät ole kelvanneet.

Elintarvikkeiden koostumustietopankki - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos - Fineli
Tuolla on hyviä laskureita, joilla pystyt laskemaan, että saako lapsi tarpeeksi kaikkia vitamiineja yms.

Omassa blogissani minulla on vinkkejä maidottomaan ruokavalioon. Osa on moniallergiselle, mutta aika monessa on vinkkejä, että miten muuttaa maidottomaksi.
Jauhoton taikina
 
"Vieras"
Maitoahan ei oo mikään pakko juoda jos ottaa kalkin tablettina(kuten tietysti myös d-vitamiinin). Liharuokaa syövä
Lapsi saa siitä lihasta riittävästi proteiinia. Eli jos ne soija-kaura yms juomat ei maistu niin yhtä hyvin voi juoda vettä.
 
"Vieras"
Eikö teitä oo ohjattu ravitsemusterapeutille? Ajattelisin että noin vanhaa vois yrittää pikkuhiljaa siedättää maitoproteiinilla just esim kovia juustoja tai kypsennettyjä maitotuotteita käyttäen. Yleensähän lapsuusiän ruoka-aineallergiat häviää kouluikään mennessä.
 
Kalkkilisä purkista ehdottomasti!
Soijaa en halua itse käyttää ollenkaan, sen vaikutuksista varsinkin pojille on todettu aika ikäviä vaikutuksia esim lisääntymisen kanssa yms.
Meillä käytössä kaura ja riisi-'korvikkeet' eli lähinnä juodaan kauramaitoa, puuroihin ja leivontaan usein riisimaitoa, jogurttina yosa, jos ruokakermaa tarvitaan niin kaurakerma ja kakkuihin aina sekoitettuna sunnuntain vispattava kaura-vaniljakastike+sunnuntain kaurakerma.

Jätskinä Oatleyn kaurajäätelöistä tykkäävät kovasti mutta lähinnä mehujäitä meillä syödään.

Lammasjuustoa meillä on isompi pystynyt syömään pieninä määrinä, vuohen ei. Pienempi ei mitään.

Meillä lapset 4,5v ja 3v ja suolisto ja iho-oireiset allergiat.
 
Kiitos vastauksista, lisään suosikkeihin kantojäärän blogin. Tulokset saatiin yksityisellä lääkäriasemalla puhelimessa. Lääkäri käski kokeilla miten paljon sietää mitäkin, se on nyt menossa. Selvää on tässä vaiheessa se, että lehmänmaito, jäätelö ja jugurtti eivät ainakaan käy, tulee mahakipua. Makaronilaatikossa taas maito käy, ilmeisesti valkuainen muuttuu kypsentäessä.
Ravitsemusterapeuttia kyllä mielelläni tapaisin.
 

Yhteistyössä